Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zuzu224 píše: Více
Mě webovkama naopak zaujala, horší jsem snad nikdy neviděla ![]()
@cherryinbloom píše: Více
Na jednom DOD, kde je 4G i 8G, jsem se bavila s češtinářkou a ta říkala, že rozdíl je vidět, konkrétně naznačovala úroveň ročníkových prací. Ale že se často stává, že na 8G ty děti jakoby usnou - že před sebou nemají žádný cíl, až maturitu, což je hrozně daleko, a těžko hledají motivaci, jsou pasivní. To mi přišlo zajímavé a dává to smysl.
@Magda26
Na výsledky maturit jsem koukala zrovna nedávno, tam se dá srovnávat asi hlavně čeština, protože matika a možná i AJ(?) mají lehčí a těžší verzi. Je pravda, že ty rozdíly tam systematicky jsou, ale v rámci jednotek procentních bodů
A to i mezi těmi prestižními a běžnými gymnázii. Podle mě už tam hrozně záleží na konkrétním „dítěti“. I to přijetí na VŠ. Prostě když má člověk motivaci, dostane se z jakéhokoli gymplu na jakoukoli VŠ. Znám i lidi, co šli ze zdravky na medicínu a z průmyslovky na FFUK
Ale z některých škol to je určitě jednodušší…
Právě jsem zrovna přemýšlela, podle čeho ty školy vlastně porovnávat…
@bonpari
Ja pevne doufam v lepsi kolektiv. Uz ted se mne ta nase trida nelibi a co rikaj kamaradky z druheho stupne, tak lepsi to nebude. Navic bych byla rada za nejaky vic motivacni prostredi. Kkuk dela rad projekty a podobne.
Jenze u nas mne prijde, ze kdo se na to vykvajzne, tak vyhraje.
Ale to jsou jen me sladke prani, realita muze byt jina. ![]()
Jinak jsou mensi rozdily v tech maturitach, ale ty jsou dle me obecne pro gymnazisty z kategorie lehke.
Já jsem byla na čtyřletém a tedy propast mezi námi a osmiletým byla velká.
Anonymní píše: Více
Já jsem tenkrát taky šla na 4G, ale ten náš gympl byl jenom 4G, tak jsme se neměli s kým srovnávat.
Ale taky mi přijde, že ty 4 roky navíc na gymplu musí udělat nějaký rozdíl.
Nam rikali hlavne kantori, ze u nas se uci mnohem lepe nez na ctyrletem. Pro me to byla hlavne ta zmena kolektivu, a stejnou vyhodu vidim i u svych starsich deti, proste na ZS by byli ponekud mimonci
, na gymplu se to ztrati
. Nejmladsi dcera se zatim jevi takova nejnormalnejsi co s tyce interakci s vrstevniky, tak tam uvidime.
@cherryinbloom ja byla na 7g a ucitele nam rikali, o kolik jsme lepsi, jak se u nas lepe uci,… Ale po par dnech na VS byl rozdil smazan a ted je to uplne jedno, kdo kam chodil. Co hodnotim pozitivne za sebe, je rozdil v kolektivu. Na tom gymplu je urcitym detem mnohem lepe nez na ZS a to je zasadni rozdil, byt 4 roky mezi „svymi“ nebo na ZS, kde je dite cim dal vice za mimone.
@Cuddy Jojo, na VS se to fakt nepoznalo, to mas pravdu
. Ale u nas teda byl hrozny rozdil lidi z gymplu a tech par, co z gymplu nebyli. Ti casto bojovali a nedobojovali…
A znáte z okolí nějaký dítě, který se našprtalo na Cermat a dostalo se na 8G, ale pak odešlo třeba po půl roce nebo po roce, že to nedávalo?
@cherryinbloom Ne. U starsi dcery bojovali dva kluci v prime hlavne s cestinou a jazyky, ale ted uz se srovnali. U syna ve tride jsou sami sprti
, jen 5 deti nemelo v pololeti vyznamenani. Dcera v prime a cast sekundy bojovala s anglictinou, na ZS meli bidnou uroven. Uz je taky davno srovnana. Ale i kouli ze ctvrtletky mela. Vetsinou teda 3- nebo 4. Letos uz mela z jedne i 1. A mluvi lip nez ja po maturite
.
@cherryinbloom Hlavne na ten Cermat se nenasprtas. Proste kdyz to tam neni, tak dite nevytrenujes.
zažila jsem takové dítě, bez podrobností, jen vím, že se vrátilo do stejné školy.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.