Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Nutella to je ještě luxusní čas. Když peru ložní na 60, tak má pračka cyklus 3,5 hodiny a další 1,5 hodiny jede sušička. Mám teda samostatné spotřebiče.
Ahoj holky, právě řešíme doma taky toto téma. Pračku máme už 12 let
, nechce se mi ji vyhazovat, kdyz zatím jde. Ale poslední dobou mi z ní prádlo, např. ručníky docela. páchnou. Tvrdou vodu nemáme, kapsle pro čištěnî používám. Tak se teď poohlížím po novém spotřebiči. Nevím, jestli je jít do samostatných nebo kombinovaného. Načetla jsem si už něco, tady v diskuzích také. Je mi jasné, že vyperu víc, než usuším. Ráda bych sušila jen ty ručníky, povlečení a případně mikiny. Chápu dobře, že čím dražší, tím menší spotřeba? Místo bych možná na dva měla, ale asi dva nechci ![]()
@Janpr píše:
Ahoj holky, právě řešíme doma taky toto téma. Pračku máme už 12 let, nechce se mi ji vyhazovat, kdyz zatím jde. Ale poslední dobou mi z ní prádlo, např. ručníky docela. páchnou. Tvrdou vodu nemáme, kapsle pro čištěnî používám. Tak se teď poohlížím po novém spotřebiči. Nevím, jestli je jít do samostatných nebo kombinovaného. Načetla jsem si už něco, tady v diskuzích také. Je mi jasné, že vyperu víc, než usuším. Ráda bych sušila jen ty ručníky, povlečení a případně mikiny. Chápu dobře, že čím dražší, tím menší spotřeba? Místo bych možná na dva měla, ale asi dva nechci
Mam pracku i susicku zvlast. Oboji Bosch. Oboji na 8 kg. Kombinovanou jsme mela drive, ale to pradlo z ni nebylo tak hezky profoukane.
@Janpr Já mám 2v1 Bosch a jsem spokojená. Samotnou sušičku jsem neměla, tak nemůžu srovnávat. Koukala jsem hlavně po spotřebě energií a hlučnosti, protože peru v nízkém tarifu, takže hodně v noci. A v případě 2v1 určitě doporučuji osvědčenou značku Bosch nebo AEG. Prádlo suším podle počasí na zahradě, takže sušení využívám hlavně podzim - jaro. Kapacitu mám 7/4 kg. Peru většinou plnou pračku, takže vše neusuším, případně suším dvakrát. Ale hlavně suším spodní prádlo, kvůli úspoře času s věšením, dětské věci a ručníky. Kombinace má výhodu programu praní + následné sušení, takže večer naplním pračku a ráno vyndavám suché. Samozřejmě teda jen ty 4 kg.
Mám zkušenost s obojím a kombinaci bych nebrala
Když jsme ještě bydleli v bytě s umakartovou koupelnou, měli jsme v ní pračku Siemens a susili v sušárne. Ta pak nešla používat, tak jsem koupila sušičku Siemens, kondenzační, a postavila ji do ložnice
pracku jsme používali jako odkládací plochu a jinde nebylo misto. Vůbec to nebyl problém, stejně jsem v noci v paneláku nesušila, neprala. Rodina se školaky, psem alergikem, který měl v pelechu dětské prací peřinky co se obden měnily, a kocourem. Samostatna sušička byly velice praktická. Prádlo krome těch pelechu jsem prala hodinu a půl, nebo i na kratší programy, než se druhá várka vyprala, první byla ususena.
Oba stroje šly i do baráku, pračka byla starší a odešla dřív, koupila jsem Electrolux, mic nevydrzela. V 2019 jsem koupila AEG, velkou na 10 kg, peru i peřiny, potahy na matrace, tak mi vyhovuje velký buben. A protože byla v akci za stejnou cenu i kombinace se sušičkou, tak jsem ji vzala. Říkala jsem si, že až odejde stará susicka Siemens, už nebudu jinou kupovat.
No tak ani omylem
odešla letos zjara, po 13 letech, a hned jsem koupila jinou, kterou budu mít doufám min. Do důchodu ![]()
Pračka má totiž jiný buben než sušička, je určený primárně k přání. Susi strašlivé dlouho, když dám prát plnou pračku ručníků na bavlnu a rovnou nastavím sušení, tak to trvá i 7-8 hodin
je fakt, že nekdy peru 2 várky najednou, protože pračka je velká, ale ne vždycky, znáte to, běžné oblecení jsou tak 3 kila. To pak trvá 4-5 hodin.
Co je ale horší, že prádlo je z kombinace dost zmuchlane. Pračka zdime podle programu na 1200-1600 otáček. Nemá smysl ubirat otáčky, jednak vyzdimane se lépe vymacha a pak by sušení trvalo ještě déle.
Ale po prani, to taky znáte, je prádlo slibované u stěn v bubnu. Tohle rovnou sušit, to je pak na žehličku. Takže než nám přišla nová sušička a musela jsem aspoň něco susit v kombinaci, tak jsem stejně po přání prádlo nacechrala, roztrepala a pak teprve zapnula sušení.
Jediná výhoda tedy je, že nemusím vylevat vodu, ta jde do odpadu jako z prani. Prach a chlupy se částečně zachytí ve filtru, který je umístěn nad zasobnikem na prášek, a zbytek odejde taky do odpadu.
Takže za mě samostatná sušička a nikdy jinak ![]()
Na fotce jsou obě. Dnes budou celý den v akci, chlapi nejsou doma, máme sanitární den ![]()
Jinak pokud jde o prani, tak ta pračka je zatím nejlepší co jsem měla. O té sušičce bych psala báseň, kdybych to uměla
ale je fakt, že nebyly za hubičku, ale nelituji, u spotřebiče se mi nikdy nevyplatilo šetřit.
@adresa píše:
Mám zkušenost s obojím a kombinaci bych nebrala
Když jsme ještě bydleli v bytě s umakartovou koupelnou, měli jsme v ní pračku Siemens a susili v sušárne. Ta pak nešla používat, tak jsem koupila sušičku Siemens, kondenzační, a postavila ji do ložnicepracku jsme používali jako odkládací plochu a jinde nebylo misto. Vůbec to nebyl problém, stejně jsem v noci v paneláku nesušila, neprala. Rodina se školaky, psem alergikem, který měl v pelechu dětské prací peřinky co se obden měnily, a kocourem. Samostatna sušička byly velice praktická. Prádlo krome těch pelechu jsem prala hodinu a půl, nebo i na kratší programy, než se druhá várka vyprala, první byla ususena.
Oba stroje šly i do baráku, pračka byla starší a odešla dřív, koupila jsem Electrolux, mic nevydrzela. V 2019 jsem koupila AEG, velkou na 10 kg, peru i peřiny, potahy na matrace, tak mi vyhovuje velký buben. A protože byla v akci za stejnou cenu i kombinace se sušičkou, tak jsem ji vzala. Říkala jsem si, že až odejde stará susicka Siemens, už nebudu jinou kupovat.
No tak ani omylemodešla letos zjara, po 13 letech, a hned jsem koupila jinou, kterou budu mít doufám min. Do důchodu
Pračka má totiž jiný buben než sušička, je určený primárně k přání. Susi strašlivé dlouho, když dám prát plnou pračku ručníků na bavlnu a rovnou nastavím sušení, tak to trvá i 7-8 hodin
je fakt, že nekdy peru 2 várky najednou, protože pračka je velká, ale ne vždycky, znáte to, běžné oblecení jsou tak 3 kila. To pak trvá 4-5 hodin.
Co je ale horší, že prádlo je z kombinace dost zmuchlane. Pračka zdime podle programu na 1200-1600 otáček. Nemá smysl ubirat otáčky, jednak vyzdimane se lépe vymacha a pak by sušení trvalo ještě déle.
Ale po prani, to taky znáte, je prádlo slibované u stěn v bubnu. Tohle rovnou sušit, to je pak na žehličku. Takže než nám přišla nová sušička a musela jsem aspoň něco susit v kombinaci, tak jsem stejně po přání prádlo nacechrala, roztrepala a pak teprve zapnula sušení.Jediná výhoda tedy je, že nemusím vylevat vodu, ta jde do odpadu jako z prani. Prach a chlupy se částečně zachytí ve filtru, který je umístěn nad zasobnikem na prášek, a zbytek odejde taky do odpadu.
Takže za mě samostatná sušička a nikdy jinak
Na fotce jsou obě. Dnes budou celý den v akci, chlapi nejsou doma, máme sanitární den
Jinak pokud jde o prani, tak ta pračka je zatím nejlepší co jsem měla. O té sušičce bych psala báseň, kdybych to umělaale je fakt, že nebyly za hubičku, ale nelituji, u spotřebiče se mi nikdy nevyplatilo šetřit.
Ja mam i samostatnou susicku napojenou na odpad a nic nevylevam.
@Anonymní píše:
Ja mam i samostatnou susicku napojenou na odpad a nic nevylevam.
Jistě, to jde, my s tím ale nepocitali a máme ve zdi jen jeden odpad na pračku. Možná by to si dodatečně vyřešit jinak, ale nepidila jsem se, protože jednak mám v pradelne hned vedle sušičky malou vanu a jednak mi bylo řečeno, že je lepší vodu a odpad že sušení do trubek nepoustet, že se tím zbytečně zanaseji. Jestli to tak je nepatram, prostě vodu vyliju vedle do vany.
@adresa Tak je pravda, že já po vyprání prádlo vyndám do koše a část vracím zpět do bubnu na sušení a kromě spodního prádla trochu protřepnu, aby nebylo tak zmačkané. Po sušení zmačkané není. Sušící program na 4 kg trvá 2:48 hod, doba se přizpůsobuje obsahu.
@adresa píše:
Jistě, to jde, my s tím ale nepocitali a máme ve zdi jen jeden odpad na pračku. Možná by to si dodatečně vyřešit jinak, ale nepidila jsem se, protože jednak mám v pradelne hned vedle sušičky malou vanu a jednak mi bylo řečeno, že je lepší vodu a odpad že sušení do trubek nepoustet, že se tím zbytečně zanaseji. Jestli to tak je nepatram, prostě vodu vyliju vedle do vany.
Ne kazda susicka to umi. Odpad se resi tak, ze se tam da rozdvojka. O tom odpadu ze suseni je to zajimave, to jsem neslysela, vetsi bordel mi prijde z prani. Prece jen susicka ma několik filtru, pracka jen jeden, a v pracce se vypere ta spina.
@Anonymní píše:
Ne kazda susicka to umi. Odpad se resi tak, ze se tam da rozdvojka. O tom odpadu ze suseni je to zajimave, to jsem neslysela, vetsi bordel mi prijde z prani. Prece jen susicka ma několik filtru, pracka jen jeden, a v pracce se vypere ta spina.
Naše nová Miele to umí, ma na to zvláštní hadici, ale asi už to nechám tak, jsem zvyklá a nevadí mi to.
Teď mě napadá, že to s tím zanasenim se spíš asi týkalo susicek v kombinaci z pračkou, kde jde do odpadu i prach. Protože zatímco u samostatné sušičky mám vždy filtr dost plný, tak v kombinací nebylo ve filtru skoro nic, tak je menší a umístěny jinde, nahoře.
Moc vám všem děkuji, nicméně jsem tam kde jsem byla
Nevim, co nakonec pořídit. Jestě pročtu nabídky, spotřeby energií atd.