Pracovní právo - vyzná se v tom někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
20.3.13 08:56

@Malaqi
To jako fakt? To jsi mě uklidnila. Můžu se zeptat, ty se tím právem zabýváš nebo máš nějaké zkušenosti? Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.3.13 08:59
@Crispina píše:
Asi budeš muset napsat víc o co se jedná. Manko je inventurní rozdíl a ty píšeš, že o inventuru ti nejde, že jde o škodu. Škoda není manko, ale něco, co jsi ve firmě poškodila, rozbila, ztratila. Pokud jsi to měla svěřeno a měla hmotnou zodpovědnost, tak na to snad přišli při předání při skončení PP? A pokud to došlo od nich a jen do schránky, tak bych jim odepsala, že jsi žádnou škodu nezpůsobila a vše řádně předala, že to považuješ za omyl - prostě něco ve smyslu jejich dopisu. A doporučeně poslala a nechala si kopii. Třeba jen zkouší.

Tak jsem to asi špatně napsala, je to manko z inventury, jsem z toho zmatená, tolik peněz nemám a zoufale hledám, jak nad tím vyzrát

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.3.13 09:01
@Regina Hero píše:
Ano, protokoly k manku se rozesílaly vždy na adresu, kterou měl zaměstnanec nahlášenou na personálním oddělení… nestěhovala ses? Pokud to byla inventura za období, kdy jsi tam pracovala, tak za to samozřejmě odpovědnost máš… chtěla bych od nich vidět ten protokol o vyčíslení manka a ten s tvým vypočítaným podílem… my jsme je vždy posílali doporučeně s doručenkou, takže by měli mít doloženou i doručenku nebo vrácený dopis…

Tohle mi vůbec nepřišlo

• Citovat
  • Upravit
489
20.3.13 09:03

Ta právnička na UP je dobrý nápad, tam se asi dozvíš hodně, zajdi tam. Minimálně by si mohli na tu firmu i posvítit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 09:05

Dík za rady zkusím tam zajít

• Citovat
  • Upravit
2313
20.3.13 09:10

Pracovala jsem před pár lety jako personalistka.
Trochu mi ale uniká jedna věci - jde o manko, nebo o škodu? Zmiňuješ totiž obojí, s inventurou to ale údajně nesouvisí, přiznám se, že tomu moc nerozumím, o co tedy jde. Zkráceně - pokud máš papír, že máte vzájemně srovnané závazky, je vše v pohodě (pokud si třeba vedla pokladnu, tak tu si musela předat ke dni odchodu, příp. dříve a peníze se musely přepočítat; jakákoliv škoda by se tedy odhalila už při předání pokladny). Pokud tu nechceš celou situaci detailně vypisovat (což celkem chápu), najdi si na netu bezplatné právní poradny v oblasti pracovního práva a tam se obrať a vysvětli jim to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 09:18

@Malaqi
O manko z inventury, ale četla jsem v zákoníku, že je to škoda, proto jsem to asi blbě napsala, žádný papír nemám, nic podepsat mi nedali jen to, že souhlasíme z inventurou. Omlouvám se z toho zmatená a taky to tak jak je vidno píšu. Na netu jsem to zkoušela a zatím bez úspěšně. Tak jsem to zkusila i tu

• Citovat
  • Upravit
489
20.3.13 09:20

Zkus ještě právní poradnu tady na emiminu, je možné, že to ale bude trvat :-/

https://www.emimino.cz/poradny/pravni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
20.3.13 09:23

Určitě tam zajdi… taky mi není úplně jasno, o jakou škodu teda jde, pokud to byla inventura, musí k ní být protokoly… pokud jsi měla hmotnou odpovědnost za nějaké konkrétní věci, tak při rozvazování pracovního poměru se k tomu také podepisují papíry, že jsi vše předala a vrátila a že to souhlasí s tím, co ti bylo svěřeno, jak píše Malaqi, pokud to byla pokladna, tak tam je to jasné ihned a taky k tomu musíš mít protokol… a všechny tyhle doklady bys měla mít jednak ty a taky jsou založené ve firmě… takže by neměl být problém to dohledat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 09:24
@Crispina píše:
Zkus ještě právní poradnu tady na emiminu, je možné, že to ale bude trvat :-/https://www.emimino.cz/poradny/pravni/

Tu jsem zkoušela a přišla mi odpověď, že se pracovním právem nezabývyjí

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.3.13 09:27

Já se budu muset kouknout pořádně doma do papírů, co mám a nemám, jenže domů se dostanu až za týden, tak uvidím.

Ale díky moc za rady a postřehy

• Citovat
  • Upravit
29350
20.3.13 09:28
@Anonymní píše:
@Malaqi
O manko z inventury, ale četla jsem v zákoníku, že je to škoda, proto jsem to asi blbě napsala, žádný papír nemám, nic podepsat mi nedali jen to, že souhlasíme z inventurou. Omlouvám se z toho zmatená a taky to tak jak je vidno píšu. Na netu jsem to zkoušela a zatím bez úspěšně. Tak jsem to zkusila i tu

No, takže tak… s inventurou jsi souhlasila - tj. s vyčíslením všeho zboží na prodejně ke dni inventury… to jste podepsali všichni… to je jedna věc, potom následovalo vyčíslení účetní a porovnání obou stavů a následné vyčíslení manka… a pak se vyčíslené manko rozpočítalo mezi všechny zaměstnance, vedoucí a zástupce mají dvojnásobnou odpovědnost… a protokoly s vyčíslením se posílají všem, koho se to týká… a stejně tak jsou založené v účetnictví u té konkrétní inventury… takže tam se najde i ten tvůj vyčíslený podíl… jak je to dlouho od té inventury? Zkontrolovala sis, jestli tam máš nahlášenou správnou adresu, kde bydlíš? V praxi tohle funguje tak, že dosavadním zaměstnancům se to strhává ze mzdy pravidelnými domluvenými splátkami, pokud sami nechtějí jinak, ale když někdo odchází, tak se požaduje celá částka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2313
20.3.13 09:34

@Regina Hero
Já s Tebou naprosto souhlasím, ale pokud ta firma není zrovna slušná a ztratila cosi v hodnotě x tisíc (ať už to jsou peníze nebo majetek) a chce se zahojit, tak ty protokoly o tom, že zakladatelka v pořádku předala a že mají své závazky vzájemně vyrovnané, jí určitě nenabídne k nahlédnutí; spíš bych to odhadla, že ty dokumenty zlikviduje a bude to po zakladatelce požadovat.

Zakladatelko, zkus si vyhledat bezplatnou právní poradnu na internetu. Nebo se obrať na ispektorát práce, tam je poradna pro zaměstnance, poradí Ti i po telefonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.13 09:35

@Regina Hero
rok a půl a adresa byla správná

• Citovat
  • Upravit
29350
20.3.13 09:37

@Malaqi to máš pravdu, ale doufám, že to bude mít aspoň zakladatelka u sebe a podepsané a orazítkované i od firmy… já jsem asi velký idealista a předpokládám, že to všude mají v pořádku a budou se chovat slušně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat