Řekla jsem svůj názor, sestra se urazila.

Anonymní
24.4.25 12:57

Uražená sestra

Zdravím, mám mladší sestru, má 2 děti - školní a předškolní věk. To mladší bude mít odklad - sestra je teď z toho docela na větvi, psychologové ji řekli, že je opožděné a ve škole by nestíhalo. A všech v okolí se tak po různu ptá na jejich názor. Já ji tedy řekla, že se mi zda trochu pomalejší, chtěla podrobně, tak jsem ji tedy pověděla, že je opravdu pomalé stran činností, které má zvládat, a má i takový zvláštní přiblblý výraz, nevím, zda někteří pochopíte, ale je to jakoby vám třeba někdo provedl něco, cokoli a vy zůstali jen hledět a nic nedělali a zůstali s pusou otevřenou, toto jsem ji popsala no a strašně se urazila, co si to dovoluji a jak je to možné (nikdy jsem ji dřív neřekla, co di o tom myslím, vždy děti vychvalovala, přitom lidé v okolí viděli, jak se věci mají, a teď toto). Pak mi volala naše matka, že ji sestra volala a stěžovala si, přitom ta má stejný názor…už kdysi říkala, že to dítě nebude úplně standardní (kdysi se totiž něco stalo). Sestra teď požaduje ofiko omluvu, akorát se mi to příčí neboť vím, že po mě chtěla upřímnou odpověď a tu dostala - nemohu vzít tedy zpět, co již bylo vyřčeno. Jak byste se zachovaly/i?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1092
24.4.25 13:05

Řekl bych sestře, ať se neptá na názor, když ho nechce slyšet, a že se jí omlouvám, že jsem byl upřímný.

Mimochodem, od toho psychologa chce také omluvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2399
24.4.25 13:06

Sestra si to nejspis nechce priznat, proto ji vyrcena,,pravda” boli a takto pak reaguje.
Asi bych tomj dala chvili cas. treba ji to samotne dojde, ze jsi to nemyslela zle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.25 13:22

@z.pepa omluvu od psychologa :mrgreen: to by asi neprošlo, ale u cizích si netroufne, spis se zda, ze když jsme příbuzní, tak si víc dovolí. A to víš, že jsme ji to nejdřív nikdo nechtěli říct, pak matka jednou naznačila (kdysi po té scéně, která se stala) a to se na ni sestra taky utrhla, co di to dovoluje…

• Citovat
  • Upravit
237
24.4.25 13:25

Omluv se a je po problemu. V hlave si dal muzes myslet co chces.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1782
24.4.25 13:31
@Muz007 píše: Více

Proč by se mela omlouvat, když sestra nemůže unést pravdu? Mimochodem matce bych řekla ať se do toho laskavě taky nemontuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1092
24.4.25 13:33
@Heduš Homolková píše: Více

Souhlasím, také nevidím k omluvě důvod.
Být sestrou tak spíš řeším to dítě, jestli něco není v pořádku, nebo se prostě jedná jen o nějaké opoždění, které se srovná, než to, že mi segra řekne, že souhlasí s odborníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1959
24.4.25 13:38

Jestli jsi používala výrazy jako priblble, tak bych se omluvila za formulaci. Mít nestandardní dítě je samo o sobě složitý, není potřeba rodičům nakládat ještě takhle.

Jestli jsi to formulovala neutrálně, tak bych se ptala, za co přesně by si sestra tu omluvu představovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21357
24.4.25 13:42
@Anonymní píše: Více

No tak je rozdíl říct, že je dítě pomalejší nebo nestandardní, nebo že má „přiblblý výraz“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
24.4.25 13:42

Normálně řekni „promiň, nechtěla jsem se tě dotknout“ a máš to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1782
24.4.25 13:43

Jako souhlasím ze pokud zakladatelka použila přímo, ze dítě má přiblblý výraz, tak je to trochu přes čáru. Ovšem největší alibistou je matka, sama si mysli to samé a nutí zakladatelku se omlouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24822
24.4.25 13:48

Ta sestra ale velmi tlačila, tak zakladatelka pod tlakem zjevně použila netaktickou formulaci..
každé matky by se formulace „přiblblý výraz“ zřejmě dotkla, ale věřím, že to zakladatelka vůbec nemyslela zle a k omluvě nevidím důvod - leda ve formě, že mne mrzí, že se jí to dotklo a nechtěla jsem, aby to vyznělo zle.

Sama ví, že její dítě není plně v normě, tak je těžké se s tím srovnat. Kdo nechce OPRAVDU slyšet názor, nemá se ptát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186
24.4.25 14:17
@Anonymní píše: Více

poučení pro příště -) u dětí z rodiny se slovní spojení jako „zvláštní přiblblý výraz“ opravdu nepoužívají, takticky to musíš popsat jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15250
24.4.25 14:58

Setře se omluv za to,.že jsi použila nevhodný výraz a řekni jí ať se tě příště neptá na názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
24.4.25 15:06

No jestli jsi jí to řekla takhle, jak to vyznělo: "Tvoje dítě je pomalý a má přiblblý výraz… " tak se nedivím, že se urazila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová