Prarodiče nad 70 let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
292
1.5.21 12:27

Dávala jsem šestileté dítě hlídat mamce, to ji bylo 64, někdy to muselo být na celý pracovní den. Jinak to nešlo. Když jsem ale přišla, bylo vidět, že už je hodně unavená. Seděla a syn si hrál sám. Byl jednak dost velký a samostatný. Ale musí se počítat s tím, že senior to plné nasazení nezvládá moc dlouho, i když je v podstatě schopný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1984
1.5.21 12:53

Mám hrozně hodnou tchyni, je jí 69 let a kteroukoliv z dcer bych jí s důvěrou nechala hlídat. Ale vím, že ona si uvědomuje své limity a sama mi řekla, že přes noc jen jednu, že se bojí, že by dvě neuhlídala. Nejmladší jí půjčuju do kočárku a nebojím se. Tím, že si sama uvědomuje, že už hůř slyší a je pomalejší, je o to opatrnější, takže se o holky opravdu nebojím. Pokud by se časem přestala cítit na hlídání, věřím, že mi to řekne a domluvíme se tak, aby o kontakt s vnučkami nepřišli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.5.21 16:10

Mám rodiče 72 a 75let. Děti 6 a 3 hlídají bez problémů. Jsou vitální, zvyklí se o děti postarat, nemám strach jim děti nechat. Starší mívají i na dva dny, mladší spíš na odpoledne. Tchánovci jsou mladší a nepřipadá v úvahu u nich děti nechat bez dozoru. Zobecňovat se nedá, člověk musí vždycky posoudit aktuální stav a člověka.

• Citovat
  • Upravit
77
1.5.21 19:45

Jenom ze zvědavosti maminky by mě zajímalo v kolika letech jste měly děti..jsem babička od 43 let mám úžasnou vnučku a v říjnu čekáme další dvě radosti má nejmladší sestra s velkým věkovým rozdílem má krásné dvě děti a bohužel vidím, že tyto mamčine vnoučata už neprožívívají tohle " dobrodrůžo" s babi..spát pod stanem, jezdit na borůvky, na kolo a hlavně být u babi na noc.. :mavam: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.5.21 19:57
@lolahopalola píše:
Jenom ze zvědavosti maminky by mě zajímalo v kolika letech jste měly děti..jsem babička od 43 let mám úžasnou vnučku a v říjnu čekáme další dvě radosti má nejmladší sestra s velkým věkovým rozdílem má krásné dvě děti a bohužel vidím, že tyto mamčine vnoučata už neprožívívají tohle " dobrodrůžo" s babi..spát pod stanem, jezdit na borůvky, na kolo a hlavně být u babi na noc.. :mavam: :srdce:

První dítě jsem měla ve 35, naši mě měli taky později. Děti na noc u babičky nechávám, proč by tam nemohly spát?.. Na stanování, borůvky apod mají děti rodiče. Starší prarodiče zase mají tu výhodu, že jsou v důchodu a dětem k dispozici neomezeně. Že bych si pořizovala děti ve dvaceti a nutila moje děti, aby si ještě nedostudovaný pořizovali děti jen kvůli tomu, aby vnoučata měli mladou babičku, tak to fakt nee. Víš, ono každý má svoje.. Tobě vyhovuje být mladá babička, mě zase vyhovovalo mít děti s vybudovaným zázemím. Moje sestra udělala mámu babičkou ve 40letech. Z tvýho pohledu možná super, ale na děti neměla čas, stavěli dům, musela chodit do práce a babička pracovala taky, takže zas tolik času na ně neměly. Přednost mělo budování zázemí a potřeba uživení rodiny. Já do práce nemusím, dětem můžu věnovat maximum času a babička s dědou taky. V tom dobrodrůžu zas tolik pozitiv nevidím.

• Citovat
  • Upravit
13993
1.5.21 20:09

@lolahopalola me mámě bylo 49, když se narodilo 1. Vnouce a 53, když 3. Jalo babička je hodně akční a deti si bere na víkendy k sobě. Mladšího tolik ještě ne, ale když je třeba, tak cas má. Tchyni bylo 44, jelikož nechodí do práce (pečuje o postižené dítě), tak má mnoho času. Dcerka tam už jezdi na prazdniny. Děda jelikož je ještě relativně mladý, tak dceři postavil doslova království (několik prolezacek, chatu, pískoviště, houpačky), takže s nimi tráví ráda čas. Jsme rádi, že jsme si děti pořídili relativně mladí (25já a 24 manžel za 3 roky další dítě), že si děti babičku s dedou pořádně užijí a zároveň poznají i praprarodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
1.5.21 20:12
@Janli
@Janli píše:
První dítě jsem měla ve 35, naši mě měli taky později. Děti na noc u babičky nechávám, proč by tam nemohly spát?.. Na stanování, borůvky apod mají děti rodiče. Starší prarodiče zase mají tu výhodu, že jsou v důchodu a dětem k dispozici neomezeně. Že bych si pořizovala děti ve dvaceti a nutila moje děti, aby si ještě nedostudovaný pořizovali děti jen kvůli tomu, aby vnoučata měli mladou babičku, tak to fakt nee. Víš, ono každý má svoje.. Tobě vyhovuje být mladá babička, mě zase vyhovovalo mít děti s vybudovaným zázemím. Moje sestra udělala mámu babičkou ve 40letech. Z tvýho pohledu možná super, ale na děti neměla čas, stavěli dům, musela chodit do práce a babička pracovala taky, takže zas tolik času na ně neměly. Přednost mělo budování zázemí a potřeba uživení rodiny. Já do práce nemusím, dětem můžu věnovat maximum času a babička s dědou taky. V tom dobrodrůžu zas tolik pozitiv nevidím.
@Janli
@Janli píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
1.5.21 20:24

Ale já to nemyslím vůbec zle, každého věc jak to má..jenom vidím u nás v rodině, že naše babi a vlastně už prababi není tak vitální a těm posledním vnoučkům nedává tolika energie a pozornosti,,je po opearci srcdce a zkrátka si nemůže dovolit hlídat a dělat další aktivity jako dělala našim dětem, byť byla zaměstnaná..taky jsem pracující babička a zřejmě s touhle vládou budu ještě dlouho, ale nedokážu si představit vymýšlet hry a aktivity, plně se věnovat a hlídat v 70 letech…já si prostě užívám vnučky se vším všudy, těším se na další dvě vnoučata…každopádně se přiznám, že byť mám 46 jsem ráda za svůj klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
1.5.21 20:27

Naši lehce pod a lehce přes 70, starší (9) dítě hlídají pravidelně i na víkend, na týden o prázdninách, jezdí po výletech, strach nemám. Mladší (2) tam nedávám, ale proto, že zatím není hlídací typ a bez rodičů je velmi nerado. Ale i při pravidelných návštěvách vidím, že babička je k batoleti o dost úzkostlivější a opatrnější jak já, např. kam ho nechám vylézt, běhat naboso po zahradě…
Tchánovci jsou o pár let starší, ale ti nebyli hlídací přes noc nikdy. Starší mi na pár hodin hlídaali tak od dvou let, mladší zatím ani to ne, neb covid a uzavřeli se před světem tolik, že už rok viděli děti leda na videu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
1.5.21 20:27
@Pidulka1991 píše:
@lolahopalola me mámě bylo 49, když se narodilo 1. Vnouce a 53, když 3. Jalo babička je hodně akční a deti si bere na víkendy k sobě. Mladšího tolik ještě ne, ale když je třeba, tak cas má. Tchyni bylo 44, jelikož nechodí do práce (pečuje o postižené dítě), tak má mnoho času. Dcerka tam už jezdi na prazdniny. Děda jelikož je ještě relativně mladý, tak dceři postavil doslova království (několik prolezacek, chatu, pískoviště, houpačky), takže s nimi tráví ráda čas. Jsme rádi, že jsme si děti pořídili relativně mladí (25já a 24 manžel za 3 roky další dítě), že si děti babičku s dedou pořádně užijí a zároveň poznají i praprarodice.
@lolahopalola píše:
@Janli
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
1.5.21 20:29

:srdce: :srdce: přesně tak jak u nás :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.21 20:34

@lolahopalola já měla první dítě ve 27 letech. Mámě bylo 60. Prostě to někdy tak vyjde.
Máma bere děti na výlety, na borůvky, na kolo, hrady, zámky, stahovala s nimi, byla s nimi na horách. Na noc tam jsou každý víkend.

• Citovat
  • Upravit
10461
2.5.21 10:18

@lolahopalola Mojí tchýni se narodilo první vnouče, když jí bylo 47 let a poslední, když jí bylo 60. Celkem jich má 7, mě bylo 32, když jsem měla třetí dítě, její nejmladší vnouče. Dá se tedy říct, že babička je to celkem mladá. A můžu ti říct, že ani ta nejstarší vnoučata s ní nikdy nezažila žádný stan, kolo, výlet, borůvky apod. Starším vnoučatům dělal program děda a já s partnerem coby mladí studenti, když jsme za nimi jezdili v době volna. Našim dětem (jsme s partnerem nejmladší z rodiny) už nedělá program vůbec nikdo, kromě nás. S mými dětmi nebyla babička nikdy sama na procházce ani s kočárkem. Naštěstí máme hodně známých s dětmi i těch bezdětných, kteří našim dětem ochotně dělají strýčky.
Tchýně hlídá svá vnoučata o prázdninách na chatě. Já tam ale své děti samotné nenechávám. Babička se jim totiž absolutně nevěnuje. Ani by to nebylo třeba denně. V přírodě se můžou bavit i po své vlastní ose. Ale aspoň co druhý, třetí den by je mohla vzít na procházku, na zmrzlinu… A další věc je, že ona neohlídá takové věci jako čištění zubů, stav oblečení (to jsem tak jednou, když jsme chtěli jít na výlet a děti potřebovaly pevnější kožené boty zjistila, že ty boty leží už 3 dny totálně promočené - děti v nich asi byly v potoce - ve studené chodbě pod schody. Celé 3 dny bylo vedro a slunečno, stačilo je dát ven na sluníčko nebo mi o tom říct), namazání opalovacím krémem nebo to, jestli děti něco pijí, když jsou celý den na sluníčku (hrnek s čajem od snídaně stojící na stole ještě večer je už folklor) nebo mají dostatečně propečené buřty, když se dělá ohýnek. Už u svých synovců a neteří si pamatuju, že jsme tyhle věci hlídali my s mužem, protože jinak byly děti spálené od sluníčka (u mých dětí se sklonem k atopickému ekzému by nedostatečná ochrana navíc pravděpodobě způsobila vzplanutí ekzému, což by nejspíš vedlo ke kortikoidům a zákazu chození na sluníčko - přesně to o letních prázdninách chceš). Nebo se stává, a všichni se tomu strašně diví, že synovci a neteř pravidelně každý rok po opékání buřtíků pár dní zvrací a mají „virózu“. A nikoho nenapadne, že když to ty děti strčí na minutu do plamenů a jí to svrchu spálené a uvnitř syrové, že to asi viróza nebude. Možná ti to přijde jako prkotiny, které se za našeho dětství taky nehlíday a taky jsme přežili, ale mě to celkem štve. Protože pak se stává a ne výjimečně, že neplánuješ nějaký výšlap, kolo, přespání pod stanem apod, což by se dětem líbilo, ale zjistíš, že děti zvrací, mají průjem, spálená ramena (takže by nebylo příjemné nést celý den batoh), puchýře na patách z toho, jak celý den běhaly v mokrých botách a stejně nikam nejdeš, natož abys mohla doufat, že s nimi někam půjde babička bez tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.5.21 10:23

@Hoa Mai jen tak mimo téma…co to nakupujete za buřty? 8o Moje děti je jedí tepelně neopracovaný běžně a fakt nikdy po nich nezvrací. Buřty přece nejsou syrový maso…

• Citovat
  • Upravit
77
2.5.21 10:38

@Hoa Mai Tak to je mi líto, holt ne všechny babičky jsou zodpovědné a poprděné z vnoučat..u mé maminy taky nebylo všechno tak jak bych si představovala, ale oproti tomu co píšeš to byly fakt asi banality ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová