Přechod z RD na MD týden před termínem porodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přechod z RD na MD 1 týden před TP
Prosím o radu.
Aktuálně pobírám RP na první dítě.
Zbývá mi dočerpat:
V březnu(za únor) 20454Kc
V dubnu(za březen) 20454Kc
V květnu by mi měla přijít celá zbývající částka cca 38000Kc.
Akorat cekam druhe dite TP 10.5., tzn. že pokud bych měla nastoupit na MD 6 tydnu před porodem, tak to vychází na 29.3. Přišla bych tak o poslední navýšenou výplatu RP.
Našla jsem, že bych mohla na MD nastoupit i později, akorát by se mi tím zkrátila doba pobirani PPM.
Řešil někdo podobnou situaci?
Podle mne je pro mě nejvýhodnější nastoupit na MD až cca 30.4., PPM budu tedy pobírat jen cca 23tydnu místo 28, ale v mém případě se to vyplatí.
Může mi moje domněnky někdo prosím potvrdit? Moc diky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A proč sis teda ten rodicak nenavysila driv abys ho vybrala celý a nekratila se ti mateřská? Co když porodis dřív, tak o něho stejně příjdeš. RP nemůžeš mít vyšší než si měla PPM tak se ti to podle mě vyplatit nemůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak muze to mit navyseny pres manzela. Jestli ona ma materskou treba 12tis. Tak se ji tohle vyplati.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To si nemyslím, že jde. Ty máš povinnost nastoupit na MD, máš povinnost to nahlásit a ukončit rodičák. Co pobereš neoprávněně, to vrátíš. Dle mého si nemůžeš vybrat, že budeš mateřskou brát kratší dobu, jen proto, že je výhodnější rodičák. ale možná se pletu. Takže vlastně odpověď k ničemu
tak zavolej na sociálku, jakože na pracák, kde se řeší ten rodičák a zeptej se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak zalezi kolik mas mateřskou, tobe se to muze vyplatit no, prisla bys o ty peníze z mateřské, ale kdybys rodila driv, tak muzes prijit i o ten posledni rodicak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší Myslím, že máš pravdu. Osobní zkušenost teda nemám. Ale v těch pravidlech pro přiznání MD je, že žena si zvolí datum nástupu mezi 6 a 8 týdnem před termínem. Pokud tak neučiní, má se za to, že den nástupu na MD je těch 6 týdnů před porodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anetinkaa Ohledně toho odchodu na mateřskou bych se poradila se sociálkou nebo UP. Protože si myslím, že to tak úplně nejde. MUSÍŠ odejít na mateřskou nejpozději 6 týdnů před porodem.
Prostě se smiř s tím, že o nějakou částku přijdeš. Bohužel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na MD muzes nastoupit i tyden pred porodem, jen se to krati, ze pak na MD nemuzes byt od dne porodu dyl jak nejaky pocet tydnu. Jestli se ti to vyplati, tak to udelej. Na UP zrus RP k poslednimu dubnu a 1.5.nastup na PPM.
O tom pozdejsim nastupu jsem to vycetla na strankach socialky, ale jsou to uz 2roky, tak se radeji podivej znovu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nástup na ppm ze zákona nastává nejpozději 6 týdnů před termínem porodu. I když žena pracuje déle, tak podpůrčí doba běží od šestého týdne. V případě výkonu práce se ppm za tu dobu nevyplatí, protože je to zákonný důvod k nevyplacení. Zakladatelka ale nebude pracovat, tzn. není důvod nevyplatit ppm od šestého týdne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Nástup na ppm ze zákona nastává nejpozději 6 týdnů před termínem porodu. I když žena pracuje déle, tak podpůrčí doba běží od šestého týdne. V případě výkonu práce se ppm za tu dobu nevyplatí, protože je to zákonný důvod k nevyplacení. Zakladatelka ale nebude pracovat, tzn. není důvod nevyplatit ppm od šestého týdne.
a současně nemůže pobírat oboje, takže ten rodičák bude pobírat neoprávněně. Je to tak, že? Nemůže si vybrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší Pokud se v tom dubnu ještě dítě nenarodí, tak může dostat část z rodičáku, pokud bude ppm nižší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, díky za rady, ale to, že JDE nastoupit dobrovolně později než 6 týdnů před porodem mám ověřeno. Akorát se o tu dobu krátí doba pobírání PPM. takže pokud nastoupíte až třeba 2 týdny před TP, tak budete pobírat PPM místo 28týdnů pouze 24týdnů. Takže se to v naprosté většině nikomu nevyplatí.. Ovšem zrovna mě na ten poslední měsíc vychází ten doplatek zbytku RP, takže by se to vyplatit mělo. Vím, že je to hodně specifický případ, ale říkala jsem si, že se třeba najde někdo kdo to někdy řešil. Pokud bude následná mateřská totožná jako první, tak mi to vychází na těch 20454.. takže na tom můžu „vydělat“ 17546 (38000-20454).. Jen mi není jasné, jak by to bylo, kdyby se dítě narodilo dříve.. Na ÚP mám totálně neschopnou a neochotnou paní, ta nebyla schopna poradit ani s mnohem jednodušším dotazem.. tak zkusím ještě zjistit na sociálce..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně mi nejde o nějaké „šmelení“, ale na druhou stranu, pokud mám na něco nárok, tak bych si ráda vybrala tu nejvýhodnější variantu a znala skutečný postup, jak to v daném případě funguje.. Dávno jsem byla smirena s tím, že nestihnu vyčerpat vše.. Ale o moznosti toho pozdějšího nástupu jsem se dozvěděla ted víceméně náhodou, tak se snažím zjistit doplňující info..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anetinkaa ale v zákoně o státní sociální podpoře je, že „Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci NÁROK na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění.“ v zákoně není „pobírá-li“, ale „má-li nárok“. a ty ten nárok mít budeš a když na to přijde, to že ty peníze nepobíráš teď ještě neznamená, že si třeba za rok nevzpomeneš, žes nárok splnila a nepožádáš si (alespoň dřív se nárok mateřskou promlčoval tuším po dvou letech, nevím, jak to je teď). jako pamatuji dobu, výklad zákona pro sociálku byl takový, že rodičák nevyplatili, i když rodič mateřskou nepobíral, protože třeba pracoval. ale už je to pár let nazpátek, takže netuším, jak je to teď. a samozřejmě si uvědomuji, že úřady nemusí mít vždycky stejný výklad, jak si později zákon vyloží soud. sama si pamatuji deby na webu bývalého ministra Škromacha, že jeho výklad zákona je naprosto debilní, což později potvrdil i soud ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anetinkaa píše:
Holky, díky za rady, ale to, že JDE nastoupit dobrovolně později než 6 týdnů před porodem mám ověřeno. Akorát se o tu dobu krátí doba pobírání PPM. takže pokud nastoupíte až třeba 2 týdny před TP, tak budete pobírat PPM místo 28týdnů pouze 24týdnů. Takže se to v naprosté většině nikomu nevyplatí.. Ovšem zrovna mě na ten poslední měsíc vychází ten doplatek zbytku RP, takže by se to vyplatit mělo. Vím, že je to hodně specifický případ, ale říkala jsem si, že se třeba najde někdo kdo to někdy řešil. Pokud bude následná mateřská totožná jako první, tak mi to vychází na těch 20454.. takže na tom můžu „vydělat“ 17546 (38000-20454).. Jen mi není jasné, jak by to bylo, kdyby se dítě narodilo dříve.. Na ÚP mám totálně neschopnou a neochotnou paní, ta nebyla schopna poradit ani s mnohem jednodušším dotazem.. tak zkusím ještě zjistit na sociálce..
Tak nevím jakým způsobem sis to ověřovala. Když zavolám na infolinku ČSSZ a zeptám se, jestli můžu nastoupit na PPM později než 6 týdnů před porodem, tak mi taky řeknou, že ano. Protože jde třeba pracovat déle. Ale reálně ten nástup pak nastane 6 týdnů před i pro ty co déle pracují, protože tak to definuje zákon.
§ 34
Počátek a ukončení podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství
(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
- dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit