Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@gin 124 píše:
Povolí, k tomu dám zas jiný odkaz, tentokrát video s docentem MUDr Oldřichem Šmakalem PhD z Fakultní nemocnice v Olomouci: A tím jsem vše vyčerpal, zakladatelka má odkaz na dvě poradny lékařů, všiml jsem si, že je z HK a tam jeden z těch lékařů jednou za čtrnáct dní odpoledne též ordinuje.
No, tak to není o názoru, ale o lékaři. Pokud se dězskařka podívá přes stůl a utrousí to bude dobré, tak je to o něčem jiném než když se tím pacientem bude opravdu zabývat. Zkrátka, napsal jsem to co bylo, kluk s tím musel ne operaci.
@Ram16G píše:
No, tak to není o názoru, ale o lékaři. Pokud se dězskařka podívá přes stůl a utrousí to bude dobré, tak je to o něčem jiném než když se tím pacientem bude opravdu zabývat. Zkrátka, napsal jsem to co bylo, kluk s tím musel ne operaci.
Otázka je, na jakou operaci. Většina problémů je z předčasného násilného přetahování předkožky. Mario Lichtenheldt o tom píše:
Vyděšení z fimózy způsobuje jizevnatou fimózu.
Zvláštní formou fimózy je jizevnatá, nebo taky patologická fimóza. Není přítomna od narození ale vzniká v průběhu života.
U dospělých mužů jsou příčinou různá kožní onemocnění, někdy též onemocnění jako třeba cukrovka.
U kluků v době, kdy chodí do školky nebo do školy, kdy matka přehnaně myje pindíka, a ta nadměrná hygiena bývá často příčinou jizevnaté fimózy.
Možná, že si vzpomínáte:
" Vždy stáhnout předkožku dozadu a pod ním umýt, jinak…"
V případě, že už předkožka plachtí a lze stáhnout dozadu, tak je to pravda!
Je ale špatné, aby byla předkožka kvůli mytí násilně, protože se může roztrhnout. Ty drobné rány tvoří drobné jizvy. Ty jizvy jsou však zrádné. Stahují se dohromady a svrašťují se, a tak se může předkožka patologicky zúžit.
Taková „doporučení“ jako: „Musíš znova a znova zkoušet stahovat předkožku dozadu, jinak budeš muset jít na operaci“, není nic jiného než zbytečné strašení a způsobují více škody než užitku.
Nic proti mámě! Ona si myslí, že je to tak určitě dobře. V tomto případě je ale „dobře“ bohužel špatně
@gin 124 To bych ani nedovolila. Bala jsem se i tak, ze by neco citil, protoze na male deti to znecitliveni pusobi tak 50:50.
@jege Tak ta diskuze mi unikla
a fakt nevím, co má obvoďák v ordinaci navíc od toho, co může dát do příručního kufříku
, dříve rodinní lékaři k pacientům normálně chodili…a já jsem medicínu nevystudovala, tenkrát nebyl ani internet
a doktorům jsem věřila…neshodnou se ani dneska, tak to mám tu medicínu vystudovat, abych si mohla udělat svůj názor?
@Doctus Syn měl kousek přirostlej, to by se prostě nespravilo ani časem…
@Ram16G píše:
@gin 124 Nevím jakou operaci, dneska je mu 34 takže…
Myslím amputaci předkožky, pokud nemá problémy, žádný problém, zhruba 90% mužů s tím žádný problém nemá, a kdyby ty problémy nastaly, tak se to dá řešit.
@gin 124 píše:
Myslím amputaci předkožky, pokud nemá problémy, žádný problém, zhruba 90% mužů s tím žádný problém nemá, a kdyby ty problémy nastaly, tak se to dá řešit.
Myslím, že mu to udělali tak v 5.letech.
@Monchichik píše:
@jege Tak ta diskuze mi uniklaa fakt nevím, co má obvoďák v ordinaci navíc od toho, co může dát do příručního kufříku
, dříve rodinní lékaři k pacientům normálně chodili…a já jsem medicínu nevystudovala, tenkrát nebyl ani internet
a doktorům jsem věřila…neshodnou se ani dneska, tak to mám tu medicínu vystudovat, abych si mohla udělat svůj názor?
Odbočím od tématu, ale když jsem byl mladej kluk, dnes už jsem téměř dědek, tak MUDr Alexander Salamanczuk, *1898 Lvov, dnes Ukrajina, starej dědek, my jsme mu jako kluci říkali Salám, objížděl po vesnicích pacienty mimo hodin v ordinaci miniaturní sanitkou. Jenže, kde dnes ty loňské sněhy jsou.Dnes už obvoďáky takto vesnice objíždět nevidím.
@Monchichik Když byl syn na obřízce, doporučili nám právě heřmánek, ale asi je to věc názoru.
Doufám, že tam byl zbytečně, jak se to děje u nás v 95% případů. Tato věta MUDr Vladimíra Němce PhD----------Pokud konzervativní způsob je neúspěšný, je nutné operační řešení. Tento zákrok se provádí pouze v celkové anestezii a spočívá v „naříznutí“ předkožky v místě zúžení do takové vzdálenosti, aby se dala předkožka volně přetáhnout. Oba listy předkožky se potom sešijí vstřebatelnými stehy. Není třeba se tedy obávat, že touto operací přijde chlapec o část či celou předkožku.--------neplatí, pokud narazí na MUDr Obřezávače, což se u nás, žel, jak tu na emiminu čtu, děje dost často. A na závěr ještě MUDr Němec---------------A rada nakonec:
Nikdy se neřiďte zaručenými radami svých kamarádek, tet, babiček a dalších, že je nutno od malička chlapcům předkožku přetahovat.
PS: Ono byla znovuobjevena nechirurgická obnova předkožky, kterou znali už v antice, ale je to pouze pseudopředkožka, nejcitlivější erotogenní zakončení jsou odstraněna navždy. Chirurg napáchá škodu skalpelem během několika minut a ti muži se pak moří obnovováním několik let a veškerá škoda tím stejně napravit nelze. ![]()
@warita píše:
@jege a vyjadrovali se tam vubec nejaci lekari …
@Monchichik píše:
@jege Tak ta diskuze mi uniklaa fakt nevím, co má obvoďák v ordinaci navíc od toho, co může dát do příručního kufříku
Právě, že tam byli hlavně lékaři a když jsem napsal, že i dnes musí lékaři jezdit k imobilním nemocným, tak se tam se mnou dohadovali, že nemusí a oblíbeným argumentem bylo, že by tam stejně neměli potřebné vybavení. Jenom jedna tam napsala popravdě, že za výjezd mají 57 Kč, tak se z toho snaží vyvléct, jak to jen jde: https://www.emimino.cz/…domu-380874/