Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Příjem domácnosti 47 tis. výdaje s nájmem a všemi poplatky je 14tis.
máme jedno dítě, a za rok jdu do práce. Teď se snažíme o hypo aby jsme mohli stavět.
U Vás jde o to kolik by jste chtěli hypotéku.
No a máte taky nějaké rezervy, pojistky atd. kdyby se cokoliv stalo?
na jak dlouho by ta hypotéka byla? Je v budoucnu možnost zvýšení příjmů (třeba přechod z RD do práce?)
Kolik stojí pronájem bytů v okolí?
Teda ty poplatky mi přijdou strašné, to nemám ani v baráku, ale lepší počítat víc, to je jasný…
Konkrétní čísla ti nic neřeknou, záleží na tom, jaký máte životní styl. Pokud chcete jezdit ročně k moři v létě, na hory v zimě, jezdíte na víkendové pobyty, dětem platíte drahé kroužky, tak vám ty peníze stačit nebudou. Ale pokud jste zvyklí na levnější věci, oblečení, dovolené a pod., mělo by vám to stačit. Základ pro hypotéku je mít alespoň 3 (raději víc) měsíčních výdajů naspořených na účtě, aby jste v případě výpadku příjmu měli kde vzít peníze.
Konkrétně u nás máme hypotéku + inkaso 10,5tis měsíčně, máme jedno dítě, příjmy máme dostatečné na takové splácení.
Chce to vědět dobře o tom, za co měsíčně kolik zaplatíte, takový finanční přehled není na škodu, pak budeš případně líp vědět, kde ušetřit.
Příjem jak kdy…v sezoně celkem oba 60 tisíc i víc…mimo sezonu cca 45 tisíc. Výdaje: Hypotéka cca 6500Kč, alimenty 5000Kč (+ větší výdaje napůl-kroužky ŠVP, taneční, neomezený kredit do mobilu atd…), nájem (FO) 3200Kč, elektrika, TV, radio cca 800Kč, pojistka 700kč, telefony 1000Kč (všichni dohromady), benzín cca 2-3000Kč, internet 300Kč, dítě obědy 400Kč…koníčky cca 2000Kč.
Zvládáme celkem v pohodě…2 dospělí + dítě 12 let
Příjem máme proměnlivej, bývalo míň, nyní asi 90.000 měsíčně, dvě děti, bydlení vč. hypotéky a poplatků asi 35tisíc.
Příjem cca 55tis. Hypo 14tis. Poplatky cca 6tis. Benzin cca 5tis.
Trošku OT, hypotéku nemám - nemám odvahu se závazat na 20 let když nevím co bud za pět minut, ale zajímavé sledovat, jak ve většině diskuzí lidi brečí jak mají málo peněz, ale když mají hodnotit svoje příjmy házejí stotisícovými častkami.
Jinak obecně bych do hypotéky šel za předpokladu minimálně půlroční rezervy na celkový provoz domácnosti. Málo kdo si dokáže představit, jak moc poklesne příjem, když třeba onemocní dlouhodoběji partner který vydělává méně.
Opravdu záleží, jaký stylem žijete. Počítám tedy, že vám zbude 13 500 Kč-za mě mi to přijde málo-vem si náklady na jídlo, benzín, telefony, oblečení, náklady na děti-vyjít se z toho dá, ale asi tip ťop. co co nějaká dovolená, finanční úspora na případné větší opravy/nové věci jako pračka, tv.
Ahoj, tak mi máme příjem 32 500 hypotéka 9500 další popoaltky voda/ele/top/ 200/1300/500. zatím 1 dítě
máme rodiný rozpočet a tak i něco každý měsíc ušetříme
@Patejl1 píše:
Trošku OT, hypotéku nemám - nemám odvahu se závazat na 20 let když nevím co bud za pět minut, ale zajímavé sledovat, jak ve většině diskuzí lidi brečí jak mají málo peněz, ale když mají hodnotit svoje příjmy házejí stotisícovými častkami.Jinak obecně bych do hypotéky šel za předpokladu minimálně půlroční rezervy na celkový provoz domácnosti. Málo kdo si dokáže představit, jak moc poklesne příjem, když třeba onemocní dlouhodoběji partner který vydělává méně.
Nevidím jedinou stotisícovou částku…
Ale možná popisuješ jinou diskuzi.. ![]()
@SIMONA1234 píše:
Nevidím jedinou stotisícovou částku…![]()
Ale možná popisuješ jinou diskuzi..
Umím zaokrouhlovat, ve chvíli kdy jsem psal příspěvek byly všechny částky >60 tis.
@sofie1974 píše:
Opravdu záleží, jaký stylem žijete. Počítám tedy, že vám zbude 13 500 Kč-za mě mi to přijde málo-vem si náklady na jídlo, benzín, telefony, oblečení, náklady na děti-vyjít se z toho dá, ale asi tip ťop. co co nějaká dovolená, finanční úspora na případné větší opravy/nové věci jako pračka, tv.
Také mám ten pocit.Od výplaty k výplatě, provozní částka velmi hraniční. A kde je prostor pro vytváření nezbytné finanční rezervy? Nějak jej nevidím. Doporučuji sundat růžové brýle, jinak mohou přijít bezesné noci.
Prijem cca 70.000; hypo a bydleni: 15.000. Celkove mesicni vydaje 35.000. Triclenna rodina.
Náš příjem je cca 40 000 Kč. Máme úvěr ze stavebka. Posíláme víc tj. 5000Kč, nájem se vším 6500Kč, dvě auta, žádné děti. Zbývá nám přes 20 000 Kč. 2× do roka jezdíme na dovolenou. Až bude mimčo už to nebudou dvě dovolené do roka. Rozhodně koupě bytu nelituji
Maminky, prosím vás, chtěla jsem si udělat takový průzkum, kolik třeba platíte za bydlení a jakou část z příjmu domácnosti to tvoří. Samozřejmě pište klidně i anonymně, jsou to příliš osobní věci. Pokud napíšete i něco víc, třeba počet dětí, jak to finančně zvládáte, jestli je to někdy boj, jestli nelitujete, budu taky ráda.
Uvažujeme o koupi vlastního bytu, teď se vyskytl jeden přesně pro nás. Strašně moc ho chceme, ale máme velký strach z tak velkého a dlouhodobého finančního závazku.
Takže u nás by to bylo:
Příjem domácnosti 26000 - hypotéka 5000 - vše ostatní okolo bytu 7500 (inkaso + veškeré zálohy, poplatky, fond oprav, internet) - děti dvě
Moc prosím o zachování anonymity pro mě i pro případné anonymní přispěvatele.