Pracovní úraz

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17013
1.11.11 18:54

Pracovní úraz

Potřebuji poradit, pokud se stane pracovní úraz těžšího charakteru a po „vyléčení“ se člověk vrátí do zaměstnání, co se stane v případě, že byla vlastně léčba neúčinná a vrátí se následek pracovního úrazu… Jak to potom je? Když se bude muset nemocný vrátit na neschopenku? Bude to stále pracovní úraz či ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7631
14.8.13 14:07

Oživuji diskusi…
Jedná se o pracovní úraz – zlomenina ruky, tři měsíce pracovní neschopnosti (operace, hospitalizace, rehabilitace)… Následovalo ukončení pracovní neschopnosti a teď řešíme vše okolo…

1.Doplacení do 100% platu – tomu rozumím…
2.Obvoďák vyplňoval papíry pro pojišťovnu: Tam se jedná o bolestné? (odškodnění podle počtu bodů)
3.Nikdo po manželovi nechtěl stvrzenky od lékařů za platbu regulačních poplatků a léků v nemocnici. Měl se v tom angažovat sám?
4.Mám podobný dotaz jako zakladatelka. Manžel sice do práce chodí, ale prsty nesevře v pěst. Manuálně pracuje. Kdyby se mu nepodařilo ruku rozrehabilitovat, tak má následně nárok na nějaké odškodné a po jaké době? Na rehabilitace dojíždí i během pracovního procesu, má nějaký nárok na pozdější doplacení nákladů spojené s cestami na rehabilitace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.8.13 14:10

@Kaczenka odpovím jen na jedinou, po dodělání rehabek posouzení lékařem, jestli bude omezena hybnost ruky, má nárok na odškodné pro snížení pracovní schopnosti. Bere se to tabulkově, takže v tom moc neporadím, to samé, dobu posoudí lékař - jestli je to nezvratné a pod.. Jinak ex měl těžký úraz, operace, rehabky, vše přes půl roku, doplacení 100 % platu v pohodě, ale placení poplatků a tak, to mu nikdo neuhradil :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
14.8.13 14:19

@martina.se, já si myslím, že se pojišťovna nepředá. Jen jsem pročítala nějaké články a nechtěla jsem něco zanedbat, když už se to stalo :? Být čtvrt roku na 60% nás stálo docela nervů, snad se co nejdřív dočkáme aspoň toho doplacení do 100%.. Manžel už víc než měsíc pracuje a pořád ještě čekáme. Za jak dlouho to pojišťovna doplatí? Určitě jsou nějaké lhůty… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
14.8.13 14:47

Jsem po pracovním úraze, takže napíšu co vím. Doplatek mzdy by měl být vyplácen po ukončení nemocenské při první výplatě, u mě se to protáhlo, ale to díky ženské na mzdovce, pořád na vše měla čas. Pak jsem zase marodila na následky úrazu (šla jsem na další operaci a to několikrát), pak mi vždy peníze už vyplatily při první výplatě po ukončení nemocenské. Takže můžete marodit na následky úrazu i v budoucnu, jen lékař vám pak musí v nemocenském lístků zaškrtnout kolonku pracovní úraz, tak mi to bylo řečeno na mzdovce, aby poznali, že budou doplácet mzdu. Vždy jsem pak ale musela předložit i nějakou lékařskou zprávu, kde bylo napsané, že marodění je po pracovním úraze ze dne toho a toho..

co se týče proplacení nákladů na léčbu, tak na mzdovce jsem odvzdala účtenky za léky (opět muselo být potvrzení od lékaře, že léky byly brány v souvislosti s úrazem), dále jsem dala regulační poplatky, fakturu za hospitalizaci a i účtenky za pohonné hmoty za ježdění na kontroly a rehabilitace (musela jsem sepsat cesťák, kde jsem měla napsaný den, kam jsem jela a proč, vždy jsem přiložila buď lékařskou zprávu či obejdnací kartičku, aby neřekli, ze si vymýšlím). Poprvé jsem vše dala na mzdovce a teď si to už průběžně posílám sama.

snad je to alespoň trošku srozumitelné, kdyby něco, tak se ptejte.

Radím pojišťovny se nebát, mně nejdříve bolestné snížili, tak jsem se odvolala a pak uznnali svou chybu, oni to dost zkouší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
14.8.13 14:56

@berri, děkuju za info… U nás už první výplata proběhla, ale doplacení mzdy zatím nebylo. Pravděpodobně se to protáhlo asi kvůli tomu, že měl obvodní lékař 14 dní dovolenou, tak manžel potvrzené papíry odevzdával se zpožděním. Ty účtenky by stálo za to dohledat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.8.13 15:08
@Kaczenka píše:
@martina.se, já si myslím, že se pojišťovna nepředá. Jen jsem pročítala nějaké články a nechtěla jsem něco zanedbat, když už se to stalo :? Být čtvrt roku na 60% nás stálo docela nervů, snad se co nejdřív dočkáme aspoň toho doplacení do 100%.. Manžel už víc než měsíc pracuje a pořád ještě čekáme. Za jak dlouho to pojišťovna doplatí? Určitě jsou nějaké lhůty… :nevim:

u nás to bylo podobné, taky nervy, já na md, celkem mazec. Jinak proplacení trvalo cca 30 dní, ale přišla celá částka najednou, tak pak bylo líp. A u toho odškodného - záleží na rozsahu, ex měl páteř, tam ty částky byly už celkem zajímavé. Ale naštěstí to měl bez následků…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
14.8.13 15:11

@Kaczenka určitě to za to stojí, hlavně to dojíždění, to to naskáče hodně, sice nevím, jak to počítají, ale vždy mi za cestak proplatili vice, než za kolik jsem měla účtenku za benzín

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
14.8.13 15:23

@martina.se @berri, holky, díky za informace…
A o to odškodnění si člověk může žádat do jaké doby. To může i nějaký ten měsíc zpětně?

@martina.se, tak ještě, že to dopadlo bez následků… Já těžce nesu každou manželovu operaci, protože před pěti lety po jedné málem zemřel na plícní embolii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.8.13 15:26

@Kaczenka u odškodnění není stanovená lhůta, tam jsou důležité posudky lékařů. Jinak se to nepočítá na dobu, ale dle úrazu a jeho závažnosti na pozdější život. Jinak můj, teď už ex, je expert. 2008 srdeční aritmie, tep 220, akutní operace, půl roku léčení. 2009 v práci úraz kolene - operace, léčení 7 měsíců. 2010 v práci úraz páteře - vyhřezlá ploténka, ale fakt šikovně, operace, 9 měsíců léčba plus rehabky. Následkem jsou jen bolesti, ale ty ho naštěstí nějak moc netrápí, jen je to nepříjemné.. Jinak byl věčně otlučený a pod, rozsekané hlavy by se daly počítat na desítky.. někdy s nim bylo fakt veselo :zed: ale přežil a žije :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
14.8.13 15:30

@Kaczenka nejsem si teď jistá, ale myslím, že bolestné po ukončení neschopnosti a pak třeba kdyby byla časem další operace, tak to zaslat dodatečně. Trvalé následky a ztížení společenského uplatnění až po ustálení zdravotního stavu či nejdříve po roku myslím..vše by ti měli rict na mzdovce či na pojišťovně..Můžete si nechat proplatit i částku, kterou jste lékaři dávali za vyplnění formulářů. Vždy jsem od všeho zasílala jen kopie, kdyby se to náhodou někde na pojišťovně ztratilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
14.8.13 15:40

@martina.se, tak to je mazec 8o 8o :mrgreen:
@berri, díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.8.13 15:43
@Kaczenka píše:
@martina.se, tak to je mazec 8o 8o :mrgreen:
@berri, díky :)

bylo s ním veselo, fakt že jo. Do té doby zdravý chlap, pak se to sypalo jedno za druhým :zed: ke konci jsem se bála každého telefonu. Naposledy (ale to už nejsme dávno spolu), ho přepadli v Hranicích a shodili ze schodů (když jel do práce) a to tak vesele, že otřes mozku, rozpáraná hlava, pomlácený jako sviň. Odvezla ho rychlá a on v tom šoku podepsal reverz a jel do práce :zed: Takže i teď občas perly, naštěstí už v tom nežiju, max mu pomáhám vyřizovat doklady, blokovat karty, telefony a pod.. on má prostě „štěstí“.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
14.8.13 21:09

@martina.se, ty jsi z Hranic na Moravě? Tak to jsi skoro místní. Já bydlím blízko Olomouce :) Jejda, tak to musel být ex. trochu dobrodruh 8o :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.8.13 08:00
@Kaczenka píše:
@martina.se, ty jsi z Hranic na Moravě? Tak to jsi skoro místní. Já bydlím blízko Olomouce :) Jejda, tak to musel být ex. trochu dobrodruh 8o :think:

jsem od ostravy, tam i ex bydlí, jezdí do phy do práce.. njn, nějak mu to všechno vychází.. Aspoň jednou ročně nějaký zásek :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák