Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jojo, neexistuje problem, ktery by zena nedokazala vyrobit.
Tohle vsechno je v tve hlave. Pokud se v tom budes stourat nebo to dokonce ventilovat pred partnerem, muzes si zadelat na poiradny problem. Nech to plavat.
Hlavně se ty nesnižuj ve svých očích. Ty jsi jedinečná, je to tvůj chlap, taky budete mít miminko dál-li osud. Nesrovnávej se s jeho bývalou.
@Jana206 @majki.r Celá ta situace na mě vyvíjí tlak…hlavně v okamžiku, kdy jsme se o těhotenství dozvěděli ze soudní žaloby o zvýšení alimentů. Ta vyzněla ve smyslu…vydělávate oba, já chudák těhotná a sama, chci místo 5000 rovnou 10 000 Kč. Samozřejmě, že dítě má otce, se kterým žije, ale popřela to. Soud zatím neproběhl.
@Anonymní píše:
@Jana206 @majki.r Celá ta situace na mě vyvíjí tlak…hlavně v okamžiku, kdy jsme se o těhotenství dozvěděli ze soudní žaloby o zvýšení alimentů. Ta vyzněla ve smyslu…vydělávate oba, já chudák těhotná a sama, chci místo 5000 rovnou 10 000 Kč. Samozřejmě, že dítě má otce, se kterým žije, ale popřela to. Soud zatím neproběhl.
Ke zvýšení alimentů bohužel dojít může, protože jeho bývalá žena má najednou dvě vyživovací povinnosti a tím klesla její životní úroveň. Pokud má malé miminko a je sama, není co závidět. Pokud popřela, že žije s otcem svého dítěte, můžete se pokusit dokázat opak - pokud při předávání desetiletého syna manžel překročí práh bytu. Bohužel se to ale špatně dokazuje.
Chápu, že je to situace nemilá, ale nedělej si ještě větší problémy než jsou, je to život. Nemyslím si, že by došlo ke zvýšení alimentů dvojnásobně, v popředí je hlavně jejich společné dítě, jemu musí významným způsobem narůst životní náklady. Nově narozené miminko, které má otce, by mělo mít výživné, pokud trvá na tom, že spolu nežijí.
Sama píšeš, že se o otěhotnění snažíte krátce, někdy to nejde „hned“,věřím, že až se to povede, uleví se Ti a bude líp..Prostě se stavíš(svým způsobem jsi postavena) do nevýhodné pozice. Ale soustřeď se hlavně na váš život a vztah, ne na dítě jeho bývalé.
@Anonymní píše:
Ale to přeci nemůže, ne? Její další těhotenství přeci není vaše věc ![]()
@majki.r No navlíkla to svou novou sociální situaci a nástup dítěte do 5 třídy…a tím podle ní rapidně narostly náklady na jeho výchovu.
@Jana206 píše:
Ke zvýšení alimentů bohužel dojít může, protože jeho bývalá žena má najednou dvě vyživovací povinnosti a tím klesla její životní úroveň. Pokud má malé miminko a je sama, není co závidět. Pokud popřela, že žije s otcem svého dítěte, můžete se pokusit dokázat opak - pokud při předávání desetiletého syna manžel překročí práh bytu. Bohužel se to ale špatně dokazuje.
Teda to jsem nevěděla, to je mazec. Takže chlap se rozvede, má jedno dítě a platí alimenty. A čím víc dětí pak ta žena má, s jinými partnery, tím vyšší alimenty on platí? Přestože ty děti nejsou jeho? To je síla ![]()
@Jana206 Víme zcela jistě, že s ním žije v společné domácnosti. Stačí se zeptat manželova syna. Víme celé jeho jméno, věk všechno. Bojím se toho, že při tak vysokých alimentech budeme těžko zvladat našeho prcka…mateřskou apod.
@majki.r píše:
Teda to jsem nevěděla, to je mazec. Takže chlap se rozvede, má jedno dítě a platí alimenty. A čím víc dětí pak ta žena má, s jinými partnery, tím vyšší alimenty on platí? Přestože ty děti nejsou jeho? To je síla
Zjednodušeně, ale je to tak..Bere se v úvahu to, že porodem dalšího dítěte jeho ženě klesla životní úroveň a tím i schopnost vyživovat to jejich společné dítě. S malým dítětem si přivydělat nemůže - i kdyby ty možnosti měla, dítě má právo být s matkou do 3 let věku doma a ona nemá žádnou povinnost jít do práce.
Samozřejmě další roli hraje to, co otec nově narozeného dítěte - kdyby s matkou skutečně nežil, tak i ona má po dobu dvou let právo na alimenty od něj na sebe - nejen na miminko, pokud s ní žije, bere se v úvahu jeho plat.
Zakladatelka je v poměrně blbé situaci, chápu, že ji to trápí. Bývalá žena porodila nové miminko, tvrdí, že s jeho otcem nežije, takže má nižší příjem..Zatímco ona žije v manželství, jsou zatím bezdětní a pravděpodobně oba vydělávají. Myslím si, že k nepatrnému zvýšení alimentů dojde.
Ale vztahovat to na to, že je v očích svého muže neplnohodnotná žena, to si myslím, že je problém hlavně v její hlavě ![]()
@Anonymní píše:
@Jana206 Víme zcela jistě, že s ním žije v společné domácnosti. Stačí se zeptat manželova syna. Víme celé jeho jméno, věk všechno. Bojím se toho, že při tak vysokých alimentech budeme těžko zvladat našeho prcka…mateřskou apod.
Ale až se narodí váš prcek, může manžel požádat o opětovné snížení alimentů a ty mohou být sníženy. Protože zase dojde na jeho straně ke změně situace - nová vyživovací povinnost, Ty budeš na mateřské, bez možnosti si vydělat(jak jsem psala výše, nikdo to po matce dítěte do 3 let nemůže chtít, i kdyby ty možnosti prokazatelně měla)..Toto funguje oboustranně, i otec může požádat o úpravu výživného.
Desetileté dítě by už teoreticky u soudu mohlo svědčit, v praxi se tak děje ale velmi zřídka, i kdyby šlo přímo o něj, protože je to určitá zátěž pro dítě.
Toto se těžko dokazuje, lidé mají různé důvody, proč popírají, že spolu žijí. Někdy více pochopitelné, někdy méně. Nemyslím si, že by z Tvého muže vytřískala dvojnásobné alimenty, i když k nepatrnému zvýšení teď pravděpodobně dojde.
@Jana206 píše:
Zjednodušeně, ale je to tak..Bere se v úvahu to, že porodem dalšího dítěte jeho ženě klesla životní úroveň a tím i schopnost vyživovat to jejich společné dítě. S malým dítětem si přivydělat nemůže - i kdyby ty možnosti měla, dítě má právo být s matkou do 3 let věku doma a ona nemá žádnou povinnost jít do práce.Samozřejmě další roli hraje to, co otec nově narozeného dítěte - kdyby s matkou skutečně nežil, tak i ona má po dobu dvou let právo na alimenty od něj na sebe - nejen na miminko, pokud s ní žije, bere se v úvahu jeho plat.
Zakladatelka je v poměrně blbé situaci, chápu, že ji to trápí. Bývalá žena porodila nové miminko, tvrdí, že s jeho otcem nežije, takže má nižší příjem..Zatímco ona žije v manželství, jsou zatím bezdětní a pravděpodobně oba vydělávají. Myslím si, že k nepatrnému zvýšení alimentů dojde.
Ale vztahovat to na to, že je v očích svého muže neplnohodnotná žena, to si myslím, že je problém hlavně v její hlavě
Děkuju za vysvětlení
, no je to teda blbá situace… ![]()
Ale i s tou poslední větou souhlasím, zakladatelko v tomhle klid a pozitivní myšlení, ať se miminko zadaří
![]()
Chápu tě
Dětnost je mezi ex a next tak trochu „nástroj boje“ - takové to „heč, jsem lepší, protože mám děti“ prostě fungovalo před tisíci let a platí přes všechnu modernitu doteď, zvlášť, pokud jsou ženy soupeřky (perete se o stejné zdroje - o výplatu tvého chlapa).
Přeji pevné nervy a velký nadhled, nic jiného asi nepomůže.
Ten pokles v očích partnera bude spíš jen v tvé hlavě, myslím si, že takhle chlapi neuvažují (ani milovníci dětí a porodů), zvlášť, pokud se o dítě sami pokoušíte chvilku.
Zvýšení alimentů je druhé téma - beru, že během let od posledního vyměření potřeby vzrostly (ač se alimenty vyměřují s ohledem na budoucnost, aby tam lidi neběhali každou chvíli), ale o dvojnásobek?
Ono dítě se podílí na životní úrovni OBOU rodičů - a že má matku, která se dle svých slov nechá oplodnit od „neznámého vojína“ fakt není vaše věc ![]()
To je trošku, jako kdyby chtěla zvýšit alimenty, páč si pořídila hezkou dovču s Providentem a teď jde do insolvence.
@Anonymní píše:
Ono ne všechno, co navrhovatel navrhne, soud schválí. 10 tisíc na dítě v 5. třídě mi přijde docela hodně.
@Knihomyš Já jsem to pochopila tak, že není oplodněná od neznámého vojína, dítě má v rodném listě (pravděpodobně) toho otce,„jen“ tvrdí, že s ním nežije, a to může celou situaci dost podstatně změnit.
@Knihomyš píše:
Ono ne všechno, co navrhovatel navrhne, soud schválí. 10 tisíc na dítě v 5. třídě mi přijde docela hodně.
Já myslela, že ty sumy nejsou myšlené vážně…ale jestli ano, pak ![]()