Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
MaminaL píše:
Ahoj,
právě nad tím taky přemýšlím jestli dát nebo nedát očkovat. Dr. mi říkala, že ten prevenar je proti 13 druhům pneumokoků, zatímco jich existuje 96. No a taky mi říkala, že když synovi něco bude, hned přijdu, nasadíme antibiotika, tak není očkování ani důležité. U zdravých dětí prý není potřeba, jedině, že by byly v rodině nějaké zdr. problémy. A poslední věc..když se dává zároveň s hexa vakcínou, tak dost zatěžuje organismus..tak právě taky váhám, dát nebo nedát. Zase bych si jednou nechtěla vyčítat, že jsem ho nedala, ale nevím no..
Ahojky,mluvíš mi z duše!!Mám 2měsíční holčičku a řeším ten samý problém,jestli očkovat,nebo ne,nechci nic zanedbat,ale také si myslím,že je to celkem zátěž pro organismus a pokud je dítě zdravé,proč do něho dávat další chemii?!
No zatím nevím jak se rozhodnu,ale snad to bude dobré rozhodnutí?! ![]()
Markéto,
tak to aspoň čti pořádně.
Dcera byla do 3 let zdravá jak řípa, přestože byla očkovaná podle očkovacího kalendáře. Musela chodit půl roku do školky, aby pořádně onemocněla. A hned invazivní pneumokok. A od té doby je nemocná. Takže ta daň je veliká.
S tou imunitou, co píšeš, je blbost. Viz ta známá nebo moje dcera. Náhlému oslabení imunitního systému např. důsledkem únavy prostě zabránit nelze, takže ať uděláš pro dítě cokoliv, může Ti onemocnět např. pneumokokovou meningitidou. A proto se očkuje, protože tomu jinak zabránit NELZE!
Pokud si myslíš opak, tak neočkuj, ale neděs tady lidi!!!
Psala jsi o očkování rizikových skupin, např. často nemocných dětí. Že je dostatečné. Proto jsem Ti psala, že na základě statistik z ČR a Německa takovéhle selektivní očkování na celkový počet těchto nemocí nemá vliv. Co z toho plyne? Že očkovat ty, které označuješ za často nemocné, nestačí, protože tvoří menšinu celkového počtu.
Tu studii Ti dohledávat nebudu, je to několik let a týkalo se to, tuším, výskytu zánětu středního ucha. Jen všem doporučuju číst zdroje, ne přímo články Rozália. Vy totiž generalizujete extrémy.
Na moje tvrzení jsou studie, čísla, historické zkušenosti.
Táňulko, jestli jsou na tvátvrzení studie, čísla a historické zkušenosti, tak mi na ně,prosím, napiš odkaz. Jinak to je pouze jedna paní povídala. ![]()
Od doby uvedení Prevenaru na trhu došlo ke změně pneumokokových sérotypů, a k očekávanému snížení výskytu invazivních pneumokokových onemocnění nedošlo."
Barricarte:Effectivenes of the 7-valent pneumococcal conjugate vaccine:a population-based case-control study.Clin Infect Dis 2007, 44(11): 1436-1441
Kvůli sérotypovému recaplementu selhávají očkovací programy. Už během finské studie přibyl počet pneumokokových infekcí způsobených pneumokoky rezist. vůči očkování až o jednu třetinu.(Eskola). Podle amerického průzkumu se objevil zánět středního ucha u očkovaných malých dětí dokonce častěji - a to díky výskytu pneumokok. kmenů, které nebyly ve vakcíně (Veenhoven). I v USA, které je co do počtu očkovovaných číslo jedna, přibylo pneumokoků rezistentních vůči vakcínám a byly prokázány častější závažné infekce těmito pneumokoky(Singleton).
Místně se také rozšířily pneumokoky, které jsou rezistentní proti nejběžnějším druhům antibiotik(Pelton).
Eskola: Efficacy of pneumoccocal conjugate vaccine against acute otitis media. N Engl J Med 2001
Veenhoven: Effect conjugate pneumococal vaccine followed by polysaccharide pneumococcal vaccine on recurren acute oitis media:a randomised study. Lancet 2000
Singleton: Invasive pneumoccocal disease cause by nonvaccine serotypes among alaska native childern eith high levels of 7-valent pneumococcal conjugate vaccine coverage. JAMA 2007
Pelton: Emergence of 19A as virulent and multidrug resistant pneumococcus in Massachusetss following universal immunization of infants with pneumococcal conjugate vaccine. Pediatr Infect Di J 2007.
„Od doby uvedení Prevenaru na trhu došlo ke změně pneumokokových sérotypů, a k očekávanému snížení výskytu invazivních pneumokokových onemocnění nedošlo.“
Barricarte:Effectivenes of the 7-valent pneumococcal conjugate vaccine:a population-based case-control study.Clin Infect Dis 2007, 44(11): 1436-1441
Kvůli sérotypovému recaplementu selhávají očkovací programy. Už během finské studie přibyl počet pneumokokových infekcí způsobených pneumokoky rezist. vůči očkování až o jednu třetinu.(Eskola). Podle amerického průzkumu se objevil zánět středního ucha u očkovaných malých dětí dokonce častěji - a to díky výskytu pneumokok. kmenů, které nebyly ve vakcíně (Veenhoven). I v USA, které je co do počtu očkovovaných číslo jedna, přibylo pneumokoků rezistentních vůči vakcínám a byly prokázány častější závažné infekce těmito pneumokoky(Singleton).
Místně se také rozšířily pneumokoky, které jsou rezistentní proti nejběžnějším druhům antibiotik(Pelton).
Eskola of pneumoccocal conjugate vaccine against acute otitis media. N Engl J Med 2001
Veenhoven: Effect conjugate pneumococal vaccine followed by polysaccharide pneumococcal vaccine on recurren acute oitis media:a randomised study. Lancet 2000
Singleton: Invasive pneumoccocal disease cause by nonvaccine serotypes among alaska native childern eith high levels of 7-valent pneumococcal conjugate vaccine coverage. JAMA 2007
Pelton: Emergence of 19A as virulent and multidrug resistant pneumococcus in Massachusetss following universal immunization of infants with pneumococcal conjugate vaccine. Pediatr Infect Di J 2007.
Tak nějak mi tento článek připoměl naši debatu o očkování prroti pneumokokům.
a co nám zbyde, když antibiotika přestanou fungovat? zápal plic u seniorů je způsobený převážně pneumokokem, tak bude dobré, když se nechají očkovat… u kojenců (což je také riziková skupina) to vidím podobně…nebo máš někde v rukávu studii, která poukazje na to, že odolnost bakterií vůči atb způsobilo očkování?
bohužel u těch atb, se to s užíváním a aplikací přehnalo…u očkování bych řekla, toto stále ještě nehrozí…myslím, že by se bakterie a viry měnili a různily i tak, možná u těch atb se to jen nepatrně urychlilo, nicméně bez nich by se věkový průměr jen těžko zvyšoval…pokud ale na nějaký kmen vakcina je a bude zaznamenaný nějaký posun či změna u daného kmenu, tak se asi bude dát změnit i vakcína…nevím zda to jde do nekonečna, ale řekla bych že ještě na dlouho dobu ano…vakcina funguje a cílí přeci jinak než atb…
Přesně jak píšeš. Nejde to do nekonečna.
Mnohem lepší je posílit imunitní systém, aby se ubránil sám. Přemíra antibiotik, očkování a všech dalších léků dělá přesně opak.
Markéto,
kdyby to bylo s tím posilováním imunity tak snadné, tak by se toho ty farmac. firmy taky chytly s jinými přípravky - nemyslíš?
Právěže to, jestli Tvoje dítě napadne např. invazivní pneumokok, je prostě mezi nebem a zemí a Ty to jen těžko ovlivníš, pokud nenaočkuješ!!!
Tvoje dítě mělo po očkování problémy, ale kdyby neměla žádný předpoklad ke vzniku epileptického záchvatu, nedostala by ho. Zrovna tak mohl přijít při neštovicích. Je mi to líto, ale máš teď extrémní přístup z druhé strany barikády a děsíš tu lidi… Genetická dispozice je taky nepříjemná - co já bych dala za to, aby moje děti neměli po mně ani manželovi dispozice k chorobám, které máme, a co bych dala zato, kdyby nevypukly… Musím doufat, a např. u alergií dělat preventivní opatření, ale u všech chorob to nejde a děti ne vždy spolupracují ![]()
Nečetla jsi někdy o té 6-i měsíční Jůlince, co zemřela na pneumokoka asi před rokem na Karláku? No, tak já tu maminku trochu znám z dřívějška. A říkala mi, že chtěli po 6. měsíci naočkovat… Jo, teď zas maminky straším já. Ale chci tím říct, že dítko bylo zdravé, v pohodě, ale starší bráška chodil do školky a měl zánět středního ucha. A ani ho mít nemusel, mohl být jen nosič. A co měli rodiče udělat na posílení imunity, když to bylo zdravé dítě? Leda snad proplachovat všechny sliznice Jodisolem, nebo nasadit ATB preventivně a oběma dětem dělat každý den preventivně výtěry, jestli v sobě něco nemají???
Takové nemoci přirozenou cestou předejít nelze. Kdyby jo, byla by za to minimálně Nobelova cena.
Tánulko, přirozené posilování imunity není o žádných přípravcích.
S těmi pneumokoky to funguje jinak, než myslíš. Nejde o to, jestli někoho napadne invazivní pneumokok a pod. Všichni pneumokoky máme.A někomu prostě někdy způsobí problémy. Je to proto, že má oslabenou imunitu.
K tomu očkování mé dcery a epileptickým záchvatům, které očkování vyvolalo. Má dcera měla záchvaty pouze po očkování. To se stalo před třemi lety. Od té doby je naprosto v pohodě. Záchvaty nemá. A to ani při vysokých teplotách, které bývají spouštěči. Neštovice už také prodělala - bez záchvatu.
Naopak u vakcín bývají křeče uvedeny jako vedlejší příznaky.
Jinak nejde o to, nemocem předcházet. Nemoc, kterou ty či tvé dítko bez následků proděláte, posílí váš organismus. Naučí ho s nemocemi bojovat. Očkování dělá pravý opak.
Nejsem na žádné straně barikády. Nesnažím se tu s nikým bojovat. Píšu co o vakcinaci či nemocích vím. Mé poznatky a zkušenosti jsou jiné než ty tvé, kvůli tomu nemusíme mezi sebou válčit.
Markéta Melicharová píše:
Tánulko, přirozené posilování imunity není o žádných přípravcích.S těmi pneumokoky to funguje jinak, než myslíš. Nejde o to, jestli někoho napadne invazivní pneumokok a pod. Všichni pneumokoky máme.A někomu prostě někdy způsobí problémy. Je to proto, že má oslabenou imunitu.
K tomu očkování mé dcery a epileptickým záchvatům, které očkování vyvolalo. Má dcera měla záchvaty pouze po očkování. To se stalo před třemi lety. Od té doby je naprosto v pohodě. Záchvaty nemá. A to ani při vysokých teplotách, které bývají spouštěči. Neštovice už také prodělala - bez záchvatu.
Naopak u vakcín bývají křeče uvedeny jako vedlejší příznaky.Jinak nejde o to, nemocem předcházet. Nemoc, kterou ty či tvé dítko bez následků proděláte, posílí váš organismus. Naučí ho s nemocemi bojovat. Očkování dělá pravý opak.
Nejsem na žádné straně barikády. Nesnažím se tu s nikým bojovat. Píšu co o vakcinaci či nemocích vím. Mé poznatky a zkušenosti jsou jiné než ty tvé, kvůli tomu nemusíme mezi sebou válčit.
Markéto, s epilepsií Tvé dcery nebudu polemizovat. Můžeš mít pravdu, taky si myslím, že nic na světě není zadarmo, i očkování může mít svá rizika, jen na mých miskách vah je to riziko mnohem menší, než že mně porazí auto, i když půjdu na zelenou a rozhlédnu se.
Ve 2 bodech ji ale nemáš:
1. Ano, většina z nás v sobě má pneumokoky. Ale ne všechny jsou invazivní. A právě ty invazivní, kterých je jen malá část z celkových asi devadesáti, způsobují závažné smrtelné choroby. A právě u těch nelze předpovědět, jestli se projeví.
2. Nemoc může a nemusí posílit Tvůj organismus. Očkování jej výhradně posiluje - do těla se dostane inaktivovaný prvek, který se nešíří, neroste, jen učí buňky, jak ho rozpoznat, a připravuje imunitní systém na to, kdyby přišla opravdová hrozba. Něco jako výcvikový kurz.
Nemoc by měla fungovat stejně s tím, že organismus ale totálně vyčerpá, a pokud ten není dost silný nebo je už oslabený jinou nemocí, může to mít i následky (tedy, pokud nejde o rýmu - ale i ta může být složitá, pokud se přidá k jiné nemoci).
A dítě může být oslabené jen proto, že se mu v noci něco ošklivého zdálo a je unavenější - jak tomu chceš zabránit?
Takže si vyberu třeba u zápalu plic: Dusící se dítě, min. 10 dní ATB, když budu mít štěstí (já ho neměla), možné následky, 6-i týdenní rekonvescence a následná náchylnost vůči běžným chorobám vs. očkování. Volím očkování.
Setkala jsem se třeba zrovna asi tady někde v diskuzi s názorem s očko centra v Motole, kde jsou velmi opatrní, že raději nejdřív Prevenar, a pak teprve hexavakcínu…
před třemi lety u nás probíhala velmi dlouhá debata o jednotlivých očkováních, co dát, nedat a kdy. Manžel je dr. a díky tomu má jednak znalosti o imunitním systému člověka, o vakcínách, o samotných nemocech a průbězích, léčbě, o rizicích na obou stranách, učili ho pracovat se zdroji, se studiemi.. a poměrně dost jsem se toho od něj naučila.
na základě toho, co jsme tehdy nastudovali a co mě naučil, jsme se rozhodli očkovat po TBC nejprve prevenar a až poté hexavakcínu. podle nás má prevenar (nebo ekvivalent) hlavní význam právě v ochraně proti invazivním pneumokokovým onemocněním, a to zejména v prvních dvou letech, kdy je riziko následků nejvyšší (ale i poté..samozřejmě).
nečetla jsem celou diskuzi, jen poslední stránku a něco, a píšu hlavně proto, abych podpořila Táňulku, protože mi mluví z duše, a znovu psát to samé nemá cenu.
a upřímně, paní Markéto, je mi také líto té epilepsie, ale myslím, že agitku proti očkování trochu přeháníte.
ano, souhlasím, že rodiče jsou zodpovědní za své dítě a měli by o něm rozhodovat, a že je dobré mít všechny informace k tomu, aby se mohl člověk rozhodnout - to platí o čemkoliv-, ale upřímně, myslíte si, že laik, který nikdy medicínu nestudoval, je schopný rozhodnout se opravdu kvalifikovaně? proti lékaři, který 6 let studoval fakultu a dalších min. 5 let, spíše více, strávil drilem, prací více než 12hod denně, vzděláváním se v oboru? já mám, troufám si říct, vysoké vzdělání, týká se chemie, ale bez další pomoci bych si to opravdu netroufla!! (možná právě proto, že „vím, že nic nevím“
)
Já moc a moc doufám, že se jednou situace ve zdravotnictví změní k lepšímu v tom smyslu, že lékaři budou mít více času na pacienta, na komunikaci s rodiči u těch dětských pac. (bohužel vím dost zblízka, jak těžké je to teď ..) a budou moci úspěšně vyvracet zbytečné obavy z některých očkování, a opravdu odborně rodičům radit, co je pro jejich dítě vhodné a hlavně - proč, a např. u očka také kdy. protože k tomu jsou nejpovolanější oni..
ad 1/
Pneumokoky jsou velmi rozšířenými bakteriemi, které u každého druhé člověka představují běžnou bezproblémovou součást ústní mikroflóry. Díky polysacharidovému pouzdru, kterým jsou pneumokoky obalené, se umí dobře chránit před obrannými buňkami organismu, a proto jsou potenciálně schopné vyvolat různá onemocnění.
Nejvíce jsou ohroženy děti do dvou let věku právě proto, že nemají vyzrálý imunistní systém.
Protože onemocnění pneumokokem je umožněno výhradně kvůli individuálnímu oslabení imunitního systému, neexistují pneumokokové epidemie.
Pneumovax 23 obsahuje antigeny 23 nejběžnějších typů pneumokoků.
Prevenar byl vyvinut v USA proti kmenům, které se vyskytují tam. Takže u nás je účinnost výrazně nižší.
Očkování tedy evidentně není zaměřeno na invazivní či neinvazivní kmeny, ale na ty, které jsou v populaci nejvíce rozšířené.
ad 2/ zde najdeš informaci, jak funguje očkování:
http://www.rozalio.cz/index.php?…
zkráceně:
Očkování spočívá ve vpravení původce nemoci nebo protilátky do lidského těla, aniž dojde ke způsobení nemoci samotné. Kdyby původce nemoci aktivoval činnost celého imunitního systému, vyvolal by všechny příznaky daného onemocnění! Příznaky nemoci (horečka, bolesti, nevolnost, ztráta funkce) jsou přitom především projevy akutní zánětlivé reakce na nemoc.
Fígl očkování je ve stimulaci imunitního systému, aby se sice dosáhlo produkce protilátek a původce nemoci zanechal stopu v naší imunitní „paměti“, ale ne tak silné, aby způsobila akutní zánětlivou reakci celulární části imunitního systému a došlo tak k propuknutí právě té choroby, jíž se snažíme zabránit! Očkování tak velmi silně stimuluje produkci protilátek (Th2), ale jen v minimální míře – pokud vůbec – likvidační a eliminační funkci celulární imunity (Th1).
Očkování neposiluje ani nestimuluje celý imunitní systém. Místo toho stimuluje „chuťovou a paměťovou“ funkci části imunity zaměřené na tvorbu protilátek (Th2), zároveň však potlačuje celulární imunitu (Th1) a „chrání“ tak před onemocněním. Žádná součást našeho organizmu, svalovým a imunitním systémem počínaje a lidskou myslí konče, se nestává odolnější vyhýbáním se problémům, ale jedině jejich překonáváním.
Takže v podstatě je to přesně naopak, než píšeš. Žádný výcvik se nekoná. Výcvik je to ve chvíli, kdy celá nemoc proběhne. Což se u očkování neděje. Vlastně se děje výcvik jen části imunitního systému, druhá část naopak ochabuje a ochabuje. Když budeš cvičit pouze břišní svaly, nejspíš se ti zhroutí záda. Proto ta autoimunitní onemocnění, alergie....... Očkování tvůj imunitní systém vyvede z rovnováhy. Pokud se necháš očkovat jednou, protože např. pojedeš do státu s vyšším výskytem žloutenky, pak se s tím organismus nejspíše vyrovná. Pokud očkujeme děti, které ještě vyvinutý imunitní systém zdaleka nemají, proti deseti a více nemocem + ještě přeočkováváme, pak to žádnou dobrotu nepřinese. Rovnováhu dokonale zničíme a je moc těžké, ji potom dávat dohromady.
Nataša píše:ale upřímně, myslíte si, že laik, který nikdy medicínu nestudoval, je schopný rozhodnout se opravdu kvalifikovaně? proti lékaři, který 6 let studoval fakultu a dalších min. 5 let, spíše více, strávil drilem, prací více než 12hod denně, vzděláváním se v oboru?
Upřímně?
Upřímně si myslím, že medicína je právě hlavně ten dril. Mnoho lékařů ze zdravotnictví odchází aby hledali jiné cesty uzdravování, jelikož zjišťují, že západní medicína nefunguje tak, jak očekávali. Ani tzv. odborníci nejsou zajedno v tom, jestli očkovat, pokud ano tak co a kdy. Mé informace a názory jsou podloženy řadou lidí, kteří mají medicínu vystudovanou. Již mnohokrát se ukázalo, že i odborníci se mýlí. Nedávno proběhlo v novinách, že lékař označil právě narozené dítě jako mrtvé. Nebýt maminky, která intuitivně své dítě dvě hodiny chovala, zřejmě by i mrtvé bylo. Takže si více věřme. My, jako rodiče, známe své děti nejlépe a vždy pro ně chceme to nejlepší. V tom nás žádný odborník nemá šanci předčít.
Markéto, fakt už by sis o těch pneumokocích měla něco přečíst, než budeš šířit další nesmysly.
Pneumovax je americká verze Pneumo23, vakcíny od 5 let (indikace od 2, faktická doporučení a testy od 5). Prevenar z těchto invazivních kmenů obsahuje 7 typických pro děti. 23 je celk. počet invazivních kmenů pneumokoka. Ano, vybíráno bylo podle sérotypů americké populace, ale jak jsi přišla na to, že to nesedí na české děti? To jsou na SÚKLu tak blbí? Nebo tak zkorumpovaní?
Navíc od té doby přibyly vakcíny Synflorix proti 10 a Prevenar 13 proti 13 sérotypům.
A u dětí se prostě všech těch 23 nevyskytuje, tak tu neočkuj maminky, že to očkování stejně nemá cenu, když není proti všemu.
Ad Tvůj výklad očkování. Rozálio je ten nejnevhodnější zdroj informací, který sis mohla vybrat, takže no comment…
A pokud uvedu jako zdroj Českou vakcinologickou společnost, obviníš je z korupce nebo drilu.
Já můžu jen doufat, že tady někoho neovlivníš natolik, že si zvolí alternativu pro jistotu neočkovat, a pak budou problémy… Napadlo Tě to vůbec?
Kdyby očkování bylo tak strašné, jak tu občas někdo píšete, nemusely by žádní výrobci hradit mnohlaleté klinické zkoušky, testy, já nevím, co ještě…