Řekla jsem svůj názor, sestra se urazila.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2208
26.4.25 09:00
@krecik.dzungarsky píše: Více

Já mám nestandardní dítě a je to opravdu šílený stres vědět, že je „pomalejší“. Tady záleží na matce, co snese. Já mám nervy v kýblu, zdravotní potíže, po každé konzultaci, která nedopadla podle mých představ, jsem psychicky na dně…ale přesto chci znát pravdu, abych věděla, na co se při práci se synem zaměřit a jak pro něj udělat maximum. Dostávat útěchu, když to v pořádku není, je jen zakrývání reality, já bych vždycky raději chtěla znát pravdu. Ale vím, že existují matky, které ji znát nechtějí a raději předstírají, že je všechno v pořádku. Já bych na místě zakladatelky řekla pravdu, ale hned bych dodala, že se to určitě zlepší, když se bude držet doporučení odborníků a s dítětem pracovat na jeho slabinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
26.4.25 11:12
@syslomil píše: Více

Mám pubertální Aspergerku s přidruženým problémovým chováním ve formě agrese. Prognóza jako u chlapců, kde agresivita s věkem pouze narůstá. Jsou tam i další diagnózy, některé bude možné potvrdit až bude mít kompletně hotovou osobnost.
Na začátku letošního roku jsem totálně zkolabovala. Reálně jsem málem umřela. Pravdu znám a znala jsem ji vždy lépe, než odborníci, kteří s námi spolupracovali a chodili si naopak pro rady ke mně, i v rámci dceřiny hospitalizace na psychiatrii. Klinická psycholožka se specializací na PAS, které věděla, co mě s dcerou v budoucnu čeká, se mě také snažila chránit. Tehdy jsme se naprosto shodly na dceřině stavu.
Píšu o prvotním kontaktu, kdy se matka teprve vyrovnává s novou situací a nemusí to pro ni být vždy snadné.
Moji dceru nechtějí už ani hospitalizovat na psychiatrii, kde jim kompletně rozbila fungování dívčího oddělení. Ve zdravotní dokumentaci má uvedeno, že její stav z medicínského hlediska nelze ovlivnit.
Vzdělávám ji doma, a když chci po sedmi letech, nejen ze zdravotnictví důvodu, skončit. Přichází opakované přesvědčování, abych pokračovala. Především tedy z SPC, kde situaci řeším. Řeším také s právníkem.
Věř mi, že na matce nebo jakékoliv primární pečující osobě, když přijde na tvrdé lámání chleba, ve výsledku nikomu nezáleží. To jsou slova mojí terapeutky, se kterou spolupracuji několik let, a která mě na toto jako první upozorňovala.
U nás přichází v úvahu i ústavní péče, ale rodině, která se o to pokoušela s velmi podobným dítětem před námi, to celé trvalo cca šest let.
Věřím, že máš nestandardní dítě, ale moje zkušenost je bohužel extrémní, a z tohoto důvodu jsem k pečujícím jakkoliv postižených rodinných příslušníků shovívavější.
A kde jinde máš dostat potřebnou oporu, slova útěchy, empatii, nápomoc ve stadiu prvotního šoku, než u nejbližších.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
26.4.25 11:20

Celá diskuse je beztak zase jen vymyšlený konstrukt pro budoucí článek.
Každý má jinou rodinnou situaci, jiné výchozí podmínky atd. Tohle nelze paušalizovat ani srovnávat. Ty máš aspoň určitý vhled do situace, protože se v ní také pohybuješ.

• Citovat
  • Upravit
2208
26.4.25 12:11
@krecik.dzungarsky píše: Více

To je mi moc líto, že to máš tak těžké :srdce: Já ale jen nechápu, proč zakladatelčina sestra požaduje oficiální omluvu. Chápu, že je v šoku, možná ve fázi popírání a potřebuje podporu, ale vždyť jí neřekla nic, co by už nevěděla od odborníků. Sestra může být naštvaná nebo zklamaná, ale proč omluva? Podporu bych viděla v tom, že jí vyjdou maximálně vstříc, třeba když bude potřebovat odvést na nějakou terapii, pohlídat druhé dítě, že všichni potáhnou za jeden provaz a budou k synovi všichni přistupovat tak, jak je třeba…ne ve lži, že mu nic není. Tím „pomalost“ nezmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80163
26.4.25 16:45

@syslomil protože jí to ublížilo? Protože vážně nevíš, co jí řekla a jakým tónem a s jaký výrazem. To je hrozné těžká situace. Asi bych si řekla - když to segre pomůže, tak se omluvim. Mně to neublíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová