Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Dobré ráno holčiny,
ráda bych se s Vámi poradila a přečetla si vaše zkušenosti a názory na možnosti přebalování. Čekám první miminko a přemýšlím o možnosti kombinace přebalování jednorázovými plenkami a látkováním bambusovými plenkami. Mám jen trochu binec ve všech těch možnostech a to i po pročítání hromady diskuzí na portálu. Jak to tedy prosím je, jak to udělat nejjednodušeji, abych se nevysypala do pořizování nejrůznějších typů plenek.
Všem moc a moc děkuji za zkušenosti a komentáře k plenkám. Pěkný den
![]()
Začala jsem s látkou až u třetího, spíše ze zvědavosti a mrzí mě, že mě to nenapadlo už dříve, to je jediné negativum.
Nemám sušičku, naše výbava-60klasickych čtvercu,20vícevrst.,4aio anavy na chlubení,5kalhotovek na noc,2Bambolik aio,3 svrchnáky.
Pytlík na použité plínky(to jediné bylo obtěžující se s tím na výletech tahat), ale krom do porodnice malý neměl papírovou ani jednu.
Peru na 60st, do 4měs stačila jedna bambus. vicevrstevna, pak jsem kombinovala boy. čtverce, novosklad,…podle potřeby, na kyčle to opravdu stačí, žehlila jsem jen v šestinedělí
@Graind chce to dobře promyslet, jestli budeš mít prostory na sušení (pokud máš sušicku, tak je to jasné). Já chtěla látkovky, ale zjistila jsem, že se prostě nečapu. Ještě přes léto OK, ale přes zimu by mi to schlo 3 dny ![]()
1. rozdíl v tom je. Nejekonomičtější jsou čtvrcové pleny na novosklad a pro novoše ideální, jelikož přebaluješ pořád. Je fajn zkusit koupit od každému systému něco a pak dokoupit. AIO rozhodně ne celoue výbavu, moc nesají a nevydrží dlouho…Super je teď systém SIO například od Petit lulu, je to mega savec a měníš jen ty vnitřní jádra, takže je to ekonomičtější. Je to bambusový flís ( to je nejsavější látka ) s bamb. froté. DObré jsou i VV - ekonomický systém, dobře saje. Ale na velké batole už asi nepostačí. Kalhotovky jsou nejsavější, ale zas pro malé mimino do půl roka za mě zbytečně moc savý. A dělá velký balík na zadku.
2. Sačí jedna plenka. Můžeš vždy dovycpat vkládačkou, až nebude stačit. Ale např. SIO od PL ta jejich základna stačí mému půlročnímu 3h v pohodě. Na kyčle ideální.
3. Peru na 60 a nežehlí se.
4. Bambus je nejsavější materiál, ale hrubne v hodně tvrdé vodě když nemáš sušičku, na to je skvělý Permon - dává se do posledního máchání a plenky jsou pak úžasně měkké.
5. Není
6. Do začátku bych zkusila pár kousků a pak dokoupila coti bude nejvíce vyhovovat, ono to je totiž různé…je fajn, že profláklé značky se dají velice dobře koupit použité a i prodat. Takže není problém mít do 2 dnů doma a zase kdyžtak poslat dál. Počet kusů pak záleží na materiálu co si vybereš. Já mám SIO PL - schne velmi dobře. Stačí mi jich 10, střídám to ještě s jinými systémy, protože není dobré mít velmi savé plenky jenom, někdy se hodí něco méně savého, co dáš když víš, že se pujde třeba za hodinu koupat, nebo že prostě bude potřeba přebalit dřív…Je to individuální…
Na látkovánî ti stačí klasické čtvercové pleny strčené do svrchních kalhotek. Jinak já za sebe doporučuju systém snap in one anebo se tomu taky říká all in two - jednovelikostní svrchní kalhotky a do toho připínací plena. Stejně tak do těch kalhotek můžeš strčit obyč bavlněné čtverce. A ano, když to nakupuješ s rozmyslem, vyjde to o dost levněji než jednorázové pleny. Třeba nedoporučuji kupovat pleny nebo sady pro miminka do 6 kg, tam to můžeš nahradit čtvercem, děti ještě tolik nečurají a hrozně rychle z toho vyrostou.
Já mám plenky Best Bottom, celá výbava mě vyšla max. na 5.000,– přičemž jeden balík plenek, který stojí tak 350,– (nevím přesně) bys měla zhruba na týden. Tak si to spočítej když máš dítě v plenách třeba do dvou let.
Jo a pleny AIO nedoporučuji kvůli špatnému praní a hlavně schnutí, malé životnosti a vysoké ceně.
Taky kombinuju látku a jednorázovky.
V látkovkách byla rozhodující cena a doba sušení, takže vyhrály klasické bílé čtverce.
Počáteční investice: 60 plen po cca 30 Kč, patery nejobyčejnější kalhotky (stály něco kolem 70 Kč). Celková cena něco kolem dvou tisíc. Postupně jsem přikupovala kalhotky podle růstu dítěte. Další náklady se tedy vyšplhaly na zhruba pětistovku.
Plenky jsem žehlila jen u prvního dítětev šestinedělí a to spíš proto, že se u toho krásně odpočívalo.
Kombinovala jsem látku přes den, jednorázovku na noc, případně na dlouhé cestování.
O spotřebě vody a elektřiny jsem neměla moc přehled, protože jsme byli ve společné domácnosti s prarodiči.
Plenky obstaraly první dítě, bez dalších investic i druhé dítě.
U druhého už jsem měla přehled o celkových nákladech:
Pleny byly zděděné po prvním, ale i kdybych je koupila, tak to vyjde na ty dva tisíce.
Voda pro celou rodinu (2 dosp. a 2 děti) stála za rok 7 tisíc.
Elektřina stála opět na celou domácnost 11 500.
Těžko říct, kolik z toho „sežraly“ pleny. Ale vzhledem k tomu, že svítíme, pereme, myjeme se atd. nečekám, že by z toho padlo na pleny víc jak 30% této částky. A když si vezmu, že papírovek potřebuju zhruba pytel na týden (když nekombinuju třeba na dovolené), tak si to spočítej, na kolik to vyjde za rok.
Co s týká údržby, tak peru na 60°C, ale pračku nastavuji jen na necelou hodinu. Pověšené je to v mžiku, v létě sotva pověsím poslední plenu, tak první už sbírám. V zimně nechávám v bytě u kamen na sušáku. Večer uložím děti, roztáhnu sušák a ráno v opačném pořadí balím. Švagrová má v domě vytápěnou sušárnu a nadává, že ty silné moderní pleny suší ve vytápěné místnosti nejméně 20 hodin a říká, že takhle je jí to jedno, protože plenky zdědila a má kde sušit, ale kdyby to měla koupit, tak by počáteční investice byla opravdu velice vysoká vzhledem k tomu, že by potřebovala opravdu velké množství plen, které točí dokola tak, aby to stíhalo proschnout. Navíc bez extra sušárny by si permanentně vy bytě připadala jak v prádelně, zatímco u mě o plenu přes den nezavadíš (vlastní zkušenost nemám, tlumočím tak, jak říkala ona).
A co se týká kyčlí - mám třetí dítě, v přebalování jedu pořád podle téhož modelu a kyčle mají všechny děti naprosto v pořádku. Jediná změna, které jsem se dopustila je, že malinkému jsem začala zhruba od dvou měsíců dávat plenky dvě, protože potom tolik netrpí kalhotky a výrazně tím zvyšuji životnost té impregnace na nich a tím šetřím další penízky.
Použité plenky před praním skladuji v kýblu s víkem - osvědčilo se mi podělanou plenku spláchnout do kyblíku, ten vyliju do záchodu, plenu jen lehce promáchnu v ruce aby nesmrděla, vyždímu a odhodím do kýble. Peru až to nejde zavřít. Nikde nic nesmrdí, kýbl těsní pěkně.
Jo a zapomněla jsem říct, že třetí dítě má plenky po prvním. Dokupovala jsem jich jen asi 20, protože se mi současně sešlo v plenkách druhé a třetí dítě a musela bych prát každý den a na to jsem shnilá.
Tak přeju šťastnou ruku při výběru ![]()
@Graind já svou odpověď můžu přidat stejnou, jakou Ti napsala @Barunka88
, my to spolu hodně konzultujeme (máme stejně staré děti a podobnou zkušenost i názor na látkovou výbavu), takže asi bych nic nezměnila.
asi bych doplnila jen k těm AIO plenkám-určitě je dobře pár jich mít, vyhnula bych se úplně těm opravdovým AIO, kdy je vkládačka všitá napevno a musí se to použít i prát tak jak to leží a běží…on ten PUL se přece jen vysokou teplotou opírá a zbytečně se plence snižuje životnost, pokud je jen počuraná, úplně stačí vyprat samotné kalhotky na 40°C a vkládačky hodit na 60°C s ostatní várkou plen. Je to rychle přebalené, takové víc parádní (třeba k doktoru nebo v létě jen tak k tričku) a i celkem ekonomické, ty kalhotky obvykle jsou podšité flísem nebo nějakou jinou rychleschnoucí látkou, takže jsou suché podstatně dřív než vkládačky a když si tudíž koupíš na jednu plenku komplet navíc 2-3 vkládačky, tak můžeš vlastně tutéž plenu upotřebit 3× (dokud ji dítě nepokaká). Taky je to takové štíhlé balení, což třeba dítě určitě ocení např. při hraní na zemi, až bude trénovat otáčení na bříško atd. Já můžu doporučit Anavy Easy, GroVia nebo AIO Bamboolik (ta je z těch jmenovaných asi nejsavější).
ona je důležitá hlavně ta motivace, proč do toho chceš jít, zda finanční důvod nebo zdravotní (že prostě věříš, že dítě patří do látky), zda máš možnosti sušení, můžeš i kombinovat (hodně maminek dává, minimálně než se zajede a vychytá to, jednoráz na noc) atd., to vše je nutný zohlednit. Práce jako taková navíc s tím fakt moc není…já péčí o látkovky strávím odhadem 1 hodinu týdně-to je prd. A to ještě pere pračka atd., po mě se chce vlastně jen to tam naházet, pověsit a sebrat.
Ahoj, s plenky mi ti určitě holky poradí dobře, já konkrétně s bambusovkami zkušenost nemám (používám u obou dětí Popolini jednovelikostní kalhotkové plenky). Jen chci upozornit na fajn vychytávku - separační plenky, třeba tady:
http://www.ecoobchudek.cz/…6x38-cm.html
vloží se jako vrchní vrstva k zadečku na plínku a zachytí většinu kadění, takže plenky není pak tak moc špinavá. Zadrží i většinu novorozeneckých míchaných vajíček, pokud je pokaděná, tak se vyhodí, jen počůraná se dá ještě asi 3× vyprat a použít.
@elanaa však to mám z 80% od tebe…a díky tobě znám Permon, nechápu, jak jsem bez něj mohla 5m být. Konečně zas ňuchňací plíny ![]()
@ugluk píše:
- ani omylem, pokud litas po akcich jak blazen, sezenes ve vetsi velikosti jednorazovku kolem 4 Kc. Za tri dny peru 20 plenek a naklady na jednu (mou) pracku se vsim vsudy jsou 13 Kc, tak si to spocti. I kdyz nakoupis opravdu luxusni vybavu, do roka to mas zpet, dalsi rok uz platis jen energie, to same u dalsich deti a kazdy mesic jsi 500-1000 v plusu,
Souhlas
My jsme pro první dítě pořídili poměrně drahou výbavu plenek Pololini, včetně dost luxusních vlněných kalhotek a manžel spočítal, že i s praním se nám oproti jednorázovkám náklady vrátily za 10 měsíců.
Teď u druhého je to už úplně zadarmo ![]()
Hodně dělá taky, v čem pereš, třeba pokud si vyrobíš mýdlový sliz, tak je i to praní hodně levné.
Akorát pozor na materiál, aby to dobře schlo. Třžeba já mám ve výbavičce kalhotkové plenky z bavlny a ty jsou super i teď pro druhé dítě, ale pak jsem na první taky pořídila tohle:
http://pleny. heureka. cz/popolini-panda-frote/#utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Dynamicke-reklamy&utm_term=_inurl:.heureka. cz/&gclid=CKyR17-ugL8CFfOhtAodbVoAUg
No a jak je to froté, tak to prostě častým praním ztvrdlo, už to není tak měkoučké, a aby to nepoškrábalo druhému miminku zadeček, tak to musím trochu přejet napařovačkou, jako použitelné to je pořád v pohodě, ale už je s tím trochu práce. Bavlna vydrží víc.
Pak bych ještě zmínila zdravotní hledisko, tím, že plenku vypereš, tak prostě nemusíš šetřit, co si budem povídat, spousta mamin na jednorázovkách šetří, kupují ty levné z podivných materiálů a nepřebalují tak často, aby ušetřily. To pak pro dítě není zdravé, vím i o případech mimin, co z toho měly záněty močáku. Netvrdím, že je to tak u všech, co používají jednorázovky, ale viděla jsem dost často dítě, co mělo jednu plínu celé dopoledne ![]()
@robínek nezkoušela jsi na ty froté plenky ten Permon M? Je to máchadlo, dává se do kastlíku na aviváž a fakt to nádherně změkčí plenky z každého materiálu…nejvíc je to znát na velurových kalhotkovkách samozřejmě, ale i vkládačky jsou jak samet. Určitě i to froté by to dost pozvedlo, aspoň by to neškrábalo. A, na rozdíl od aviváže, to nezanáší vklákna, takže se nesnižuje savost pleny, prostě to jen vymáchá zbytky prášku, který tu tvrdost způsobí, přirozeně, jako když Ti prádlo na šňůře zmokne.
@robínek abych byla korektni, musim priznat, ze mam dite trpici na zanety mocaku a jednou i ledvin - od narozeni na latce a casto prebalovane. Takze stoprocentne se tomu vyhnout nejde, ale fakt teda je, ze vsichni doktori vzdychaji, ze co se rozsirily jednorazove pleny, tak techhle problemu rapidne pribylo. A i kdyz k tomu ma me dite sklony, presto doporucovali v latce zustat.
Jinak jeste k tem materialum - vyse zmineny bambus je sice material temer genialni, ale jeho nedostatkem je to, ze jak je super savy, tak o to dele schne. Tehle umere se bohuzel clovek nevyhne, to nejsavejsi proste schne nejdele a to rychleschnouci zase nic moc nepobere. U parmesicnete clovek savost neresi, u 18mesicniho je to jeden z nejdulezitejsich parametru.