Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@sirikit Navíc vesnice - zase si všimni. Když se mluví o vesnici, tak každý hned, aby tam byla školka, škola, doktoři, nějaký ten obchod, jinak nebrat. A proto se ta malé vsi vylidňují. Když na vsi bydlíš, jsi zvyklá. Ale přijdou děti z domu, na internát, všechno u nosu, už se jim pak do té díry nechce. A je fakt, že třeba dopravní obslužnost, to je tragédie v mnoha lokalitách. Takže pak jsou rodiče fakt taxikáři.
@Limi123 píše:
A co když mi jako dítěti sjednají rodiče levné pojištění s výjimkami, já získám chronickou chorobu a už mě nikdo nepojistí?Nebo co když mám pojištění a až při pojistné události zjistím, že zrovna tahle konkrétní událost je ve výjimkách?
Protože u komerčních pojištění ani dnes přesně nevíš, co máš a co nemáš pojištěné. Tak to prostě je…
Příspěvek upraven 05.10.21 v 09:39
Tak u všeho se dá najít extrém. Víš / nevíš - o přiměřenosti apod. může rozhodovat soud - např. zda podmínky při uzavření byly dostatečně srozumitelné apod.
Chronické choroby, sociálně slabí apod. - vždy to zdravotnictví nebude hrazeno pouze z pojištění. Vždy tam bude přispívat stát z rozpočtu (daní). Tj. vždy by hradil za důchodce, sociálně slabé apod. pojištění. Standardní pojištění by úhradu těchto chronických chorob mělo obsahovat (tj. stanoven nějaký minimální rozsah toho co musí pojištění obsahovat). Stejně jako u povinného ručení je stanoven nějaký minimální rozsah, úhrada škod apod.
@inkakřivák píše:
@sirikit Navíc vesnice - zase si všimni. Když se mluví o vesnici, tak každý hned, aby tam byla školka, škola, doktoři, nějaký ten obchod, jinak nebrat. A proto se ta malé vsi vylidňují. Když na vsi bydlíš, jsi zvyklá. Ale přijdou děti z domu, na internát, všechno u nosu, už se jim pak do té díry nechce. A je fakt, že třeba dopravní obslužnost, to je tragédie v mnoha lokalitách. Takže pak jsou rodiče fakt taxikáři.
To rozhodně. Vždyť jsem to o pár stránek dřív psala - na vesnici je obvyklé - kolik dospělých v rodině, tolik aut. Není to luxus, je to nutnost
naši haranti měli každej od 15ti řidičák aspoň na skůtřík.
Zas ale místem možno habat, když podělím obývané metry počtem členů domácnosti, jsem s přehledem na 100 m2 na osobu. ![]()
Což tedy není vždy výhodou, gruntovat to nechceš a k obědu familii běžně svolávám telefonem: areál je rozsáhlý. ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
Tak u všeho se dá najít extrém. Víš / nevíš - o přiměřenosti apod. může rozhodovat soud - např. zda podmínky při uzavření byly dostatečně srozumitelné apod.Chronické choroby, sociálně slabí apod. - vždy to zdravotnictví nebude hrazeno pouze z pojištění. Vždy tam bude přispívat stát z rozpočtu (daní). Tj. vždy by hradil za důchodce, sociálně slabé apod. pojištění. Standardní pojištění by úhradu těchto chronických chorob mělo obsahovat (tj. stanoven nějaký minimální rozsah toho co musí pojištění obsahovat). Stejně jako u povinného ručení je stanoven nějaký minimální rozsah, úhrada škod apod.
Znamená to, že by komerční pojišťovna musela pojistit i chronika s náklady 50 tisíc měsíčně?
Tak co myslíte, když nám jdou nahoru sazby a zdražují se energie, kolik finančních negramotů bude mít problém? Budou se lavinovitě pak prodávat nemovitosti? Jen takový modelový příklad - u hypo 4M na 25let u 2% zvýšení splátky o cca 4tis, energie dejme tomu cca 2tis, tzn náklady se zvednou u tohoto modelu o 6tis měsíčně.
@Zumpa Na to jsem taky zvědavá. A do toho zdražení téměř všeho - jídlo, benzín, služby, všechno. Teď jen bude zajímavé, jestli se zase prosadí zvýšení mezd. To bude inflační spirála smrti. Přiznám se, že když jsem koukala na ty rozdíly, hodně mě to překvapilo. Ještě že dečka mají hypo zaplacenou. A my nikdy neměli. Nebude to jednoduché.
@Zumpa píše:
Tak co myslíte, když nám jdou nahoru sazby a zdražují se energie, kolik finančních negramotů bude mít problém? Budou se lavinovitě pak prodávat nemovitosti? Jen takový modelový příklad - u hypo 4M na 25let u 2% zvýšení splátky o cca 4tis, energie dejme tomu cca 2tis, tzn náklady se zvednou u tohoto modelu o 6tis měsíčně.
Pochybuju… Takto jsem uvažovala už několikrát, když se náklady na bydlení zvyšovaly - a nikdy se to nestalo.
Navíc úměrně inflaci pravděpodobně porostou i platy. A tím se defakto splátka hypotéky v dlouhodobém horizontu sníží.
překvapuje mě, kolik lidí je tu chytrých jak rádio a kritizuje tu bájnou „touhu vlastnit“, co mají dnešní třicátníci.
By mě zajímalo, jak byste se za dnešní situace chovali vy, starší a zkušenější, když za být v Praze, kde můžu být s dítětem, zaplatím 20 000 a víc a za stejnou metráž na hypo zaplatím mimo Prahu úplně stejně:D Pokud bych věděla, že existuje horní hranice nájemného bydlení, tak zůstanu v nájmu, ale takto? A platit musíš. Hypo i nájem, je to jedno, průšvih je z obojího…A nemovitost na hypo se dá prodat. Člověk se nemůže pořád jen bát, ale ano, musí dělat věci s rozmyslem.
Vícegeneračně žít nemůžeme. Opravdu by me zajímalo, jak by se v tomto zachovali dnešní 40+.
@mývalova žena Klasický generační spor. Obzvlášť, když se rychle změní společensko-ekonomicko-politická situace. K tomu vášně v Berlíně, politika Maláčové, která chce trestat lidi, co mají o něco víc majetku než průměr (a část obyvatelstva to kvituje), a ti lidi viděj rudě. Já se jim nedivím na jednu stranu.
Urážky čtu max. tady na netu - zaprvý ti lidi tě neznaj, zadruhý nepotřebujou udržovat vztahy (jste cizí), takže štěkaj, nadávaj, jak se jim líbí.
Absolutně bych to neřešila. V „offline“ prostředí vidím přesně to, že ti starší lidi vůbec nevědí, jaká je situace a nechápou, „co řešíme“.
Proč tu hypotéku nemáme, že kecáme, že ty baráky nejsou tak drahý, že si máme vybrat nějakej levnější, atd.
Nemá cenu se tím zaobírat.
@Zumpa píše:
Ani za velké krize 2008+ se tady u nás nemovistosti lavinovitě neprodávaly.
Je pravda, že trh zamrzl, ceny bytů mírně klesly, některé projekty se neprodávaly (problémy měl třeba Central Park na Žižkově). A pak se zase ekonomika oživila.
Na počátku pandemie se taky předpovídal pád cen nebo aspoň stagnace a nastal naprostý opak.
Co se stane teď, kdo ví.
@AZ29 píše:
@mývalova žena Klasický generační spor. Obzvlášť, když se rychle změní společensko-ekonomicko-politická situace. K tomu vášně v Berlíně, politika Maláčové, která chce trestat lidi, co mají o něco víc majetku než průměr (a část obyvatelstva to kvituje), a ti lidi viděj rudě. Já se jim nedivím na jednu stranu.Urážky čtu max. tady na netu - zaprvý ti lidi tě neznaj, zadruhý nepotřebujou udržovat vztahy (jste cizí), takže štěkaj, nadávaj, jak se jim líbí.Absolutně bych to neřešila. V „offline“ prostředí vidím přesně to, že ti starší lidi vůbec nevědí, jaká je situace a nechápou, „co řešíme“.
Proč tu hypotéku nemáme, že kecáme, že ty baráky nejsou tak drahý, že si máme vybrat nějakej levnější, atd.
Až budete „starší“ vy, tak se taky budete snažit ochránit svoje úspory před inflací azařídit dítěti lepší startovní čáru. Mít investiční nemovitsotsi není zločin.
Já jsem třeba „starší“, ale taky mám dítě na základce. ![]()
@AZ29 víš mě se to jakože nedotýká. Jen mně pak vždycky zajímá názor těch, co jsou tak proti vlastnictví a hypo. A že jsme jak ovce. Vždy čekám, ze z nich vypadne něco moudřejšího, třeba skutečnost, náhled, který mi uniká a mohl by mě posunout. Většinou jsou to jen ale kecy, že na západě je to jinak. Je no. Taky tam důchodci mají prachy a jezdí si po světě a nám tady se akorát slibuje, jak žádnej důchod mít nebudem.
Proto si dobrovolně nechám naložit kříž jménem hypotéka. I s řadou jejích nevýhod je pro mně ještě zatím v současné ekonomické situaci větší svobodou, než neřízeně rostoucí nájmy.
( A dodatkem- nejsem komouš a nechci nic zadarmo. Dokonce si ani nemyslím, že by se měly nájmy regulovat shora. Stačila by třebas konkurence v podobě dostatečného množství státních/městských bytů pro ekonomicky slabé, pro důchodce, a pak dále nájmy s rozumnými režijemi pro rodiny s dětmi, a to vše v závislosti na lokalitě a velikosti bytu).
@mývalova žena píše:
@AZ29 víš mě se to jakože nedotýká. Jen mně pak vždycky zajímá názor těch, co jsou tak proti vlastnictví a hypo. A že jsme jak ovce. Vždy čekám, ze z nich vypadne něco moudřejšího, třeba skutečnost, náhled, který mi uniká a mohl by mě posunout. Většinou jsou to jen ale kecy, že na západě je to jinak. Je no. Taky tam důchodci mají prachy a jezdí si po světě a nám tady se akorát slibuje, jak žádnej důchod mít nebudem.Proto si dobrovolně nechám naložit kříž jménem hypotéka. I s řadou jejích nevýhod je pro mně ještě zatím v současné ekonomické situaci větší svobodou, než neřízeně rostoucí nájmy.
( A dodatkem- nejsem komouš a nechci nic zadarmo. Dokonce si ani nemyslím, že by se měly nájmy regulovat shora. Stačila by třebas konkurence v podobě dostatečného množství státních/městských bytů pro ekonomicky slabé, pro důchodce, a pak dále nájmy s rozumnými režijemi pro rodiny s dětmi, a to vše v závislosti na lokalitě a velikosti bytu).
Já jsem 40+ a potřebu vlastnit nemovitost plně chápu. ![]()
@AZ29 píše:
@mývalova žena Klasický generační spor. Obzvlášť, když se rychle změní společensko-ekonomicko-politická situace. K tomu vášně v Berlíně, politika Maláčové, která chce trestat lidi, co mají o něco víc majetku než průměr (a část obyvatelstva to kvituje), a ti lidi viděj rudě. Já se jim nedivím na jednu stranu.Urážky čtu max. tady na netu - zaprvý ti lidi tě neznaj, zadruhý nepotřebujou udržovat vztahy (jste cizí), takže štěkaj, nadávaj, jak se jim líbí.Absolutně bych to neřešila. V „offline“ prostředí vidím přesně to, že ti starší lidi vůbec nevědí, jaká je situace a nechápou, „co řešíme“.
Ne, my přesně víme, co se děje. uz se to dělo. to jen ty si myslíš, že dostaneš něco lehce, protože jsi mladá. My začínali úplně stejně, ale to slyšet nechceš..chce pohodičku a mít vše hned. smula. Je mi 46,mám 12 leté dítě. sakra se musím otáčet. Být mi 25,27,beru hypo na garsonku, ať začnu. Další věc je dojíždění…žijí tak všichni mi vrstevníci.
Příspěvek upraven 06.10.21 v 11:37
@mývalova žena píše:překvapuje mě, kolik lidí je tu chytrých jak rádio a kritizuje tu bájnou „touhu vlastnit“, co mají dnešní třicátníci.
By mě zajímalo, jak byste se za dnešní situace chovali vy, starší a zkušenější, když za být v Praze, kde můžu být s dítětem, zaplatím 20 000 a víc a za stejnou metráž na hypo zaplatím mimo Prahu úplně stejně:D Pokud bych věděla, že existuje horní hranice nájemného bydlení, tak zůstanu v nájmu, ale takto? A platit musíš. Hypo i nájem, je to jedno, průšvih je z obojího…A nemovitost na hypo se dá prodat. Člověk se nemůže pořád jen bát, ale ano, musí dělat věci s rozmyslem.
Vícegeneračně žít nemůžeme. Opravdu by me zajímalo, jak by se v tomto zachovali dnešní 40+.
Normálně, koupila bych si zas ten byt v Praze. Protože přesně, jak píšeš, nemovitost se dá prodat, kdyby něco. A nájem (nebo hypo) platit musíš. A z důchodu pak nájem nedáš. A peníze, které nasporis, ti stejně sežere inflace. Tak co zbývá? 40+ mi tedy není, ale už se blížím ![]()