Příkrm u předčasně narozeného dítěte - od 4m?

269
16.5.11 10:51

Příkrm u předčasně narozeného dítěte - od 4m?

Dobrý den,

syn měl nyní 4,5 měsíce, váží přes 6,3kg. Za posledních 14 dnů, kdy je více na umělém mléku než na mateřském (stále částečně kojím) přibral necelé kilo, takže dle mého prospívá dobře. Narodil se předčasně, ve 35tt, takže nyní prý „dohnal“ váhu, jakou mají děti narozené v termínu.

Zajímaly by mě vaše zkušenosti, kdy jste začínaly s prvním příkrmem u takto předčasně narozeného dítěte - zda jste některá začínala už od toho 4.m.?
Co vám radil lékař?? Podotýkám, že nejsme zcela na UM (vypije ho cca litr denně v 8 dávkách).
Odečítaly jste v tomhle případě měsíc věku a začínaly tedy ještě později??

Moje Mudr. mi už před 14dny doporučovala začít s příkrmem (oběd) - už od ukončeného 4.m., vůbec neřeší (neodečítá měsíc), že jsme narozeni dříve ani to, že nejsme zcela na UM. Kamarádky z porodnice (také předčasně narozené děti) naopak nezačínají vůbec a dle jejich Dr. je ještě čas…

Já jsem zkusila předevčírem lžičku mrkvičky, malej to snědl. Ale pak se mi to nějak rozleželo a moc se mi do toho nyní nechce, nejsem přesvědčena, že je to tak správně. Myslím, že mu neuškodí pít zatím jen mléko… a začít třeba až po ukončeném 5.měsíci.

Díky moc za vaše zkušenosti a názory vašich lékařů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
16.5.11 10:57

ahoj, my jsme se narodily ve 30.týdnu, naštěstí jsme výborně prospívaly, ale příkrmy jsme začaly dávat až od ukončeného 7.měsíce..proč chceš dávat ve čtvrtém?? Já jsem tedy nekojila, malá byla na UM, ale stačilo to..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.5.11 10:59

jen ještě konzultovala jsem s doktorkou a říkala mi právě, že není kam spěchat, takže jsme začaly v sedmém a žádný problém nebyl..dneska jsou malé už dva roky, žádný problém neměla a ani hlad :lol:

• Citovat
  • Upravit
17014
16.5.11 11:03

Jako jinak se příkrmy dávají i kojeným dětem, tak trochu nechápu to zdůrazňování UM! Jiank bych se řídila radou lékaře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
16.5.11 11:04

Nechci dávat od 4.m, ba naopak - jasně píšu, že nikoliv, že je to názor mojí Dr.

Proto mě zajímaly zejména předčasně narozené děti, které byly částečně na UM a částečně na MM… (U klasicky narozených bych to možná ani tak moc neřešila.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
16.5.11 11:10

Monikalysa: Ono co doktor, to jiný názor. Proto mě zajímaly názorů jiných lékařů na podobný případ-předčacně narozené a částečně kojené.

WHO má jiná doporučení pro kojené, nekojené a částečně kojené děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
16.5.11 11:10

pokud ti prijde brzo a nema hlad tak mu žádný příkrmy nedávej, není kam spěchat. Řid se svým citem a ne radama doktorky pokud s nimi nesouhlasíš. My jsme začínali až po 6m

• Citovat
  • Upravit
17014
16.5.11 11:15

Pokud nechceš přikrmovat, nepřikrmuj :mrgreen: . Jinak si myslím, že příkrmem nic nezkazíš. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3427
16.5.11 11:25

Ahoj
moje malá se narodila v 36.týdnu s váhou 1850g. Týden než jí bylo 5.měsíců měla váhu 4150g a doporučil mi primář taky začít s příkrmy dřív než v 6.měsíci, aby trošku ´víc přibírala. Do té doby byla na MM, ale nemělaproblém stačilo jí to, spala celou noc. Takže jsme začali s příkrmy, malá zbaští skleničku mrkve i lahvičku kaše. Nikdy námn neodečítali tu doby o co se naroidkla dřív, vždycky brali kolik jí je od narození.
Ale jsme jen na MM, takže dál kojíme a jen jsme přidali ještě ty příkrmy, Jsem zvědavá kolik bude přibírat.
 Maru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
16.5.11 11:31

Ahoj Maru, díky, takže jestli jsem to dobře pochopila, tak jste začali od ukončeného 5.měsíce s prvním příkrmem (bez odečítání)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1672
16.5.11 11:48

Tom se nám narodil 32+0 a začali jsme dávat příkrmy od ukončeného pátého měsíce. Na radu doktorky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
16.5.11 11:51

já rodila 34+4 tt, taky u nás vše v pořádku a vše dohnáno :mrgreen: , příkrmy (je na um) sme dávali až od 6 měsíce ( od té doby co se narodila). Prospívala, tak dr. říkala že nemá cenu zatěžovat. Jestli prospívá tak má na příkrmy čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
16.5.11 11:58

Verdatomik: bez odečítání, od data narození?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
16.5.11 12:01

Markétko, já myslím, že prospívá hezky (11.4. 4900g, 27.4. 5300g, 12.5. 6260g), jak jsem psala tak za poslední 2 týdny (kdy jí převážně už UM) přibral až moc, už má hezky baculaté tvářičky :lol:
Já to zatím vidím tak, že také počkám, aspoň ještě měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
16.5.11 12:07

Dr. mi říkala že na krmení mám pohlížet jako by nebyla předčasně, že ten trávící trakt se přizpůsobuje vlastně tím že začal potravu přijímat dřív, takže myslím že odečítat se nemusí, ale jak dr. tak všude čtu že pokud dítě prospívá ( a to tvoje evidentně jo) tak se nemaj příkrmy uspěchat, a že není pravda že nekojené děti musí jíst příkrmy od ukončeného 4 měsíce, prostě až jim mlíko nestačí, a nebo po tom 6 měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí