Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, trápí mě jedna z věcí - extrémní množství sladkosti, které dává (daruje) tchyně našim dětem (předškolkový až školní věk), musím říct, že jakékoli prosby se minuly účinkem, třeba moje máti ví, že moc sladké nepodporujeme, tak všechny děcka vyfasovaly na Velikonoce jedno větší vejce tuším Milka nebo Nestle nebo která firma (uvnitř hračka), kdežto tchyně opět jako každý rok pro každé z děcek stejná vejce jako dala moje mamka, velké zajíce, spoustu těch berušek větších velikostí, středně velká vejce tak po 5ti kusech, minivajíčks cca 10 kusů - opakuji každému z dětí, ne dohromady. K tomu i perníčky a standardní čokolády. Takže to dopadlo jako každý rok - balíček do školky a do školy, aby si to mezi spolužáky rozdělili, případně. i učitelky si mohou lupnout. Vadí mi naprostá ignorace, když jsme žádali, ať omezí to množství - je toho fakt hodně. Nebo ať přidá klasické ovoce a prostě nic. Děcka mají sklony i ke kazivosti zubů - sám zubař říkal, když sladké, tak jednorázově a pak vyčistit, ale u tchyně je styl celodenního jezení (tu dezert, tu čokoláda, tam bonbónek, hlavně, aby máma neviděla…-minule u nich dostali v pohodě sladké, pak jsme vyčistili zuby a tchyně hned potom zase začala rozbalovat nějaké bonbony a nabízet děckám, to jsem už zatrhla, že teď měly sladké, mají vyčištěné zuby a zas jim chce dávat nějaký umělý cukr - odpověď prý to není moc cukrované!…tak říkám raději jim dej jablko nebo jiné ovoce, sladké už ne). Kde se to vzalo takové přecpáváni a zásobování sladkým? U nás doma tedy mohou max 1× denně sladké a pak vyčistit zuby. Navíc třeba ve třídě má nejstarší tak dobrou třetinu děcek s nadváhou až obezitou a fakt to není roztomile, ať si říká, kdo chce, co chce.
@mahebka píše: Více
Nech si napsat vyjádření od zubaře, že tvý děti mají zvýšenou kazivost zubů. Když nerespektuje tebe, bílý plášť by tchyně mohla. Klidně bych zubaři řekl, že s ní není rozumná řeč.
U nás je to stejné. Máme teda zatím 3 letého chlapečka. Na Velikonoce opět dostal miliardu zajíců, čokoládových vajíček, bonboniéry, lentilky, perníky apod. Vytřídila jsem to a většinu vzal manžel do práce, všechny to potěšilo a jen se po tom zaprášilo. Malému jsme nechali lentilky, ty má rád ale ládovat ho takhle sladkým, když už tak je vybíravý v jídle mi nepřijde ok. Příbuzenstvu to ale nezazlívám, mají z toho radost a i když jsem jim říkala několikrát že je to zbytečné kupovat, stejně to kupují. 🤷 Když jsme tam, tak to tolik neřeším, doma se snažím aby měl malý vyváženou stravu a nejsme tam každý den.
U nás synové všechny vykoledované věci dali na jednu hromadu a já jsem jim každý den „dovolovala“ co si vezmou. Nedovolila jsem jim to odnést do pokoje a prostě jíst jak chtějí. Buď jednu větší věc nebo dvě menší. Musím říct, že za 3 dny na to zapomněli a já jsem to po měsíci nesla do práce „na přilepšenou“. Tchýni bych jasně řekla, že jim to prostě dávat nebude (to samé jsme měli s naší tchýní, která bydlela se švagrovcema a neteř šla v pěti letech na kompletní vytrhání mléčných zubů, protože je měla úplně sežraný
). Tchýně v tom žádnou svou vinu samozřejmě neviděla. Naše děti do jisté doby vůbec neznali gumové medvídky, ale ona jim je na každé návštěvě přímo cpala do pusy
. To jsme tedy hned nekompromisně zarazila. Samozřejmě časem to objevili a střídmě jedli, ale proč jim to cpát, to jsem teda nepochopila. Vrchol tedy „aby to máma neviděla“, tak to bych asi vylítla ![]()
Ach ty tchýně. U nás to samé, akorát dcera tam jezdí každých 14dni na víkend. V pátek přijedeme a na stole čokolády, bonbóny, sladké pití, brambůrky, donuty. V neděli jak vyzvedávam tak všechno snězene. Stokrát jsem jí prosila aby jí toho tolik nedávala, třeba jednu sladkost po obědě, pak třeba trošku po večeři. Ať to schová a nenechává jí to na očích. Ale to je jak do dubu 😔 já vím že jí chce dopřát ale ona si neuvědomuje že jí tím ubližuje. Ty víkendy zakazovat nechci, dcera jí zbožňuje a tchýně se jí fakt věnuje. Je to skvělá babička kterou já nikdy neměla, ale tohle mě fakt s**e ![]()
Nejhorší je, když se dělá tabu a víc se upozorňuje, protože zakázané nejvíc chutná.
Naše děti mají zásobu ve velkém šuplíku v kuchyni. Když chystám/e nebo si chystají svačinu. Tak se něco přihodí do boxu. Přiměřená velikost. Prostě si dávkují. Ještě se nestalo, aby některý udělal nálet na šuplík a vymetl ho hned. Nevidím problém. Není žádná velká spotřeba nebo potřeba velké porce. Holky si třeba celý měsíc na čokoládu nevzpomenou. Jen při našich dámských dnech, když se jim bouří hormony. Což chápu. Na tohle mám zas Stix kečupové jednou měsíčně. Prostě musím.
@Lucie1906 píše: Více
No to je situace na prdlačku… tak pak jedině, až začnou problémy, požádat tchýni ať k zubařce s dcerou chodí/jezdí ona a také to platí… o tom, že ne každé dítě zrovna dobře snáší vrtání apod, o tom nemluvím.
Naše tchýně přestala jíst sladké až když byla fakt hrobníkovi na lopatě - má cukrovku a normálně si dávala všechno, zapíjela to Ledovým čajem z krámu a když jsem jí to opatrně řekla, že to pro ní není moc vhodný, tak jsem dostala přednášku o tom, že tam je toho cukru fakt malinko (ano, stejně jako v coca cole) a že vlastně cukr je lepší než sladidla atd. atd. No hrůza. My k ní naštěstí jezdíme málo, když byli synové malí a jeli tam třeba na týden na prázdniny, tak dostali ode mne vysvětlení, že sladkosti ano, ale 1× za den nějakou mlsku a třeba ještě zmrzlinu, protože to je pro jejich zdraví a zdravé zuby a docela to chápali (ale to už jim bylo tak 7-8)… možná kdybys to dcerce vysvětlila jako po dobrém, ne že to nesmí, tak by to aspoň trošku třeba sama od sebe omezila. I když je mi jasné, že u dětí je to těžké odolat pokušení…
@Kelsey1 píše: Více
Možná to není ani tak o sladkostech, ale o tom, že tchyně nerespektuji pravidla. Měla bys pravdu v případě, kdy by předřečnice vůbec nedovolovaly sladkosti, to bych pak pochopil, že děti pak vyluxují všechno. Ale nepřijde mi, že by totálně bojkotovaly sladkosti. Ale souhlasím, že v obecný rovině je zakazování hloupost. Takže neprat to do těch dětí horem spodem (tchyně-jeden extrém), ale chránit totálně před cukrem taky extrém (některé matky). Ale ty už máš starší děti, ne?
Ono až se pak dostanou do kolektivu, tak stejně objeví svět sladkostí. Já si něco vezmu dvakrát denně.
@Miluška1980 Dcera má bohužel/bohudík zoubky krásné a zdravé a to jakože se fakt divím. Doma má dcera sladkostí dost, kdykoliv něco chce tak se zeptá a já jí dám, když chce další už řeknu že ne že buď později nebo zase zítra a snažím se jí vysvětlit že to není zdravé. Ale ta tchýně jí to vyloženě nabízí, nechceš si spapat donutek? Nechceš otevřít čokoládu? Já už fakt nevím jak jí to vysvětlit. Ona má na všechno odpověď,, tady to výběhá,, tam není moc cukrů a tak podobně. Nevím asi mi nezbývá nic jiného než to tlouct do hlavy dceři a doufat že bude ve svých 5ti letech rozumnější než její babička.
My byli s klukama a neteří na koledě a každej so odnesl plnej koš cukrovinek. Takže vlastně mnohem více než tvoje děti.
Moje bába takhle přecpává děti. Má potřebu si je tak koupit. Stopuju to až v množství z kterého by jim nebylo dobře a občas si rýpnu, že těžko pak budou jíst, tak ať se nediví. Ale vidíme jí tak jednou za skoro dva měsíce, tak to děti přežijí, zásoby jim pomůžeme spást i my.
Takže jediná moje rada je méně babičku vídat, aby bylo jedno, že je bude celou dobu nacpávat sladkým.
Problém je, když je to babička která je blízko. Tenhle problém má neteř co s ní bydlí v domě a chudák už je jak koule. ![]()
A proč zase musi probíhat dohady snacha-tchyne? Otec deti a její syn k tomu nema co říct? ![]()
To asi nejede řešit jinak než jezdit ke tchýni málo. My kazivost zubů řešíme u nejstaršího. U našich vše ještě překousnu, protože jsou tam děti málo. Takže mi tohle podstrojování nevadí. U tchýně bych to vnímala stejně, ale bydlíme v jednom domě a tak jim to cpe pokaždé i když se tam jen staví na pár minut. Hodně jsme si od ní vyslechli, když jsme chtěli, aby děti pili jen vodu a ona jim nutila šťávu. Takže od té doby vodu nechtějí. Když jsem jí to teď říkala, že se nejstaršímu kazí zuby, tak ať jim to sladké nedává. Tak mi řekla, že to určitě nepodporuje, ale stejně jim to dá. Úplně nás má na háku. Takže s tím nic neudělám.
Doma máme vše v kuchyni a dávkuji jim to postupně. Stejně mi přijde, že je toho hrozně moc. Musím to hlavně probrat. To co vše za celý rok dostanou se nestíhá sníst.
@Yasmen píše: Více
Můj to řekl tchýni rázně a stejně je to o ničem. Nerespektuje ani jeho. ![]()
@mahebka píše: Více
Já tohle neřeším. Již jsem to řekla všude, místo vajec koleduje na Velikonoce stále čokolády, na Halloweena taky dostane sladkosti a zrovna letos na Velikonoce jsem to vážila a bylo to 11 kilo čokoládiček, bonbonků atd. Já to nejím, manžel taky ne, nikdo ze známých už to nechce.
2/3 vyhodim do popelnic. Bez lítosti. Nezájem. Na Mikuláše taktéž stejný proces (dostane od babiček a tetiček asi 5 balíčků, tak co s tím). Mají potřebu to tam rvát, tak to prostě letí do koše. Nediskutuju o tom. Mám za to, že se bavím s dospělými lidmi, takže to stačí říct jednou, maximálně 2×. Kdo to ignoruje, jeho blbost, že utrácí vlastní peníze za něco, co se u nás ohřeje asi tak 3 dny a pak to jde do koše. ![]()
Alespoň si bezdomovci něco vyhrabou. Ty mají žně.
@Yasmen píše: Více
U nás ty věci od tchýně sní manžel. Ať už nějaké levné kapsičky co neprošly Dtestem, nebo ty čokolády. On to spase vše ![]()