Preeklampsie - dávka aspirinu?

44
17.1.18 17:45

Preeklampsie - dávka aspirinu?

Ahoj holky, chtela bych vas poprosit o vase zkusenosti s preeklampsii v tehotenstvi. Uzivala jste nektera Aspirin (prip. Anopyrin) a pokud ano, jakou davku? Mne bylo zjisteno pri prvotrimestralnim screeningu riziko 1:77 preeklampsie, nyni jsem 16tt a davku mam urcenou 150mg Aspirinu na noc, vsude jsem ale cetla, ze tehulky braly 100mg. Ted jsem se docetla, ze vyssi davka se pry muze naordinovat tehotnym s vyssi vahou, ale ja mam ted kolem 70 kg/ 170cm a to mi neprijde az tak moc :oops:
Moc dekuji za pripadne reakce :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1468
17.1.18 17:56

Oni robili teraz nejaký nový výskum, kde im vyšli lepšie výsledky so 150mg, ale môj gynekológ zase vravel, že pri tejto dávke ženy častejšie krvácajú. Doktorka na screenibgu mi radila 150mg a na poradni 100mg, tak som si vybrala 100 :lol: Pravdepodobnosť mám nižšiu než ty, hmotnosť zase trošku vyššiu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
17.1.18 18:32
@LiliDen píše:
Ahoj holky, chtela bych vas poprosit o vase zkusenosti s preeklampsii v tehotenstvi. Uzivala jste nektera Aspirin (prip. Anopyrin) a pokud ano, jakou davku? Mne bylo zjisteno pri prvotrimestralnim screeningu riziko 1:77 preeklampsie, nyni jsem 16tt a davku mam urcenou 150mg Aspirinu na noc, vsude jsem ale cetla, ze tehulky braly 100mg. Ted jsem se docetla, ze vyssi davka se pry muze naordinovat tehotnym s vyssi vahou, ale ja mam ted kolem 70 kg/ 170cm a to mi neprijde az tak moc :oops:
Moc dekuji za pripadne reakce :-) :kytka:

podle nějakých nových studií má několik desítek % pacientek při stovce rezistenci a nefunguje to, tak se doporučují dávky vyšší. Mám pocit, že 150 nebo 200 dokonce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
17.1.18 18:42

Já jsem sice nebrala anopyrin, ale stacyl(skupina stejná, jiný výrobce=jiný název)a brala jsem 1tbl.100mg po obede, riziko preeklampsie jsem nyni dle screeningu nemela, ale v 1.těhu jsem prodělala help syndrom, takze pro klid duse…jinak vazila jsem ve 20tt.cca 55kg/na 1tbl..kazda vazime jinak, takze bych mohla tvrdit, ze by to na me mohlo byt moc…spis se resi to krvaceni, jednak to redi krev..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
17.1.18 18:51
@vaks píše:
Já jsem sice nebrala anopyrin, ale stacyl(skupina stejná, jiný výrobce=jiný název)a brala jsem 1tbl.100mg po obede, riziko preeklampsie jsem nyni dle screeningu nemela, ale v 1.těhu jsem prodělala help syndrom, takze pro klid duse…jinak vazila jsem ve 20tt.cca 55kg/na 1tbl..kazda vazime jinak, takze bych mohla tvrdit, ze by to na me mohlo byt moc…spis se resi to krvaceni, jednak to redi krev..

nejde jen o jiný název a výrobce. ale vstřebává se jinde, hůř funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
17.1.18 19:02

@lisma
Moc dekuji za odpoved :-) Do rizikove poradny teprve pujdu, tak uvidim, co mi na to reknou tam a treba to snizime na tech 100 mg. Take mi to prijde rozumnejsi :-) Rozhodne moc dekuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81482
17.1.18 19:08
@LiliDen píše:
@lisma
Moc dekuji za odpoved :-) Do rizikove poradny teprve pujdu, tak uvidim, co mi na to reknou tam a treba to snizime na tech 100 mg. Take mi to prijde rozumnejsi :-) Rozhodne moc dekuji :kytka:

A proc ti to prijde rozumejsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
17.1.18 21:40
@Lama Lama píše:
A proc ti to prijde rozumejsi?

Protoze zbytecne velke davky urcite nejsou ku prospechu a Aspirin ma, nebo muze mit spoustu negativnich ucinku pri dlouhodobem pouzivani. Existuji studie, ve kterych zminuji schizofrenii, nebo autismus u deti, jejichz matky v tehotenstvi dlouhodobe uzivaly kyselinu acetylsalicylovou. Takze protoze tomu jako laik nerozumim, myslim, ze je rozumnejsi brat 100mg, pokud se to jevi jako dostatecne. Ono celkove cim mene leku, tim lepe. V pripade preeklapsie je ovsem ten Aspirin prokazany, i kdyz snizuje riziko “jen” o 50 %, ale aspon to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
17.1.18 21:41

Moc vsem dekuji za odpovedi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
17.1.18 22:01

@Lama Lama Lék Anopyrin stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.
Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.
Nejsem lékař ani farmaceut, pouze nižší zdra. personál, ale celou dobu jsem žila v domění, že tyto dva léky jsou stejné, odborná literatura zveřejňuje toto vysvětlení a stejně mi to bylo sděleno i mým gynekologem…ale to je OT;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
23.1.19 14:17

Mě dr taky na prvotrimestrálním řekla, že mám vysoké riziko preeklapsie už od 30 tt, a ve 37tt riziko asi 1:100.
Takže jsem také brala aspirin 150mg.
Momentálně jsem ve 34 tt, aspirin jsme už vysadili, poslední dobou už mi i začalo krvácet z nosu a jednou jsem slabě špinila, tak jsme ho vysadili ve 32 tt.

Komplikace do teď- nic moc, jen mě dost často trápí křeče v nohou i přes magenesium, které beru. Posledních 14 dni si začínám všímat otoků nohou, zatím to není nic drastického. Tlak se mi postupně zvedá, do 20tt jsem měla kolem těch 120/70. Ve 25-32 tt 139/78. Teď ve 34tt mi klesl na 118/69
Krevní testy zatím v normě, bílkovina v moči není, trochu pokles hemoglobinu.

Taky jsem nebyl nadšená, z toho, že musím brát aspirin, v některých zemích je dokonce zakázán, že je to teratogen, na příklad na Ukrajině.

Tak čas ukáže, jestli měl aspirin dobré, nebo špatné vlivy na dítě. Doufám, že ne a budeme mít zdravého chlapečka.

Snad si vzpomenu a dám zase s odstupem času vědět, myslím, že toho zatím o preeklampsii není moc napsaného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
23.1.19 18:30

@majlika3
Preji at Ti vse dobre dopadne a mas zdraveho chlapecka. Ja brala cca do 34 tt, bez obtizi. Preeklampsie se nastesti neobjevila. Mimi se mi narodilo presne na termin dle MS a nyni mam doma sestimesicni krasnou a zdravou holcicku :srdce:
Nicmene, presne jak pises.. az cas ukaze, zda Aspirin nema negativni vliv na dite. Studii na toto tema moc neni a kdyz uz, vysledky se lisi.
Ale to se bohuzel tyka spousty veci :-(
Preji krasny zbytek tehu, at je vse v nejlepsim poradku! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
17.12.19 20:54

V pohodě

Kluk se narodil jako lusknutím prstu a je perfektně zdravé dítě, už má 10m!
Vyklubal se týden před termínem s váhou 3400 a 52 cm a já hodinu předtím neměla tušení, že vůbec budu rodit.

Oteklá sem taky nijak extra nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.20 10:54

Stacyl

Ahoj vsem, taky mi vyšlo riziko preeklampsie tuším 1:56… takže mi doktorka napsala Stacyl - ve zprávě bylo napsáno 150 mg, ale doktorka mi řekla, ať si vyberu zda 100 nebo 150 a jeden prášek má 100… tak beru proste 100… jen z toho mám proste obavy :? Všude píšou, ze se nemá užívat v těhotenství dlouhodobě… chápu, ze studie jsou jasné, ale proste se bojím. Taky mě dnes v noci začalo bolet v oblasti ledvin na prave straně, neříkám, ze je to z toho, ale zase píšou ze když má někdo něco s ledvinama, nemá se užívat (já je mám v pořádku, jen jednou cca 4-5 let jsem měla pravděpodobně nějaký zánět, proto tu bolest znám) nyní mě to již neboli, tak nevím, zda mám něco podnikat nebo ne… no díky za rady jen btw teď jsem na začátku 16. týdne.

• Citovat
  • Upravit
39
28.5.20 21:16
He
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, taky mi vyšlo riziko preeklampsie tuším 1:56…

riziko pro plod je podle stuií až od 180 mg. Pokud máš pocit, že je něco v nepořádku s ledvinami, tak určitě chodiš na kontrolu i s močí? tak se vezmi moč o obtížích řekni gyn. lékaři. Možná to vůbec nic neznamená, mě celé těhotenství někde něco bolelo, ono se tomu neříká nadarmo jiný stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí