Pracovní úkoly mimo zákon

1074
22.9.14 10:14

Pracovní úkoly mimo zákon

Jak byste reagovaly, kdyby vaše nadřízená Vám přikázala udělat něco, co je mimo zákon, případně na hranici? Samozřejmě ten úkol odmítá dát písemně a trvá na svém. Navíc podmínky nastavila tak, že to ani nijak jinak udělat nelze z časových důvodů, nemám čas na manipulaci, hoří termín.
Jenomže trestně právní odpovědnost budu mít za to já jako osoba zodpovědná za určitou činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3157
22.9.14 10:18

Záleží na tom - pokud by to mělo ohrožovat jiné lidi, nešla bych toho, ale každopádně bych si pořídila nahrávku o zadávání toho úkolu a komunikaci ohledně toho, pokud by šlo o jak to říct - určitou administrativní hranici zákona, tak asi podle toho jak moc by mi záleželo na práci, ale taky bych si to ošéfovala tím že bych si nadřízenou nahrála. Nic jiného mě moc nenapadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
karafice
22.9.14 10:22

Tak zajdi za ní, spusť nahrávací zařízení a pokud se něco stane, budeš mít v ruce důkaz o tom, že ti nadřízená dala práci mimo zákon.

• Citovat
  • Upravit
465
22.9.14 10:39

Pozor na to, ani přímý pokyn od nařízeného (zaměstnavatele), i pokud bys ho prokázala, tě trestněprávní odpovědnosti za tvé případné protiprávní činy nezbaví, pokud něco provedeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.9.14 10:44

Když si to představím na svém úseku, asi bych váhala, na kolik jsem schopná nepochybit a dále jaké by případně byly důsledky toho mého pochybení. Když to přeženu - jsem schopna ukrást v obchodě bonbon a komu to ublíží a kolik za to dostanu, když mě při tom chytí? A co se stane, když to odmítnu?

protizákonně, tj. v nesouladu se zákonem a prováděcí vyhláškou dělám leckdy leccos. Opáčně mám pocit, že by se prostě pracovat nedalo. Jenže právě. Nikomu to neublíží - a nikdo mi to nedokáže, pokud mi nestojí nad hlavou a časově nekontroluje, jak to přesně dělám. Nic, čím bych se teda chtěla chlubit :oops:. Já jen, že jsou věci „mimo zákon“ a „mimo zákon“. Chtít po mně, abych šla… já nevím… někoho vydírat, falšovat podpisy, neřkuli okrást… to bych nedala ani po vydírání vyhazovem… ale máš pravdu, že tu pak stojí věci, že když dojde na lámání chleba a hledá se, po kom by se dalo hodit kamenem, tak hle, někdo se nám tu k tomu lynčování sám vlastnoručně upsal… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 12:36
@rybka56 píše:
Jak byste reagovaly, kdyby vaše nadřízená Vám přikázala udělat něco, co je mimo zákon, případně na hranici? Samozřejmě ten úkol odmítá dát písemně a trvá na svém. Navíc podmínky nastavila tak, že to ani nijak jinak udělat nelze z časových důvodů, nemám čas na manipulaci, hoří termín.
Jenomže trestně právní odpovědnost budu mít za to já jako osoba zodpovědná za určitou činnost.

Pokud je to mimo zákon, tak to udělat nesmíš, ani když to dostaneš příkazem.

Zákon je víc, než pracovní příkaz.

Dostaneš-li pracovní úkol nesplnitelný bez porušení zákona, tak jeho nesplnění není porušením pracovní kázně a nemůže být platným důvodem k pracovněprávnímu postihu zaměstnance (proti takovému postihu se lze úspěšně bránit u soudu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 12:37
@karafice píše:
Tak zajdi za ní, spusť nahrávací zařízení a pokud se něco stane, budeš mít v ruce důkaz o tom, že ti nadřízená dala práci mimo zákon.

Což by ovšem zakladatelku nevyviňovalo, pokud by spáchala trestný čin.

@Alishka111 :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.9.14 16:00
@eumedon píše:
Pokud je to mimo zákon, tak to udělat nesmíš, ani když to dostaneš příkazem.

Zákon je víc, než pracovní příkaz.

Dostaneš-li pracovní úkol nesplnitelný bez porušení zákona, tak jeho nesplnění není porušením pracovní kázně a nemůže být platným důvodem k pracovněprávnímu postihu zaměstnance (proti takovému postihu se lze úspěšně bránit u soudu).

Nerýpu, jen se ptám. Jak pak dokáže, že jí byl takový pracovní úkol zadán, je-li to ústně? Tajnou nahrávkou? je to pak bráno jako důkaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 16:10
@Emilie píše:
Nerýpu, jen se ptám. Jak pak dokáže, že jí byl takový pracovní úkol zadán, je-li to ústně?

Proč by to měla dokazovat?

Dokazovat, že nesplnila který pracovní úkol, musí ten, kdo tvrdí, že nesplnila pracovní úkol.

Čili zaměstnavatel, který tvrdí, že nesplnila pracovní úkol, má břemeno tvrzení a břemeno důkazní. To on musí říci, který pracovní úkol jí byl zadán a dokázat, že jí byl zadán a že jej nesplnila.

http://www.ceskatelevize.cz/…u-brante-se/

Tajnou nahrávkou? je to pak bráno jako důkaz?

Ačkoliv důkazní břemeno platnosti důvodů pro okamžité zrušení PP, případně důvodu pro výpověď, tíží zaměstnavatele, od platnosti nového občanského zákoníku by měla být přípustným důkazem i tajná nahrávka: Jde totiž o pořízení a použití audiozáznamu za účelem ochrany práv, což nový ObčZ klade na roveň úřední licenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.9.14 17:26
@eumedon píše:
Ačkoliv důkazní břemeno platnosti důvodů pro okamžité zrušení PP, případně důvodu pro výpověď, tíží zaměstnavatele, od platnosti nového občanského zákoníku by měla být přípustným důkazem i tajná nahrávka: Jde totiž o pořízení a použití audiozáznamu za účelem ochrany práv, což nový ObčZ klade na roveň úřední licenci.

kuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 17:42

@Emilie Ještě odkazy na konkrétní §§ nového ObčZ:

§ 86
Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.

(Otázkou, je, zda tajné pořízení zvukového záznamu zadání pracovního úkolu je zásahem do soukromí, ale dobře: Soudy v tom byly dosud až přehnaně přísné a jeden nález ÚS mi přijde nelogický: Pořídit záznam vlastního telefonního hovoru účastníkem bylo možno, ale použít jej jako důkaz v civilním řízení bez souhlasu všech jeho účastníků ne).

§ 88
(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

(2) Svolení není třeba ani v případě, když se podobizna, písemnost osobní povahy nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí na základě zákona k úřednímu účelu nebo v případě, že někdo veřejně vystoupí v záležitosti veřejného zájmu.

§ 89
Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.

Takže v § 88 máte v odstavci 1 pořízení a použití za účelem ochrany práv, které je postaveno na roveň úřední licenci, uvedené v odstavci 2. No, a v §89 máte licenci pořízení a použití k účelům vědeckým, uměleckým a novinářským.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
23.9.14 11:13

Nejedná se o žádné vraždy, ale o předvolební negativní kampaň za veřejné peníze. Nadřízená je starostka, která mi přikazuje něco uveřejnit, já jí tvrdím, že to je v rozporu zákona o volbách a dalších a mohlo by to být bráno jako pomluva a vést až k zpochybnění voleb, pokud by to napadená strana hnala nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 11:34
@rybka56 píše:
Nejedná se o žádné vraždy, ale o předvolební negativní kampaň za veřejné peníze. Nadřízená je starostka, která mi přikazuje něco uveřejnit, já jí tvrdím, že to je v rozporu zákona o volbách a dalších a mohlo by to být bráno jako pomluva a vést až k zpochybnění voleb, pokud by to napadená strana hnala nahoru.

No, a kdo se má pod to podepsat jako autor? Podepsaná tam budeš ty, nebo ta starostka?

Když ti ten úkol odmítá dát písemně, tak je zřejmé, že se chce vyzout z odpovědnosti. Nedělal bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
23.9.14 14:03
@eumedon píše:
No, a kdo se má pod to podepsat jako autor? Podepsaná tam budeš ty, nebo ta starostka?Když ti ten úkol odmítá dát písemně, tak je zřejmé, že se chce vyzout z odpovědnosti. Nedělal bych to.

starostka se pod to podepíše, ale odpovědnost má vydavatel, což je obec a tam jsem jediná pověřená osoba já a to pracovní smlouvou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
23.9.14 14:31
@rybka56 píše:
starostka se pod to podepíše, ale odpovědnost má vydavatel, což je obec a tam jsem jediná pověřená osoba já a to pracovní smlouvou

Aha. Takže pokud jste přesvědčena, že jde o pomluvu a maření přípravy a průběhu voleb a mohla byste nést trestněprávní odpovědnost, tak to odmítněte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat