Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
syn 8,5 měsíce starý se stále nepřitahuje do sedu-když ho Dr vezme ruce, tak se akorát začne smát a hlavu úplně zakláníKdyž ho mám na klíně v pololehu, nebo v autosedačce, tak tam má tendence se posazovat. Podle Dr za to můžu já, že jsem to s ním netrénovala a poslala nás na neuro, tam jsem se setkala se stejným názorem-nesedí, protože to nezná. Všude čtu, že se posazovat nemá, že má dítě nejdříve lézt a teď se od všech doktorů dovídám, že to není pravda, že sezením se posilují zádové svaly a kvůli tomu, že je syn nemá posílené, tak ještě neleze. Takže teď jsem za úplnýho blbce i před přítelem, který se mě snažil obhajovat před všemi, kteří se mi smáli, že neposazuju. Nevím, jak ho to teď mám naučit-jestli na to není už pozdě
Mě doktorka říkala, v žádném případě neposazovat, dokud si sám nesedne, právě proto, že se jim kazí zádička. Na posilování zádiček jsme dávali pást koníčky už od miminka. Jestli Tě to trošku uklidní tak náš prcek - do 10. měsíce se jen plazil, v 10. měsíci se začal houpat na kolínkách a postavil se u nábytku. Lozit a sedět začal až začátkem 11. měsíce, s tím, že prvně seděl, až pak začal lozit. Myslím, že zbytečně plašíš…
Ještě - od mojí kámošky začal prcek sedět až po roce a třeba moje neteř zas pro změnu vůbec nelozila - za sedu se zvedla a začla chodit.
Doktorce bych min. řekla, když se má posazovat, proč Ti to neřekla předtím. Tohle mám nejradši, prvně nikdo nic a pak budou obviňovat matku. ![]()
@blanula19 píše:
Mě doktorka říkala, v žádném případě neposazovat, dokud si sám nesedne, právě proto, že se jim kazí zádička. Na posilování zádiček jsme dávali pást koníčky už od miminka. Jestli Tě to trošku uklidní tak náš prcek - do 10. měsíce se jen plazil, v 10. měsíci se začal houpat na kolínkách a postavil se u nábytku. Lozit a sedět začal až začátkem 11. měsíce, s tím, že prvně seděl, až pak začal lozit. Myslím, že zbytečně plašíš…
Ještě - od mojí kámošky začal prcek sedět až po roce a třeba moje neteř zas pro změnu vůbec nelozila - za sedu se zvedla a začla chodit.
Doktorce bych min. řekla, když se má posazovat, proč Ti to neřekla předtím. Tohle mám nejradši, prvně nikdo nic a pak budou obviňovat matku.
Souhlasím. Nejlepší stejně je, když mimčo prvně lozí a pak až sedí. Při lezení se zpevní svaly a pak je lepší i sed.
Souhlasím s Hančíí, dítě si nesedne z lehu jako dospělý. Navíc toto posazování přitažením nemá laik vůbec provádět, je to tzv. trakční zkouška, která patří do rukou lákařům a fyzioterapeutům. Tak leda by se jim na tom nezdálo něco jiného. A navíc je to naopak - lezením dítě posílí svaly, aby mohlo sedět, ne naopak. Sed je vrcholem psychomotorického vývoje a dítě k němu dospěje, až na něj bude zralé.
Takže podle mě to děláš dobře. Spíš bych dítě motivovala k naklekávání a lezení, ne k sezení.
Holky děkuji za odpovědi. Mám stejné informace jako vy, bohužel podle pediatry a neurologa sou to jen bludy načtené z internetu ![]()
@Anonymní píše:
Holky děkuji za odpovědi. Mám stejné informace jako vy, bohužel podle pediatry a neurologa sou to jen bludy načtené z internetu
tady je odkaz
http://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61
predpokladam ze na webovkach lekarskeho zarizeni bludy asi nebudou… ![]()
Známá je fyzioterapeutka a v zásadě se shoduje s tím, co bylo napsáno - nepřitahovat, neposazovat, dítě na všechno přijde samo, některé dříve, některé později, ale rozhodně není proč plašit.
Stejně mi to ale hlava nebere, že můžou ordinovat lékaři, kteří si neumí doplnit aktuální informace-přece neposazování není záležitostí posledního roku ![]()
Kamarádce mudra řekla, že má malou přitahovat
Ta se divila, ale poslechla!
@portia píše:
Kamarádce mudra řekla, že má malou přitahovatTa se divila, ale poslechla!
to je bohužel zaostalá informace. Tchýně říkala, že tohle musely s mimčama taky dělat. Ale podle mě, je to nevhodné ![]()
@Hančíí
Drív se tlačilo na vše, aby dítě sedělo, bez plín, chodilo apod. Hlavně, aby ho vzali do jeslí a šup zpátky do práce. Dřív skoro všechny děti byly do roka bez plín a chodili. A dnes, spousta chodí až po roce, o plenkách ani nemluvně.
Dnes už je doba trošku jinde a nevidím důvod hnát děti za každou cenu dopředu. Dojdou na vše pomalu sami.
@Anonymní píše:
Stejně mi to ale hlava nebere, že můžou ordinovat lékaři, kteří si neumí doplnit aktuální informace-přece neposazování není záležitostí posledního roku
změn jak pediatra, tak neurologa, dr. který si neumí doplnit důležité info o vývoji dítěte není dr. ale břidil, který může dítěti jeho radami skomplikovat život..
Před 10ti lety jsem o tom věděla prd a syna dávala do choditka a hopsadla, dneska chodíme cvičit na rehabilitací kvůli skolize a špatnému držení těla
![]()
Tak nase dcera se pritahuje silne, parkrat jsem to s ni zkusila a ted jakoby to vyzadovala porad. ale nedelam to s ni, myslim, ze to pro jeji zada neni vubec dobre
@blanula19 píše:
@Hančíí
Drív se tlačilo na vše, aby dítě sedělo, bez plín, chodilo apod. Hlavně, aby ho vzali do jeslí a šup zpátky do práce. Dřív skoro všechny děti byly do roka bez plín a chodili. A dnes, spousta chodí až po roce, o plenkách ani nemluvně.
Dnes už je doba trošku jinde a nevidím důvod hnát děti za každou cenu dopředu. Dojdou na vše pomalu sami.
Přesně jak píšeš…
@Bubis píše:
ahoj holky,
sice uz je tato diskuze trosku starsi.. ale zkusim to, snad mi nekdo odpovi.
Mam chlapecka bez tydne 6 mesicu a porad jeste hlavicku pri pritazeni za rucicky nezveda a ma ji v zaklonu. Chodime na rehabilitace, protoze ma slabe zadove svalstvo, ale uz se to lepsi, uz se pretaci ze zad na brisko.. obracene sice ne.. ale prece jen. Fyzioterapeutka rekla, ze se to spravi, ale pul roku a on tu hlavicku neodlepi od podlozky..Myslite, ze i v tech 6 mesicich vsechno dozene? Kdyby mel nekdo podobne zkusenosti prosim poradte jestli mam vyckat nebo zmenit fyzioterapeutku. dekuju
Ahoj, můžu se zeptat, jak tenkrát chlapeček pokračoval ve vývoji? Od kdy začal hlavičku držet? To jste cvičili Vojtovku? A do kdy? Syn má šest měsíců a hlavičku nechává v záklonu. Problém má ale spíše se slabým bříškem - má kýlu a diastázu břišních svalů. Jinak je ale aktivní, přetáčí se na bříško i zpět na záda, pivotuje, používá obě strany rovnoměrně a to bříško v těchto činnostech zapojuje, jen při trakční zkoušce na to kašle a hlavičku nechá v záklonu.
@Daii Ahoj, necvicili jsme Vojtovku, nebyla potreba, malej měl jen slabe svalstvo (pry lehce hypotonický). Dále jsme jen cvičili na míči „posilovaci“ cviky naordinovane od fyzioterapeutky. Az v 8 měsících se zacal plazit, po roce si klekl a zacal lozit. Si vzpomínám, jak jsem ho opírala o polštář na roční fotce, aby aspon někde byl v sedu.:) Sám si sedl po roce a chodit zacal v 18mesicich. Vse dělal správně, postupne, nic nepreskocil, jen mu to krapet trvalo. To zvedani hlavicky jsem prestala resit, normalne jsme formou hry cvicili, posilovali svalstvo a nakonec ji odlepil, ale uz si nepamatuji kdy
(ale to uz nebylo pro doktorku podstatne, videla, ze je vse ok).Vaš prcek je oproti našemu v te době akční ditko. A můj druhy syn (ted 18mes), taky dlouho nezvedal pri zkoušce hlavičku z podložky, proste na to kaslal, co se bude namahat… jinak vse dělal..točil se, pivotoval… pak ji ale nakonec taky pri přitazení odlepil (ten uz teda v 5mes). Pokud vas malej ma kylu a diastazu bris. svalu, tak to jiste bude souviset s tim. Moji kluci byli celkove „slabosi“