Prarodiče nad 70 let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53518
2.5.21 10:39
@lolahopalola píše:
Jenom ze zvědavosti maminky by mě zajímalo v kolika letech jste měly děti..jsem babička od 43 let mám úžasnou vnučku a v říjnu čekáme další dvě radosti má nejmladší sestra s velkým věkovým rozdílem má krásné dvě děti a bohužel vidím, že tyto mamčine vnoučata už neprožívívají tohle " dobrodrůžo" s babi..spát pod stanem, jezdit na borůvky, na kolo a hlavně být u babi na noc.. :mavam: :srdce:

Já byla dítě, co bylo vnučkou babičce v jejích 39 letech a nikdy se mnou nestanovala, natož aby se mnou jela někam na kole. My rodiče se synem jezdime na kole a spíme pod stanem. Není potřeba, aby s ním tohle dělala babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
2.5.21 10:42

@Hoa Mai
Zvrací z něčeho jiného než z nedopečenosti buřtu. Babka asi nechá buřty někde v teple mimo lednici pár hodin. Nebo kupuje jen špekáčky a je to pro ně hodně mastné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.5.21 10:44

@Janli přesně nevím, synovci a neteř jí uzeniny od babičky a dědy. Naše děti jí to, co koupíme my (ne že bychom to nějak striktně oddělovali, ale tím, jak jsme s našimi dětmi na chatě taky, tak jsou všichni zvyklí, že o jídlo se jim staráme my). Já jsem se s tím do té doby taky nesetkala, ale lékařsky vzdělaný zdroj z rodiny pak vyslovil podezření na potravinový botulismus (botulotoxinu se někdy říká klobásový jed) a je pravda, že okolnosti by tomu nasvědčovaly - tchán často nakupuje různé domácí produkty od známých, které pak ne vždy skladuje v ledničce (zvlášť když je koupí ten den, co se má grilovat, tak je dá jen do chodby, někdy si i poleží hodinku na sluníčku, než se rozdělá oheň) a když si k tomu připočteš tu špatnou tepelnou úpravu, tak to docela sedí. Kdyby se to stalo jednou, asi by mě to vůbec nenapadlo, ale stalo se to už tolikrát, že to bylo více lidem podezřelé. Rodina to sice uzavřela s tím, že ty děti nemůžou jíst buřty vůbec, ale když bývaly s námi a jedly naše buřty, tak jim nikdy špatně nebylo. A pokud vím, ani nikde jinde (na táboře, s rodiči…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.5.21 10:53

@Russet ano, nechávají buřty mimo lednici. Že jsou mastné je taky pravděpodobné, ale následky obojího jde minimálně zmírnit dobrou tepelnou úpravou. Čím lépe ty buřty propečeš, tím víc případných bakterií zničíš a mastnota vykape. Může jim taky dělat špatně to spálené na povrchu.
Asi jsem to napsala ne úplně přesně, nechtěla jsem natahovat už tak dost dlouhý příspěvek, vím, že „syrová“, správně vyrobená a skladovaná uzenina zažívací potíže zpravidla nepůsobí, pointa byla v tom, že se to stává u prarodičů a nikde jinde, takže i když tam naše děti jsou, o jídlo (a další věci) se jim starám já a mládí prarodičů mi v tom není nikterak nápomocno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
2.5.21 10:56
@Hoa Mai píše:
@Russet ano, nechávají buřty mimo lednici. Že jsou mastné je taky pravděpodobné, ale následky obojího jde minimálně zmírnit dobrou tepelnou úpravou. Čím lépe ty buřty propečeš, tím víc případných bakterií zničíš a mastnota vykape. Může jim taky dělat špatně to spálené na povrchu.
Asi jsem to napsala ne úplně přesně, nechtěla jsem natahovat už tak dost dlouhý příspěvek, vím, že „syrová“, správně vyrobená a skladovaná uzenina zažívací potíže zpravidla nepůsobí, pointa byla v tom, že se to stává u prarodičů a nikde jinde, takže i když tam naše děti jsou, o jídlo (a další věci) se jim starám já.

Jsou to čuňátka, když pro děti kupují domácí uzeniny bez toho, aby věděli, jak s nimi bylo nakládáno a nedají to do chladu :zed:

Příspěvek upraven 02.05.21 v 10:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21406
2.5.21 10:56
@Janli píše:
@Hoa Mai jen tak mimo téma…co to nakupujete za buřty? 8o Moje děti je jedí tepelně neopracovaný běžně a fakt nikdy po nich nezvrací. Buřty přece nejsou syrový maso…

Mne to divne neprijde, pro nektere decka to muze byt tezke jidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15425
2.5.21 11:52
@Hoa Mai píše:
@Janli přesně nevím, synovci a neteř jí uzeniny od babičky a dědy. Naše děti jí to, co koupíme my (ne že bychom to nějak striktně oddělovali, ale tím, jak jsme s našimi dětmi na chatě taky, tak jsou všichni zvyklí, že o jídlo se jim staráme my). Já jsem se s tím do té doby taky nesetkala, ale lékařsky vzdělaný zdroj z rodiny pak vyslovil podezření na potravinový botulismus (botulotoxinu se někdy říká klobásový jed) a je pravda, že okolnosti by tomu nasvědčovaly - tchán často nakupuje různé domácí produkty od známých, které pak ne vždy skladuje v ledničce (zvlášť když je koupí ten den, co se má grilovat, tak je dá jen do chodby, někdy si i poleží hodinku na sluníčku, než se rozdělá oheň) a když si k tomu připočteš tu špatnou tepelnou úpravu, tak to docela sedí. Kdyby se to stalo jednou, asi by mě to vůbec nenapadlo, ale stalo se to už tolikrát, že to bylo více lidem podezřelé. Rodina to sice uzavřela s tím, že ty děti nemůžou jíst buřty vůbec, ale když bývaly s námi a jedly naše buřty, tak jim nikdy špatně nebylo. A pokud vím, ani nikde jinde (na táboře, s rodiči…).

Já ti nevim, ale ten portavinový botulismus se projevuje trochu jinak a hlavně je to fakt průser https://zdravi.euro.cz/…stika-lecba/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
2.5.21 12:16

@ivašot. Já neříkám, že jsem si tím jistá, to by ty děti musel někdo diagnostikovat a na to já nemám ani kapacitu, ani pravomoce. Proste padlo podezření na otravu z jidla, což mě nasměroval k tomu, že potíže tech dětí nebudou viróza. A ono je ve výsledku celkem fuk, co přesně to je, když člověk ví, jak tomu předejít. Což ale bohužel prarodiče nedělají, proto se stává pravidelně, že je tem dětem na druhý den po opékání buřtů od prarodičů špatně. Když dostanou kvalitní (v rámci možností uzenin) buřt skladovaný v lednici a dohlédneš na to, aby ho opékaly dostatečně dlouho a tak, aby nebyl spálený, tak z něj žádné zdravotní potíže nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.5.21 14:49

@Russet Jak už jsem psala, ne každá babička je akční a poprděná z vnoučat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.5.21 14:50
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76805
2.5.21 14:57
@Hoa Mai píše:
@ivašot. Já neříkám, že jsem si tím jistá, to by ty děti musel někdo diagnostikovat a na to já nemám ani kapacitu, ani pravomoce. Proste padlo podezření na otravu z jidla, což mě nasměroval k tomu, že potíže tech dětí nebudou viróza. A ono je ve výsledku celkem fuk, co přesně to je, když člověk ví, jak tomu předejít. Což ale bohužel prarodiče nedělají, proto se stává pravidelně, že je tem dětem na druhý den po opékání buřtů od prarodičů špatně. Když dostanou kvalitní (v rámci možností uzenin) buřt skladovaný v lednici a dohlédneš na to, aby ho opékaly dostatečně dlouho a tak, aby nebyl spálený, tak z něj žádné zdravotní potíže nemají.

buřt jakožto uzenina je již tepelně opracovaný a tudíž se v podstatě opékat nemusí vůbec, dělá se to jen pro zlepšení chuti a vzhledu
a minulý víkend mi bylo po buřtech také špatně, snědla jsem 4 :mrgreen: je to těžce stravitelné tučné jídlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.5.21 15:02

@Janli Nevím o žádné kamarádce nebo známé která by nutila své děti mít děti aniž by dostudovali..mám pocit, že jsi mou otázku špatně pochopila a vztahovačně si na svůj pozdní věk být mámou reagovala..taky nechápu, proč by prarodiče nemohli podnikat s vnoučaty všelijaké aktivity, že od toho jsou rodiče..to má jako prarodič sedět doma a štrykovat vnoučeti svetr? Nebo mu vyprávět moudra? Jenom jsem napsala svůj názor, že má maminka byla hodně vytížená babička podotýkám, protože to chtěla..bohužel voučatům mé sestry není už ani hlídací natož hrací..je to jenom babička za kterou si musí sestra s dětma dojet páč cestu k nim by nezvládla,,toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
3.5.21 04:35

A proč jsi na ní volala, když jsi viděla ten přijíždějící autobus? :think: 8o normální by bylo s tím zavoláním počkat, než přejede.
Jinak babičce jsem dávala hlídat dítě od miminka (tzn. Od těch 70 let a žádný problém nebyl).

• Citovat
  • Upravit
106396
3.5.21 05:11
@Russet píše:
Já byla dítě, co bylo vnučkou babičce v jejích 39 letech a nikdy se mnou nestanovala, natož aby se mnou jela někam na kole. My rodiče se synem jezdime na kole a spíme pod stanem. Není potřeba, aby s ním tohle dělala babička.

No a jezdila na kole a stanovat i bez ohledu na vnoučata?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
3.5.21 07:24
@Venetia píše:
No a jezdila na kole a stanovat i bez ohledu na vnoučata?

Ne. Chodila do práce a o vikendech vyvářela, vyvářela prádlo a pekla. A pletla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová