Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pomka píše:
Jj, souhlasím. Dřív se prostě věci dělaly jinak, dneska taky každý dělá vše podle svého uvážení. On problém je v okamžiku, kdy např. zrovna právě ta tchýně nerespektuje metody snachy a dává to najevo. Je na ní vidět, že se s tím nedokáže „smířit“. Ale myslím si, že my budeme stejný, až budou mít děti naše děti
Nerespektuje - tím myslíš to, že je vidět, že se jí to nezdá? Důležité přece je, že si to uděláš po svém. No a nezdá se jí to, protože se to tak nedělalo, nezná to. Tak se jí to nelíbí. A určitě budete taky takové, to si pište, taky se vám to nebude třeba líbit, a když se nebudete tvářit nadšeně třeba nad tím, že se malé děti třeba mají posazovat, i když se ještě neposadí samy, nebudete to chtít pochopit. tak jako pro nás je těžké najednou se držet toho, že se děti posazovat nesmějí.
Tak když ti je umyje, tak klidně řeknu - vidíte? Kdybych je myla po svém, tak to bylo dobré. Ten váš styl mi prostě nevyhovuje. Ale ne - asi bych hezky pěnila a vysvětlila - ne ječela, ale vysvětlila bych jí, že tohle dělat nebude, že si to nepřeju, a jestli to zkusí, tak jí přijdu umýt okna k nim. A jak ti je vůbec může mýt? ona má klíče?
@inkakřivák píše:
Tak když ti je umyje, tak klidně řeknu - vidíte? Kdybych je myla po svém, tak to bylo dobré. Ten váš styl mi prostě nevyhovuje. Ale ne - asi bych hezky pěnila a vysvětlila - ne ječela, ale vysvětlila bych jí, že tohle dělat nebude, že si to nepřeju, a jestli to zkusí, tak jí přijdu umýt okna k nim. A jak ti je vůbec může mýt? ona má klíče?
Já to brala jako metaforu podle tvého příkladu, takže ekvivalent klíčů by byl, když hlídá děti bez dozoru matky.
Se svou tchýní problém nemám, není to láska, ale vycházíme spolu. Ale třeba když jsem jí řekla, že má syn atopický ekzém ať mu dá jen jednu meruňku, tak mu jich za rohem na zahradě nacpala dalších pět. Nebo ho přes mé upozornění přecpala dortem, tak v noci zvracel. Ale neřešila jsem to, jen jsem jí prostě řekla, že zvracel, sama se chytla za nos. Ten ekzém začala respektovat až poté, co sama přišla, že má syn nějakou vyrážku a pořád si to škrábe. Tak jsem jí řekla, že to je přesně ten ekzém a že mu na to dělá kyselé ovoce blbě. Ale jak říkám, my máme vztahy dobré.
@bamba píše:
Není to tchýněmi, ale snachami. Většina těch, co si myslí, že sežraly všechen rozum světa, ža jsou dokonalé a nikdo jim nesahá ani po kotníky z principu tchýně nesnáší. Neumí být empatické, nejsou ochotny mít tolik úcty k matce svého manžela, aby ji respektovaly. Tchýně není problém. Problém bývají všeznalé dokonalé snachy.
Ne vždy je to ovšem pravda.
Ta tolerance chybí na obou stranách.
Mě když by tchýně umyla okna, tak jí pochválím a poprosím ji, jestli by nemohla ještě vygruntovat. ![]()
Kdyby mi to nebylo hloupé, tak bych naznačila snaše, že by se mi mohla vměšovat. Ale má dvě malé děti 2 roky a 3 měsíce, tak nebudu potvora a počkám, až zaprší. Anebo přijde chut, ale to asi hned tak nebude. No vydržely rok, vydrží ještě čásek. ![]()
@nostress @Ellusa Ty okna byly metafora výchovy dítěte. Jinak bych se taky nebránila. I když, jednou, když jsme se nastěhovali, mi okna umyla moje matka, že se na to nemůže dívat a proč bych si na to brala firmu (je to 100m2 skleněné plochy na mytí). Pak mi to zvládla ještě dva roky vyčítat, přitom jsem jí to rozmlouvala (věděla jsem, že to tak dopadne). A letos, myl okna MANŽEL z vlastní aktivity
![]()
S těma oknama jste mi připomněly. Bydleli jsme v přízemí. V zimě okna nemyju, je mi zima a když se trochu vyčasilo, tak jsem se na to vrhla. Šla kolem sousedka a říká mi: Ale už to bylo třeba.
Co na to odpovědět?
@bamba píše:
Není to tchýněmi, ale snachami. Většina těch, co si myslí, že sežraly všechen rozum světa, ža jsou dokonalé a nikdo jim nesahá ani po kotníky z principu tchýně nesnáší. Neumí být empatické, nejsou ochotny mít tolik úcty k matce svého manžela, aby ji respektovaly. Tchýně není problém. Problém bývají všeznalé dokonalé snachy.
Od tebe bych čekala vyváženější komentář
no nic.
@bublinek
Omg, tak to by mě naštvalo. ![]()
Mně se stalo, že když se narodilo druhé dítě, tak k nám mamka pozvala svou kamarádku, že
se pochlubí, jak bydlíme.
Kamarádka se prošla po bytě a prohlásila: Hezké, trošku bordýlek, ale jinak hezké.
Po tolika nevyspaných nocí se mi chtělo řvát: Já jsem tě sem, kurva, nezvala!!!
@zuzouš píše:
Nemuze byt az takova semetrika? Mam nejlepsiho manzela, jakeho jsem si mohla prat. Jeho uzasna matinka o nej doslova v detstvi prerazila varecku, pasek a zavirani v komore byly jasna volba. Vyrazy jako haj.zl, deb.il. Ona ale nemuze byt takova semetrika..vis ty co, bez do haje.
Přesně tak. Bamba má zřejmě sama problém, píše tyhlety příspěvky furt dokola, já tchyně taky jsem, není to snadná pozice, ale to nic němění na tom, že moje vlastní tchyně je zákeřná blbka. Hotovo. ![]()
@Plamí Podívej, já jsem taky tchyně a přesto si myslím, že tchyně i snachy jsou pořád jenom lidé - mohou být mrchy i zlaté! Obě! A zdejší diskuze zakládají většinou snachy a počítám, že málokterá napíše - no já jsem proti tchýni nabuzená od začátku už jen proto, že je tchyně a každý mi říká, že jsou to potvory a není radno se s nimi přátelit. Takže ona bude ta pravda někde uprostřed. Všichni jsme jen lidé.
A jinak opravdu nechápu, proč bych měla jako snacha řešit to, že v dětství moje tchyně o mého manžela přerazila vařečku. To bylo, bylo to mezi nimi a pokud už by to někdo řešit měl, tak oni dva a ne já.
A z mé zkušenosti - něčemu takovému jsme se v dospělosti už jenom smáli, pravda, vařečku o nás nikdo nepřerazil, ale výprask gumovým šlauškem na stáčení vína byl taky zážitek. A přesto jsme rodiče milovali a nikdy bychom to v dospělosti neřešili.
@inkakřivák píše:
@Plamí Podívej, já jsem taky tchyně a přesto si myslím, že tchyně i snachy jsou pořád jenom lidé - mohou být mrchy i zlaté! Obě! A zdejší diskuze zakládají většinou snachy a počítám, že málokterá napíše - no já jsem proti tchýni nabuzená od začátku už jen proto, že je tchyně a každý mi říká, že jsou to potvory a není radno se s nimi přátelit. Takže ona bude ta pravda někde uprostřed. Všichni jsme jen lidé.
A jinak opravdu nechápu, proč bych měla jako snacha řešit to, že v dětství moje tchyně o mého manžela přerazila vařečku. To bylo, bylo to mezi nimi a pokud už by to někdo řešit měl, tak oni dva a ne já.
A z mé zkušenosti - něčemu takovému jsme se v dospělosti už jenom smáli, pravda, vařečku o nás nikdo nepřerazil, ale výprask gumovým šlauškem na stáčení vína byl taky zážitek. A přesto jsme rodiče milovali a nikdy bychom to v dospělosti neřešili.
No a? Nevím sice čeho se to týká, já reaguju na jednostrannost Bamby a moje tchyně je bohužel taky nebetyčná kráva. A jsou tu spíš mladší ženy, takže proto zakládají debaty jako snachy. Kdyby to byl server e-vnouče, tak to tu bude narvané babičkama a budou tepat snachy. Není to dáno tím, že by ty tchyně byly tak vyzrálé, ale protože je jich tu méně. ![]()
Souhlasím s tebou. Jen v tom porovnání s kamarádkou je problém, že ta kamarádka tím svým způsobem tobě za zády okna v tvém domě neumyje. Popř. ti nebude při každé návštěvě říkat, jak máš šmouhatá okna a že kdybys to dělala tím jejím způsobem, tak je zaručeně mít šmouhatá nebudeš. Rozhodně potom nebudeš mít chuť ten její způsob byť jen vyzkoušet.