Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky a jakou koupit sedačku, když už je přerostlá ve vajíčku, ale ještě nemá 9 kilo. Je to taková žížala. Nechce se nám kupovat větší vajíčko, nedostává se nám momentálně peněz abychom každý půl rok kupovali novou sedačku. Poradíte i mně?
JančaK píše:
Holky a jakou koupit sedačku, když už je přerostlá ve vajíčku, ale ještě nemá 9 kilo. Je to taková žížala. Nechce se nám kupovat větší vajíčko, nedostává se nám momentálně peněz abychom každý půl rok kupovali novou sedačku. Poradíte i mně?
uz ji kouka hlavicka? Pokud ne, tak muze jeste ve vajicku byt. Ja mam romer baby safe plus a tam je na hlavicku (na vysku) dostatek mista
my jsme jezdily ve vajíčku do 13 měsíců a ještě měla lehkou rezervu ale už tam příšerně ječela - měli jsme chicco. Jinak v zimě jsem nikdy nedávala v kombinéze apod, jen v punčochách a bodynu a přikryla dekou nebo lehkým fleecovým fusakem. ![]()
pro přechod z vajíčka do větší sedačky musí dítě současně splnit tři podmínky:
1. mít minimálně 9 kg
2. mít minimálně 9 měsíců
3. samostatně sedět.
pokud vajíčko nevyhovuje a dítě ještě neplní všechny parametry, dporučuje se sedačka 0-18kg, která se dává proti směru jízdy do doby než dítko parametry splní. pak se sedačka otočí a vydrží cca do těch 3 let dítěte.
Z vajíčka do sedačky by mělo jít dítě až když mu přečuhuje hlavička ve vajíčku. Má správné držení hlavičky(nepadá mu), umí samostatně sedět bez podepření. Největší problém je právě v tom sezení ve směru jízdy. Když nemá dobrou stabilitu (vlastní, ne zapřenou o něco) nárazem se hlavička vymrští mnohem víc do předu a může si zlomit vaz. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Pokud už někdo psal to samé, omlouvám se nečetla jsem vše.Dceři je taky 5 měsíců a rozhodně bych ji do sedačky nedala ikdyž ji už máme nachystanou. Ale máma jsi ty, dělej jak uznáš za vhodné
Podle mě je to riskování se zdravím dítěte.
Moje dítko šlo z vajíčka do autosedačky až ve 14m. A vím, že je to rozhodně bezpečnější než v normální autosedačce.
Nespěchala bych. Není to nutné. A myslím, že ani autosedačka nepomůže v tom, aby dítko v autě nebrečelo. Prostě jen není „autový“ typ.
JančaK píše:
Jsme stejně staří, ale malej má 10,5kg a tak šel už do 9-18, můžeš koupit 0-18 a ta ti vydrží do těch 3,4 let věku, takže každých půl roku kupovat nemusíš. Pak až bude mít těch 9kg, tak sedačku jen otočíš po směru jízdy.
martice píše:
Moje dítko šlo z vajíčka do autosedačky až ve 14m. A vím, že je to rozhodně bezpečnější než v normální autosedačce.Nespěchala bych. Není to nutné. A myslím, že ani autosedačka nepomůže v tom, aby dítko v autě nebrečelo. Prostě jen není „autový“ typ.
jo, to je taky fakt, malej řval v přítelově autě, ale v mym ne, takže to sedačkou nebylo. Jen se mu tam prostě něco nelíbilo.
Kluk přešel v 11ti měsících, měl 78 cm, 11kg. Takže nevěřím, že se do vajíčka nevejde 5ti m dítě.
Doktorka je s prominutím kráva, když si myslí, že její názor je nad homologaci autosedačky. přechod na posměrnou autosedačku má jasná pravidla a pokud je dítě nesplňuje, je vožení v ní proti předpisům.
Ad řev ve vajíčku - ano, kluk v ní taky řval. Museli jsme jezdit na spaní, nebo jsem se snažila zabavit. Ale je mi milejší řvoucí dítě, než zraněné nebo nedejbože mrtvé dítě. Takže ve vajíčku byl dokud to šlo.
Ad oblékání do autesadačky - stejně se nemá dítě navlékat do bund a kombinéz, protože při nárazu hrozí vysmeknutí ramínek z pásu. Oblékala jsem teplejší svetr nebo mikinu a na začátek cesty přikryla dekou.
Julliet píše:Štěpina píše:Je to klasická POLOHOVATELNÁ,má 6 poloh,takže tam nesedí,ale přesně jako ve vajíčku,jen je otočenej dopředu a vidí.Do vajíčka se nám nevejde,jsme dlouhý a buclatý.Znám spoustu maminek,co to používá tak brzo a nevidím v tom rozdíl,možna jen ta cena.Julliet píše:Nechápu Vaší dr., jak může pro 5-ti měsíční dítě doporučit už takovou sedačku, ale už raději mlčím…8-o
Zrovna dneska mi došla autosedačka 9-25kg,polohovatelná.A máme teprve 5měs.,ale zase skoro 10kg.Mudr mi řekla,že klidně už můžem.Ve vajíčku ho to nebavilo,byl stisklej a nic neviděl,pořád jen řvál,tak doufám,že teď už to bude lepší.
tak nechápu co to máš za doktorku,která t tohle poradí,ale byla jsem přesně na tom jako ty,nevěděla nic o sedačkách,až tady na E mimi mi bylo porazeno…takže když se ti nevejde do vajíčka,tak jediná možnost je koupit kategorii 0-18kg a samozřejmě vozit v proti směru,po směru je to moc nebezpečné kůli tomu,že nemá ještě dovyvinuté krční svaly a při nárazu by mu to mohlo šeredně ublížit..a předpokládám že samo ještě nesedí,takže i kůli tomu,je jedno že je polohovaci sedačka,tady jde o bezpečnost…
Ale doopravdy nechápu jak ti doktorka mohla poradit tohle
![]()
Sedačky 9-18kg nebo 9-25kg jsou pro děti které samostatně sedí,mají nejméně 9 kg,a nejméně 9 měsíců…
Pettulle píše:martice píše:jo, to je taky fakt, malej řval v přítelově autě, ale v mym ne, takže to sedačkou nebylo. Jen se mu tam prostě něco nelíbilo.
Moje dítko šlo z vajíčka do autosedačky až ve 14m. A vím, že je to rozhodně bezpečnější než v normální autosedačce.Nespěchala bych. Není to nutné. A myslím, že ani autosedačka nepomůže v tom, aby dítko v autě nebrečelo. Prostě jen není „autový“ typ.
To je fakt. Nám malej snáší naši felicii úplně v pohodě. Ve známých autě kia ceed blije jak amina a řve tam, prostě mu nesedí styl jízdy ![]()
K původnímu tématu od zakladatelky - pětiměsíční dítě patří do vajíčka nebo protisměrné sedačky ,to už ti tady předchozí psali.. Doktorka není odbornice na autosedačky.. Taky jsem nerozumněla autosedačkám, ale nechala si poradit tady od steeva, určitě se ti taky ozve ![]()
Ahoj, já měla první dcerku ve vajíčku asi do 1,5 roku (byla droboučká), tedy do té doby, dokud se tam vlezla.
Do autosedaček děti vysleču do svetru a přikryju bundou nebo dekou. Moje druhá holčička má 6,5 měsíce a nesedí, do sedačky bych ji tak brzy nedala, podle mě zbytečný risk. ![]()
My prechazeli v roce a 2 tydnech pri vaze lehce pres 9 kilo a vysce 81cm - meli jsme vajicko Chicco Synthesis. A i nyni (ve 14 mesicich a 83cm) ji v nem obcas popovezou rodice, ale uz ma nad hlavickou jen 1-2 cm. Takze si myslim, ze komu se nevejde dite do vajicka hodne brzy, ma moc male vajicko a krome sedacky 0-18 se to da resit i vetsim vajickem ![]()
Tak jste mně vyprovokovaly a já se šla podívat do záručáku, kde píšou, že ta naše je 0-13 kg. No jo, ale ona už jí čouhá hlavička. Myslíte, že ty sedačky v kategorii 0-18 budou i větší a vyšší? Já jí tam tada dávám i v bundě a ona je naštvaná, že nemůže natáhnout nohy a pořádně nikam nevidí, tak se furt otáčí na nás.
Jak to děláte s tím cestováním? To dáte bejby do vymrzlího auta ve svetru a přikrijete a pak jedete třeba jen 5-10 min? Se nebojíte, že bejby nastydne, když ho pak někde před obchod´ákem oblíkáte do bundičky? A užvidím naší madam jak se nechá přikrejt, cha cha chá ( nesnáší přikrytí i v noci).
Nastydnutí ve svetru se nebojím, naopak se bojím, že by se v bundě zpotil a nastydl potom. Sama si bundu do auta sundavám.
S kat. 0-18 nemám zkušenost.