Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim!
Mam dotaz…
Jake jsou priznaky tehotenstvi u kojici zeny???
Mam 10 mesicni miminko, ktere stale kojim. Menstruaci mam jiz 4 mesice, ale ne prave pravidelnou. V prumeru tak 30 dnu az 32 dnu - cyklus. Naposledy jsem mela mes. 16. prosince a pred tim 13. listopadu a dneska je 20.ledna a jeste nic. Test jsem si jeste nedelala a ani nevim jestli neco citim nebo bych citit mela. Snad jen takova ta pred MS bolest.
Mate nekdo zkusenost s otehotnenim v dobe kojeni???
nekojila jsem, ale rozhodně otěhotnět můžeš, je to pověra, že když kojíš nemůžeš být těhotná, takže bych šla do testu…
Otěhotněla jsem v době kojení. Zístila jsem to podle testu, ktery jsem udělala ze zvědavosti. Nic zvlaštniho jsem jinak necitila. Teda na fizické urovní ne. Jen takové tušení.
Otěhotněla jsem při kojení bez předchozí MS. Příznaky jsem měla úplně stejné, jako při předchozím těhotenství. Ale nebyly tedy dřív, než v nějakém 6tt. Zjistila jsem to testem, dřív, než se příznaky objevily.
Ja vim, ze otehotnet muzu. Ani se tomu nijak nebranim… Testik si pravdepodobne udelam zitra. Jen jsem chtela vedet jake jsou priznaky tehu u kojici maminky. Priznaky tehu jsem mela kdyz jsem otehotnela poprve, ale nevim jestli jsou stejne nebo srovnatelne, kdyz kojim. Napeti v prsou citim kazdou chvili kdyz se mi plni mlikem. Bolelo me podbrisko jako pred MS, ale MS nedorazila a bolest zmizela. Tak nevim…???
Ahoj Beatito, zkušenost budu mít za chvíli. Tak ti jen napíšu, že pokud jsi těhotná, nemusíš přestat kojit. Mám taky 10měs mrně a plánujem další mimčo za 2 měsíce. Probírala jsem to s několika doktory a souběh kojení+těhu nebo kojení 2dětí zároveň není žádný problém.
Beatito, ja taky kojila pri otehotneni, mela jsem klasicky pres MS priznaky, jen MS nikde
Urco si zitra udelej test, kazda mame priznaky jine a test je spolehlivejsi nez nejaky rady. Drzim palce, aby byly dve carky ![]()
Taky jsem otěhotněla přes kojení (a to jsem byla po několikaletém snažení o první dítko na několika předtím neúspěšncýh IVF, dále bez jednoho vejcovodu a se špatným spg manžela - ale to je celkem mimo téma)
a dále - příznak u mě
- rozněžnila mě až téměř rozplakala reklama na Milku - to mi už vážně přišlo divný a udělala si test
(těhu bohužel skončilo zamlklým těhu - ale to už je jiná)
Beatito, otěhotněla jsem, když bylo synovi 8 měsíců, kojila jsem, neměla jsem menses vůbec. To že jsem těhotná jsem zjistila „náhodou“. Jednou mi bylo moc špatně, bolelo mě břicho- průjem, zvracela jsem. Manžel mě odvezl do nemocnice a bylo podezření na slepé střevo- teplota zvýšená, leukocity v krvi taky…jenom se doktorovi „něco“ pořád nezdálo. Pustili mě domů a ráno nová kontrola- to už si mě zavolal primař chirurgie na ultrazvuk a s nálezem- útvar na vaječníku a vděloze mě poslal na gynekologii. Já jsem brečela, že mám „nádor“ a proto jsem ani nedostala MS. Gynekolog mi udělal ultrazvuk a říká- jsi těhotná (byl to známý) a já, že nee
. Další den byly výsledky krve- HCG pozitivní… takže z toho „nádorku“ byla naše Kristýnka
. Už je to 15 let, ale pořád je to jako včera. Proto vím, že kojení není antikoncepce…Vlastně jsem tehdy neměla 3 roky MS-buď jsem byla těhotná, pak kojila, pak zase těhotná a zase kojila
Teď v červnu čekáme miminko a i po tolika letech- plánovaně ![]()
Háta_x píše:
Ahoj Beatito, zkušenost budu mít za chvíli. Tak ti jen napíšu, že pokud jsi těhotná, nemusíš přestat kojit. Mám taky 10měs mrně a plánujem další mimčo za 2 měsíce. Probírala jsem to s několika doktory a souběh kojení+těhu nebo kojení 2dětí zároveň není žádný problém.
Háto, viz můj předchozí příspěvek- syn 8 měsíců a otěhotněla jsem při kojení… Taky jsem plánovala, že budu kojit do porodu a pak „tandem“ obě děti. Ale ve 3.měsíci těhu mi dr. doporučil přestat, aby tvořící se mlíčko nebralo živiny plodu… Takže asi jak kdy…
já teda nejsem žádnej kojící expert ale není to tak že to složení mlíka se přizpůsobuje pootřebám miminka, a mění se? takže kojit roční dítě a novorozeně když každý z nich má jiné potřeby? nevím, třeba se mílím
zuzka.mamka píše:
já teda nejsem žádnej kojící expert ale není to tak že to složení mlíka se přizpůsobuje pootřebám miminka, a mění se? takže kojit roční dítě a novorozeně když každý z nich má jiné potřeby? nevím, třeba se mílím
Přizpůsobí se menšímu miminu. Pokud kojíš každé z jiného prsu, tak v každém se přizpůsobí svému dítěti. ![]()
birma píše:
Vlastně jsem tehdy neměla 3 roky MS-buď jsem byla těhotná, pak kojila, pak zase těhotná a zase kojilaTeď v červnu čekáme miminko a i po tolika letech- plánovaně
Mám to podobně. Já jsem otěhotněla, když malé bylo 15 měsíců. Vůbec jsem o tom nevěděla. MS jsem vůbec neměla. Na těhotenství jsem přišla úplnou náhodou, když už jsem byla ve 14tt
Absolutně ŽÁDNÉ příznaky. Jen šííííílená bolest zad, kterou jsem řešila všude možně. Nikoho tehdy nenapadlo, že by to mohlo mít spojitost s případným těhotenstvím. Takže jsem si první trimestr vůbec neužila
![]()
Birmo, bylo mi doporučeno kojit vždy jako první miminko a až pak to starší. Jednak jsou prsa nalitá a miminko snáz saje a jednak tím dostane ten správný poměr tekutin (přední mléko) a výživy (zadní mléko). No a starší tím bude jen na zadním mléce, takže sytějším pro jeho potřeby, příkrmy a pitný režim zajistí zbytek. Tak snad to klapne.
Mám mléka spoustu i teď, 10měs po porodu a spouští se mi krásně, a to i když kojím v noci á hodinu (malé rostly zuby a dva dny to byl mazec, ale na prsu se uklidnila a chrněla.)
Alpako, to mi taky říkali, jen si neumim v praxi představit kojit každé dítě výhradně z jednoho prsu.
háto, mě stačí, že se to přispůsobí malému mimču, starší to bude mít stejně jen na přilepšenou, spíš jako antižárlivé opatření. A když to bude dost dobré pro miminko, bude to dobré i pro něj. Kravské méko je taky přizpůsobené teleti, takže mě nijak netrápí, že mléko nebude přizpůsobené batoleti.