Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Soni,
mohla bych ti říct dva případy ze svého života, vlastně tři
kdy jsem otálela s řešením, léta to snášela a užírala se, nervovala, měla pomalu žaludeční vředy ze stresu. Nakonec jsem se postavila na odpor a pokaždé to mělo stejný účinek - dotyčný, dotyčná stáhli ocas mezi nohy a nechali mě být okamžitě! Jsem taky ten typ co nemá rád konflikty, ale bez nich to prostě nejde. Každý s tebou zachází jak se necháš aby s tebou zacházel.
Stefinka
Musim souhlasit se Stefinkou: Kazdy s tebou zachazi tak, jak si to nechas libit. Mne porad vrtalo, proc ke mne se chovaji timto zpusobem, zatimco jinde by si to nedovolili, az jsem na to prisla ke mne se chovaji takhle , protoze jim to dovolim ja! Jana
Ahojky Stefinko, asi máš pravdu, asi lidem dovolím moc. Protože je to už můj druhý incident ohledně návštěv. Nejdřív to byla kamarádka, která u nás seděla třeba do noci každý den a vůbec jí nebylo trapně, že nemáme s manželem žádné soukromí. Možná taky si vybírám špatné přátele. Ona sama si své soukromí velice chránila a mě samotnou dovnitř svého bytu nepustila.Pravdou je, že člověk se snaží být slušný a nakonec mu ostatní lidé přerostou přes hlavu. Většina návštěv je velice slušná a při prvním sebemenším náznaku se zbalí a jdou domů. Švagrová k nám takto začala chodit až když si našla tohoto nového přítele. Jejich první návštěva byla do 3 do rána, poslední asi 2 hodiny jsme si neměli co říci a koukaly se na televizi. Já jsem potom řekla, že jdu spát. Tak je tedy napadlo, že by se měli klidit. No ale další den nanovo.To už mi začínalo vadit. S manželem se vídáme jen večer, když přijede z práce a můžu říct, že díky nim jsme měli jen velice málo času na sebe. Nehledě na to, že člověk musel pořád být v očekávání návštěvy. To jsme dokonce jednou řekli, že nemáme čas a oni nám proběhli pod rukama do obýváku.
ahoj sonko,
mas to teda tezky
ja mela trochu podobnej problem - nam zase furt volala tchyne, at k nim prijedem, kazdej den volala, obden jsme tam byli, taky mi to vadilo, hlavne kdyz verunka byla malinka, protoze jsem domacnost vubec nestihala, ale hlavne ze jsme hodiny vysedavali u tchyne na navsteve - a tam je to naopak, ti nas proste nepustí driv nez v 8 vecer. to se muzem treba od peti balit, proste seberou verunku a tohle ji ukazujou a jeste tohle a jeste s timhle si pohrat… ![]()
a kdyz volala a ja ji slusne rekla, ze dneska neprijedem, tak se hrozne divila a vyzvidala proc a pak nam to vsechno naplanovala tak, abysme to stihli, takze jsem si vymyslela par „neprustrelnejch“ vymluv a v tejdnu jsem je proste na stridacku pouzivala - jako ze zrovna jdu k nekomu na navstevu, nebo ze verunce neni dobre a nechci ji brat ven, nebo ze jsem ji slibila jit treba do zoo nebo k vrtulniku… a vsechny navstevy u tchyne jsem smerovala jen na vikend. po mesici nebo dvou uz ji to asi doslo, takze ted vola „jen tak“ a na navstevu k nim chodime v sobotu - na celej den. sice si stezujou pribuznejm, ze nas skoro nevidi, ale at.
jsem na sebe docela pysna, ze jsem to vyresila takhle nenapadne, protoze tchyne je takovej dost zvlastni clovek, radsi bych se s ni do otevreny hadky nepoustela, pripada mi dost zaludna.. tak si radsi hrajem na kamosky.. ![]()
jeje, to jsem se ale vykecala, no trosku se mi ulevilo ![]()
kacatko
Kacatko,
tak toto tiez poznam. Akoby som v urcitych castiach citala svoj vlastny pribeh ![]()
Dobre si to vyriesila, to mna by ale asi presla trpezlivost. Ja ked sa mi tam nechce tak jednoducho nejdem a nevidim dovod vysvetlovat preco.
Soňko,
souhlasím s holkama, s tím, co už napsaly. A dodávám jedno: Tvůj protivník vycítí, jestli chceš podlehnout, jestli počítáš s tím, že se zase neubráníš nebo jestli prostě nepovolíš.
Já bych se chovala asi takto:
Zvonek. - Otevřu na tak malou škvíru, aby mé tělo celou škvíru vyplňovalo, aby mě nikdo nemohl obejít. - Návštěva chce jít dovnitř, ale nemůže, aniž by do mě strčili. - „Vy jste přišli na návštěvu? Promiň, ale já mám teď jiné plány, dneska na vás čas nemám.“ (V duchu si opakuji: Nemám se zač stydět, ONI se chovají vlezle!) - „A co děláš?“ - (V duchu: Co je jim do toho? Na to jim odpovídat nebudu.) „Dneska na vás nemám čas. Promiň, musím už jít!“ (A okamžitě jemně zavřu dveře, ale dám si pozor, abych jima nebouchla. Nejsem přece uražená, jen pevně rozhodnutá neustoupit. A jdu do pokoje něco dělat.)
Nevím jak tobě, ale mně hrozně pomáhá, když si můžu rozhovor takhle představit. V reálu to pak není tak hrozné, protože už jsem to přece několikrát zažila a vyzkoušela, i když jen ve svých představách. Rozhovor ve svých představách můžu také bez následků zkazit, začít znova atd.
Přeju úspěch
Janka
Ahoj Soňko,
víš něco o vyrážení klínu klínem? Prostě si pozvi nějakou jinou návštěvu, kamarádku, která tě od dveří odvolá právě ve chvíli kdy se tvoji „přátele“ budou tlačit dovnitř. Hned tak budeš mít možnost přidat argument, že tam máš kamarádku a řešíte problémy, kterých se oni dva nemusí účastnit. „Měj“ tam tu kamarádku pokaždé když oni přijdou, co na tom že už příště nebude povolávat z obýváku a vůbec u tebe nebude?
Někteří lidi jsou jako štěnice a desinsenkce je nevyžene napoprvé, počítej s tím. Hele, i Kája Gott přece zpíval: … všem návštěvám, prostě říkám chci být sám a zamykám! Je to o asertivitě, zkus se jich zeptat jestli by se třeba nechtěli jít domů učit na zkoušky?
Radka
Děkuji za Vaše odpovědi. Teď jsem se dozvěděla, že jí toho kluka maminka vyhodila z baráku, protože se neumí chovat a s ničím jí nepomůže. ![]()
Ona se tam asi před 3 týdny nastěhovala, protože si myslela, že jsou na ní doma všichni zlí… ![]()
Tak tady je jasně vidět, že problém není v nás. ![]()
Soňka
Ahoj,
je přece pochopitelné, že se k tobě snaží narvat - vopruz doma u holčiny, vopruz doma u kluka - havaj s Internetem u švagrové, které si vždy vnutíme… divíš se, že tam lezou? já ne.. Kdyby začal i vopruz u tebe - platba Inetu, domácí práce na oplátku za to, že tě návštěvou zdrželi a ty bys to nestihla… Na otázku proč nemáš čas, jim klidně řekni, že až budou mít dítě, starost o domácnost, práci a školu, tak to pochopěj a do té doby, ať se už tak blbě neptaj ![]()
Já bych je vyprovodila raz dva… však my jsme si ty roky dospívání taky museli doma vydržet a oázy klidu nebyly k dispozici… tak to oni taky zvládnout… Když odchází z domova, že tam na ně jsou zlí a musí makat, buď také taková… jim to neuškodí… oni jsou v tomto věku či s touto mentalitou fakt splachovací… Pak napiš jak jsi to zvládla ![]()
Držím palce,
nepřihlášená Efina
Ahoj Soni a Effi!
No, Effina to vystihla, myslím, že to sedí.
O asertivite v tomto prípade ťažko aj uvažovať, keď je z toho človek na prášky, nech si každý myslí, čo chce, tam končia dobré predsavzatia.
Zjavne, aj keď majú doma problémy, Ty si ešte slabá, že od Teba neušli, tak žiaľ asi musíš dať pocítiť že aj u Teba platia rovnaké pravidlá na prežitie ako doma.Teda, že tiež rada spíš, ješ, že skrátka chceš žiť.
Tuším Steffinka písala o retiazke na dverách…
No, ke%d to inak nejde, nebudeš predsa bojovať „klackem“, hoci ja ako sa poznám, moje asertívne chovanie by skončilo presne tam, kde by začínala moja únava a nedostatok slobody
![]()
Fakt Soni, asi je najlepšie mať to vo vnútri dokonale doriešené.Sú to mladí ľudia, ktorí vedia o Tvojom živote figu/je na to aj lepší výraz
/, tak prečo by si mala vylepšovať skóre ako správná „švagrová“, nemá to zmysel, pokiaľ to Teba neteší a zaťažuje.
Páčko!
Ahoj Sonko,
přečetla jsem celou diskusi a protože ti moc držím palce, abys vše vyřešila především ke své spokojenosti, dej vědět, jak ti dopadla konfrontace s nevítanými hosty.
Díky, myslím, že nejsem sama, kdo je tady zvědavý ![]()
Ahoj
Mám zde celkem dlouhý příběh, na jehož konci bych váš chtělbpoprosit alespoň o nějaké rady, vyavětlení, či pomoc.
Začnu asi s tím, že mi je 32 let, do nedávna jsem měl 4roky krásný vztah, semtam nějaká neshoda s partnerkou apod.,jinak to celkem klapalo.2× jsem nám koupil dovolenou u moře, což bylo takové zpestření našeho vztahu, jezdili jsme na hudební festivaly a punkové koncerty. Naskytla se i možnost, koupit byt, vzal jsem si, do té doby nijak výrazně zadlužen, hypotéku a za pomoci rodičů partnerky, jsme si ho nechali zrekonstruovat, abychom mohli žít, jako rodina ve svém. Potom, zhruba po třech letech vztahu se nám dvoum narodil do covidové doby chlapeček, kterého jsme moc chtěli. Měli a máme ho strašně rádi, ale tehdy zároveň tehdy se před námi objevili problémy…Během partnerčina těhotenství jsme vypustili sex.Bral jsem to s respektem a pochopením. Prostě ne každá holka to během těhotenství chce a tak jsem vydržel.3 měsíce po porodu mě ještě poprosila, abych nějakou dobu vydržel. Tak jsem si řekl:,,Vydržel jsem to do teď, vydržím to ještě pár měsíců„.Po půl roce(během něj jsem se párkrát zeptal, jestli teda něco bude..Nebylo),jednoho dne vznikla na toto téma hádka, kdy mi bylo vyčteno, že otravuju. Když už jsem 11měsíců po porodu na partnerku zatlačil, řekla mi, že už jsem ji přestal přitahovat a že je konec našeho vztahu a že jsem to už měl dávno prý poznat…No..A já furt čekal. Tohle se teda moc nepovedlo. Bohužel, při návštěvě její rodičů před oslavou 1.roku syna, jsem na otázku její matky, co se děje, že jsem bez nálady odpověděl, že se se mnou partnerka rozešla. Chtěl jsem se na nadcházející oslavě s ostatními členy rodiny vyhnout tématům "SEX“,svatba(měl jsem v plánu ji požádat o ruku) atd, tak jsem asi udělal takovou blbost a poprosil jsem tu její matku, aby to nějak šetrně před oslavou ostatním členům rodiny nějak " vyslepičila",protože to bylo pro mě blvé období a šok.
Zde začínají první problémy. Partnerčina matka do té doby o našem rozchodu prý nevěděla a prý jí to trochu mrzelo. Já jsem byl ochotný udělat maximum pro to, abychom se s partnerkou zase dali dohromady, ale bohužel se dál prohlubovaly problémy s tím, že jsem hodně řešil narážky od partnerky, že několik dnů před výplatou nemáme na jídlo, navíc se zhoršoval můj psychický stav ze stresu v práci a z toho, že ačkoli má ona mateřskou a já platím doma úplně všechno, včetně i jejích potřeb, furt je to asi málo a nemůžu si dovolit v práci zvolnit, nebo najít jinou, abych mohl být více doma za stejné peníze.
Jezdím s kamionem po celé Evropě a doma jsem 4dny v měsíci. Beru 40-45000,se kterými hospodaří po neshodách jen ona, stav je stejný, jako, když jsem hospodařil doma s penězmi já, takže úplně na…
Jelikož skoro každý víkend tráví teď už má bývalá partnerka sobotní, někdy i nedělní odpoledne u svých rodičů, nezbývalo mi, než tam chodit s ní, protože jsem nechtěl být ochuzen o čas s klukem. Během 4měsíců jsem začal sledovat, jak se mění chování jejích rodičů vůči mně. Začal jsem se mezi nimi cítit dost nepříjemně, často lehce naznačovali, že jsem strašně hádavej a spíš vyzdvihovali tu svou rodinu oproti mně a té mojí, ale nechtěl jsem nijak kazit atmosféru návštěv. Víc a víc jsem sledoval, jak mě spíš trpí, než, abych byl u nich vítán. Bohužel jsme se ale párkrát dostali do hádky kvůli mému osobnímu životu, očkování proti covidu apod. Problém u mě oproti partnerce s jejími rodiči je, že jsem během covidu nikoho nesoudil za to, jestli je, nebo není očkován, sám jsem dlouho čekal, zda se očkovat, jelikož jsem se chránil všude speciálně navrženou maskou, lepší, než respirátory. Nakonec jsem jim řekl, že jestli se naočkuju, nikdo se to nedozví, protože mě štve, jak se společnost-lidé a kamarádi rozkmotřují jen kvůli tomu, že je někdo očkován a jinej ne. A tak se stalo. Atmosféra v rodině byla špatná. Vánoce ušly, ale před silvestrem dostal kluk horečku a jel do nemocnice. Když k nám přijel partnerky táta, tak jsem ho poprosil, aby mě s sebou vzal do nemocnice, protože malej jel s maminkou v sanitce…Ujel mi. V nemocnici se pak ukázalo, že jsem očkován, což vyvolalo jistě v rodině partnerky úlevu, ale zároveň velkou zlobu ve mě, že jsem jim vlastně lhal, protože jsem nadával, jak je pro neočkované drahé testování a pro očkované zdarma, udělal z nich před doktory blbce atd.
Teď se dostávám do doby blízké, kdy asi před dvoumi měsíci mi trochu ruply nervy a rozčílil jsem se, když mi býv. partnerka zakázala, vzít si v květnu/červnu malýho na několik hodin ke kamarádce, také s dětmi, na návštěvu, kde mají koně, kozy, slepice…Na vesnici. Prý na 1a 3/4 roce mi nepůjčí dítě jinam, než do okolí a max na dvě hoďky. Já chápu, že jsem pryč dlouho, většinu času tráví s mámou, babičkou a dědou(jeho první slovo bylo:„Děda“) a nejspíš má ona obavy, že by se něco mohlo stát. To fakt respektuju a už jsem změnil názor. Taky se nám asi na půl roce stala menší nehoda na procházce s kočárkem, kdy jsem si při tlačení do kopce zkratkou dal s malým „hlavičku“(podjela kolečka, kočár se naklonil na mě, já šel do podřepu a „berany duc“)Nic se mu nestalo, ale tak jsme se báli, až jsme malýho vzali na RTG a to dost změnilo její úsudek vůči mě a půjčování malýho na procházky/výlety. Taky má malý teď období vzdoru, takže jako maminky víte, jak se dítě v tomhle období chová. Obrátil jsem se proto na partnerky matku s prosbou, aby mi v tomhle případě pomohla, bohužel rady po telefonu se zvrtly v hádku po tom, když isem vyrukoval s tvrzením, že moji známí (chlapi)nemají s půjčováním svého dítěte na delší dobu během dne mimo matku ve věku do dvou let problém a že dnes je oproti době před dvaceti lety i možnost získat cenné informace o výchově a zkušenostech s ní i na internetu, načež jsem byl seřván za to, že tvrdím matce od třech dětí, že je špatně vychovávala apod. Prostě blbě si to přebrala a teď jsem u nich zkončil. A hlavně, taky proto, že jsem si nenechal líbit, že na mě řve a zařval jsem na ní taky. Podotýkám, že mám ke starším lidem úctu, ale nechci na sebe nechat křičet. Není mi moc let, ale nejsem ani malej Jarda.
Při poslední návštěvě, po nedorozumění při předávání malého na hlídání právě babičce a dědovi celá tahle nepříjemnost, co se táhne už déle, jak rok a půl, se strhla mezi mnou a oběma rodiči býv. partnerky velká hádka, kdy mi bylo vyčteno, že jsem se nepostaral o rodinu, že jsem si nenašel jinou práci, že jsem nýmand, co se na malýho s ní vykašlal, že litujou toho že si mě připustili moc k sobě, že jim nejspíš zase začnu vykat a že jsem nevychovanej, drzej spratek, co si dovolí řvát na ně, protože oni mohou, já nesmím a že litujou, koho si vybrala za partnera.Dost mě tohle po tom, jak se snažím, aby expartnerka a můj kluk měli fakt vše potřebné, jak mi nezbývá často ani na jídlo v práci, na nové oblečení alespoň jednou do roka, protože vše dělám a dotuji z drtivé většiny jen pro ně, dost vzalo. Nedokážu se s tím psychicky srovnat.Furt jsem na cestách, protože veškeré výdaje nás třech, vydají na měsíc s připočtením plateb z mateřské cca 50000(hypotéka, garáž, jídlo, pleny, jídlo malému každoměsíční šetření na dárky její velké rodině, vč. malého, pojistky výdaje za PHM, psa, zálohy na služby, splátky jejího auta, telefon, internet, nebo šetření na dovolenou).Teď to v té práci je o to horší, když jsem v cizině a slyším od ní, jak je to s malým pro samotnou holku těžký. Nemohu si najít jiný job, protože jsem vyučen a bohužel pro mě není nikde pozice s příjmem, který by mi nahradil ten můj stávající. Chtěl jsem po narození malého omezit ježdění alespoň s častějšími návraty, ale opět za menší peníze. Navíc po narození malého v covidové době to bylo s kšefty a prací dost mizerné, když řada fabrik jela v omezeném režimu, nebo nejely vůbec a autodoprava je i závislá na fabrikách. Ovšem tohle mi její rodina nechce věřit. Jsem teď, jako páté kolo u vozu. Nemůžu z vlastní vůle k nim na návštěvu, protože chtějí, abych se omluvil za to, že jsem na ně řval a řekl, co jsem řekl. Je mi to všechno moc líto, ale omluva by nic nespravila, navíc teď už vím, po tom, co mi řekli, za jakého parchanta mě mají. Kluk navíc bude mít oslavy narozenin vždy u nich já ho díky této situaci budu vídat o víkendech méně.
S bývalou partnerkou žijeme stále v jedné domácnosti, protože jí přeci pochopitelně nemůžu jentak s malým vyhodit a nechci, hlavně kvůli němu. Nechci mu tím ublížit, protože ho fakt mám moc rád a slíbil jsem, že ten byt bude jednou jeho a chci to dodržet. Ona by hlavně neměla ani za co, kam jít. Já se odstěhovat taky nemůžu, protože nemám finance na jiné bydlení, když ještě k tomu platím hypotéku a spoustu jiných důležitých věcí pro ně dva. Každý den si pravidelně voláme. Já jsem za to rád. Rád si povídám a byl jsem na hovory s ní zvyklý. Dokonce, kdyby přišla s tím, že by to chtěla zase dát dohromady, ani bych neváhal a řekl jí, že klidně. Vím, že by mě to vyléčilo i z depresí, které jsou následkem těchto problémů. Ona, ani její rodina toitž asi ani není tak zlá, jak se z toho, co tu píšu zdá, jen spoustu věcí pochopili ode mě špatně, nebo jsem udělal chybu v komunikaci já. My dva vycházíme spolu dobře, vždy až do chvíle, kdy přijde řeč na vztahy s její rodinou moje a její problémy. Na její tvrzení, že jim prý narušuju jejich pohodu svou přítomností po návratu z cest, už jsem si zvykl.
Dokonce i, podle ní, na její „humor“ vůči mému vzhledu, postavě, přirození apod.
Co se týče pohledu na ní a na ty její rodiče, tak oni jsou i celkem hodní, obětaví, rádi malému a jí pomůžou, ale mají jiné zásady, náhled na společnost, život a navzájem se nikdy nepochopíme. Myslel jsem si, že by potřebovali opravdu vysvětlit, že není vše, jak si oni myslí, ale oni to nechtějí chápat a nedají mi ani možnost, protože mám prý dlouhé monology, které nikoho nebaví poslouchat až do konce.3×-5× za minulý rok jsem se s ní pohádal, tudíž jsem podle nich zlý.
Teď jsem ve stádiu, kdy už nevím, jak a co někam posunout, aby se situace nějak v rodině zlepšila. Můj kluk je to nejcennější, co mám a bojím se, že tímhle vším přijdu o jeho dětství a neustále je všechna vina ze strany její rodiny svalována na mě. Bohužel já se s mou rodinou po neshodách a po tom, co jsem se hodně zastával v minulosti rodiny partnerky, nestýkám, takže nemám teď oporu ani z jedné strany. Víte někdo, jak to všechno nějakým způsobem napravit, nebo co můžu teď dělat? Já už fakt nevím. Pokud vám něco nesedí, rád vysvětlím v diskuzi.
Díky