Práce v nepřetržitém provozu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce v nepřetržitém provozu
Vy, kteří pracujete v nepřetržitém provozu, můžete přiblížit, jakou máte pracovní dobu, jak řešený směny. Děláte přesčasy, dodržuje se dlouhodobý plán služeb nebo jedete každý měsíc směny jinak? Jak často míváte volné víkendy nebo míváte někdy v měsíci soustavnější volno např. 3 dny za sebou? Máte čas na rodinný život? A můžete napsat obor, kde pracujete? Je práce v nepřetržitým provozu tak nějak celkově kompenzovaná platem k vaší spokojenosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Manžel dělá v nepřetržitém provozu, obor je automobil. průmysl.
Pracuje krátký-dlouhý týden, 12h směny. (př. Po, Út-volno, St, Čt-noční, Pá, So, Ne- volno a další týden, Po, Út-denní, St, Čt-volno, Pá, So, Ne-noční, vždy od šesti do šesti)
Vyhovuje nám to víc jak klasickej pracovní týden, protože má volné dny i v týdny a když má krátkej, vezme si dva dny dovolené a je doma týden ![]()
Na výplatě má cca o 4500,– navíc, oproti těm, co chodí klasicky ranní, odpolko, noční.
Příplatky za noční jsou taky znát ![]()
Už bych ani nechtěla, aby pracoval jinak, jsme spolu takhle,,víc,, ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A má to takhle pravidelně, pokud chce směnu navíc, tak může jít kdykoliv.
A protože se to nijak nemění, ví předem, kdy a jak bude mít volno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj měl jednu dobu v práci nepřetržitej provoz, dělalo se 2 dny denní, 2 dny noční a pak vlastně 4 dny volno (nebo teda vycházelo to 3,5 dne volno) a co jsem slyšela, funguje to tak na víc místech… takže volné víkendy prostě podle toho, jak to vyjde, směny se dodržovaly… Dělal ve výrobě - operátor CNC… a mě to tak docela vyhovovalo, byl dost doma, dalo se i nějaký výlet naplánovat na všední den, případně mohl hlídat malou a já mohla oběhat, co bylo potřeba…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás (výroba biotechnologických produktů)krátký - dlouhý týden a střídají se denní a noční dvanáctky, pořád dokola - tj. třeba po, út: denní, st, čt: volno, pá, so, ne: noční, po, út: volno, st, čt: denní, pá, so, ne: volno… atd. Vím jakou budu mít směnu třeba za půl roku ten a ten víkend, protože se to prostě dá spočítat. Přijde mi, že mám mnohem víc času (volna) než při klasickém úvazku, na druhou stranu volný jen každý druhý víkend a ne každému to vyhovuje (zvlášť ty noční). Příplatky za noc a víkendy nějaké jsou, ale není to až takové terno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aprazanda
já jsem dělala v nepřetržitím provozu ještě před miminkem, a já osobně bych už to nedělala, právě kvůli dítěti.
Směny jsem měla : noční 22:00 - 7:00
ranní 7:00 - 14:00
Odpolední 14:00 - 22:00
Nejčastější služby byly právě noční, odpolední hodně vyjímečně.
My jsme měli přísnej režim, každou hodinu 10 minut pauza, pak zase hodina práce a zase pauza.
Přesčasy byly právě při noční hodně časté, někdy se končilo v 6ráno, někdy až v 10 dopoledne.
Peníze mizerný. Víkend byl volnej tak jeden, max. dva v měsíci.
Směny jsem měla např : 3× noční, jeden den volna, pak 2× ranní, 1× noční, dva dny volno, 2× noční,2× odpoldní, 2 dny volno apod.
Toť má zkušenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pak jsem dělala ještě v makru, tam se směny rozepisují na měsíc dopředu a bývají: ranní, odpolední a noční…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já pracovala podle dlouhodobýho rozpisu směn, který ovšem byl každý měsíc úplně předělaný. Teoreticky jsme si taky mohli spočítat, jak budeme pracovat např. 23. října, ale v reálu bylo nakonec všechno jinak. Rozpis na následující měsíc jsme dostávali jen s týdenním předstihem a další změny se dělali často pak i ze dne a den, měnila se směna nebo se připisovala navíc. Měla jsem pocit, že můj osobní život neexistuje, nemohla jsem si nic naplánovat. Proto mě zajímá, jak je to jinde. Pokud seženu nějakou práci v nepřetržitým provozu, tak budu chtít určitě předem vidět rozpis směn, jak to tam funguje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V minulé práci to byl krátký/dlouhý týden (víceméně stejně jako psala fenny, jen převažovaly odpolední a denní) - soc. služby. V současném zaměstnání (nemocnice) jsou služby dost nepravidelné, takže dopředu to moc spočítat nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Před dětma jsem dělala v nepřetržitém provozu (12-ti hodinové směny). Vždycky jsem šla 2 dny denní, 2 dny noční a pak 4 dny volna. A tak pořád dokola. S dětma už to nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přítel pracuje, a je doma docela hodně. Dělá služby 26h v kuse, od 7 ráno do druhýho dne 9 ráno, v práci se pár hodinek i vyspí(tak 2-4h) a chodí na 10 směn v měsíci, 260 hodin dělá. a má volno třeba týden nebo 10 dní v kuse, a pak chodí obden do práce. takže si nemusí brát dovolenou, a všechnu si nechat proplatit(resp. proplácení už možný není, tak si ji jakoby vybere ve dny, kdy by byl stejně doma ![]()
je to práce na recepci, a střídají se tam 3 recepční. anonym proto, že 26h šichty jsou samozřejmě nezákonný, ale jim to všem vyhovuje, tak to tak praktikují ![]()
- Citovat
- Upravit
Já pracovala ještě jako svobodná a bezdětná ve velké hotelové recepci na krátký/dlouhý týden. Takže v krátkém týdnu středa a čtvrtek denní nebo noční, v dlouhém týdnu to vycházelo buď pondělí a úterý denní, k tomu pátek+so+ne noční, na střídačku s po+út noční a pá+so+ne denní. Pracovaly jsme tam 4 stálé, k tomu na výpomoc brigádnice dle potřeby (hlavně když byl frmol, dovolené nebo nemoc). Když nemohly brigádnice, tak se to holt rozdělilo mezi nás, které mohly, a tím se pak zpřeházely všechny služby, takže někdy člověk dělal víc dnů v týdnu. Nepraktický systém dlouhý/krátký týden byl, když chtěl člověk někam chodit pravidelně (třeba někam na kurz), jinak naopak v krátkém týdnu měl člověk rozhodně víc volna než mám při „normální“ práci teď. Platově to spolu s příplatkem za svátky, noční a víkendy vycházelo na stejno jako když jsem přešla do státní správy a měla k tomu už i nějaké odměny. Já odešla kvůli problémům s usínáním mezi nočními směnami, kvůli potřebě změny na jinou práci i kvůli dojíždění.
EDIT: dělaly se 12hodinové služby od 7 do 19 nebo 19-7
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanullka píše:
Pavlinka 77 - vy jste meli kazdou hodinu 10 min. pauzu?
Jj po každé hodině 10 minut pauza, dělala jsem v bezpečnostní agentuře - počítání hotovosti a člověk musí být sakra soustředěnej, ono když ti rukama projdou miliony, tak ti z toho jde hlava kolem, obzlášt když pak dostaneš takovou almužnu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem před těhu byla ve zdravotnictví a počítám, že se tam zase vrátím. O penězích si umíš udělat představu. Při nástupu jsem poslouchala řeči, jak hodně naženeš službama a nočníma. No…udělalo to rozdíl tak 1000 - 1500,– měsíčně navíc.
Měli jsme dlouhodobý plán na celý rok - tzv. fiktivní služby. Stylem: den, den, volno, volno, noc, noc, volno, volno (někdy ještě třetí den volno). Ale podle tohohle se počítala jen dovolená a neschopenka. Chodilo se podle toho, jak se rozepsaly služby na oddělení. Cca dva měsíce před jsme si dávali požadavky na volno a mohly jsme si rozepsat víkendy, jak se nám hodilo. Záleželo na osazenstvu oddělení…někdy bylo zvykem odsloužit jeden víkend den-den a další víkend noc-noc. Jinde na tom netrvali a já třeba radši chodila noční víkendy a jiná sestra zase radši denní víkendy. Bylo to o domluvě.
Jinak ty příplatky za noční a víkendy fakt nic moc. Jediné, co udělalo pěkné peníze byly svátky a na ty byl pořadník na celej rok, aby se všichni vytřídali ![]()
Směny jsou fajn, když si potřebuješ něco zařídit na úřadech a podobně. Máš volno i ve všední den. Jinak to vycházelo většinou dva víkendy v práci, dva doma - jak který měsíc ale.
Musím říct, že zpočátku mi to trvalo, než jsem si zvykla, ale pak už to bylo celkem fajn.
Děti jsem teda ještě neměla, ale s manželem jsme nijak nestrádali. Akorát tchýně mi řekla, že v takovým provozu nelze vést normální rodinný život. Ale vzhledem k tomu, že všechny kolegyně měly manžele a děti, tak bych řekla, že to není nemožný. Naopak…taková rodina je hodně samostatná i bez maminky - děti umí vařit, manžel uklízet apod.
Společný čas pak radši trávíš někde na výletě.
Nemusím ale říkat, jaký „boj“ byl o vánoční svátky a Silvestra.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit