Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Kdysi jsem si o tom něco zjišťovala a prostory pro piloty a místa, kde odpočívají letušky a snad i první třída mají v plášti letadla vrstvu, která to odstíní. U ostatních se předpokládá, že létají jen občas a dávka, kterou dostanou, je tudíž nepodstatná. Zrovna v těhotenství bych se tomu fakt vyhnula.
Vrstva, která odstíní kosmické záření, by typicky mohla být z olova. Dostala jsi někdy při RTG tu ochrannou zástěru? Všimla jsi si, jak je to těžké? Pochybuji, že by někdo montoval jen tak něco takového do letadel.
@Anonymní píše:
Taky mě to s tou bránou překvapilo, ale po tom jsem se dál nepídila. Zaujalo mě to záření v letadle a o tom jsem se pak něco snažila zjistit.
Asi se řídím principem předběžné opatrnosti, takže proč se tomu vystavovat, když to není nezbytně nutné.
Tak nezapomeň alobalovou čepičku
a tohle si přečti ještě jednou
@unuděná píše:
Musíš lépe ohlídat zdroje, nevěřit hoaxům a nehysterčit. To dítěti uškodí víc.
https://www.technickytydenik.cz/…u_40907.html
Jsou lidé, kteří létají denně kvůli práci, nic jim není. Letušky při charterových letech běhají nonstop po letadle mezi pasažéry, denodenně. Za rok v běžném životě v ČR schytáš cca 3,2 mSv, za normální 3 hodinový let 0,021 mSv.
A klidně si počti i v tom původním článku, možná by stálo za to se někam přestěhovat ![]()
@Hibou Alobalová čepička
![]()
Myslím, že tahle „předběžná opatření“ a strach z nesmyslů vývoj dítěte ovlivní podstatně hůř, než jeden let za sluníčkem do Španělska. Nebo klidně na Floridu. Možná i na Měsíc ![]()
@Hibou Napsala jsem, že bych neletěla, pokud by to nebylo nezbytné. A ty hned o alobalové čepičce… Co se týká přestěhování, spíš bych řešila dobré odizolování domu, kde člověk tráví nejvíc času.
@unuděná Napsala jsem, že bych neletěla, pokud by to nebylo nezbytné.
Díky za tvou „prima“ reakci… co na to říct…
Já bych to shrnula takto: někteří doktoři by těhotné nejradši nedovolili vůbec nic. Ať sedí doma na zadku, nic nedělá, jí zdravě, nebere žádné prášky, nikam nechodí a nedejbože nejezdí/nelétá.
A pak je druhá sorta doktorů, kteří zase nevidí problém vůbec v ničem.
Vůbec bych se nebála a letěla.
@Anonymní píše:
@Hibou Napsala jsem, že bych neletěla, pokud by to nebylo nezbytné.A ty hned o alobalové čepičce… Co se týká přestěhování, spíš bych řešila dobré odizolování domu, kde člověk tráví nejvíc času.
@unuděná Napsala jsem, že bych neletěla, pokud by to nebylo nezbytné.
Díky za tvou „prima“ reakci… co na to říct…
Ne, začala jsi tu vytahovat nesmyslná rizika létání. Proto ty reakce na přeopatrnost. A ten barák, no, to už je fakt úsměvné. Možná by se zakladatelka měla zamyslet, jestli netráví v těhotenství moc času pod širým nebem, protože i to je dost škodlivé, co? ![]()
@unuděná píše:
Ne, začala jsi tu vytahovat nesmyslná rizika létání. Proto ty reakce na přeopatrnost. A ten barák, no, to už je fakt úsměvné. Možná by se zakladatelka měla zamyslet, jestli netráví v těhotenství moc času pod širým nebem, protože i to je dost škodlivé, co?
Podle mého názoru to riziko není zas tak nesmyslné. Napsala jsem svůj názor. Ty máš jiný. Mně tvůj jiný názor nevadí, ale tobě evidentně můj názor nějak vadí.
Taky si dáš radši zeleninu bez pesticidů než zeleninu, kde jich pár je (i když samozřejmě pod limitem)… a to zvlášť v těhotenství. Nebo ne? To podle mě není přeopatrnost.
Zrovna tak radši zůstanu v těhotenství bez létání (i když záření je samozřejmě „pod limitem“).
@Anonymní píše:
Podle mého názoru to riziko není zas tak nesmyslné. Napsala jsem svůj názor. Ty máš jiný. Mně tvůj jiný názor nevadí, ale tobě evidentně můj názor nějak vadí.
Taky si dáš radši zeleninu bez pesticidů než zeleninu, kde jich pár je (i když samozřejmě pod limitem)… a to zvlášť v těhotenství. Nebo ne? To podle mě není přeopatrnost.
Zrovna tak radši zůstanu v těhotenství bez létání (i když záření je samozřejmě „pod limitem“).
Vadí mi z toho důvodu, že plašíš zdravou těhuli, které letem nehrozí větší riziko než pobytem na čerstvém vzduchu. A ne, fakt jsem v těhotenství nekupovala jen BIO zeleninu a světe div se, mám dvě zdravé děti.
@unuděná píše:
Vadí mi z toho důvodu, že plašíš zdravou těhuli, které letem nehrozí větší riziko než pobytem na čerstvém vzduchu. A ne, fakt jsem v těhotenství nekupovala jen BIO zeleninu a světe div se, mám dvě zdravé děti.
Tak pod tím „plašit někoho“ si představuju něco jiného, než co jsem napsala.
Ona už si to zakladatelka nějak přebere, neboj.
@Tynasi
Ne, voda ti v letadle nepraskne.
Detekční rám na letišti nedělá absolutně nic, co by byť teoreticky mohlo poškodit plod.
Dávka RTG záření při letu je tak zanedbatelná, že to jednorazově nemá absolutně smysl řešit.
Na celé dovolené bych řešila akorát abych se nespálila, nepřehřála a nedehydrovala a koukala bych si to užít. Tak ![]()
@Anonymní píše:
Mně gynekolog říkal, že největší riziko v letu je vlastně v tom, jak se skenuješ v té bráně a že v letadle při letu dostáváš v podstatě RTG záření. Což je fakt. Já bych neletěla kvůli tomuhle.