Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, myslím že pokud jsi vyhledala pomoc LP tak víc už udělat nemůžeš..já jsem přikládala 4m a nic z toho, měla jsem nedonošence a k prsu jsem ho dostala až deset dní po porodu a i když LP tvrdila že i tak to můžem zvládnout tak jsme to nezvládli a malý se od lahve k prsu už pořádně nepřisál..řešila jsem to pak půl roku odsáváním a krmením z lahve,ale na rovinu, byl jen on, pochybuju že bych to časově zvládala s dalším dítětem.Jo a malej není často nemocný i když už je ve školce, nikdy neměl ATB, jen klasické rýmy ..
@Jezurka9 zlá matka nejsi i když ti to tu možná některé napíšou. Udělej to, co sama uznáš za vhodné. Spokojená máma =spokojené dítě. Chce se dcera jen poňuňat a nebo má opravdu hlad? Pro mě kojení taky bylo za trest, i když jsem to do roka vydržela, syn nikdy Um neochutnal. Ale s příkrmy jsem začala ve 4.měsíci a těšila se na každé období, kdy budu moct přidat další. Malému je 15 měsíců a mléko mu vůbec nechybí. V létě čekáme druhé a pokud to nepůjde, tak nás taky dokrm nemine, netlačím na to. Hlavně mít čas věnovat se oběma
![]()
Dělej jak to cítíš a na okolí se vykašli
Teď mám 3týdenní a k tomu 21měsíčního a občas přemýšlím stejně když chce prso až moc často,ikdyz jinak s kojením problémy nemám. Starší byl od 5měsíců na um a pro mě úplná pohoda. Upřímně…v kojení vidím jedinou výhodu a tou je,že to nic nestojí… ![]()
To je těžké, určitě nejste zlá matka, máte toho dost. Já měla něco podobného, malá taky jedla každou hodinu, věčně nespokojená a hladová, taky jsem nedělala nic jiného, než kojila. Někdy okolo třetího měsíce se přidala plíseň v pusince, chytla jsem to na bradavky a kojila opravdu v slzách, protože odstříkávat mi nešlo… Naštěstí během týdne zabral canesten a zahojily se… Ale nakonec mi mléko došlo někdy v půlce čtvrtého měsíce, prostě mě úplně vycucla… ![]()
Určitě by bylo dobré kojit do konce 4tého měsíce, to prý dítě bude mít aspoň ten základ všech protilátek..
Pokud dcera umí pít z flašky, zkuste odstříkávat a dávejte jí mléko z flašky, aspoň ulevíte prsům..
A pokud dcera stojí o společnost, zkuste ji nosit v manduce či šátku, třeba jí to bude stačit..
Držím palce, ať je brzy líp a zvládnete to ![]()
Mam to stejne, akorat kluk ma 2tydny a doma k tomu 6ti letak a 13ti mesicni. Malej se pricucne krasne, ale me to silene boli. V noci kojim snad porad, takze jsme pul noci probulela. Nejsem zadna kojici rekordmanka, davam vzdy jen 6tydnu, ale ted uz fakt uvazuju, ze to vzdam a to se trapim teprve par dni ![]()
Ale co, jsou holky co nekojej, protoze nechtej, tak proc taky neprestat. Kazdymu je do toho houby ![]()
@Jezurka9 ahojky,já měla malého také u prsu každou hodinu,někdy i půl, pořád chtěl kojit, usnul a usíná zásadně jenom u prsa,nebo se tím uklidňuje.ted je mu 5 a půl měsíce a kdybych mu už nedávala příkrm k obídku a trochu ovoce na svačinu,tak už mu nemám večer co dát napít,
takže,ano je to možné že se chce tvoje miminko kojit často,nebo chce být jen u prsa a dumlat.Ale pokud tě to bolí tak bych se netrápila,já tedy nemám zkušenosti s odsáváním,ale nešlo by odsát a dát napít dcerce z lahvičky tvoje mlíčko když ho máš hodně? když ti z flašky pije,byla by to škoda,pokud tedy nebude bolet i odsávání? ![]()
Já bych to tak rychle nevzdavala. Syn byl to stejný, kojení byl horor, děsila jsem se každé chvíle, kdy chtěl jíst, protože mě kojení hrozně bolelo, měla jsem vyzuzlanou díru do bradavky, spousta krve a hnusu, takže kojit z jednoho, oddávat z druhého, po částečném zahození doporučeno kojit i z něj, a to bylo něco. Ale bylo to potřeba, protože se mi v něm začalo ztrácet mlíko. No sečteno podtrženo, dospěla jsem k názoru, že kojení není krásná a úžasná věc, dokonalý kontakt mezi matkou a dítětem a jiné supr trupr věci, co se rikaji. Je To pouze způsob, jak nakrmit dítě. Ale nejlepší, nejzdravější, nejpohodlnější a nejlevnější způsob. Šestiletá jde určitě ve školce nebo škole, takže minimálně dopoledne máš jen na mimino. Pokud chce k prsu často, nebude to hladem, dala bych dudel a mazlila. Správné prisati ti LP určitě ukázala, i jak ho docílit, tak to zkoušej. Když nebude mít prso na uklidnění, ale opravdu jen na jídlo, tak bude i lépe sat. Ono si to sedne, chce to čas a bohužel i trochu toho úsilí.
Měla jsem to podobně, jen jsem kojit vůbec nemohla, tak jsem odstříkávala. Snažila jsem se co nejvíc, ale pak jsem jen seděla s odsávačkou nebo skákala kolem mimina a to nešlo. Ted mi zbyly tak dvě hodiny času navíc, jsem spokojená. O staršího syna se stíhám víc starat.
ja kojim a je to pro me to nejjednodussi…i kdyz teda sosat chce taky porad. ale kdybych mela co ty tak bych se na to fakt klidne vykaslala. Prvni syn je plne kojeny 5/6mesicu a imunita? vecne na hromadce. vsechny su arovy deti byly zdravejsi…takze bych to ani z tohoto duvodu urcite nehrotila …mas si takhle male miminko uzivat a ne se trapit
@Jezurka9 Pokud žena řekne že kojit nechce ať je důvod jaký koliv…vůbec to neřeším. Proste kojit nechce a hotovo.Neni to nic hrozného. Zskladatelko prostě dávej um a hotovo.
Určitě nebudeš horší máma než ta která kojí to určitě ne…
Příspěvek upraven 01.02.19 v 08:30
Ja taky prvnich 14dni brecela bolesti u kojeni, tekla mi z bradavek krev, hruza. Nakonec jsem zkusila jako poslední moznost kloboucky. Zahojila jsem se tak do dvou tydnu a LP,ze at zase zkusim bez nich. Ale to uz jsem nemela na to nervy, bala jsem se zase bolesti. Nakonec jsem kojila do roka, ale celou dobu s kloboucky.
@Jezurka9 a co ještě zkusit kojit s klouboučky? Bradavkám tak ulevíš.
@Aduš8 ahojky, mužů se jen zeptat,kolik ti toho malej snědl když jsi začala ve 4 měsíci a za jak dlouho jsi přidávala další příkrmy a množství? Já dávám tak těch 60- 80 gramů ovoce a to samé zeleniny? díky ![]()
Ja doporucuju zlepsit techniku a vydrzet. Dite saje a ty mleko mas to je zaklad. Ja si pamatuju ze me se bolesti kroutily palce u nohou. Kojeni bylo sileny. Rikala jsem si - mozna to jeste tyden vydrzim. No a najednou asi po dvou mesicich to prestalo bolet. Prsa si osetri materskym mlekem a nech je vetrat. Bylo obdobi kdy mimino chtelo snad kazdych 20 minut a sal pul hodiny. To trvalo tyden. Pak to preslo. Pozdeji jsem byla rada ze jsem to nevzdala. Kdyz mas mimino na UM tak se nevyspis a kdyz chce vic pit tak tak jsi v haji protoze UM mu muzes dat jen predepsane mnozstvi za den bez ohledu na jeho individualni potreby.
@Jezurka9 UM není jed, ale pokud je k dispozici MM tak mi přijde škoda, to vzdávat úplně. Já si s kojením prošla peklem (hormony mi dělají šílené věci s myslí) syna jsem kojila 4 měsíce (posledních 6 týdnů to bylo trápení hlady), u dcerky jsem to vzdala už v porodnici, bolest byla taková že jsem malé chtěla ublížit (a s délkou přisátí se stupňovala), ale je mi moc líto, že se mi nepodařilo kojit aspoň pár týdnů. Pokud máte dost mléka zkusila bych aspoň odsávat a dávat MM z lahvičky, když je možnost. Ale láska neteče z prsou a myslím že nikdo nemá právo vám do toho mluvit. Jediné co se musíte domluvit s partnerem, protože UM je bohužel šíleně drahé a určitě to zasáhne rozpočet, dcerce je 6 m a díky příkrmům nás UM teď stojí jen 3 tisíce měsíčně, ale dokud byla bez příjmu tak to bylo kolem 5.