Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Kdysi jsem si o tom něco zjišťovala a prostory pro piloty a místa, kde odpočívají letušky a snad i první třída mají v plášti letadla vrstvu, která to odstíní. U ostatních se předpokládá, že létají jen občas a dávka, kterou dostanou, je tudíž nepodstatná. Zrovna v těhotenství bych se tomu fakt vyhnula.
Jako že dávají vrstvu jen do první třídy? A co letušky v druhý třídě?
ale prosím tě…
Jinak to praskání vody z tlaku, to by jim tam asi popraskaly i pití, nemyslíš? Neletís do kosmu ![]()
@Anonymní píše:
Mně gynekolog říkal, že největší riziko v letu je vlastně v tom, jak se skenuješ v té bráně a že v letadle při letu dostáváš v podstatě RTG záření. Což je fakt. Já bych neletěla kvůli tomuhle.
Máš špatné info. Klasické rámy nefungují na RTG, ale na elektromagnetu. Chodila jsem přes rám celé těhotenství. ![]()
@Anonymní píše:
Mně gynekolog říkal, že největší riziko v letu je vlastně v tom, jak se skenuješ v té bráně a že v letadle při letu dostáváš v podstatě RTG záření. Což je fakt. Já bych neletěla kvůli tomuhle.
Ta brána je detektor kovu, neprodukuje žádné záření, pouze vytváří magnetické pole. Záření během letu dostáváš, u jednoho tříhodinového letu je to ale dávka opravdu minimální. Za bezpečnou hladinu pro těhotné se považuje 1 mSv, pilot za jeden celý rok dostane v průměru dávku 1,4 mSv.
S tím prasknutím vody to teoreticky trochu smysl dává, v letadle je nižší tlak, tak by se děloha teoreticky mohla chtít roztáhnout. Ovšem vzhledem k tomu, jak je zejména takto brzy elastická, to myslím nehrozí. Letěla jsem naposledy ve druhém trimestru a spíš to bylo s velkým břichem v tom stísněném prostoru nepohodlné.
@Anonymní píše:
Kdysi jsem si o tom něco zjišťovala a prostory pro piloty a místa, kde odpočívají letušky a snad i první třída mají v plášti letadla vrstvu, která to odstíní. U ostatních se předpokládá, že létají jen občas a dávka, kterou dostanou, je tudíž nepodstatná. Zrovna v těhotenství bych se tomu fakt vyhnula.
Musíš lépe ohlídat zdroje, nevěřit hoaxům a nehysterčit. To dítěti uškodí víc.
https://www.technickytydenik.cz/…u_40907.html
Jsou lidé, kteří létají denně kvůli práci, nic jim není. Letušky při charterových letech běhají nonstop po letadle mezi pasažéry, denodenně. Za rok v běžném životě v ČR schytáš cca 3,2 mSv, za normální 3 hodinový let 0,021 mSv.
@Anonymní píše:
Přímo ze SÚJB
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na úroveň ozáření při letu v těhotenství 5 - 12 týden. Jak velké je riziko poškození plodu? Jak by úroveň ozáření mohla plod poškodit? Lety:New York Vídeň tam a zpět, Vídeň Atény tam a zpět, Vídeň Dubrovník tam a zpět, New York Vídeň tam a zpět.
Moc si vážím vaším odpovědi.
(Vložil(a): Anonym)
Dobrý den,
let po Evropě znamená dávku zanedbatelnou. V případě delších letů, např. Vídeň - New York a zpět, by mohla být dávka až v jednotkách či desítkách mSv, ale ani taková dávka není pro plod nebezpečná.
(Za SÚJB: Sekce radiační ochrany)
@Tynasi jen jsem si brala kompresní podkolenky a vše Ok. Let do Londýna na 2-2,5h v 28tt. Holky okolo me taky létaly cca 12-30tt a nikdo žádný problem.
@Tynasi píše:
@pikola Prý kvůli velké změně tlaku při vzlétáni a při přistání. Mám teď v neděli odletět na 14 dni do Španělska. A přijde mi blbost že by mi v tak brzkém těhotenství mohla prasknout voda. Ale radši se zeptám tady někoho kdo s tím má zkušenosti, protože paní doktorce moc nevěřím
A proč jsi registrovaná u lékařky, ke které nemáš důvěru? Obzvlášť v těhotenství, to mi hlava nebere.
@Tynasi píše:
@alejandra Riziko právě nemam, vše mi probíhá v pořádku. Prý kvůli tlaku
No tak to bych letela. Jako tlak se v letadle meni, ale ze by ti praskla voda nevidim jako realne.
@Anonymní píše:
@pikola píše:
Jako že dávají vrstvu jen do první třídy? A co letušky v druhý třídě?ale prosím tě…Jinak to praskání vody z tlaku, to by jim tam asi popraskaly i pití, nemyslíš? Neletís do kosmu
Nepsala jsem, že jen do první třídy. Psala jsem do prostoru pro piloty a tam, kde odpočívají letušky (vzadu v letadle). A že snad i do první třídy.
@unuděná píše:
Musíš lépe ohlídat zdroje, nevěřit hoaxům a nehysterčit. To dítěti uškodí víc.
https://www.technickytydenik.cz/…u_40907.html
Jsou lidé, kteří létají denně kvůli práci, nic jim není. Letušky při charterových letech běhají nonstop po letadle mezi pasažéry, denodenně. Za rok v běžném životě v ČR schytáš cca 3,2 mSv, za normální 3 hodinový let 0,021 mSv.
Asi bych rozlišovala, jestli jde o krátký let po Evropě anebo dálkový let. Ten trvá dýl a letí se výš, takže je dávka vyšší. Letušky na těchto dálkových letech tráví ve svém odpočinkovém prostoru poměrně dost času, roznášejí jídlo a pravidelně procházejí letadlo, ale rozhodně jsou většinou času vzadu.
Navíc většinou letušky nepracují jako letušky celý život, ale dělají to spíš mladší a pak jdou dělat něco jiného, motivací je pro ně cestování (mám kamarádku, která jako letuška pracovala). Samozřejmě jsou výjimky, ale málokterá letuška to dělá opravdu celý život. A piloti by měli být chránění.
Zdroje si ověřuju a hoaxy nevyhledávám… přesto si myslím, že pokud někdo létá často, tak tohle riziko tam je. A let v těhotenství - jako chápu, že člověk chce na dovolenou, ale mně by to za to nestálo. Plod se dost rychle vyvíjí, neustále se tam dělí buňky a tohle je prostě záření, které to může ovlivnit. Pravděpodobnost je sice malá, ale prostě je a mě by to za to nestálo. Těhotná jsem byla 2× v životě a v tu dobu jsem neletěla. Píšu ale jen svůj názor, nikomu ho nenutím.
@alejandra píše:ty brdo tak to my s manzele muzeme byt radi ze jeste fungujeme, litame kazdy mesic.
Jestli jsou to krátké lety po Evropě, asi to nebude v součtu za taková velká dávka…
@Hibou píše:
Ta brána je detektor kovu, neprodukuje žádné záření, pouze vytváří magnetické pole. Záření během letu dostáváš, u jednoho tříhodinového letu je to ale dávka opravdu minimální. Za bezpečnou hladinu pro těhotné se považuje 1 mSv, pilot za jeden celý rok dostane v průměru dávku 1,4 mSv.S tím prasknutím vody to teoreticky trochu smysl dává, v letadle je nižší tlak, tak by se děloha teoreticky mohla chtít roztáhnout. Ovšem vzhledem k tomu, jak je zejména takto brzy elastická, to myslím nehrozí. Letěla jsem naposledy ve druhém trimestru a spíš to bylo s velkým břichem v tom stísněném prostoru nepohodlné.
Taky mě to s tou bránou překvapilo, ale po tom jsem se dál nepídila. Zaujalo mě to záření v letadle a o tom jsem se pak něco snažila zjistit.
Asi se řídím principem předběžné opatrnosti, takže proč se tomu vystavovat, když to není nezbytně nutné.