Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Russet píše:
Ne. Chodila do práce a o vikendech vyvářela, vyvářela prádlo a pekla. A pletla.
Tak to se není čemu divit ![]()
Ne, svým takto starým prarodičům bych naše 13m dítě nevěřila ani na hodinu. Jsou úplně v pohodě, samostatní, pohybliví, myslí jim to. Ale povaha babičky je, že ona so bude dělat co chce. Nedodržovali ani pokyny u hlídání psa, které ohrozily jeho zdraví, i přesto, že věděli, že měl zdravotní problémy, infuze, krvavý průjem a léčba nás stála 10 tisíc. Nemůže si pomoci a dělá si co chce a vím na 100%, že by dceři do 5ti minut po mém odchodu narvala kostky cukru, sušenky, čokoládu, atd. V obřím množství. Protože ona chce a může a bude dělat to, co ona chce a ať pak dcera, pes, kdokoliv klidně skončí v nemocnici… Jídlo dávám pouze jako příklad.
Takže ano, moje babička je super, ano, návštěvy probíhají, ale nikdy bez naší přítomnosti. Nevěřím ani mé vlastní matce, kdyby s malou k mojí babičce šla, protože se jí neumí bránit a absolutně by babičku neuhlídala a nebyla schopná jí ve všem odporovat…
@lucenka Proč jsem na ně volala… babička šla po silnici s kočárem u strany, když jsem zavolala, nemyslela jsem si, že by se vykroutila celá s kočárem do silnice. Mě by to nenapadlo, takže jsem si myslela, že ani jiného dospělého to nenapadne. Kdyby se zastavila, podívala se za sebe, autobus by ji předjel a vyhnul by se. Dopadlo to naštěstí dobře, ale možná to byla výstraha do příště.
@Anonymní píše:
@lucenka Proč jsem na ně volala… babička šla po silnici s kočárem u strany, když jsem zavolala, nemyslela jsem si, že by se vykroutila celá s kočárem do silnice. Mě by to nenapadlo, takže jsem si myslela, že ani jiného dospělého to nenapadne. Kdyby se zastavila, podívala se za sebe, autobus by ji předjel a vyhnul by se. Dopadlo to naštěstí dobře, ale možná to byla výstraha do příště.
Jenomže to je celkem normální reakce, že se otočí celá. Je to stejné, jako když zavoláš na dítě, které je na druhé straně silnice - velmi často se bez rozhodnutí vydá směrem k tobě. Ten co volá, by měl mít v takové situaci rozum a udělat to ve chvíli, kdy nehrozí žádné nebezpečí. Takže to byla výstraha hlavně pro tebe, jak ne/reagovat.
@Hoa Mai píše:
@Janli přesně nevím, synovci a neteř jí uzeniny od babičky a dědy. Naše děti jí to, co koupíme my (ne že bychom to nějak striktně oddělovali, ale tím, jak jsme s našimi dětmi na chatě taky, tak jsou všichni zvyklí, že o jídlo se jim staráme my). Já jsem se s tím do té doby taky nesetkala, ale lékařsky vzdělaný zdroj z rodiny pak vyslovil podezření na potravinový botulismus (botulotoxinu se někdy říká klobásový jed) a je pravda, že okolnosti by tomu nasvědčovaly - tchán často nakupuje různé domácí produkty od známých, které pak ne vždy skladuje v ledničce (zvlášť když je koupí ten den, co se má grilovat, tak je dá jen do chodby, někdy si i poleží hodinku na sluníčku, než se rozdělá oheň) a když si k tomu připočteš tu špatnou tepelnou úpravu, tak to docela sedí. Kdyby se to stalo jednou, asi by mě to vůbec nenapadlo, ale stalo se to už tolikrát, že to bylo více lidem podezřelé. Rodina to sice uzavřela s tím, že ty děti nemůžou jíst buřty vůbec, ale když bývaly s námi a jedly naše buřty, tak jim nikdy špatně nebylo. A pokud vím, ani nikde jinde (na táboře, s rodiči…).
Ble, vůbec se Ti nedivím, co řešíš. A řešila bych to úplně stejně. Proto nemám ráda takové ty společné akce k pěstování imunity někde na „oslavách“, kde se válí mleté a buřty s klobásama někde na stole v garáži, okolo hejna much, zelenina do mísy se krájí neomyt atd
@Hoa Mai píše:
@ivašot. Já neříkám, že jsem si tím jistá, to by ty děti musel někdo diagnostikovat a na to já nemám ani kapacitu, ani pravomoce. Proste padlo podezření na otravu z jidla, což mě nasměroval k tomu, že potíže tech dětí nebudou viróza. A ono je ve výsledku celkem fuk, co přesně to je, když člověk ví, jak tomu předejít. Což ale bohužel prarodiče nedělají, proto se stává pravidelně, že je tem dětem na druhý den po opékání buřtů od prarodičů špatně. Když dostanou kvalitní (v rámci možností uzenin) buřt skladovaný v lednici a dohlédneš na to, aby ho opékaly dostatečně dlouho a tak, aby nebyl spálený, tak z něj žádné zdravotní potíže nemají.
Ono tam bude asi víc prvků dohromady. Psala jsi, že na děti vlastně nikdo nedohlíží, takže třeba jsou dlouho na slunci, nenapijí se, stláskají bonbony, čokolády, brambůrky, nevhodně skladovanou klobásu, nevím co dál, třeba zmrzlinu rajče třešně a pak jogurt…