Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ženušky japato je to s tím přiznáním otcovství,někde čtu,že už ten papír musím donést sebou do porodnice (vyřizuje se předem s partnerem na matrice),pak prej stačí když rodný list vyzvedne taťulda a já se tam nemusím štrachat s malou.A jinde jsem četla,že až po porodu.Ale asi je lepší si to vyřídit s břuchem,než s malým mimískem.Jak jste to vyřizovaly vy?
Předem nebo po ![]()
Já s tím zkušenosti nemám, ale od kamarádek vím, že pokud chcete, aby se dítě jmenovalo po tatínkovi (příjmení), tak musíš už před porodem mít potvrzení o uznání otcovství). Asi to pak jde i po porodu, ale myslím, že zařídit si to předem je jednodušší.
hojky,
já to chtěla vyřídit, ještě než porodím, ale prý to stačí až po porodu..
Nezapomeňte si s partnerem vzít rodné listy, my si je nevzali, takže až porodím,tak tam budu muset znovu ![]()
ahojky my byli na matrice před porodem,ale to už je víc jak 12 let jak je to ted nevím,ale myslím že by to mělo být stejný.
Ahoj, já vyřizovala s břuchem asi měsíc před porodem
Došli jsme oba na matriku - s sebou OP a rodný list, oba - na místě sepsalí souhlasné prohlášení o otcovství a rovnou i jméno a příjmení potomka (obě pohlaví)- tento papír pak s sebou do porodnice. Rodný list vyzvedl otec cca 14 dní po porodu.
Marta01 píše:
Ahoj, já vyřizovala s břuchem asi měsíc před porodemDošli jsme oba na matriku - s sebou OP a rodný list, oba - na místě sepsalí souhlasné prohlášení o otcovství a rovnou i jméno a příjmení potomka (obě pohlaví)- tento papír pak s sebou do porodnice. Rodný list vyzvedl otec cca 14 dní po porodu.
tak tak RL vyzvedl taťka ještě jsem byla v porodnici. My akorát neměli vyplněný ty jména, protože se mi nechtělo. Papír s jménama jsem sebou nesla až do porodnice. Matrikářka sice prskala, že ty jména tam být musí, tak jsem jí řekla, že ještě nejsme dohodnutý…
Ahojky,tak my to vyřizovaly před porodem,chtěli to po mě už při sepisování porodopisu.
A rodný list,vyzvednul tatínek,ještě když jsme byly v porodnici,takže to je také bez problémů.
Řekla bych, že pokud má mít dítě příjmení otce, tak by se uznání otcovství a papír o jménu dítětě měl vyřídit před porodem. Nejsem si tedy 100% jistá, jestli je to tak povinné.
V každém případě bych to vyřizovala radši s bříškem. S miminkem pak lítat po úřadě
by se mi nechtělo. A třeba já se sotva dovlekla pro rodný list (špatně se mi chodilo kvůli hnuté kostrči, obří modřině a hojícímu se šití)
Přesně, pokud má mít dítě příjmení otce, mělo by se to vyřídit před porodem, jinak bude mít automaticky příjmení matky a muselo by se to vyběhat po. Mně to říkali, hrozilo, že porodím ve 33tt a neměli jsme to, tak jsme pak hned mazali na matriku, vyřízeno během asi 5 minut a papír jsme pak dali v porodnici na jejich příjem - matriku a RL přišel domů poštou. To, že mi tam dali moje datum narození 15.2.1907 je jiný případ, ale opravili to a poslali nový RL
Den, měsíc ani rok nesouhlasili, nevím, jak se zadařilo ![]()
JJ MUSÍTE NEJDŘÍV NA MATRIKU. NÁM V PORODNICI NA KLADNĚ ŘEKLI ŽE KDYŽ NENÍ PAPÍR Z MATRIKY TAK AUTOMATICKY BUDE V RODNÉM LISTĚ DÍTĚTE PŘÍJMENÍ PO MATCE. I KDYŽ U TOHO BUDE OTEC…
Mě říkali ať si to vyřídím předem, po porodu že by se to muselo řešit soudně…
A rodný list nám pak poslali poštou.
Je to,jak psaly holky přede mnou..Pokud chceš,aby dítě mělo příjmení otce,je potřeba zajít na matriku před porodem a uznat otcovství.Jména po nás nechtěli.Tak jsme to udělali u mého druhého dítěte..
Mám ještě starší dítě z jiného vztahu,otcovství nemám určené z osobních důvodů,dítě má mé příjmení a nikdo nic soudně neřešil.Prostě jsem to jen vysvětlila paní na odboru péči o dítě.Protože když nemá dítě určené otcovství,automaticky se to hlásí.Alespoň porodnice,ve které jsem rodila.Vysvětlila jsem to a tím to haslo.
Ahoj, já jsem rodila o malinko dřív a neměla matriku vyřízenou. Když se Kubíček narodil, paní z matriky musela uvést do všech papírů moje příjmení, i když byl přítel u porodu, proto se jmenoval v porodnici po mě. Když jsem šla vyzvednout RL šel semnou na matriku i přítel a matrikářka mu dala podepsat papír o uznání otcovství a vytiskla RL už s jeho příjmením…