Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Mombree musíte na matriku. My to taky tak měli. Jinak by mimčo mělo automaticky příjmení po tobě!
Jen jsem reagovala svojí zkušeností. Proč by ti to mohlo začít vadit? Třeba proto, že všude budeš muset dokazovat, že jsi matka toho dítěte, kdykoliv budeš volat k dr nebo do školy, na úřad, kamkoliv, budeš muset říkat: tady ta a ta, matka toho a toho.. atd. Ale to ber jenom jako podnět k zamyšlení ještě než ten krok uděláš. Já už bych to takhle prostě neudělala ![]()
@Kallkapa píše:
@mirriss A když se budeš chtít někdy vdát tak co? Změníš dceři zase příjmení? Není lepší aby se dítě jmenovalo po tom rodiči, který s největší pravděpodobností jméno nikdy nezmění (V našich končinách tedy muže)?
Nad tím jsem samozřejmě taky přemýšlela a jestli se někdy vdám, tak si nechám své rodné (tzn. dceřino) příjmení a přidám nové - budu mít dvě ![]()
@mirriss píše:
Nad tím jsem samozřejmě taky přemýšlela a jestli se někdy vdám, tak si nechám své rodné (tzn. dceřino) příjmení a přidám nové - budu mít dvě
Ano, pak se vdá dcera a tobě zůstanou dvě příjmení - nebo si zase své příjmení změníš (zkrátíš) aneb proč to dělat jednoduše když to jde složitě
.
Z mé zkušenosti: Malý se nám narodil v listopadu 2007 a vdávala jsem se duben 2008 a těch 5 měsíců bylo pro mě děsných stále někde ukazovat OP že jsem matka toho dítěte a stejně mě všude k DR. nebo na úřadech volali a oslovovali mě automaticky příjmením dítěte. Takže ikdyž jsem byla Kolářová pro okolí jsem byla Hradecká. Jinak za 1000,–Kč ti na matrice kdykoliv příjmení změní jak na své rodné tak na jiné. Dnes už je to jen formalita.