Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenost s nedonošeným mimčem a začínání příkrmů. Syn je má UM a jsou mu 4 měsíce. Podle pediatra máme začít s příkrmy od ukončeného 4. Měsíce. Jsem ale v jedne skupině, kde se nedonosenci řeší a většina maminek píše, že není dobré tak brzy začínat. Že se má čekat minimálně do 6. Měsíce. Že to pro tyto děti není přirozené, tak brzy začínat. Já tedy vždy věřím doktorům ale máte tady někdo zkušenosti? Popřípadě jak jsem prosím postupovali vy?
O kolik týdnů je mimčo nedonošené? Já se u svých dvojčat řídila korigovaným věkem (tj. ne od termínu narození, ale od termínu, kdy se narodit měli).
Prosimtě kašli na doktory a cizí lidi. Řiď se dítětem. Natahuje se po tvém jídle? Ano, tak mu dej příkrm. Ne, tak čekej až o jídlo projeví zájem.
V rodine jsme mely dve deti o mesic, dostaly prikrmy az jak kdyby se narodily v terminu, tj. po 5.mesici (1nedonoseni+4bezny vek)…
s vice nedonosenymi zkusenost nemam
@Barboraa001 píše:
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zkušenost s nedonošeným mimčem a začínání příkrmů. Syn je má UM a jsou mu 4 měsíce. Podle pediatra máme začít s příkrmy od ukončeného 4. Měsíce. Jsem ale v jedne skupině, kde se nedonosenci řeší a většina maminek píše, že není dobré tak brzy začínat. Že se má čekat minimálně do 6. Měsíce. Že to pro tyto děti není přirozené, tak brzy začínat. Já tedy vždy věřím doktorům ale máte tady někdo zkušenosti? Popřípadě jak jsem prosím postupovali vy?
Nemám nedonošené, ale u všech jsem začínala až od ukončeného 6. měsíce. Věřím na jedinečný střevní mikrobiom kojených dětí, že má pozitivní vliv na budování imunity. Jakmile je podán první příkrm, už to nejde vrátit.
Naopak nevěřím na imunitní okno. Čtyřměsíční dítě toho víc napatle kolem sebe než sní, je to mrhání časem, surovinami i penězi. Kdo podává skleničky, mohou zůstat otevřené jen 24, maximálně 48 hodin.
Mně u mladších dětí taky pediatra mlela cosi o doporučení příkrmů od 4 měsíců a že mají ochutnávat, udělala jsem si to podle sebe.
WHO doporučuje výlučné kojení 6 měsíců a tím se řídím. I dítě na UM může být celých 6 měsíců.
Natahování po jídle je přirozená touha po poznání a u tak malého dítěte ji lze uspokojit jinak než mu nutně dávat jídlo.
Nejvyssi cas prestat verit doktorum uplne vsechno.
Navic vyziva opravdu neni parketa pediatra.
Osobne ten hon za brzkymi prikrmy nechapu.
Streva kojence jsou stavena primarne na mliko. Pozdeji zacinaji ochutnavat, nikoliv jist.
Dala bych nejdriv v sesti mesicich veku podle toho, kdy se meli narodit.
Kdybych to nedonošené měla, tak bych první příkrm korigovala ještě později, až by jakoby dosáhlo těch 6 měsíců.
Jsou názory, že i zdravé dítě může být výlučně kojeno nebo mít jedničkové UM i déle(až 8 měsíců).
@Barboraa001 píše:
@Serpentini vůbec zájem o jídlo právě nemá
Tak na příkrmy zatím kašli. Ještě není připravený.
@Barboraa001 píše:
pak svoji odpoved mas, zkus to za mesic, jestli bude zajem, ale i to je mozne ze bude jeste brzo, tohle neni potreba uspechavat… ![]()
@Lucie_Sx píše:
Nejvyssi cas prestat verit doktorum uplne vsechno.
Jakože cože? To snad ne
![]()
@Panina píše:
Jakože cože? To snad ne![]()
Asi jsi to spatne pochopila, takze to naformuluji lip: neni duvod verit doktorum „uplne vsechno“. Proste obcas keca i doktor.
Ridila bych se primarne svym pocitem a ditetem, zda jevi zajem o jidlo. Ja byla zastancem cekani do uk. 6. mesice (kojim), ale muj syn ma zajem uz od zacatku 5 m, navic dost malo pribiral.. tak jsem se tim ridila a bylo to dobre rozhodnuti, ji s velkou chuti a zajmem. Prvorozeny byl v jeho veku daleko vetsi nadsenec do kojeni, tenhle prave moc neni.. takze bych se fakt ridila dle sebe a mimca
@Barboraa001 píše:
To je mu korigovaně 2 a půl měsíce, to je na příkrmy ještě opravdu brzy.