Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No my s manželom sme svadbu vôbec nechceli. jednak manžel už raz ženatý bol, veľká svadba so všetkým všudy, a nedopadlo to dobre, ale to bolo pred 20 rokmi. U nás v rodine boli zaužívané veľké honosné svadby. Ani jedna, ale že ani jedna neskončila happy endom. Čím bola svadba krajšia prepychovejšia, tým to manželstvo skončilo rýchlešie a fatálnejšie. Brat sa takto ženil 2×. do dohodli sme sa že sa teda zoberieme, ale bude to len o nás dvoch. na vybavovačky aj tak nebol čas, zohnali sme si svadobnu agentúru s tým že chceme svadbu o dvoch svedkoch. Oni všetko zorganizovali, o nič sme sa nestarali. Svadba bola v reštaurácii na terase v peknom prostredí, ja som nemala ani typické svadobné šaty, krátke ale biele, nič extra, mali problém ma nahovoriť aj na kyticu. Aj to oblečenie bolo sprostredkované cez agentúru, doniesli nás do salónu, vybrali sme si a to bolo všetko. Torta tiaž žiadna, manžel chcel len Sacherovu. Nikomu sme nič nepovedali. Iba moja kaderníčka ma očesala, namalovala s tým že zostane ako svedok aj s priatelom, ked sa už rozhodla prísť do iného mesta. Dali sme si spraviť posvadobné oznámenie s tým že sme sa už vzali, nech sa na nas nehnevaju, ale že sme to tak chceli. Tak sme to rozdali rodine aj blízkym keď oznámenia prišli domov, čo bolo asi týždeň po svadbe. Jasné že som sa bála čo rodičia na to, ale ku podivu to zobrali nadmieru dobre, až som bola prekvapená. A som spokojná že sme to takto spáchali. Bolo to naozaj len o nás dvoch, skutočnej lásky a nikoho sme k tomu nepotrebovali. Trošku čudné, ale o to intenzívnejšie sme to prežívali. Neľutujem a spravila by som to tak znova
Měli jsme na úřadě jen svědky, potom oběd, zašli jsme si na bowling a pak k nám domů posedět. Šaty jsem nemela, jen sukni a halenku cca 1000 kc, oběd jsme měli v naší oblíbené restauraci kde zrovna měli nějakou akci, vyšlo nás na 1500 pro 4 i se zakuskem a pitím. Prstýnky 15000, ale na ty jsme dostali peníze od mé babičky.
Naše svatba byla možná až moc skromná, ale byli jsme čerstvě po studiích a peněz nebylo nazbyt. Brali jsme se v malém kostelíku na kraji města. Za svědky nám šli sourozenci. V kostele na obřadu byli ještě naši nejlepší přátelé, tzn. celkem asi 20 lidí. Poté bylo symbolické pohoštění v parčíku za kostelem - koláče, cukroví, miniřízečky, zeleninové rolády, domácí limonáda a něco ostřejšího. Oběd v restauraci byl pouze pro nejbližší rodinu, tzn. rodiče, sourozenci, prarodiče - celkem 11lidí včetně nás - novomanželů. Dort nebyl, pouze zákusek - výběr ze 2 možností. Šaty jsem měla upravené po známé, nebyly ani klasické svatební. Ženich měl oblek ze státnic. Kytici jsem si dělala sama z hortenzií, které právě kvetly na naší zahradě. Účes mi dělala kadeřnice, protože na tohle nejsem moc dobrá a mám neposlušné vlasy. Nehty a kosmetiku jsem neměla žádnou,. pouze jsem si dala stíny, řasenku a lesk a upravila nehty, ať jsou čisté a lehce nalakované poloprůhledným lakem. Šperky jsem měla po mamce. Fotil něco můj táta a něco kamarád, profi fotky jsme neměli. Celkové náklady byly něco přes 15 tisíc, ale už je to pár let…
Doplnění - prstýnky jsme měli za něco přes 4000 Kč, cena 15 000 Kč je včetně nich
Čili za 15 000 Kč minipohoštění v parku pro cca 25 lidí, oběd pro 11 lidí, prstýnky, moje boty a účes a ještě zajištění dopravy pro prarodiče z opačného konce ČR.
My jsme měli svatbu na hradě (jako občané města zdarma), přítomni byli jen svědci a jeden svědek s sebou měl partnerku, která nás fotila (focení uvnitř hradu i venku), potom jsme šli na oběd do restaurace a odpoledne a večer byl už jen náš ![]()
Jinak vše nás stálo do 5 000kc (šaty - obyčejný, bílý a všem se moc líbili, jídlo, kytka, nějaké doplňky, manžel měl oblek už z dřívějška).
My měli obřad klasicky na radnici, něco kolem 35 hostů na obřadu, potom oběd v restauraci, která byla v jiném (menším) městě, aby hostina vyšla levněji - na hostině už bylo hostů jen 30, někdo odmítl jít na hostinu. Měli jsme klasicky oběd s polévkou a potom občerstvení - ovoce, zákusky, chlebíčky. Neměli jsme svatební tanec a dokonce ani svatební dort, spíš jsme to pojali jako posezení a popovídání, skončilo to asi v 5 odpoledne. Tancovat neumím a ani jsme neměli tu potřebu, nechtěli jsme z toho dělat žádnou tancovačku. Dort nikomu nechyběl, dle mého celkem skromná svatba - takže možná to není úplně představa zakladatelky tématu, ale oproti většině lidí mi to přišlo jako spíš malá svatba. A jelikož s mužem nesnášíme plýtvání jídlem, chtěli jsme buď zákusky, nebo dort, ne obojí - a i tak toho dost zbylo.