Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@terien píše: Více
To nikdo netvrdi, tvrdim jen to, ze podobne archaicke nazory prispivaji k horsi adopci a dostupnosti otcovske pece ve spolecnosti.
@Maggdallena píše: Více
No dyť. Tomu otci něco brání podat návrh nebo protinávrh?
Ta zmena v prubehu casu neni tak snadna, v 90. letech byla vyloucena.
Obecne ted nevím, kam svymi argumenty smerujes.
@ondrej190 píše: Více
To dítě se ale nezaseklo v 90. letech. Nesměřuju nikam, spíš to tu pěkně plevelíme.
To by ses divila, kolik otcu by chtelo.
Ale i kdyby chtel jen jeden jediny, nevidim duvod, proc mu v tom branit poukazem na jine, dejme tomu líné, nebo tradicne zalozene, dopln si, co chces,otce.
S tim plevelenim souhlasim. ![]()
Prectete si vsichni radeji na Stridavce anonymizovane rozhodnuti obou odvolacich soudů ohledne Bertíka a jeho matky a muzeme toto vlakno uzavrit.
A ty by ses divil, kolik o tom jenom kecá.
Pokud vychazis ze svych zkusenosti, neni o co stat.
@matkabagristy píše: Více
My s otcem dítěte žijeme ve spokojeném vztahu. Vidím to všude kolem sebe, matka se stará a otec si pár dní v měsíci hraje na hodného.
Četla jsem… Je to asi nejrozumnější a nejsmysluplnější možné řešení, ke kterému se v celé té mizérii mohlo dojít.
Tak ted jsem se teda regulerne ztratila. Prosim pro me asi teda mene chapavou.
Je v poradku (podle tebe) kdyz chlap po rozchodu chce SP a to bez ohledu na to jak se staral pred tim? A nemela by mu v takove peci matka pripadne soud branit?
Nechapu, jakou logickou souvislost maji ti, co se nestaraji, s temi, co se starat chteji. Asi jen, ze maji stejne pohlavi, ale proste nechapu, co to dokazuje.
Je na co ceske uslovi : Kdo chce psa bit, hul si vzdycky najde.
Začetla jsem se do toho, co tady píšete. Je mi líto, kolik bolestí některé ženy zažili ve vztazích, že mužům vůbec nevěří.
Já naštěstí už za komunistů měla angažovaného tátu. A dnes angažovaného otce mých dětí. Vidím kolem sebe mnoho jiných angažovaných otců.
A dokonce můj sedmiletý kluk už od tří let všem říká, když se ho někdo ptá, čím chce být, že chce být tátou. Teď už rok vkuse říká, že chce mít děti ve dvaceti. A když jsme jednou odpověděli, že to nejspíš ještě bude ve škole a nebude mít peníze, aby dítě uživil, začal se hodně zajímat o úklid ( kapesné podmiňujeme úklidem). Ještě nic z peněz, co dostal, neutratil - šetří, aby měl ve dvaceti peníze na dítě). Ani naše sliby, že mu s penězi pak pomůžeme, i s péčí o děti, aby mohl dostudovat, na tom nic nemění. Naopak pětiletá holka je zatím přesvědčena, že děti v budoucnu mít nechce.
I když to mám takto - vidím angažované otce, stejně si myslím, že primární by měly být u soudů potřeby dítěte. A potřeba dítěte do určitého věku je mít nablízku primárního pečovatele. Ne každé dítě mívá stejně silné separační úzkosti, vím, že existují batolata, které se naprosto spokojeně přemisťují mezi rodiči a prarodiči. Ale kdyby někdo chtěl toto jako " dobro", ke kterému je nutné vycvičit všechny batolata, těm dětem ublíží. A to je, myslím sí, důvod vášní, které kdysi tento případ ve společnosti vzbudil. Že soud jaksi úplně opomněl, že potřeby dítěte jsou jiné, než potřeby rodičů.
Klidně se bavme o střídavé péči u školáků, protože jim prospívá, mít tátu a mámu nablízku. Ale chtít střídavou péči u ročního, dvouletého dítěte, je zrůdnost.
Nečekám, že zrovna ty bys to chtěl pochopit.