Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bamba píše:
Víš jak? Tchýně vychovala chlapa, kterého si snacha vzala pro jisté vlastnosti. Výchova jeho matky byla podstatná, aby z něj vychovala někoho, koho miluje a ví proč. Takže to nemůže být až taková semetrika. Nehážu všechny tchýně ani snachy do jednoho pytle, ale v této době si hodně snach myslí, že snědly všechnu moudrost světa a blbá tchýně ničemu nerozumí.
Budu trochu ot, omliuvam se. Ale posledni dobou mi to vrta hlavou (na kvuli tchyni, ta je super tolerantni uzasna baba, zaplat panbuh za ni! Ale kvuli me matce..) Jasne, ze babicky jsou zkusenejsi ve vsem, to nelze popirat. Ale ja nechci byt jejich nevyzadanymi radami pripravena o moznost ziskat ty zkusenosti taky. Sama. Chci mit sanci delat chyby a ucit se z nich, ne jen poslouchat dobre rady (byt nezpochybnuju jejich valuditu) chtit si delat veci po svem a sam je prece prirozene… proto si myslum, ze ma spousta zen problem s nevyzadanymi radami a vnucovanymi zkusenistmi starsich zeb/matek. Bere nam to svobodu jut svoji cestou a objevovat svoje vlastni ameriky…
@sakota píše:
Budu trochu ot, omliuvam se. Ale posledni dobou mi to vrta hlavou (na kvuli tchyni, ta je super tolerantni uzasna baba, zaplat panbuh za ni! Ale kvuli me matce..) Jasne, ze babicky jsou zkusenejsi ve vsem, to nelze popirat. Ale ja nechci byt jejich nevyzadanymi radami pripravena o moznost ziskat ty zkusenosti taky. Sama. Chci mit sanci delat chyby a ucit se z nich, ne jen poslouchat dobre rady (byt nezpochybnuju jejich valuditu) chtit si delat veci po svem a sam je prece prirozene… proto si myslum, ze ma spousta zen problem s nevyzadanymi radami a vnucovanymi zkusenistmi starsich zeb/matek. Bere nam to svobodu jut svoji cestou a objevovat svoje vlastni ameriky…
přesně! jenže někdo tohle bohužel nepochopí
přijde mi, že ve společnosti je prostě zakořeněné, že tchýně si zaslouží respek, jen proto, že je tchýně
Trochu OT, snad mi prominete.
Každá tchyně byla přeci v pozici snachy, prvorodičky. A měla taky svou tchyni a ta jí taky (možná) prudila svými radami. Nevěřím tomu, že naše tchyně a matky slepě čekaly na návod: „jak zacházet s dítětem“ od svých blízkých.
Má tchyně bydlela po svatbě a s prvním dítkem u rodičů manžela. Její tchyně jí taky dávala nevyžádané rady, její manžel to zatrhl, ostrým rozhovorem se svou matkou. Následovalo odstěhování a klííííd.
Má tchyně je touto zkušeností natolik poučená, že jsem od ní nikdy žádnou radu nedostala.
Prostě to bere tak, že si v tom musím najít svou cestu.
Takže to není jen o těch namyšlených snachách, které sežraly moudrost světa. Měly by si tchyně vzpomenout na své začátky…
@bamba píše:
Víš jak? Tchýně vychovala chlapa, kterého si snacha vzala pro jisté vlastnosti. Výchova jeho matky byla podstatná, aby z něj vychovala někoho, koho miluje a ví proč. Takže to nemůže být až taková semetrika. Nehážu všechny tchýně ani snachy do jednoho pytle, ale v této době si hodně snach myslí, že snědly všechnu moudrost světa a blbá tchýně ničemu nerozumí.
Podivej, vychovala. Chovani cloveka apod. je dane vychovou Ok. Ale to, ze dite nechodi, ze je to ma chyba, to, ze ho v 8 mesicich neposazuji na nocnik, ze nedavam do sedu mimino, ktere jen lezi atd, to je o necem jinem. To ze nerespektuje me ani lekare a dela s ditetem neco, co nedoporucuji, protoze „ona to tak taky delala“, tak to spravny neni, ne?
Názor na tchýni? Nenávidím ji. Ovlivňuje mého manžela tak zásadně, že to by tu vydalo na román. Příklad - bez mého vědomí, za to s vědomím rodičů koupil za naše úspory les, potřebuji nové auto, nebude, tchýně řekla, že to, co mám, mi stačí, a další a další podpásovky. A paradox? Do 25 let můj manžel své rodiče téměř neznal. Tchýně nám ničí manželství a život. Bohužel. A bohužel, nejde s tím hnout. ![]()
@bamba píše:
Nemuze byt az takova semetrika? Mam nejlepsiho manzela, jakeho jsem si mohla prat. Jeho uzasna matinka o nej doslova v detstvi prerazila varecku, pasek a zavirani v komore byly jasna volba. Vyrazy jako haj.zl, deb.il. Ona ale nemuze byt takova semetrika..vis ty co, bez do haje.
@karcasebkova píše:
Jsem vas navnadila
Tato diskuze asi ani nema otazku, spis potrebuju ventil, abych si zachovala slusne mravy.
Problem je tchyne…
Uvodem jen toto, manzel ma bratra, pohadali se spolu, nebavili se, ignorovali, budiz. Problem nastal, az kdyz se do toho vlozila jejich matinka. Je vicemene jedno, kdo z bratru mel ve sporu pravdu, nicmene tchyne jednoho krasneho dne totalne histericky (vazne neprehanim) servala myho chlapa, ze nici rodinu, ze dela rozbroje, at brachovi odpusti popr. Se omluvi, behem jejiho jekotu jsem sbalila naseho malyho, ze odjizdime, ze nechci, aby to poslouchal. Byt je mu pul roku. Nacez pocastovala nejakymi prupovidkami i me. No a sel cas a matka se neozyvala…me to vubec nevadilo, ale muj chlap z toho byl spatnej, je to mama. Takze k nim zajel, omluvil se matce!!! Vlastne za nic, jen aby byl klid. A ted po me chce, abych i ja delala, ze je vsechno v poradku. Ale to sakra neni. Jen na ni pomyslim, mam vysokej tlak, v nasi rodine se nikdy nekricelo, nenadavalo, chovame se k sobe slusne, vazime slova..ty nejdou vzit zpet. A ja mam osypky z toho, ze ona se ted na me bude smat a delat jakoze nic a zase mi bude vycitat, ze ji malyho nikdy nenecham hlidat, jak asi kdyz kojim!!! A ted uz se hlidani ani nedocka. Nechci, aby moje dite nekdy chytlo taky takovy moresy. Jsem z ni zhnusena!!! Jsem zvedava, jak nase prvni setkani zitra dopadne.
Když ty moresy nechytl manžel a vybrala sis ho za partnera, tak to nechytne ani dítě.
@karcasebkova píše:
@inkakřivák …dekuju! Ja se snazim potlacit svou,,hrdost" pro klid v rodine. Ale stejne mi to v hlave zustava..uz nikdy ji nebudu verit, ze jednou nevyjede stejne i na me, az se ji neco znelibi, uz ten vztah nebude jako driv..a uprime me to mrzi, pac svou mamku mam dalekoA pritom by stacilo, aby ona potlacila svou hrdost a jen rekla, ze ji proste ujely nervy…vsichno delaj chyby…ale to ona zas nee…
A víš co? Nakonec to bude stejně užírat čas a nervy jenom tobě. Je to nesmysl, živit v sobě zlobu a hořkost. Co z tohéo mi řekla tchyně před deseti lety. je to hloupost. A k té důvěře - vážně si myslíš, že kvůli jednomu problému má cenu hned zavrhnout člověka? Víš, kolikrát tě třeba v životě zklamou děti? Anebo tě může zklamat vlsatní rodič, i vlastní manžel, i sourozenci. Kdyby se člověk měl hned s každým rozejít, nemáme nikdo nikoho. Je to prostě nesmysl a kazíš život jenom sobě a taky manželovi. Stojí ti to za to?
@sakota píše:
A co to vzít jednoduše jinak - že ona tě nenutí, jenom prostě říká, jak to dělala ona? běžně přece takhle mluvíš třeba s kamarádkami, ne? jako - ty umýváš okna takhle? Hm, to já takhle - a hádáte se? Ne. Nech je říci svůj názor, na to máme všichni právo, poslechni si ho, řekni na to - hm, zajímavý, a já to budu dělat takto. A je hotovo. Propána děvčata, chovejte si tu širší rodinu - víte, že člověk, který ji má, žije déle a nemá tak brzy stařecké potíže?
@inkakřivák píše:
A co to vzít jednoduše jinak - že ona tě nenutí, jenom prostě říká, jak to dělala ona? běžně přece takhle mluvíš třeba s kamarádkami, ne? jako - ty umýváš okna takhle? Hm, to já takhle - a hádáte se? Ne. Nech je říci svůj názor, na to máme všichni právo, poslechni si ho, řekni na to - hm, zajímavý, a já to budu dělat takto. A je hotovo. Propána děvčata, chovejte si tu širší rodinu - víte, že člověk, který ji má, žije déle a nemá tak brzy stařecké potíže?
Jj, souhlasím. Dřív se prostě věci dělaly jinak, dneska taky každý dělá vše podle svého uvážení. On problém je v okamžiku, kdy např. zrovna právě ta tchýně nerespektuje metody snachy a dává to najevo. Je na ní vidět, že se s tím nedokáže „smířit“. Ale myslím si, že my budeme stejný, až budou mít děti naše děti ![]()
Já jsem teď momentálně na tchýni naštvaná.
Když se vrátím do minulosti, tak nikdy nepřijela vozit kočárek,
nikdy mi děti nehlídala, když byly nemocné.
Když měl malej nebo malá narozeniny, tak jsem ji zvala na oslavu a ona, že dá ještě vědět. Pak byl pátek, sobota a já nevěděla, jesli přijede,¨
tak volám…tak jsme se na to příště vykašlali a už jsme ji nepozvali a
jednou to pěkně malýmu vyčetla, já jsem se jen držela.
Teď když jsou děti větší, tak furt otravuje, že nejezdíme atd.,
ale ani se mi za ní nechce, je to pro mě cizí člověk.
@inkakřivák píše:
Souhlasím s tebou. Jen v tom porovnání s kamarádkou je problém, že ta kamarádka tím svým způsobem tobě za zády okna v tvém domě neumyje. Popř. ti nebude při každé návštěvě říkat, jak máš šmouhatá okna a že kdybys to dělala tím jejím způsobem, tak je zaručeně mít šmouhatá nebudeš. Rozhodně potom nebudeš mít chuť ten její způsob byť jen vyzkoušet.