Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, potřebuju se poradit a trochu si i ulevit. Máme problém s tchánem. Zadlužil se jak blázen, popůjčoval si kde to šlo, až to nebyl schopen splácet. Chtěl si vzít velkou půjčku s tím, že tím ty dluhy poplatí, a bude klid, jenže v bance mu půjčku nedali, jelikož je v registru dlužníků a tak zpracoval přítele aby tu pujčku vzal na sebe, s tím že mu ty peníze pošle on si poplatí dluhy, nám to bude odcházet měsíčně z příjmu do banky jako splátka a tchán to pak posílal nám, takže jsme nebyli ztratní. Je to asi 3 roky co přítel na sobě tu půjčku má, tchán v pohodě platil, jenže mu přišla exekuce na plat, protože nezaplatil nedoplatek na plynu, tudíž nám ty peníze přestal posílat a nám to samozřejmě chybí a částka se bude navyšovat
. Přítel poplatí co musí, nájem, tu splátku atd a s bídou nám zůstanou na měsíc 3000 na jídlo, z rodičáku tomu moc nepomůžu a popravdě se mi ani nechce, tchán nám to ani neřekl že to nesplatí, prostě to bral jako hotovou věc. Přítel na to přišel až včera, že 4 měsíce nám to prostě nesplatil a jen tak nebude
. Je to hrozná situace a nevím jak z toho ven. Je tu někdo podobný, kdo se potýkal s podobným problémem? Děkuji za reakce ![]()
@Pettule69 Je mi to moc líto, ale asi s tím nic neuděláte. Půjčka a dluh jsou teď už jen a pouze vaše. Bylo hodně bláhové si brát půjčku na cizí dluhy…
Máte písemnou smlouvu s tchánem?
No jak z toho ven, jít za tchánem a promluvit s ním. Prodat co prodat lze a naučit se vyžít z mála.
Zažila jsem podbné naštěstí se na to přišlo až po smrti, takže se nepřevzalo dědictví a konec
Ted uz je tezke neco resit. takhle jednou prisla pritelovi exekuce tesne pred dovolenou. na dovcu se nejelo a zivorilo se. bohuzel budete muset vydrzrt a nebo zkusit pozadat o nejaky prispevek
@Lesina Smlouvu máme, kamarádka včera volala svému právnikovi tak se na nás poptala, když už mu volala a říkal jedině sepsat čestné prohlášení nebo směnku a pak ty peníze vymáhat
Já vím že to byla blbost, já byla zásadně proti, ale přítel se nechal ukecat
. s tchánem jsme včera mluvili, má ženskou co nikdy nepracovala, do práce ji nežene aby mu finančn pomohla a mohlo se to splácet dál v klidu jak bylo doposud, ohrnuje nos i nad uklizečkou, sice to není nic moc práce ale lepší tohle než drátem do oka
.
Jojo rodině nepůjčovat vím očem mluvím proto anonym. Půjčili jsme rodině celkem to dělá asi400 000 měl to platit otec vše je na mé jmeno no a neplatí táhneme to s manželem jak se dá ale už mě to nebaví a otec ten je vysmáty jako prase. nechápu to nikdy takový nebyl někdy bych fakt chtěla vědět co se stalo a proč to všechno je tak jak je ale to se nikdy nedozvím s dluhama jsem se sméřila co nadělám ale srdíčko bolí a bolet nepřestane
Ja bych udelalo dost dusno. pokud tchan ma byt nebo barak donutila bych ho aby ho prodal a sel do podnajmu. byla hloupost si tu pujcku brat, ale to vy vite. ale rekla bych tchanovi ze je sobec a at se stara kdyz to takhle zavaril.
@Anonymní píše:
Jojo rodině nepůjčovat vím očem mluvím proto anonym. Půjčili jsme rodině celkem to dělá asi400 000 měl to platit otec vše je na mé jmeno no a neplatí táhneme to s manželem jak se dá ale už mě to nebaví a otec ten je vysmáty jako prase. nechápu to nikdy takový nebyl někdy bych fakt chtěla vědět co se stalo a proč to všechno je tak jak je ale to se nikdy nedozvím s dluhama jsem se sméřila co nadělám ale srdíčko bolí a bolet nepřestane
To je hrozné
. U nás je to bohužel hodně podobné, nejhorší je že to bude trvat ještě 8 let než se to splatí
. V té době malý už bude ve škole, pořád něco potřebovat a kde na to vemem všechno to nevím, já moc zázračný plat neměla, a kdoví jestli vůbec nastoupím někam, se školkama je to tady strašný problém a babičky strašně daleko ![]()
@Pettule69
je ale co naděláme moc moc to mrzí nevím zda ho ještě někdy chci vidět on je vysmáty a já taky šetřím každou kačku manžela už to sere když to takhle napíšu ale taky už to nějak vzdal ví že mě to sere víc a nic s tím neudělám naštěstí mamča se včas rozvedla a tak nějak žije než by ji stáhnul ssebou tak snad aspon tam bude klid
Tak s ním sepište alespoň směnku nebo nějakou písemnou dohodu, která by se z něj dala soudně vymáhat.
Jinak já se poučila z minula. Už nikomu nikdy nepůjčím prachy, byť by to byla jen stokoruna.
@Pettule69 To znám, akorát, že můj skoro tchán nám to nedával od začátku a dopadlo to hrozně..Přeji hodně štěstí a klidnou hlavu…
@karfice jenže z něj ty peníze nedostanem, protože je jednosuše nemá tak je nám to k prdu
nejvíc mě štce že já s tou půjčkou nesouhlasila a byla zásadně proti
. Jak mi přítel dneska v hádce řekl je to jeho otec a toho bude bránit…a já se synem jsme pro něj asi vzduch ![]()
@Lenka512 Jasně že má dvougenerační dům, jenže o ten přijít nechce tak se to snaží nějak pytlíkovat a akorát na to doplácime my ![]()