Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Záleží jaký jsi týden, ze začátku stačí pilulka a na zákrok ani nemusíš. Jinak je to poměrně běžný zákrok, projde si tím dost žen, ať chtěně nebo kvůli zdraví.
@Kriss Tina jsem 6tt, půjde to zákrokem ne pilulkou, protože podle paní doktorky se může stát že po pilulce občas nastává stejně zákrok kvůli tomu že se to celé nevyčistí ![]()
@Anonymní píše:
@Kriss Tina jsem 6tt, půjde to zákrokem ne pilulkou, protože podle paní doktorky se může stát že po pilulce občas nastává stejně zákrok kvůli tomu že se to celé nevyčistí
Doktorka má pravdu. Lepší je klasická revize.
Prosím o anonym netýká se to mě, ale kamarádky. Kamarádka byla na miniinterrupci a ještě 3 měsíce potom měla zdravotní problémy. Měla prý velké bolesti, krvácení a jednou ráno z ní začala nehorázně téct krev a vezla jsem jí k doktorovi kde jí zjistili tekutinu v břiše a dali jí nějaké léky. Od té doby (cca 5 let) nemůže mít děti. U každého je to samozřejmě jiné, ale já potom co jsem viděla kamarádku celou od krve bych nikomu potrat nedoporučovala
Měla k ukončení ale velmi vážný důvod
@Anonymní píše:
@Kriss Tina jsem 6tt, půjde to zákrokem ne pilulkou, protože podle paní doktorky se může stát že po pilulce občas nastává stejně zákrok kvůli tomu že se to celé nevyčistí
Asi to bude stejne jako klasicka kyretaz kvuli jinym duvodum.
Narkoza je kratka, ani jsem se nenadala a bylo po. Jediny, co bylo neprijemny, bylo moceni po cevce, kterou pry davaji kazdemu (trochu to boli pri kazdym curani, ale do druheho dne to bylo ok a pomohlo mi hodne pit a redit moc) a pak krece v podbrisku ten vecer, ale zas stacilo vzit Brufen a ok.
Po zakroku chvili krvacis, postupne to slabne.
Jinak nic jinyho, akorat se musis pak 6 tydnu setrit jako pri sestinedeli, zadny sex, byt opatrna s hygienou, zadne vyplachy pochvy apod.
Drzim palce, neboj, bude to dobry! ![]()
@Anonymní píše:
Byla jsem před 7 měsíci. Ze stejného důvodu jsem volila zákrok, ne pilulku. A protože jsem doma měla dvě děti na distanční výuce a jedno dvouleté a po podání tabletek je nejistý průběh. Takhle to bylo vyřešeno hned. Byla jsem 5+2. Komplikace nebyly žádné. Narkóza je krátká. Probírání je dobré pomalé, dej si čas. Může to být emočně náročné. Po 8 dnech byla kontrola s utz. Bylo to rychlé, ráno vyšetření, před 11h nástup, v 13h jsem šla domů, s doprovodem. Odpoledne jsem spala. Večer už jsem fungovala na 100%.
@Anonymní píše:
Prosím o anonym netýká se to mě, ale kamarádky. Kamarádka byla na miniinterrupci a ještě 3 měsíce potom měla zdravotní problémy. Měla prý velké bolesti, krvácení a jednou ráno z ní začala nehorázně téct krev a vezla jsem jí k doktorovi kde jí zjistili tekutinu v břiše a dali jí nějaké léky. Od té doby (cca 5 let) nemůže mít děti. U každého je to samozřejmě jiné, ale já potom co jsem viděla kamarádku celou od krve bych nikomu potrat nedoporučovalaMěla k ukončení ale velmi vážný důvod
A během těch 3 měsíců ty problémy řešila? Správně by mělo být několik kontrol. Bohužel občas se může něco vyskytnout. Je to riziko i když člověk prodělá potrat ( ať už farmakologicky nebo chirurgický) kvůli zamlklemu těhotenství. Ale v takovém případě prostě jiná volba není. A bohužel většinou v případě umělého ukončení na žádost taky ne. Z legrace na něj ženy nechodí.
@Anonymní píše:
A během těch 3 měsíců ty problémy řešila? Správně by mělo být několik kontrol. Bohužel občas se může něco vyskytnout. Je to riziko i když člověk prodělá potrat ( ať už farmakologicky nebo chirurgický) kvůli zamlklemu těhotenství. Ale v takovém případě prostě jiná volba není. A bohužel většinou v případě umělého ukončení na žádost taky ne. Z legrace na něj ženy nechodí.
Proč několik kontrol?
Já byla, ale tedy ve 12tt. Nemáš se čeho bát. Komplikace jsem žádné neměla. Druhý den jsem šla domů a teď mám doma dvě zdravé děti.
Fyzický jsem tedy byla ok. Psychicky už tolik ne, ale bylo to tím, že já si to „miminko“ moc přála a bylo mi ho líto. Ale jsou věci, který v životě člověka prostě neovlivní. Myslím, že potrat ať už kvůli zdraví nebo z důvodu, že si žena nemůže/nechce dítě nechat je vždy psychicky náročný.
@kavenka píše:
Proč několik kontrol?
Tak pokud se průběh po zákroku jeví nestandardně, tak je potřeba to řešit. Jinak já měla jednu kontrolu po těch 8 dnech na daném pracovišti, a další později u svého gynekologa. A tuším že ještě po 6 týdnech. Po revizi kvůli zamlklemu to bylo taky tak. 3 kontroly během 6 týdnů. U mě bylo tedy všechno v pořádku.
Kamarádka to samozřejmě řešila, na kontroly jsem jí vozila, protože by tam nedošla a akorát měla nějaké kapky na zavinutí dělohy a že se to časem samo spraví. Správně měla mít jen jednu kontrolu, ale byla na gyndě ob týden, protože mi brečela do telefonu a nebyla bolestí schopná dojít ani do obchodu. Upřímně přeju všem, aby takové problémy neměly, protože to byla hrůza i pro mě vidět kamarádku v takovém stavu.
@Anonymní píše:
Kamarádka to samozřejmě řešila, na kontroly jsem jí vozila, protože by tam nedošla a akorát měla nějaké kapky na zavinutí dělohy a že se to časem samo spraví. Správně měla mít jen jednu kontrolu, ale byla na gyndě ob týden, protože mi brečela do telefonu a nebyla bolestí schopná dojít ani do obchodu. Upřímně přeju všem, aby takové problémy neměly, protože to byla hrůza i pro mě vidět kamarádku v takovém stavu.
No, někdo ty statistiky tvořit musí. Někdy se projeví něco, s čím pak je problém. Taky záleží kdo to řeší a jak. Každý zákrok má svá rizika. Bohužel.
Žádná žena, která vede normální intimní život, nikdy neví, kdy otěhotní. Pokud se tak stane nedopatřením, potom jsou potraty běžné řešení, které používají jak vdané matky několika dětí, tak mladá děvčata na celém světě. Když se zákrok provede odborně a včas, je to bezpečné, zvládneš to a nemusíš se ničeho bát, zvláště, jestli stihneš miniinterrupci. Pamatuj, že po potratu se plodnost obnovuje velmi rychle, a že další potrat je u nás povolený až po půl roce. Proto potom musíš být velmi opatrná a nesmíš dovolit sex bez kondomu.
Já myslím, že fyzicky se nemáš čeho bát. Dneska už to není jak za císaře klacka, kyretáže se dělají šetrně, navíc takto na začátku. Neříkám, že nikdo nemá komplikace, ale víc je těch případů, kdy to proběhne bez problému. Rizika jsou minimální. Takto mi to aspoň řekla moje doktorka. Důležitější asi je, aby si to měla srovnané psychicky a v případě potřeby se nebála požádat o pomoc.
Ahoj, půjdu na přerušení těhotenství tedy potrat. nechci tady rozebírat z jakého důvodu to musím podstoupit tak prosím aby jste to respektovali. a mám otázku na ty ženy které na tomto zákroku už byly. je čeho se bát? měli ste po tom nějaké komplikace? mám z toho strach, nikdy jsem nebyla na žádné operaci ani v narkóze