Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj chci se zpetat chtěli jsem přes realitku prodat byt na smlouvě je datum na uzavření smlouvy, že byt budou vystavovat 3 měsíce. Tyto tři měsíce uplynuly na smlouvě je, že když nevypovím smlouvu písemně doporučeně tak tako smlouva pokračuje další 2 měsíce atd. chci se zeptat smozřejmě jsem nevypověděla protože to bylo napsáno v odst. 5 malým písmem já počíatala s tím, že už to vystavovat nebudou ale omyl našel se kupec a já už byt prodat nechci a realitka po mě chce 50tis provizi pro prodejce mají na to nárok?
Podle smlouvy nárok mají. Ale zkusila bych to obejít nějakou kličkou, co třeba v té smlouvě není ošetřeno. Třeba změnit požadovanou cenu tak, aby byla nereálně vysoká a kupec sám ztratil zájem.
Kdybys se o toto chtěla soudit, tak by to bylo tak 50 na 50. Realitky vesměs tuto provizi nepoždují, protože by to pro ně nebylo vymahatelné. Mají to tam jen na zastrašení.
@petru80 píše:
Ahoj chci se zpetat chtěli jsem přes realitku prodat byt na smlouvě je datum na uzavření smlouvy, že byt budou vystavovat 3 měsíce. Tyto tři měsíce uplynuly na smlouvě je, že když nevypovím smlouvu písemně doporučeně tak tako smlouva pokračuje další 2 měsíce atd. chci se zeptat smozřejmě jsem nevypověděla protože to bylo napsáno v odst. 5 malým písmem já počíatala s tím, že už to vystavovat nebudou ale omyl našel se kupec a já už byt prodat nechci a realitka po mě chce 50tis provizi pro prodejce mají na to nárok?
Bych zkusila odtahnout toho zajemce a rict, ze z rodinnych dovodu to tedka nemuzete prodat a nebo proste si neco vymyslet co v tom byte je, aby ztratil zajemce zajem
ze tam tece nebo je tam plisen apod ![]()
@Tiger-lily píše:
Podle smlouvy nárok mají. Ale zkusila bych to obejít nějakou kličkou, co třeba v té smlouvě není ošetřeno. Třeba změnit požadovanou cenu tak, aby byla nereálně vysoká a kupec sám ztratil zájem.
Obávám se, že smlouvy mají naopak dost neprůstřelné od superprávníků. Třeba Prolux se specializoval přesně na tohle - nechat podepsat exkluzivitu, kde byla pokuta nevím kolik procent z ceny nemovitosti, kterou následně nabízel jen na svých stránkách. Kdysi jsem přes ně chtěl něco kupovat, to ještě nebyli profláklí jako posledních pár let. Volal jsem, domluvil se s makléřém, ale ten sdělil, že má o byt někdo zájem, že je teda řešení složit rezervační zálohu (byly to asi dva tisíce). Tu jsem složil, následně asi měsíc „nešlo kontaktovat prodávajícího“, takže se měla záloha vrátit, k čemuž samozřejmě nikdy nedošlo. Obecně u realitky, která tlačí na exkluzivitu, bych do toho nešel, mají ve stanovách obvykle to, že cena se každý měsíc sníží o nějaké procento a když se byt do cca 3-6 měsíců neprodá (samozřejěm cena se snižuje každý měsíc), odkoupí ho za XX procent odhadní ceny (přičemž nikdo asi nepochybuje, že odhad bude více či méně podhodnocený).
No já myslím že na to nárok mají. Je to uvedeno ve smlouvě, kterou jsi podepsala. Sice malým písmem, ale každý dneska ví, že číst u smluv malé písmo se vyplácí, takže nevidím důvod proč by to nemohli vymáhat ![]()
Kdyby se kupec našel o dva měsíce dřív, tak bys ho prodala? Jaký je nyní důvod neochoty prodat? Pokud je cena dobrá a kupující nesmlouvá, tak bych si zbytečně nezadělával na problém. A pořád nevíš, jestli koupí, viděl ten byt už vůbec, znáš jeho bonitu? Pokud bude čerpat hypo, není vůbec jisté, že na ní dosáhne atd.
Ano, pravo na to maji a never tomu, ze to tam je jen pro zastraseni, smlouvy maji urcite vice nez dobre propracovane… a nemyslim si, ze by sis jen tak mohla zvednout kupni cenu, i tu mate osetrenou ve smlouve.
Takze zkusit odradit kupujiciho, ale v soukromi a tak, aby to nemohlo byt pouzito proti tobe.
@napresdrzku píše:
Obávám se, že smlouvy mají naopak dost neprůstřelné od superprávníků. Třeba Prolux se specializoval přesně na tohle - nechat podepsat exkluzivitu, kde byla pokuta nevím kolik procent z ceny nemovitosti, kterou následně nabízel jen na svých stránkách. Kdysi jsem přes ně chtěl něco kupovat, to ještě nebyli profláklí jako posledních pár let. Volal jsem, domluvil se s makléřém, ale ten sdělil, že má o byt někdo zájem, že je teda řešení složit rezervační zálohu (byly to asi dva tisíce). Tu jsem složil, následně asi měsíc „nešlo kontaktovat prodávajícího“, takže se měla záloha vrátit, k čemuž samozřejmě nikdy nedošlo. Obecně u realitky, která tlačí na exkluzivitu, bych do toho nešel, mají ve stanovách obvykle to, že cena se každý měsíc sníží o nějaké procento a když se byt do cca 3-6 měsíců neprodá (samozřejěm cena se snižuje každý měsíc), odkoupí ho za XX procent odhadní ceny (přičemž nikdo asi nepochybuje, že odhad bude více či méně podhodnocený).
Ano, mají smlouvy udělané mazaně a neeticky - a to je proč často soudy rozhodnou v neprospěch realitky. Vždycky ve sporu realitka/občan bude ten občan jaksi výš. A píšu 50 na 50, záleží na mnoha okolnostech. Domluva pochybuju, že by byla možná. Makléř je jen figurka, jedině zkusit kontaktovat majitele.
@napresdrzku Tu rezervačku jsi požadoval vrátit? Na tu máš samozřejmě nárok na vrácení. Akorát se musíš ozvat. ![]()
@Tiger-lily píše:
@napresdrzku Tu rezervačku jsi požadoval vrátit? Na tu máš samozřejmě nárok na vrácení. Akorát se musíš ozvat.
Samozřejmě že požadoval, už si to nepamatuju, je to hodně let zpátky, makléř pořád sliboval a sliboval až tam nepracoval a kvůli dvěma tisícovkám mi nestálo se tím dál zabývat.. Co se 50:50 týče, tak se fakt obávám, že tady dotyčná u soudu neuspěje, tohle je u exkluzivitek běžné a sice to není košér, ale vyloženě sviňárna taky ne. Ta byla opravdu jen v případě Proluxu nebo nějakých pofiderních realitek, ale u těch velkých opravdu pochybuju, že by se podařilo uspět. Trochu o tom vím, tam mají taková právnická esa, že běžného člověka zašlapou hravě do země.