Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proč hned narušené tchýně? Zkrátka tato generace považuje sladké za něco na přilepšenou, nechtějí tím zřejmě primárně škodit, ale spíše naopak. Vždyť cca 40 let zpátky se sladil čaj, káva, pila se voda se sirupem. Takový byl standard většiny domácností. Upečená bábovka se ještě pocukrovala a to vše v dobrém úmyslu
Dnes je informovanost jinde, tak i zvyklost mladších lidí je jiná.
@inkakřivák píše: Více
a toxické matky jsi zapomněla, to tu teď frčí pořád dokola, anonymní zakladatelka, toxická matka a různé příběhy, akorát jedno je stejné, zakladatelka trpně všechno snáší, příkoří na sobě i na svých dětech a nijak se nevymezuje, jen každý den založí podobnou další diskusi
@Amandine píše: Více
@Amandine když se tak zamyslím, tak v tom máš tedy pravdu…ono to bylo už od začátku (ještě než byly děti) a dětma to pak pokračovalo, jenže tím, že to je manželova rodina, se kterou se holt občas vídat musíme, tak tu dobu musíme nějak vydržet. To víš, že jsme se kolikrát ohradili, ale tchyně je jaksi bez respektu, takže to je jako házet hrách na zeď jak s oblibou říká i švagr a tchán. Ono starého člověka už moc předělat nejde. Akorát co zbývá, tak změnit chování vůči ní - manžel tedy už hodně dávno (odešel hned po střední) a já se to musela „naučit“, protože jak jsem z generace, které bylo vtloukáno - starší mají pravdu, starší mají rozum, musíš je respektovat a ctít a podobné řeči, tak mi došlo, že ne vždy to je pravda a prostě tchyně je toho zářným příkladem.
Byly tady narážky na opakující se téma - když jsem současné téma zadávala, vyskočilo na mě Takové téma ještě nemáme, chcete založit diskuzi? A já ani ta témata, jinými uživatelkami ude zmiňovaná, nečetla. Jestli to někomu vadí, že se zde téma opakuje, má možnost se nezapojovat a ignorovat zdejší diskuzi ![]()
@mahebka píše: Více
Musím dočíst, ale nejspíš si to nese z dřívějších dob. Na návštěvy se nosila bonboniéra nebo zákusky, prostě něco „lepšího“. Běžně se za odměnu dávalo sladké - bonbóny, čokoláda. Z její strany to vidím jako projev lásky - zahrnout vnoučata něčím, co mají ráda…ať se vám to líbí nebo ne… Je to její způsob, jak udělat dětem radost… A že nedává ovoce? Ona nechce dělat radost vám, ale těm dětem.
A možná o a sama ovoce nepovažuje za dobré anebo za dárek.
@unuděná píše: Více
ale dám tam máslo, ne palmáč,
a já jsem to nikdy nezkoušela, ale kolegyně už roky zpátky říkaly, že ti obrovští levní zajíci nejdou ani roztavit
@stinga píše: Více
Tak právě tyhle hnusopalmáčové dobroty u nás letí rovnou do koše. Stejně jako @Amandine jsem myslela spíš všechny ty milka věci, lindt nebo orion čokolády, ty jdou v pohodě. I Kinderčokoláda je fajn na polevu ![]()
@unuděná píše: Více
jo, tak to ano, tyhle jdou roztavit určitě, ty jsou kvalitnější (i když mě ani dceři nechutnají, ale spoustě lidí ano)
To je sice pravda, ale určitě jsme nejedli tuny sladkosti, do školy se žádné sladkosti nenosily, učitelky nám nedávaly za odměnu bonbony atd. My jsme měli dovoleno jednu sladkost denně, některé děti nemeli ani to. Babicky nám nedávaly tašky narvané sladkostma. Pred 40 lety mi bylo 7let, předchozí ročníky měli přístup k bonbonům, čokoládám ještě méně, takze moc nechápu kde se berou ty babičky co přepokládají ze dite sni 3 kg čokolád týdně.
@Magical-eyes přesně tak, dřív bylo ovoce všude, stromy kolem cest, polí, aleje…ovoce nebylo nic vzácné, mohl sis utrhnout kdekoliv. Na vesnicích toho každý měl na metraky, krmila se tím drůbež, dobytek.
Kdežto sladkosti byly vzácnost a běžně se nekupovaly, jen při zvláštních příležitostech.
Tyhle babičky nechtějí vnoučky zabít, ony jim chtějí dopŕát to, co ony měly dvakrát do roka a byl to pro ně velký zážitek.
@Magical-eyes píše: Více
Přesně tak. Třeba já přijímám jen návštěvy, které skoupily půlku cukrárny
![]()
@Yasmen píše: Více
U nás tchyně ládovala děti sladkým o letních prázdninách. Po 14 dnech u ni jsem je pomalu nepoznávala. Pořad jsem do ni lavírovala já, když nepomáhalo, tak i manžel. To také nepomohlo, protoze to ma prece nakukane ode me. ![]()
Jeden rok deti tak vykrmila, ze tenkrát ji to rekla i její dcera (mým dětem se váha rychle, po naběhnuti do normálního režimu, vrátila do normálu, neteří ne). Pak konečné pochopila a vzala zpátečku.
Takze ne vždy pomůže, ze to své štve řekne její syn.
@mado píše: Více
To je pravda. Jako u nás se to také myslí dobře, ale bohužel se to přehání.
@unuděná Milku a Lindt jí naše děti normálně. Teď dostaly třeba hořkou Bio čokoládu, to nechtějí, takže jsem dala do straciatela zmrzliny. Nebo nasekám do banánového chlebíčku, do bábovky. Rozpustím s máslem na domácí perník. Nějaké figurky k Mikuláši, mléčná čokoláda to byla, ale už toho měly i tak dost, tak figurky jsem nasekala do rumových koulí. Nebo máme pudink se šlehačkou, na to se nastrouhá kus „zajíce“, ne že by to dítě celý zpucovalo na posezení.
Ale naše děti to taky „normálně“ jí, stejně jako by klidně spásly i tu polskou jakočokoládu, sežerou stůl i s ubrusem
Ale v rámci nějaké střídmosti jim prostě nedovolím sníst 10 kilo sladkostí, nechám jim třeba 5 nejoblíbenějších věcí a zbytek zpracovávám jinak.
Musím říct, že v průběhu let se babičky naučily nosit i to ovoce. Po četných, velmi četných agitacích
Škoda že ne i zeleninu, té je u nás spotřeba taky obrovská. A proč ne? Není to přece sladký…