Práce ve státní správě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3460
15.9.23 06:55
@Anonymní píše:
Má někdo zkušenost z aktuální doby? Dělám teď účetní, mám přes 32 000 čistého, ale ta práce mě moc nenaplňuje. Dovolená se mi řídí dle uzávěrek a navíc chybí jistota práce - probíhá reorganizace. Přihlásila jsem se na pohovor na Ministerstvo obrany na zajímavou pozici, kde mě dle tabulek vychází plat cca 27500 v hrubém. Ráda bych věděla, jak je to případně s platem, než člověk splní úřednickou zkoušku a jak velká šance je, že budu pak mít k platu odměny, abych v životě nějak vyšla. Mám trochu pochyby, jestli nedělám hloupost, když teď vláda šetří a chtěla sáhnout úředníkům na platy. :oops:

Nebála bych se, oni si na svoje nesáhnou. Šetřit budou tím, že seskrtaji neobsazená pracovní místa, která jsou mnohdy vypisovaná spíše fiktivně.
Spíš bych řešila, zda máš šanci se tam vůbec dostat. Protože jestli to není nějaké blbé místo někde na výplatě dávek hmotné nouze nebo nějaký UP, je poměrně těžké se do státní správy dost. Pěkná místa se dávají kamarádům, známým.
A osobní ohodnocení atd vždy záleží na sympatiích jaké máš u vedení. Povinné příplatky nejsou, takže, když jim nebudeš po vůli, nedají ti ho. Proto bych s osobkem raději nepočítala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.23 08:43
@roba18 píše:
Nebála bych se, oni si na svoje nesáhnou. Šetřit budou tím, že seskrtaji neobsazená pracovní místa, která jsou mnohdy vypisovaná spíše fiktivně.
Spíš bych řešila, zda máš šanci se tam vůbec dostat. Protože jestli to není nějaké blbé místo někde na výplatě dávek hmotné nouze nebo nějaký UP, je poměrně těžké se do státní správy dost. Pěkná místa se dávají kamarádům, známým.
A osobní ohodnocení atd vždy záleží na sympatiích jaké máš u vedení. Povinné příplatky nejsou, takže, když jim nebudeš po vůli, nedají ti ho. Proto bych s osobkem raději nepočítala.

Zrovna na Ministerstva není problém se s titulem dostat. Spíš mi jde o ten plat. Jednou už jsem na pohovoru byla 4 roky zpět, byla jsem dokonce jediná, kdo se přihlásil, ale nakonec jsem nenastoupila ze zdravotních důvodů, co se mi v té době staly. Byla jsem po škole a peníze mi byly jedno. Jenže dnes je jiná situace, vše zdražilo, chystáme svatbu, šetříme na hypotéku. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1801
15.9.23 09:12
@Anonymní píše:
Má někdo zkušenost z aktuální doby? Dělám teď účetní, mám přes 32 000 čistého, ale ta práce mě moc nenaplňuje. Dovolená se mi řídí dle uzávěrek a navíc chybí jistota práce - probíhá reorganizace. Přihlásila jsem se na pohovor na Ministerstvo obrany na zajímavou pozici, kde mě dle tabulek vychází plat cca 27500 v hrubém. Ráda bych věděla, jak je to případně s platem, než člověk splní úřednickou zkoušku a jak velká šance je, že budu pak mít k platu odměny, abych v životě nějak vyšla. Mám trochu pochyby, jestli nedělám hloupost, když teď vláda šetří a chtěla sáhnout úředníkům na platy. :oops:

Na vše zeptej při pohovoru, každý úřad to má jinak, ale Ministerstva osobka přiznávají už při nástupu. Jinak těch 27500 kč základní plat mi přijde nízký. Jaká je to platová třída? Možná ti uznají část praxe. U nás to je takto: osobko při nástupu cca 6 tis. Kč, na odměny je nárok hned při nástupu, ale záleží na typu odměny a na vedoucím. Po zkušební době (6 měsíců) možno navýšit až na 10tis. Kč a to na základě služebního hodnocení. Úřednická zkouška nemá vliv na plat, povinnost je udělat jí do 1 roku a máš 2 pokusy. A to nejsme Ministerstvo, jsme podřízená organizace. Máme 5týdnů dovolené, 5 dnů sick days + 1den na osobní záležitosti+ 5 dnů na studium (na učení na úřednickou zkoušku), flexibilní pracovní dobu a 2 dny v týdnu homeoffice.
Co se týká úspor, tak ve státní správě pracují od roku 2005 a vždy se týkali rušení míst, obvykle místa aktuálně neobsazená + místa pro matky na MD/RD. Nechtějí šahat do obsazených míst, to je sakra drahá záležitost.
Být tebou, tak do toho jdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.23 09:27
@Magda124 píše:
Na vše zeptej při pohovoru, každý úřad to má jinak, ale Ministerstva osobka přiznávají už při nástupu. Jinak těch 27500 kč základní plat mi přijde nízký. Jaká je to platová třída? Možná ti uznají část praxe. U nás to je takto: osobko při nástupu cca 6 tis. Kč, na odměny je nárok hned při nástupu, ale záleží na typu odměny a na vedoucím. Po zkušební době (6 měsíců) možno navýšit až na 10tis. Kč a to na základě služebního hodnocení. Úřednická zkouška nemá vliv na plat, povinnost je udělat jí do 1 roku a máš 2 pokusy. A to nejsme Ministerstvo, jsme podřízená organizace. Máme 5týdnů dovolené, 5 dnů sick days + 1den na osobní záležitosti+ 5 dnů na studium (na učení na úřednickou zkoušku), flexibilní pracovní dobu a 2 dny v týdnu homeoffice.
Co se týká úspor, tak ve státní správě pracují od roku 2005 a vždy se týkali rušení míst, obvykle místa aktuálně neobsazená + místa pro matky na MD/RD. Nechtějí šahat do obsazených míst, to je sakra drahá záležitost.
Být tebou, tak do toho jdu.

Jé, tak to jsi mi trochu zvedla náladu teda. To abych se na nějaké ty studijní materiály mrkla, abych u pohovoru něco kvákla. Pohovor, co jsem jednou měla, tak se ptali na dost odborné věci a zapisovali si body. :lol: Jinak je to 12. platová třída, ale nejsem si jistá, jestli nebudu mít ještě nižší, protože vzdělání je buď bakalář anebo magistr, já mám pouze Bc. Koukala jsem do tabulek na internetu, tak snad jsem se dívala správně teda. Praxe se mi určitě nezapočítá, nemá to s mými prac. zkušenostmi nic společného. A co jsem se teď raději ještě koukala na přijetí do služ. poměru, tak to sice spadá pod Ministerstvo, ale zároveň to není úplně ministerstvo, spíš podřízená organizace, jak píšeš ty. Tak to jsem zvědavá teda, co se dozvím. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1801
15.9.23 09:40
@Anonymní píše:
Jé, tak to jsi mi trochu zvedla náladu teda. To abych se na nějaké ty studijní materiály mrkla, abych u pohovoru něco kvákla. Pohovor, co jsem jednou měla, tak se ptali na dost odborné věci a zapisovali si body. :lol: Jinak je to 12. platová třída, ale nejsem si jistá, jestli nebudu mít ještě nižší, protože vzdělání je buď bakalář anebo magistr, já mám pouze Bc. Koukala jsem do tabulek na internetu, tak snad jsem se dívala správně teda. Praxe se mi určitě nezapočítá, nemá to s mými prac. zkušenostmi nic společného. A co jsem se teď raději ještě koukala na přijetí do služ. poměru, tak to sice spadá pod Ministerstvo, ale zároveň to není úplně ministerstvo, spíš podřízená organizace, jak píšeš ty. Tak to jsem zvědavá teda, co se dozvím. :nevim:

Určitě si něco nastuduj, protože test bude určitě (my máme písemné testy a i ústní test). Jinak v inzerátu by v příloze mělo být uvedeno, jak přiznávají osobka, je to povinnost uvádět v Oznámení už nějakou dobu. A co se týká uznání praxe, tak neházej flintu do žita. My uznáváme praxi aspoň částečně, ale většinou něco 8) najdeme, aby nebyl člověk na úrovni absolventa. Kdyby cokoliv, tak se ptej, klidně do SZ. Jsem docela na vysoké pozici, takže pohovory, testy, přijímání kandidátů, stanovování platů, řešení personálních otázek řeším pořád.
Jo a 12.platová třída je i pro Bc., takže nižší mít nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
15.9.23 10:58
@Anonymní píše:
Zrovna na Ministerstva není problém se s titulem dostat. Spíš mi jde o ten plat. Jednou už jsem na pohovoru byla 4 roky zpět, byla jsem dokonce jediná, kdo se přihlásil, ale nakonec jsem nenastoupila ze zdravotních důvodů, co se mi v té době staly. Byla jsem po škole a peníze mi byly jedno. Jenže dnes je jiná situace, vše zdražilo, chystáme svatbu, šetříme na hypotéku. :nevim:

Tak že se ptáš, když vše víš a znáš. Že jsi byla jediná přihlášena, neznamená, že bys byla na pozici vhodná. Ale dle komunikace jsi ideální kandidát do státní správy. Tak bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8444
15.9.23 12:38
@Anonymní píše:

Záleží asi úřad od úřadu. Třeba zrovna na MPSV pod nějž spadá ÚP a ČSSZ se propouští, ale tam je stopka na nové nástupy. Co se týče obrany nevím, ale řekla bych, že tam takové tornádo dělat nebudou, protože dle mého názoru je to nynější vládní kůň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2672
15.9.23 13:05
@Anonymní píše:
Zrovna na Ministerstva není problém se s titulem dostat. Spíš mi jde o ten plat. Jednou už jsem na pohovoru byla 4 roky zpět, byla jsem dokonce jediná, kdo se přihlásil, ale nakonec jsem nenastoupila ze zdravotních důvodů, co se mi v té době staly. Byla jsem po škole a peníze mi byly jedno. Jenže dnes je jiná situace, vše zdražilo, chystáme svatbu, šetříme na hypotéku. :nevim:

Ono s těmi penězi je to občas sranda. Nám teď hlásili, že to snížení u nás reálně hrozí. A třeba paradox je, že když se minule zvyšovalo, tak já osobně jsem na tom X tisíc prodělala. Protože sice se navýšily platy, ale nenavýšil se tehdy rozpočet na platy, takže se navýšení pokrylo z peněz na odměny. A tak se mi ten rok o několik tisíc snížily odměny, protože peníze se rozpustily v platech kolegů. A pak všude člověk poslouchal, jak se mám dobře, že nám přidali. Přitom já na tom byla ve výsledku hůř. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
15.9.23 13:14
@Adull píše:
Záleží asi úřad od úřadu. Třeba zrovna na MPSV pod nějž spadá ÚP a ČSSZ se propouští, ale tam je stopka na nové nástupy. Co se týče obrany nevím, ale řekla bych, že tam takové tornádo dělat nebudou, protože dle mého názoru je to nynější vládní kůň.

A co MV? Přijde mi to také jako fajn příležitost. Občas jsem tam zahlédla zajímavé pozice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.23 13:16
@Livi92 píše:
Ono s těmi penězi je to občas sranda. Nám teď hlásili, že to snížení u nás reálně hrozí. A třeba paradox je, že když se minule zvyšovalo, tak já osobně jsem na tom X tisíc prodělala. Protože sice se navýšily platy, ale nenavýšil se tehdy rozpočet na platy, takže se navýšení pokrylo z peněz na odměny. A tak se mi ten rok o několik tisíc snížily odměny, protože peníze se rozpustily v platech kolegů. A pak všude člověk poslouchal, jak se mám dobře, že nám přidali. Přitom já na tom byla ve výsledku hůř. :lol:

Já jsem myslela, že vláda to nakonec neodhlasovala. Takže můžou sáhnout na plat i tak? 8o

• Citovat
  • Upravit
2672
15.9.23 13:26
@Anonymní píše:
Já jsem myslela, že vláda to nakonec neodhlasovala. Takže můžou sáhnout na plat i tak? 8o

Tak oni nesáhnou do základu, ale osekají právě například ty odměny/nebudou navyšovat osobka apod. Taky nám teď omezují třeba výdaje na vzdělávání zaměstnanců. Takže na první pohled to tak vypadat nemusí, ale reálně se propadáš dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.23 13:29
@Livi92 píše:
Tak oni nesáhnou do základu, ale osekají právě například ty odměny/nebudou navyšovat osobka apod. Taky nám teď omezují třeba výdaje na vzdělávání zaměstnanců. Takže na první pohled to tak vypadat nemusí, ale reálně se propadáš dolů.

Hezky. To pak člověk vážně neví, co je lepší, jestli státní nebo soukromý sektor. Ve státním bohužel ty odměny dělají hodně na platu. :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat