Přestup ze speciální MŠ do klasické s asistentem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
77319
24.5.26 16:47
@Anonymní píše: Více

jasně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.26 17:42
@stinga píše: Více

Ted si nejsem jista jak to myslíš, ale moje zkušenost taková je a i v jiných třídách to je podobně. Jen výjimečně třídu nejvíc rozhazuje a učitelům nejvíc starostí dělá dítě s PO3 a asistentem. Vlastně takovou znám u nás jen jednu a i tam je další skupina dětí, která stojí za to, bez diagnóz.
A nevím jak jinde, ale v naší ZŠ má nějaký stupeň podpůrného opatření 1/3 dětí. Kam by šly, kdyby nebyly v běžné ZŠ? Nebo jsou za nevhodně začleněné považovány jen děti s PO3? Moje obě děti ( vlastní) tento stupeň mají a do speciální školy nepatří.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.5.26 19:56

Já se v těch podporach moc nevyznám. Můžu jen popsat situace, které jsem zažila. Výuku dokáže dost narušit jak hodně problémové dítě z hlediska chování - neustále se řeší dokola průšvihy a zabírá to čast hodiny. Zrovna tak ale naruší hodinu autista, který se občas projevuje dost hlasitě, někdy i mírně agresivně. Jak to zvládají ostatní děti, to netuším. Moje dítě to nikdy doma moc neřešilo, protože. l celkové o škole nic neresi. Netuším, v jak velké míře se to děje při vyuce. Zažila jsem to párkrát a nebyly to příjemné situace. Autistické dítě na druhem stupni už nepokračovalo na běžné základní škole. U toho problémového vím, že ty problémy se táhnou pořád. Těžko říct, co je horší.

• Citovat
  • Upravit
3452
24.5.26 20:46

Autistické děti na běžnou školu prostě nepatří, nemají na to a jak píšeš, na druhém stupni už nepokračovalo. Akorát to užírá prostor a energii pro ostatní běžné děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
24.5.26 21:05

Radu k věci nemám, jen mě zaujalo, jak se zakladatelka v úvodním příspěvku obává situace, kdy by bylo dítě v současné školce „nejlepší“ (nějak tu najednou chybí všechny nuance), protože by neměl co „okoukávat“, ale zároveň odmítá, že by jeho přesun do klasické školky znamenal zhoršení podmínek pro ostatní děti, byť to nutně musí přijít, protože najednou budou mít méně materiálu k „okoukávání“ oni, nemluvě o chudákovi „nejlepším“ v tom kolektivu :)

Vím, že je to složitá problematika, jen je do očí bijící, jak to je většina rodičů schopna vidět jen vlastní optikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
24.5.26 21:07

@Justin Case No a? Náš syn dělal bobek do plenek dlouho. Letos maturuje, je nadprůměrně inteligentní. A plánuje VŠ.
Jestli dělá bobek do plenek státní MŠ vůbec nezajímalo. Důležité bylo, že to nedělá ve školce :-)
Jinak není PAS jako PAS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
24.5.26 21:10

Aby třídu rozložilo stačí špatně složená dítě a pár jedinců s rodiči na baterky.
Na rozložení třídy Ti úplně bohatě stačí dítě s ADHD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3452
24.5.26 21:28
@yumyumky píše: Více

Jsou nekritičtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2972
24.5.26 21:55

Ahoj, syn zname bude nastupovat do klasicke MS ve 3 letech. Bude mit asistentku a pleny ma porad. Resp. zatim nechape nocnik, nemluvi, neukazuje. Velke podezreni na PAS. Zalezi asi na skolce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
24.5.26 22:19
@Mgree píše: Více

a komu to prospěje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3452
24.5.26 23:24
@Mgree píše: Více

Upřímně, takové dítě do běžné školky nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.26 06:09

U nás máme autistu jen jednoho na celé škole a ten zatím zvládá. Několik dětí už ale přešlo na speciální školu, protože opravdu v běžné fungovat nemohli, nešlo to ani s všemožnou podporou. Taky není autista jako autista. Dost problémové umí být děti s adhd, které nejsou medikovane a někdy děti se sníženým IQ a taky děti proste nevychované. A těch bych tekla, ze je ve školách mnohem vic než dětí s diagnózami a největší bugr zajišťují oni.

• Citovat
  • Upravit
939
25.5.26 06:45

Asistentka pedagoga není osobní asistentka a do jejích kompetencí nepatří přebalování dítěte ve školce. Dítě, jakékoliv, ve státní školce před nástupem do mateřské školy musí zvládnout především základní sebeobsluhu a hygienu. Chápu, že rodiče chtějí začlenit děti do běžné MŠ, ale ne vždy je to ku prospěchu dítěte a ostatních dětí.
Zakladatelko, jak vaše dítě s PAS zvládá změny prostředí, socializaci do skupiny a komunikaci s dětmi? Opravdu je vaše dítě ve specce nejlepší? Co doporučila PPP nebo SPC? Inkluze v podobě, v jaké byla nastavena, prostě nefunguje. Potíže může samozřejmě dělat i zdravé dítě, s tím souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
25.5.26 10:37

Je mi z místní diskuse skutečně smutno. Šmahem říct, že dítě s PAS do běžné školky nepatří, není fér ani vůči dětem, které přicházejí o kontakt s běžným vzorkem společnosti v její rozmanitosti, ani vůči rodičům těchto dětí, kteří se musí vyrovnávat s tlakem okolí dřív, než vůbec můžou vyzkoušet, jak bude dítě v kolektivu fungovat.

Jestli má dítě asistenta, proč by jeho přítomnost měla nějak rozkládat kolektiv a ochuzovat ostatní děti o pozornost pečovatelů nebo příležitost rozvíjet se? Ve školce se nehoní žádné termíny jako ve škole, kde konkrétní výsledky očekáváme, takže podstata obavy, že jedno dítě bude brzdit všechny ostatní, mi uniká. Co konkrétně bude brzdit? Moje osobní zkušenost s holčičkou s PAS ve školce je, že si hleděla svého. Ostatní děti nenápadně pozorovala, do společné hry se nezapojovala, což dětem nepřišlo divné, braly to jako fakt. S asistentem zůstávala ve školce, když ostatní šli na vycházku, děti to věděly a nijak nerozporovaly. Měla vlastní oběd, který ale zvládla sníst s ostatními. Děti viděly, že má jiné jídlo, a nějak se nepídily proč. Po obědě holčička odcházela. Jestli je přítomný asistent, na kterého padne pomoc s případným problémem, nevidím důvod k obavám.

Skutečně bych uvítala, kdyby se atmosféra ve školkách uvolnila, pracovali tam lidé s odpovídajícím ohodnocením v potřebném počtu a měli prostor věnovat se dětem, ať už nadaným nebo náročným, i s ohledem na jejich individualitu. Pevně doufám, že tohle je model, ke kterému směřujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3410
25.5.26 11:16

@Klmarik Souhlasím. Syn měl ve státní školce chlapečka, který napadal děti. Dle všech odborníků ale zdravý chlapeček „Jen nemluvil“ a jeho maminka byla taková zvláštní. Měla jsem z ní pocit, že byla ráda, že chlapečka se zbavila a mohla být doma s dalším dítětem.
A její dítě napadalo a napadalo. Stěžovali si rodiče, stěžovaly si děti, školka to komunikovala s rodiči ale výsledek žádný. Syn (který měl na své diagnózy papíry a měl asistenta ve třídě) nakonec z té třídy odešel. Na konci jsme byli ve stavu kdy brečel jen že má vlézt do třídy s dotyčným klukem - nechápal proč ho fyzicky napadá, všechny naučené reakce zde selhávaly (trénovali jsme je doma).
Ale budeme tady brojit, že chlapec s PAS do státní školky nepatří. Při tom dítě s PAS nebude stejné jako druhé dítě s PAS.
Můj syn před byl do x let v soukromé školce, kde si fungoval svým životem, plně na plenách několik dost měsíců. Skupina s ním neměla žádný problém. Měl plně respektující učitelky, které byly úžasné. On měl dost svých problémů, ale ostatní děti ho braly naprosto v pohodě.

U jednoho syna třídu rozbil kluk s ADHD, který sice byl medikován, ale moc to nefungoval a rodiče kapacitně neměli šanci to zvládat. Tam to bohužel nedopadlo dobře, přišlo období Covidu, kterou ten kluk na distanční výuce nezvládl a propadl (rodiče podporu nezvládli zajistit) a kluk nakonec neudělal ani učnák a pracuje někde nějak… Je mi ho na druhou stranu líto, ale ten rok s ním ve třídě co znám a vím byl tedy mazec. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin