Prevenar - dát nebo nedat

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10799
12.5.10 10:38
…akorát nechápu proč nechceš očkovat

Já chci jen zvážit pro a proti… To, že to je zadarmo, pro mě není argument. Myslím, že děti mají takovou spoustu očkování, že se vyplatí přemýšlet, jestli nějaké další je nezbytné nebo ne.

Třeba proti chřipce se očkovat nenechávám, a to ani když to máme v práci zadarmo. Jednak na chřipky netrpím, a jednak nejsem přesvědčená, že to očkování je účinné, tak proč do sebe cpát nějakou cizí látku?

No a s těmi nepovinnými očkováními pro děti je to podobné, prostě chci být o každém přesvědčená, že má smysl.

To je ale samozřejmě můj názor, a nikomu ho nevnucuju :)

Jinak všem dík za příspěvky, uvítám další názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44192
12.5.10 11:17
Sany píše:
Jana206 píše:
michelk píše:
Já jsem nedala ani jedné dcerce - ani když se to platilo, ani teď jak je to zadarmo. Těch pneumokokových infekcí je asi 36 kmenů a Prevenar je jen na 6 kmenů a už vůbec ne na ty zabijáky, co způsobují chluchotu a další závažné nemoci co jsou v reklamě. Taky je to hlavě o reklamně farmaceutických společností. Všude se propaguje Prevenar, ale málokdo třeba ví, že existuje podobná a levnějí varianta Pneumo.
Koho zajímá více, ať koukne sem:
http://www.rozalio.cz/index.php?…

Ta vakcína Pneumo je pro děti od 4 let :wink: Vím to od dr.Do odkazu jsem se nedívala.

Celkově věřím víc naší dr.než vzdělávacímu prostředku googlu :mrgreen: Na jedno konkrétní dítě nejdou aplikovat všechna doporučení.Každý potřebuje něco jiného.

Adámek má Prevenar,byl očkovaný až po prvních narozeninách.Emička má taky Prevenar zároveň s hexou.
Pneumo 23 je vakcína od 2l. Koukni na příbalový leták je to tam napsáno. Dcera je touto vakcínou očkovaná ve 2l na doporučení lékaře po opakovaných infekcích Pneumokokem.

Omlouvám se,pokud šířím poplašné zprávy :mrgreen:
Příbalový leták jsem nečetla,kouknu,až budu mít čas.Pro nás je to stejně už passé.

Možná jsem dr.blbě pochopila,ona ji doporučuje až od 4 let,stejně jako třeba očkování proti klíšťovce,které je taky možné dřív :nevim:

Jen jsem chtěla napsat,o té vakcíně pneumo jsem věděla.Ale největší nebezpečí pneumokokových komplikací,sepse atd.je právě do 2 let..

Když jsem nechávala očkovat Adámka,kromě Prevenaru nic moc na výběr nebylo.U Emičky byla velká reklama na synflorix,nám dr.předepsala Prevenar :nevim:

Nějak to už neřeším.Souhlasím,že je potřeba přemýšlet.Jsem PRO očkování.S rozmyslem,ale PRO.

P.S.Očkování proti chřipce taky nejsme,přestože jsem kardiak a mohla jsem mít zadarmo vakcíny proti oběma chřipkám :wink: Ani děti jsem očkovat nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tanulkaaaa
16.5.10 21:56
Sany píše:
Jana206 píše:
michelk píše:
Já jsem nedala ani jedné dcerce - ani když se to platilo, ani teď jak je to zadarmo. Těch pneumokokových infekcí je asi 36 kmenů a Prevenar je jen na 6 kmenů a už vůbec ne na ty zabijáky, co způsobují chluchotu a další závažné nemoci co jsou v reklamě. Taky je to hlavě o reklamně farmaceutických společností. Všude se propaguje Prevenar, ale málokdo třeba ví, že existuje podobná a levnějí varianta Pneumo.
Koho zajímá více, ať koukne sem:
http://www.rozalio.cz/index.php?…

Ta vakcína Pneumo je pro děti od 4 let :wink: Vím to od dr.Do odkazu jsem se nedívala.

Celkově věřím víc naší dr.než vzdělávacímu prostředku googlu :mrgreen: Na jedno konkrétní dítě nejdou aplikovat všechna doporučení.Každý potřebuje něco jiného.

Adámek má Prevenar,byl očkovaný až po prvních narozeninách.Emička má taky Prevenar zároveň s hexou.
Pneumo 23 je vakcína od 2l. Koukni na příbalový leták je to tam napsáno. Dcera je touto vakcínou očkovaná ve 2l na doporučení lékaře po opakovaných infekcích Pneumokokem.

Ano, to říká příbalový leták. Ale skutečnost je taková, že do 5 let na ni malé děti nedostatečně reagují, nevytvoří si dostatečnou imunitní odezvu.

A Rozáliem bych se neřídila, strašně překrucují fakta - viz Tvé info o tom, že ta očkování nejsou na ty typy, které způsobují hluchotu (mmch - následek meningitid a sepsí!!!), takový nesmysl! Právě proto se vakcíny proti pneumokokům vyvinuly. Ochrana proti zánětům středního ucha je spíš třešnička na dortu (i když z hlediska nemocenské může být velmi významná :-P ) - na ty se totiž neumírá, i když potrápit umí dost.
Meningitidou běžně mohou onemocnět děti, které byly předtím úplně zdravé, takže řídit se pro svůj dobrý pocit záněty středního ucha mi nepřijde zrovna správné…
A to samé patří o odkládání očkování, když pneumokoková meningitida postihuje převážně dětí do 2 let, pak částečně do 5, kdy už riziko významně klesá.. Ale tohle všechno je na vakciny.net - tam je to asi fakt dost nezávislý zdroj informací.

• Citovat
  • Upravit
154
17.5.10 13:57

…syn známých dostal ve 3 měsících pneumokokový zápal plic… bohužel antibiotika špatně zabrala a v 9 měsících chlapec dostal pneumokokovou meningitidu.. následky trvalé… napřed neočkovali nic, ani jim vlastně lékaři po tom prodělaném zápalu plic Prevenar nedali… teď už má i Prevenar i Pneumo a další jiná očkování, bral už mockrát atb… jem mu 3 půl roku…je pochopitelné, že svým známým očkování doporučují…někdo řekně, že to je jeden případ z mnoha, ale pokud existuje něco navíc v prevenci, tak toho využiju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
17.5.10 15:05

Milá Navarko,
plně s Tebou souhlasím. To samé mi řekl náš mudr. Také měl případ, kdy už bylo pozdě, tak jsem syna nechala naočkovat hned jak to šlo. Myslím, že to bylo ve 3m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13674
17.5.10 15:14

ahoj holky, tak my jdeme zrovna zítra na prevenar 13 s klukama. Přítel hodně trpěl na záněty uší, já mám astma, tak do toho jdeme. Dr. nám říkala, že si na něj doplatíme 200kč za jednoho kluka. ALE - moje mamina je zásadně proti očkování a přemlouvá mě, ať kluky neočkuju, že to není dobrý. Takže počítám s tím, že se zítra přiřítí k ordinaci a nebude mě tam chtít pustit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
25.5.10 17:48

Ahoj,
právě nad tím taky přemýšlím jestli dát nebo nedát očkovat. Dr. mi říkala, že ten prevenar je proti 13 druhům pneumokoků, zatímco jich existuje 96. No a taky mi říkala, že když synovi něco bude, hned přijdu, nasadíme antibiotika, tak není očkování ani důležité. U zdravých dětí prý není potřeba, jedině, že by byly v rodině nějaké zdr. problémy. A poslední věc..když se dává zároveň s hexa vakcínou, tak dost zatěžuje organismus..tak právě taky váhám, dát nebo nedát. Zase bych si jednou nechtěla vyčítat, že jsem ho nedala, ale nevím no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
31.5.10 14:19

elik ahoj, tak my sme malu nechali zaockovat. ale nemame to naraz s hexou. nasa doktorka to strieda. takze teraz sme tam kazdych 14 dni. mna presvedcilo to ze v manzelovej rodine sa zapaly objavovali castejsie. bolesti usi su dost spatne tak nechcem aby tym mala zbytocne trpela. zatial sme reakciu mali dobru. ale na chripku ockavat nenecham. :-)
inak chlapci ti pekne podrastli. :-) obaja boli roztomili na tom sone kycli. snad uz buduci tyzden bude krajsie a skocime do lesika na prechadzku ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
2.6.10 16:31

Dneska jsem zrovna řešila na alergologii, co s holkou a ačkoliv doktor neni pro, aby se očkovalo vše, co je, tak mi pro ni doporučil, abychom jí naočkovali na pneumokoka.

ptala jsem se, co by mi doporučil.

U toho Pneuma 23 mi řekl, co tu psala tuším Tanulka výš. Děti na ní tak dobře nereagují, je spíš pro dospělé a starší děti (myslim, že používal slovo polysacharidová). A že pro prcky (holce je 2r3m) je lepší ta konjugovaná. On mi to i vysvětloval, ale já to v hlavě neudržela.

Na dotaz, zda Prevenar nebo Synflorix mi řekl, že by doporučoval spíš asi Prevenar. Přeci jen je delší dobu a je s ním daleko víc zkušeností (ta zkušenost s ním byl jeho víceméně jediný důvod, proč Prevenar a ne Synflorix)

Zatím zvažujem, očko zatim nebude, nejdřív musíme pořešit jiné věci…ale pročítám a zajímám se, abych se pak mohla rozhodntou podle mého nejlepšího vědomí a svědomí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
3.6.10 13:54
MaminaL píše:
Ahoj,
právě nad tím taky přemýšlím jestli dát nebo nedát očkovat. Dr. mi říkala, že ten prevenar je proti 13 druhům pneumokoků, zatímco jich existuje 96. No a taky mi říkala, že když synovi něco bude, hned přijdu, nasadíme antibiotika, tak není očkování ani důležité. U zdravých dětí prý není potřeba, jedině, že by byly v rodině nějaké zdr. problémy. A poslední věc..když se dává zároveň s hexa vakcínou, tak dost zatěžuje organismus..tak právě taky váhám, dát nebo nedát. Zase bych si jednou nechtěla vyčítat, že jsem ho nedala, ale nevím no..
…ona i samotná hexavakcína dost zatěžuje organismus…samotný prevenar patří mezi ty méně zátěžové vakcíny..ALE: kamarádka obě děti nechala očkovat zároveň hexou i prenarem a oběd děti byly prakticky bez reakcí… a co se týká toho, že je „jen“ proti 13ti kmenům, když jich je 96, tak upřesním jen, proti 13ti nejvíce agresivním, které způsobují život ohrožující stavy… …nevím jak to vaše paní doktorka myslela, ale nasazovat hned antibiotika mi také nesedí, to ona má asi nějaký vyšší smysl, že pozná, že daná nemoc je způsobená pneumokokem a kterým kmenem? navíc pneumokok má šílenou vlastnost, že se dokáže někde na sliznici před účinkem atb skrýt, takže to vypadá, že se človíček uzdravil, nicméně, pak může přijít některá z těch nebezpečných chorob… a ještě by mě zajímalo, jak paní doktorka definuje zdravé dítě, které očkování nepotřebuje, protože kolem mě je mraky zdravých dětí, které neustále dokola mají rýmy, kašlíky a občas virosky…
z vlastní zkušenosti se synem: po první dávce prevenaru (13 měsíců) onemocněl a zjisitili mu pneumokoka a dostal atb a lékaři konstatovali, že je dobře, že byl zaočkován první dávkou, že se i ostatní kmeny nepřítomné ve vakcině stávají na atb citlivějšími…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
9.6.10 20:11

Ahojda, nám budou 4měsíce a už máme za sebou očkováni hexa ve 3měs a 14po té jsme nechávali očkovat prevenar. Prý tyto očkování dávají i dohromady, ale takhle mi to příjde pro prcka šetrnější. Na hexa jsme měli reakci, prevenar byl v pohodě.
Já osobně jsem jako malá trpěla na záněty ucha a musím říct, že to není nic příjemného a je to dost bolestivé - pamatuju si to do dnes :-? , takže má volba byla jasná a očkovat jsem nechala. Myslím, že tím nic neskazím.
Je fakt, že co člověk to názor, takže se stejně budeš muset rozhodnout sama :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
778
8.7.10 18:40

My Prevenar dali, protože jsme měli pozitivního pneumokoka po výtěrech, takže raději jako prevenci a naprosto bez reakce. Jen jsem zastánce očkovat mimo další očkování a ne dohromady, alespoň týdení rozestup. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
851
13.7.10 17:11

Ahoj naší Natálce dalamudr Prevenar až kolem 5měsíce,protože měla potíže při porodu,ale říkala,že je dobré tímto ji naočkovat,tak sem ji nechala a vše je díky bohu v poho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
13.7.10 17:21

Holky mě tedy doktorka také řekla, že „prevenar“ dá až po hexe. Původně jsem chtěla odložit i tu, ale nějak jsem nepochodila. Do té doby si musím rozmyslet, zda ho nechám vůbec píchnout. :nevim: Pochopila jsem, že největší problém spočívá v tom, že musí být napíchaný do 7.měsíce, jinak ho už pojišťovna nehradí. Tak to prostě píchají současně s hexou nebo po 14 dnech. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Markéta Melicharová
18.7.10 20:45

No, Navarko, to co píšeš je trochu hodně nepřesné. Neočkuje se proti nejagresivnějším kmenům, jak píšeš, ale proti nejvíce rozšířeným. Což je tedy opravdu velký rozdíl. Očkování proti pneumokokům je velmi kontroverzní a to především díky tzv. „sérotypovému replacementu“. To znamená, že kmeny pneumokoků, proti kterým se očkuje, jsou v populaci postupně nahrazovány jinými kmeny, které ve vakcíně obsaženy nejsou. Očkování tak působí podobně jako antibiotika - vyvíjí se selekční tlak pouze na některé kmeny a tím vznikne mezera, která je velmi rychle obsazena jiným kmenem nebo úplně jiným mikroorganismem. Uvolněné místo mohou obsadit i stafylokoky nebo jiné patologické bakterie. Kvůli recaplementu selhávají očkovací programy velmi rychle. Podle amerického průzkumu se objevil zánět středního ucha u očkovaných malých dětí dokonce častěji - a to právě kmeny, které nebyly ve vakcíně. Také se mohou rozšířit pneumokoky, které jsou rezistentní vůči nejběžnějším druhům antibiotik. Takže je potřeba se ptát, které bakterie obsadí očkováním uvolněné místo? Nebudou náhodou horší?

Tvá osobní zkušenost se synem, kdy musel dostat antiboitika na pneumokoka i přesto, že byl očkován, bych vyhodnotila úplně jinak, než tvoji lékaři. A to tak, že očkování je ve skutečnosti nesmyslné.

Tanulko, z čeho usuzuješ, že na vakcináchnet jsou objektivní informace? Pan P etráš, tvůrce těchto stránek, je vakcinolog. Kdo myslíš, že ho platí? Mnohem objektivnější je, pokud si přečtete jak jeho informace, tak informace z Rozalia a pokud možno ještě spoustu dalších. Jsou odborníci, kteří jsou pro očkování a jiní, kteří jsou k očkování skeptičtí. Je potřeba slyšet oba názory a pak z nich vyvodit patřičné závěry. :wink:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek