Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím holky, chtěla bych se zeptat, jestli tady máte některá podobnou, nebo stejnou zkušenost. Máme skoro 5ti měsíční holčičku a občas se všichni sejdeme u přítelovo babičky na baráku, s celou jeho rodinou. Grilujeme a tak…a hlavně chci aby si malá zvykala na lidi, ale nerada vidím, jak si jí přehazují od jednoho k druhému a celou dobu jí tahají na ruce. Konkrétně mi vadí, přítelova teta, jak drží malou: Otočí si jí zády k sobě a drží ji jakoby v sedu, ale jelikož je trošku více přírodou obdařená, tak jak je malá o ni opřená, tak je celá ohnutá v zádech do záklonu a nebo naopak je moc v předklonu. Tahají jí tam chudinku všelijak možně, jenom né v klasické poloze v náručí. Dokonce jednou, když ji měla jakoby na rameni bříškem k sobě, tak se malá naklonila dozadu a hlavičku jí chytala tchýně.
…pořádně ani nevím, jak to mam popsat, jak jí tam všichni drží ale mam pocit že by asi už nejradši aby seděla, nejlépe chodila
…Ted by jste mi asi poradily at jí to řeknu, jenom že já už jí to říkala i naznačovala asi 3×
.Když jsem jí to řekla po prvé, tak malou chytla spávně, ale přijeli jsme znova a chytila si jí podle svého a nepomohlo to zopakovat pak ještě 2×
.Takhle jí chce pořad nosit asi už od 2-3 měsícu a já se vždy držím abych jí malou nevzala…prostě Helenku nemůžou někam položit a hrat si sní nebo blbnout…je jich tam 5 ženských a střídají se, kdo malou bude mít na ruce ted…kolikrát už jsem musela říct, at malou položí do kočárku na rovný, at si chvíli odpočine.
Tak jsem zvědavá na vaše reakce a doufám že jsem to snad nenapsala blbě a že tu nebudou samé negativní komentáře ![]()
Moje tchyne drží syna tak, že mu věčně padá hlavička.. pokaždé ji požádám, jestli ho může držet jinak, tak se ho snaží držet jinak a za chvíli ho stejně drží blbě. Taky nevím co s tím. ![]()
No, asi držím svoje dítě taky totálně blbě. A to je mladší. Nikdy jsem ho klasicky nechovala v náručí, asi by dost protestoval.
Jinak, tchyně někdy předvede šílený chvat - zvedne dítě tak, že jej uchopí za paže místo za trup, nevím, jak to popsat, prostě zespoda obemkne paže dítěte u ramen, místo aby chytila hrudník. Připadá mi, že je to tak na vykloubení ramen. ![]()
My jsme toto obesli tak, ze malyho vzdy nekde pohodime na zem, aby si hral, pokud neni na zemi, tak ho krmime nebo uspavame
nosit ho nechavame minimalne, ja vzdy nadhodim na manzela, ze at si pak je s nim doma, on sam ze ja ho teda tahat nebudu, ze to bych pak nic jineho nedelala…a hned je klid a vsichni si s mrnouskem hraji na dece na zemi a delaji blbinky ![]()
No pokud tam jezdíte jednou za měsíc, tak myslím že ta malá to přežije
jedna známá má ani ne 3m holčičku, a co ta s ní dělá za psí kusy..posazuje si ji normálně na klín, přitahuje ji do sedu, dává ji nad hlavu…
tam obavy o zdraví dítěte mám, ale ne, když se takhle chová jednou za čas ![]()
Ja tohle rikam uplne normalne. Kdyz vidim ze naseho prcka drzi nekdo blbe tak mu to hned reknu. Chodim s ni na rhb a nechci aby mi to ti lidi mrvili. Takze rikam i tenhle argument. Tedy diplomaticky.
Já vím, že je to s takovým člověkem těžký.
Tchyni jsme pořád říkali, ať mimino, které sotva udrží hlavičku, neposazuje. Za pět minut to dělala znovu.
Omezila jsem s ní kontakt na minimum. Nic jiného nepomohlo a dítě si zmrzačit nenechám! ![]()
Tak je pětiměsíční??? nebo pětitýdenní…můj pětiměsíční syn uměl držet hlavu perfektně a když se mu nelíbilo jak ho někdo drží dal to najevo
každopádně pokud nechceš aby ji chovali tak ji chovávat nenechávej. Jestli je to ale jednou za měsíc tak bych se nad to povznesla a neřešila, relaxovala a nechala ať si ji ponosí. Vždyť o nic nejde, tak nač hned trojčit
Pokud tam jezdíte minimálně, tak to neřeš, následky to na malé určitě nenechá. Mmch, kdyby se jí to hodně nelíbilo, určitě se ozve ![]()
Na jednu stranu je pochop, vidí malou málo a prostě si chtějí miminko pochovat, vždyť to jsou ženský od dětí ![]()
V klidu jí na to pokaždé upozorni a pokud jí bude držet blbě, tak si jí vezmi do náruče ty. My nesmíme malého tahat za ruce a jak vidím, že to někdo nerespektuje, jdu si k němu a přebírám si ho, nebudu riskovat, že mu něco udělají.
Tchyně a babička taky pořád posazovaly už od malinka, s komentářem „Podívej, jak je šikovnej“. Sna tisíckrát jsem řekla, že rehabilitační to zakázala (pak v dospělosti bolí záda, děti si zatěžují páteř atd atd). Koukaly, že jsem „Nějaká chytrá“ a za minutu zase. Pak ho zase „učí“ chodit atd. Děs! Vždycky bych vylítla z kůže. Většinou ještě poslouchám, že před třiceti (padesáti) lety se to taky dělalo a taky žijou
. Takže jsem to taky omezila a nebo náávštěvu plánuju tak, aby malej spal, nebo papal…
@petrul píše:
Pokud tam jezdíte minimálně, tak to neřeš, následky to na malé určitě nenechá. Mmch, kdyby se jí to hodně nelíbilo, určitě se ozve
Na jednu stranu je pochop, vidí malou málo a prostě si chtějí miminko pochovat, vždyť to jsou ženský od dětí
V pochování bych problém neviděla, naopak, byla bych ráda, že si zvyká i na jiný. Ale „násilim“ učit něco, na co má čas, to bych vraždila ![]()
Hele, pokud je to fakt jednou za čas a ne život ohrožující, tak bych zatnula zuby a nechala to být. případně pořád dokola citlivě upozorňovat, jak to dělat správně. ale v 5 měsících je už dítě dost velké, aby takovéto zacházení přežilo bez následků na zdraví
samozřejmě pokud nemá zdravotní problémy, které by takovéto zacházení plně vylučovaly. pak bych byla nekompromisní a trvala si na správném chování dítěte.
když to tak čtu, tak vidím v duchu sebe s prvním dítětem. taky jsem jen drhla zuby a v duchu řešila, jak mi babičky drží dceru špatným způsobem. ale neříkala jsem nic, chápala jsem, že si vnučku chtějí také užít. párkrát jsem ukázala správné držení a pak už jen zasahovala v případě, kdy to vypadalo hodně nebezpečně. u druhého jsem už byla ráda, že mám chvilku klid ![]()
Pokud někdo naši dcerku (6měsíců) nedrží tak, jak považujeme (i rehabilitační sestřička a lékařka)za správné, tak upozorním a ukážu jak na to a zdůrazním, že pouze takto je možné dceru nosit! a vše ostatní (chování svisle, posazování,…) nám doktorka zakázala! což je i pravda
obvykle tenhle argument zabere. Ale ty jsi máma a pokud ti vadí, že jde dcera z ruky do ruky, tak jí nedávej
lepší je ji někde položit s hračkama, ať na ní okolí dělá cukrbliky co hrdlo ráčí, chovat si ji nemusí, není to panenka na hraní
![]()