Přítel diabetik a snažení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
23
19.2.13 08:47

Přítel diabetik

AAhojky všem,
toto tema jsem zde nenašla (vlastně ani jinde na netu) tak snad máte nekterá zkušenost a podělíte se :)
Přítel má diabetes 1.tipu a snažime se o miminko, teprve první měsíc, ale zajímalo by mě jestli Vám kvůli tomu dělalo potíže otěhotnět? Co na to váš gynekolog, řešil to nějak s vama cukrovku? Neposílal Vás třeba na nějajake spešl vyšetření? Pořad mi vrtá hlavou aby cukrovku nemělo pak i dítě ale tam je stejná pravděpodobnost jako u zdravého člověka..prej..

Děkuji za případné odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22756
19.2.13 08:57

Můj manžel má cukrovku. Obě děti jsme počali na první pokus, nikoho jeho cukrovka nezajímala. Jinak mají diabetes 1. typu v rodině - má ji tchán a všichni 3 další sourozenci a nikdo z nich neměl s početím nikdy problémy.
Samozřejmě mám obavy, aby cukrovku neměly děti, ale nic jiného, než že je budeme víc hlídat, s tím asi neudělám. Stejně se u manžela v rodě projevuje většinou kolem 30. roku života. Nicméně na toto téma chci dát řeč s naší pediatričkou, takže mě taky zajímají názory ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
19.2.13 09:01

přítel diabetik

Ahojky, jsem diabetička taky 1. typu. Co vím, že pokud je diabetik otec dítěte, je dítě více ohroženo diabetem, než kdyby byla diabetička matka. Ale to jsou všechno malá procenta. Přítel by si měl také dávat pozor na to, aby neměl vysoký cukr, když se o dítě snažíte. Měla jsem známé, kdy muž měl diabetes a nemohli mít dítě hodně dlouho. Pokud se pokoušíte o mimčo, měl by to mít pod kontrolou i partner, aby spermie byly v pořádku. Jinak určitě poradí diabetolog, ať se přítel na to zeptá…Ale jde to. Já před 3. měsíci porodila naprosto zdravé dítě i s diabetem! Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
19.2.13 09:50

Švagr má diabetes na INZ, čekají druhé dítě, vše v pořádku. Nijak extra je nikdo nehlídal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.2.13 10:28
@Lady.Ella píše:
AAhojky všem,
toto tema jsem zde nenašla (vlastně ani jinde na netu) tak snad máte nekterá zkušenost a podělíte se :)
Přítel má diabetes 1.tipu a snažime se o miminko, teprve první měsíc, ale zajímalo by mě jestli Vám kvůli tomu dělalo potíže otěhotnět? Co na to váš gynekolog, řešil to nějak s vama cukrovku? Neposílal Vás třeba na nějajake spešl vyšetření? Pořad mi vrtá hlavou aby cukrovku nemělo pak i dítě ale tam je stejná pravděpodobnost jako u zdravého člověka..prej..Děkuji za případné odpovědi :kytka:

Ahoj, riziko je zhruba stejné, jako by tvůj přítel cukrovku neměl. Samozřejmě horší je, když je diabetičkou žena. Ale i tak se to dá zvládnout, já porodila zdravého chlapečka, ikdyž jsem byla v té době takřka 20 let na inzulínu. Hodně informací najdeš i na FB, nebo na webu… Neboj, určitě brzo otěhotníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6256
19.2.13 11:43

A já zase slyšela, že jsou více ohrožená vnoučata. Takže můj syn by měl být v klidu, ale jeho děti v riziku. Každopádně není dobře si s tím lámat hlavu, protože já jsem jediný diabetik v rodině a kde jsem to vzala je záhada.

@Lady.Ella přeji brzské těhotenství. V každým případě je lepší, když je přítel co nejlépe kompenzovaný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
19.2.13 13:14

Ahoj, pisu z mobilu, tak pardon za chyby. Manzel ma cukrovku 1.typu,zjistili mu ji ve 24letech, ted ma 32.je dobre kompenzovany, hlida si glykemie. cekame 2dite, s otehotnenim jsme problem nemeli. riziko, ze dite bude mit cukrovku, pokud ji ma otec ja asi 1% a to u syna, u holcicky je riziko jeste mensi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
19.2.13 20:02

Moc Vám děkuji, jsem trochu klidnější. Dyžtak zkusím zlanařit přítele ať se zepta u diabetologa, ale jen pokud to delší dobu nepůjde, nechci ho tím teď zatěžovat, musí teď být v co největší psychické pohodě :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.16 22:50

Ahoj holky,
moc děkuji za tohle téma! Přesto se pokusím najít někoho dalšího, kdo mě možná uklidní a poradí.
Můj přítel má DM 1. typu a od prosince se snažíme o miminko. Před pár dny jsem byla na gynekologii na preventivní prohlídce a taky jsem se s tím lékařce svěřila. Ta mi „jen“ doporučila nějaký doplněk stravy a že pokud se nezadaří hned, že se nemám stresovat. Do roka prý otěhotní jen 75% zdravých párů. Ale nenapadlo mě zeptat se na gyndě, jestli může mít přítelova cukrovka vliv třeba na jeho plodnost. Jak ale čtu, některé jste neměly problém otěhotnět? Nevíte, jak je to s dědičností? Protože diabetes má jeho otec i sestra a myslím, že je přirozené mít strach, aby to neměly i naše děti :( A nevíte, jestli je na plodnost větší problém, že jeho hodnoty glykémie hodně kolísají? Případně mohl by mu pomoci Folandrol nebo jiné přípravky na zlepšení kvality spermií?
Prosím zachovat anonymitu, snažení o dítě máme jako tajemství :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2248
16.1.16 23:01

Ahoj, jsem diabetička I. typu a co se dědičnosti týče, riziko je největší, pokud mají DMI oba rodiče. Pokud jen matka, je nějakých 13% šance, že dítě bude mít taky diabetes (to platí ale jen v případě, že se diabetes objevil před 8. rokem života.) U rodiče otce je to 4-6%, je úplně jedno, kdo další z jeho rodiny má diabetes také.

kdybyste byli diabetici oba, je šance až 30% a takové těhotenství je dost rizikové, pod přísným dohledem a podobně.

Na otěhotnění má samozřejmě vliv kompenzace diabetu, jak u ženy, tak u samotného muže. Pokud chcete otěhotnět, bylo by dobré, aby alespoň 3 měsíce předem měl přijatelný glykovaný hemoglobin (tak 40-50). Pokud glykémie kolísají hodně, není až tak problém plodnost, ale právě kvalita spermií, je větší riziko, že si zaděláte na nějakou VVV. S doplňky zkušenosti nemám, na mne stran diabetu funguje akorát inzulín a správná životospráva:)
Jinak na gynekologii o tom toho moc vědět nebudou, ať se přítel zeptá u diabetologa

Příspěvek upraven 16.01.16 v 23:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.16 23:15

@Kajuli Děkuji :hug: A co je myšleno tím VVV?

• Citovat
  • Upravit
2248
16.1.16 23:33
@Anonymní píše:
@Kajuli Děkuji :hug: A co je myšleno tím VVV?

Vrozené Vývojové Vady :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.16 23:39

@Kajuli Jo aha :oops: Asi by to měl probrat s diabetologem, co? Já sama nevím, jak moc mu hodnoty glykémie kolísají a co je u diabetiků běžné. Jen mám pocit, že dost řeší jak hypoglykémii, tak i ty vysoké hodnoty. :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.1.16 07:45

Ahoj, můj manžel je také diabetik prvního stupně. Má z předchozího manželství dvě už skoro dospělé děti, jedno to zdědilo po něm (nemoc se ale projevila až v 15 letech dítěte) a druhé je zdravé (zatím, má 17 let). Takže z mé osobní zkušenosti je dost velká šance, že naše dítě (zrovna jsme ve fázi snažení), bude mít cukrovku také. Prý ale v tom, že první dítě cukrovku v 15 letech dostalo, bylo to, že matka měla v sobě také nějaký (nevím přesně název) gen, ale ona cukrovku nemá, a ani nikdo z její rodiny. Zajímavé je, že v rodině manžela nikdo cukrovku nemá. Já jen tiše doufám, že naše budoucí dítě to mít nebude. Vím že jsou horší nemoci, když se dívám na manžela, tak kromě toho, že musí jíst zdravě a třikrát denně si píchat inzulín, to není tak strašné a žije úplně normální život

• Citovat
  • Upravit
2248
17.1.16 09:04
@Anonymní píše:
@Kajuli Jo aha :oops: Asi by to měl probrat s diabetologem, co? Já sama nevím, jak moc mu hodnoty glykémie kolísají a co je u diabetiků běžné. Jen mám pocit, že dost řeší jak hypoglykémii, tak i ty vysoké hodnoty. :?

Přesně tak, měl by to řešit s diabetologem. Nevím, z jakého jsi města, ale třeba v Ostravě ve fakultní nemocnici je diabetoložka, která má v péči přímo těhotné diabetičky a zabývá se diabetem a těhotenstvím všeobecně, takže v tomhle umí opravdu poradit i mužům diabetikům.
U diabetika by měly být normální hodnoty tak do 6 mmol/l před jídlem, 2 hodiny po jídle zvednutí maximálně o 2 mmol/l. Taky hodně záleží, zda je přítel na pumpě, anebo si píchá, s pumpou se dá o něco lépe čarovat:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí