Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím potřebuju poradit.
Nedávno jsem posílala cca 3 balíky, zhruba stejně velké, to znamená délka 20 cm, výška 15 cm, váha 600 g a poštovné za obyčejné poslání činilo cca jednou 90 kč, jednou 113 kč, a jednou dokonce 140 kč. Je to normální? Pokaždé si to počítám na stránkách české pošty a tam my vycházejí úplně jiné částky a to to opravdu měřím, vážím, většinou ta částka je mnohem nižší, než pak na přepážce, kde se pak nestačím divit. Jde mi hlavně o to, že si pokaždé od kupujících naůčtuju nějaké poštovné a vždy jsem na tom pak ztrátná což mě štve.
Pak mě ještě napadlo není lepší posílat tedy přes někoho jiného než přes poštu fakt mě to už štve za obyč krabičku takových peněz.
Posíláš to jako obyčejný balík? Když posílám malé balíky, tak se vždy ptají, jestli tam nechci ten lísteček, nebo tamten a já si vždy trvám na obyčejném balíku a platím kolem padesáti korun. Oni se snaží se tam vecpat vše možné aby to bylo dražší mi přijde ![]()
@nemolka a obyčejné poslání myslíš bez doručenky a bez uvedené ceny balíku?
Záleží, jakou mají cenu. Balíčky do 500Kč posílám jako Doporučený dopis (teda snad se to tak jmenuje), jsou to obálky A4 a musí mít tloušťku do 5 cm. To stojí okolo 40Kč (dle váhy). A pak jsou o kousek větší, ale pojištěné na cca 1500Kč, to je snad balíček (má značku BX) a ten stojí okolo 80, podle váhy. Nesmíš se nechat natlačit do různých balíků do ruky a tak.
Já teď posílala velkou sedmikilovou krabici za stovku…
U těch menších je důležité, jak jsou tlusté - do 5cm je to „dopis“, od 5 cm „balík“.
A na přepážce hned hlas, že to chceš poslat co nejlevněji, měli by ti nabídnout různé služby.
Mně když na poště napočítá víc, tak se bráním, že dle jejich stránek na netu mi to vychází za míň kč a hned to jde, asi to dělá podle oka nebo ti napočítá nějaké služby navíc ![]()
Jednou mi ženská na přepážce chtěla taky cosi vnutit a já si trvala na svém a ona se na mě opovržlivě podívala a řekla :,,No, aby se vám ten balíček vůbec doručil." To mě vytočilo, tak jsem jí řekla, že je to snad jejich práce
.
Taky si myslím, že ji to poslali jako balík do ruky nebo na poštu(je trochu „levnější“). Já posílala včera 4, 2× jako doporučený psaní, 1× cenné psaní a 1 jako doporučené psaní - ale fakt by my mohla napočítat už balíček, 5cm opravdu neměl
a platila jsem do 170,–.
Ze začátku jsem hlásila, že to chci co nejlevněji, teď už to vědí ![]()
Taky vždy příjdu k přepážce hned s informací že to chci co nejlevněji
někdy ikdyž to má nad 5 cm tak začnu překecávat, že jsem se tak snažila to smrštit, že mi to uznají ![]()
Jo, je třeba hlásit, že to chceš jako obyčejný (bez podacího lístku) nebo doporučený balík.
Jinak to u nás na poště automaticky dávají jako balík do ruky a to je přes stovku ![]()
@Regina Hero píše:
@nemolka a obyčejné poslání myslíš bez doručenky a bez uvedené ceny balíku?
ano přesně bez všeho naposledy mi však řekla že nedostanu ani čísloí balíku což teda nechápu co v případě že se balík stratí nebo naopak mi ho nějak poškodí? to ho rovnou můžou hodit do koše a nikdo to nepozná ![]()
@nemolka píše:
ano přesně bez všeho naposledy mi však řekla že nedostanu ani čísloí balíku což teda nechápu co v případě že se balík stratí nebo naopak mi ho nějak poškodí? to ho rovnou můžou hodit do koše a nikdo to nepozná
jo, když to pošleš jako obyčejnou zásilku, tak se to nedá dohledat, když se to ztratí… já osobně bych jinak než doporučeně nic neposlala…
Jinak dražší poštovné je pak i v případě, že to není krabice, ale má ten balík nějaké nepravidelné tvary… tam se pak myslím platí víc… někdy ale automaticky paní mi to chce poslat jako balík do ruky, který je dražší, a vždycky, když nesouhlasím s tou částkou, tak to opraví na doporučenou zásilku a hned platím méně…
@AnastazieB píše:
Záleží, jakou mají cenu. Balíčky do 500Kč posílám jako Doporučený dopis (teda snad se to tak jmenuje), jsou to obálky A4 a musí mít tloušťku do 5 cm. To stojí okolo 40Kč (dle váhy). A pak jsou o kousek větší, ale pojištěné na cca 1500Kč, to je snad balíček (má značku BX) a ten stojí okolo 80, podle váhy. Nesmíš se nechat natlačit do různých balíků do ruky a tak.
posílám to většinou v originální krabičce protože nevím jak jinak oblečení jsem posílala v bublinkové obálce. Holky jen radte pravda tak zaprvé mě natlačila do toho podání do ruky že prý to je jedno jestli do ruky či a poštu!
@nemolka píše:
ano přesně bez všeho naposledy mi však řekla že nedostanu ani čísloí balíku
a předtím jsi číslo balíku dostala?