Práce v nepřetržitém provozu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Časově je rozhodně výhodnější dvousměnný provoz - často je to ranní, noční, volno, volno a tak pořád dokola
.
Mám i známé, co dělají i 24 a pak mají 3 dny volna, ale to je ve státním - hasiči
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Delam uz rok v Makru, smeny mam na mesic dopredu… ranni, denni, odpoledni… smeny jsou 10h + hodina pauza, takze defakto delam jedenactky. Vychazi to na cca 16dni v mesici, ale je to nepravidelne, dva dny prace den volna, den prace, tri dny volna, tri dny prace, den volna pak zase tri dny… zalezi jak si kolegyne vybiraji dovcu nebo pisi pozadavky na volno, vikendy mam dva pracovni a dva volne.
S casem na rodinu, respektive na syna, je to ruzne, tim ze jsou smeny takove jake jsou tak si ho poradne uziju v ty dny, kdy mam volno, popripade ranni, kdy mam volny vecer a da se jeste neco podniknout.
Platove si nestezuji, samozrejme bych brala vic, ale je to jista prace, za kterou jsem rada. Co nevidet mi skonci rodicak, takze asi tak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Delala jsem pred rd, ted se budu vracet, delala jsem denni, nocni, jeden tyden po, ut, denni, st ct volno, pa, so, ne, nocni, pak, po, ut volno, st, ct denni, pa, so, ne volno a takhle furt dokola, ja byla spokojena, z tech nocnich moc ne, ale pak jsem zvykla a mela je radsi, ale zase jsem mela problem se preprogramovat na usinani a vstavani rano, ale volna je asi vice, muj chlap tak dela taky, akorat bez nocnich, tak ze kdyz ma kratkej, mame ho cely dny doma krome st, ct, a v dlouhym naopak…Penize byly super, priplatky za smenovani i za nocni, ale ted nevim jak to budu zvladat s ditetem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dělala na JIP na plný úvazek, průměrně to vycházelo na 3 - 4 služby za týden, 14 - 15 služeb (dvanáctihodinových) do měsíce, z toho půlk byly noční. Směny se rozepisovaly podle požadavků pracujících (na volný víkend, na školu), ale většinou byla klasika - den, noc, volno den až dva. Přesčasy bývaly, ale nebylo to nic hroznýho většinou, jedna či dvě služby navíc. Nejhorší to bylo o dovolených v létě, taky jsem jednou odsloužila 21 směn, měla jsem volno jen po N. Dva víkendy jsem bal v práci, dva volné, větší volna byly tak tři. Vyhovovalo mi to, měla jsem pocit, že volna na své aktivity mám dost, ale měla jsem v té době jen manžela, dítě ne. Obor - zdravotnictví. Příplatky za soboty, neděle, noce, svátky byly, ale vždycky by to mohlo být lepší. Pravda, když jsem parkrát viděla „obyčejnou“ výplatu (bez přesčasů, nočních, víkendů, svátků) jakou mají na ambulanci, byl to znatelný rozdíl.
Jinak v Zákoníku práce je jasně definováno, že v nepravidelném provoze musíš být informována o směnách s 14 denním předstihem, pokud by Ti řekli dnes, že ve středu máš jít ve volnu do práce (např. někdo onemocní), tak jim nemusíš vyhovět a pokud ano, tak máš přesčas a příplatek za práci navíc. Samo, když si to vyměníš Ty s kolegyní sama nebo to vezmeš po domluvě s ní, tak to platit nebude.
Příspěvek upraven 30.08.15 v 13:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk Mám pocit, že Zákoník práce a to, co se běžně vyskytuje ve zdravotnictví se diametrálně liší. To, co píšeš o změně služby, v Zákoníku je. Bohužel se to tak nějak nedodržuje…Alespoň tam, co jsem byla já.
Párkrát se stalo, že služby na další měsíc jsme dostaly rozepsané třeba týden před začátkem měsíce. To bych ještě pominula, stalo se tak párkrát a čekalo se např. až kolegyně upřesní termín dovolené atd.
Ale běžně se stávalo, že se např. na Vánoce jedno oddělení zavřelo a sloužilo se dohromady s jiným. Hodně naplánovaných služeb se pak zrušilo, případně přesunulo na jiný den. A to jsme se dozvěděli např. dva dny před Vánoci. Stalo se pak, že jsme se neustále dostávaly do mínusů, které jsme pak doháněly půl roku. Pak se neplánovaně zavřelo např. v létě kvůli nedostatku pacientů a dohánělo se to až do Vánoc. Také jsme zažily odvolávání ze služeb - místo naplánované dvanáctky nás poslaly v poledne domů. O tom, že by nám někdo naplánované služby zaplatil nebo alespoň započítal, samozřejmě nemůže být řeč.
Navíc Zákoník prý plusy a mínusy nezná. Kdybychom mohly chodit podle těch fiktivek, tak bychom si sice asi těžko mohly měnit služby podle svých potřeb (narozeniny, výlety atd.), ale zase bychom znaly služby na rok dopředu (např. objednání k dr. ). Každý systém má své spro a proti.
Co se týká přesčasů…tak u nás zprvu bývaly placené. Před pár lety se to změnilo a proplácejí se pouze částečným úvazkům jednou za čas, tudíž většinou pouze částečné úvazky jsou ochotné je sloužit. Taky není vždy jednoduché nacpat službu navíc mezi své stávající služby, když má člověk pouze den volna např. Navíc nejsou placené jako přesčas, ale jako dorovnání do celého úvazku (v tohle se úplně nevyznám, ale kolegyně to tak říkaly). Většinou to fungovalo tak, že za nemoc jsme chodily celkem ochotně, pokud to člověku nekazilo plány. Záleželo ale také, za koho se mělo jít navíc. Někdo nad službou navíc mávl rukou, někdo chtěl služby pak „vracet“ (odsloužila jsem tvou noční, když jsi byla nemocná, tak mi teď vezmeš moji noční). Osobní výměny jsme si domlouvaly mezi sebou samy, poté je nadřízená pouze posvětila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, jak je to s proplácením svátků? V minulé práci nám totiž služby na státní svátky byly propláceny stejně jako služba ve všední den, připlácelo se jen za víkendy a noční (20%). S kolegyněmi jsme byly kvůli tomu dost nespokojené, v zákoníku je uvedeno, že buď se mají připlatit nebo dát náhradní volno - to ale vůbec neexistovalo. Tenkrát to nikdo neřešil a jen si brblal pod fousy (zaměstnavatel byl oficiálně v mínusových číslech, takže by dávalo smysl aspoň náh. volno, jenže to se nedělo). Zpětně by mě zajímalo, zda je to pro zaměstnavatele nějak výrazně postihnutelné, protože tam bylo víc takových věcí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poiuz svátek u nás byl 100 % navíc. @tery16 nevím, kde jsi dělala, ale tohle si u nás nikdo netroufl (jsme státem řízená nemocnice, fakultní). Jednu dobu nám taky staniční nedávala včas služby, ale stačilo to sdělit vrchní a bylo po problému. I my jsme měli období, kdy laxní vrchní i staniční nám pily krev, ale pak se to naštěstí změnilo. I nová vrchní nám upírala proplácení povinných seminářů, tak jsem jednou na takovém semináři, kde nám z personálního vysvětlovali, jak se počítá výplata (o téma jsme zažádali sami), nadnesli i toto téma a navíc tam byla vrchní z jiné kliniky, která toto slyšela a ejhle, hned se to zlepšilo. Sice nepropláceli celé zkažené odpoledne jedním zbytčným seminářem, ale aspoň dvě hodiny.
Příspěvek upraven 30.08.15 v 13:20
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, dělám na čerpačce, ještě před pár měsíci jsem dělala Den-Noc-2dny volno(pro příklad:Po-Den, Út-Noc, St-volno, Čt-volno, Pá-Den, So-Noc, Ne-volno, Po-volno) Takhle furt dokola: Den, Noc, dny volna. Pak jsem ale přešla na systém: 2×Noc, 2×volno..Ať je svátek nebo ne, stále se to opakuje, jen 24.12. je do 17h a pak až od 7h a zrovna tak 31.12..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poiuz Svátek máme 100% a o víkendu mám za den 100kč navíc a za noc 200kč a nebo obráceně, tím si nejsem jistá..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poiuz U nás byl svátek 100% navíc - ve výplatě to udělalo tak 1000,–
@danyk No jo, tak to bude tou fakultkou. My jsme a. s. Tam si asi dělají, co se jim zachce, i když Zákoník platí pro všechny stejně. Já jsem mívala takový tendence bojovat, ale kolegyně mi řekly, že bez odborů nic neudělám a odbory že tam jsou stejně k ničemu. Je fakt, že jsem za celou dobu, co jsem tam byla, nezpozorovala, že by něco prosadily odbory.
Nám zaměstnavatel proplácel 8h semináře ročně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chci se vás zeptat jak to je s víkendovým volnem, pracuju od po do pá 11,00 - 19,00 a v sobotu od 9,00 - 12,00, každý týden to je stejně, neporušuje zaměstnavatel nějaké nařízení ohledně víkendů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim si ze ne je najake maximum hodin v tydnu a ty mas prescas 3 hodky tydne, maximalne muze byt 8 hodin tydne
, muzu se zeptat co delas? (prodavačka, na lince…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@joanee prodávám ve vinotéce, nastupovala jsem bez sobot, ty mě teď dali na zkoušku, tržba o ničem, ztráta času, tak jsem chtěla vědět jestli je nějak dáno volno o víkendu, jestli musí být nějak v kuse aspoň dva dny, aby se mě líp argumentovalo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Něco v tom zákoníku je, že by mělo volno vycházet na víkedn, ale je to u nepřetržitejch provozů a to Ty nejsi.
Příspěvek upraven 30.08.15 v 13:21
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mijah píše:
@joanee prodávám ve vinotéce, nastupovala jsem bez sobot, ty mě teď dali na zkoušku, tržba o ničem, ztráta času, tak jsem chtěla vědět jestli je nějak dáno volno o víkendu, jestli musí být nějak v kuse aspoň dva dny, aby se mě líp argumentovalo
Nepřerušené volno v týdnu musí být tuším 36 hodin, takže pracovní dobu máš v pořádku. Ale chápu tě, je to opruz nemít nikdy dva dny volna za sebou, zvlášť když v týdnu máš zaplácaný každý den až do večera. Já pracovala 4 roky v obchodě a tam se v pracovní dny jelo na ranní a odpolední po 6,5 hodinách a pak bylo každý víkend dvanáctka buď v sobotu nebo v neděli. Takže jsem 4 roky neměla dva dny volna za sebou, neměla jsem volný víkend. Jenže byla jsem mladá, svobodná, tak to šlo. Taky mi dávali v týdnu většinou odpolední, právě aby maminy mohly být s dětmi. Říkala jsem si, že až já sama budu mít děti, tak mi to někdo vrátí, bohužel teď je taková doba, že škoda mluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit