Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@růžový achát píše:… se těm dětem nedivim, pokud mají všech pět pohromadě
To myslíš vážně, jo? Víš o tom, že učitel má za děti zodpovědnost? Když mu holka odejde bez dovolení, tak ani nemusí vědět, že se to stalo. Pak začne hořet, holka tam někde zůstane a rodiče se budou soudit?
Doufám, že máš dítě v domácí výuce.
@korena Jestli kreslí pěkně, tak třeba půjde tímhle směrem ![]()
Jestli nemá tu písemka z matiky zítra, tak bych ji na atletiku poslala.
@terinka4444 píše:
hele, vím, že jsi asi vyšťavená, ale zakazovat atletiku? To mně osobně přijde jako fakt už zbytečný nesmysl. Ano, sebrat mobil, zakázat televizi, dát nějakou domácí práci, ale kroužky? Sportovní? Já nevím, tohle není cesta, která se mi zdá dobrá. Navíc ani to její chování není normální, zase takhle ti puberťáci nevyvádějí. Takže bych milé dítě vzala a jestli nefunguje PPP, vzala bych jí k jinému dětskému psychologovi. Chodila více do školy to řešit, protože tohle je jako extrém, tak co tedy jste s třídní vyřešili?
Také bych atletiku nechala, zvlášť pokud se tam chová dobře.
@růžový achát píše:
Muj syn studuje gymnazium
TAky jistě odchází učitelce za zády ze třídy ![]()
@jenny.fields Písemku za MAT má právě zítra, proto dnes bez, protože prostě času na dohánění učiva je málo. Jinak ji to nezakazuji to ne…měla před časem ultimátum, že na gymnastiku, která se teprve otvírala v listopadu ne, pokud se nezlepší, nakonec jsem ustoupila, protože jedinné v čem se realizuje je pohyb…
4 roky chodí na výtvarku v ZUŠ, teď s koncem pololetí končí s tím, že ji to tam nebaví, přitom ji to jde, ale sama uznávám, že pak je o to méně času na normální učení, které ji dává zabrat, tak jsem nakonec s ukončením souhlasila.
Problém asi byl i ten, že po přechodu na tuto školu do dané třídy se vše jevilo v pořádku. Pak se ukázalo, že ve třídě, kde je 17dětí, z toho jen 5 holek se tam holky chovají hůře než kluci, taky nosí poznámky a začali se k dceři chovat prazvláště - jedna kápo" holčina všechny naváděla různě proti ní a vlastně ji různým chováním ponižovala. Najednou po adapťáku v září se vše urovnalo - bohužel myslím hlavně protože, že dcera se stala též sběratelkou poznámek a ostatní spíš ji v tom tedy fandí a ona se tím snaží zapadnout. Holčina, která přešla na školu ve stejnou dobu k ní do třídy po ukončení ročníku změnila školu - též si ji dobírali a byla to jedničkářka… ![]()
@korena píše:
To už má přes měsíc - žádné kapesné, mobil bez wifi jen na telefonování - převážně se mnou - má mi volat hned jak příjde ze školy, abych ji připomněla povinnosti atd. Žádné další omezení už nevím co…dnes má zákaz jít na kroužek - atletiku a má se připravovat na pololetku z matikyMyslím, že ji neomlouvám, jen píši, co říká ona, jak to bylo - jestli je na tom něco pravdy nevím…řešilo se s třídní na konzultacích s tím, že vše je dle poznámek …
A má nastavený i odměňovací systém? Nebo má jenom vše zakázáno na dobu neurčitou „až někdy…“?
@J_Doe Odměny taky byly - máme na lednici arch se svítivými samolepkami smajlíků, měla je dostávat za odměnu, za cokoli, ale ubyly jen dva, pak nějak nebylo za co…
Pravda, že teď moc odměn nebylo, nějak nebylo za co, nebo to jen nevidím. Ale rozbila si mobil - měla ho v tažce, nedávala pozor a zlikvidovala ho rozlitou šťávou - předtím byl krátce opraven, výměna skla a během jednoho dne to sklo rozbila, když i upadl…ona si s ním i tak nevědomě pohazuje v ruce, prostě nedává pozor. Teď má nějaký čas půjčený můj náhradní, ale i ten už málem úplně ztratila -resp. ztratila, vypadl ji v kapse a našli jsme ho jen náhodou na stadionu před školou, bylo nasněženo a jen náhodou jsem ho zaslechla a vyhrabal z 5cm vrstvy sněhu…no konec prostě. Na nový má našetřeno, ale nechci ji ho povolit, než se vylepší, i když si ho bude muset koupit za své… ![]()
Prostě nálada doma je ponurá, asi bych ji měla i za něco chválit, jen se to opravdu těžko hledá, zvlášť, když jsem prostě na ni vnitřně naštvaná… možná bych to měla víc vypouštět hlavy, méně to řešit??? Fakt na to myslím i v práci a skoro se hrozím, co příjde zase od učitelky, nebo jaká známka…
@Ou píše:
Tohle bohužel úplně nepovede ke zlepšení - jen k vybudování ještě většího odporu ke škole a nesmírnému pocitu viny a selhávání. Které se v pubertě většinou řeší odporem.Zkuste kdyžtak pár setkání v rámci rodinné psychoterapie - tam jsou všichni, co žijí ve spolenčé domácnosti a hledá se pomocí neutrálních prostředníků takové řešení, aby se všichni cítili doma dobře. Ale pokud ona má poruhcy učení a ještě je úzkostný typ a prostě se dostala do pozornosti špatné učitelky a škola obecně prostě předpokládá, že bude šlapat a jinak bude trestaná, tak přidávat za to ještě tresty doma prostě nepomůže. Jen to situaci zhorší, protože najednou dceři zmizely bezpečný prostor i doma.
Je jasné, že je to pro vás hodně těžké a že to děláte s myšlenkou na její dobro, ale bohužel to není úplně nejšťastnější strategie.
V Pardubicích je na to výbor doktorka Poslová a její lidé. PPP bohužel nemá moc kapacit na komplexnější práci.
Příspěvek upraven 16.01.19 v 13:24
Díky na odkaz do Pardubic, zkusím to nějak zjistit…ono mám hodně načteno teorie, že lepší je dítě motivovat, než trestat, ale v praxi se to těžko provádí…nevím, jak ji motivovat…fakt nevím, co by s ním pohnulo, aby viděla, že tohle není cesta. Říkám ji, že když si zkazí známky, tak pak se nedostane na školu, kterou by chtěla, že bude pak mít horší uplatnění a až příjde v dospělosti k rozumu, bude už pozdě..
@korena píše:
Díky na odkaz do Pardubic, zkusím to nějak zjistit…ono mám hodně načteno teorie, že lepší je dítě motivovat, než trestat, ale v praxi se to těžko provádí…nevím, jak ji motivovat…fakt nevím, co by s ním pohnulo, aby viděla, že tohle není cesta. Říkám ji, že když si zkazí známky, tak pak se nedostane na školu, kterou by chtěla, že bude pak mít horší uplatnění a až příjde v dospělosti k rozumu, bude už pozdě..
A má špatné známky nebo jen to chování?
@korena píše:
@jenny.fields Písemku za MAT má právě zítra, proto dnes bez, protože prostě času na dohánění učiva je málo. Jinak ji to nezakazuji to ne…měla před časem ultimátum, že na gymnastiku, která se teprve otvírala v listopadu ne, pokud se nezlepší, nakonec jsem ustoupila, protože jedinné v čem se realizuje je pohyb…
4 roky chodí na výtvarku v ZUŠ, teď s koncem pololetí končí s tím, že ji to tam nebaví, přitom ji to jde, ale sama uznávám, že pak je o to méně času na normální učení, které ji dává zabrat, tak jsem nakonec s ukončením souhlasila.Problém asi byl i ten, že po přechodu na tuto školu do dané třídy se vše jevilo v pořádku. Pak se ukázalo, že ve třídě, kde je 17dětí, z toho jen 5 holek se tam holky chovají hůře než kluci, taky nosí poznámky a začali se k dceři chovat prazvláště - jedna kápo" holčina všechny naváděla různě proti ní a vlastně ji různým chováním ponižovala. Najednou po adapťáku v září se vše urovnalo - bohužel myslím hlavně protože, že dcera se stala též sběratelkou poznámek a ostatní spíš ji v tom tedy fandí a ona se tím snaží zapadnout. Holčina, která přešla na školu ve stejnou dobu k ní do třídy po ukončení ročníku změnila školu - též si ji dobírali a byla to jedničkářka…
Ach jo, zenský, že vy rovnou v tom úvodu k diskuzi nezminite to hlavní. Ona se jen chudák snaží zapadnout. Mluvila jsi o tom s třídní? Nebo těch poznámkách, ale o atmosféře ve třídě.
@růžový achát píše:
No takže tady bych viděla zakopanyho psa,,, tam je všechno blbě. Jo a holky dokažou byt dneska pěkný … s.ině. Hlavně při ní stůj a buď ji spíš i kamaradkou, ona asi potřebuje kamaradku.
Ano, ráda bych byla tou, které důvěřuje, ale dost těžko se to navozuje, když ji mám přimět prostě k nějaké činnosti…to se zabejčí a řekne, že nebude dělat nic."…když se na ni jde z hurta ![]()
Docházela jsem s ní do psych.poradny od cca necelých 4let, když ještě v té době skoro nemluvila. Nakonec nás po nějaké době vyžadili (po třech letech), že vše je jen otázkou jejího charakteru, kdy se zatvrzuje atd., pak jsme byli v poradně ještě ve třetí třídě před návštěvou PPP, kdy zase byl výsledek, že je to normální holka- bez diagnózy…
@Cuddy píše:
Ach jo, zenský, že vy rovnou v tom úvodu k diskuzi nezminite to hlavní. Ona se jen chudák snaží zapadnout. Mluvila jsi o tom s třídní? Nebo těch poznámkách, ale o atmosféře ve třídě.
Ano, říkala jsem třídní, že to tak vidím, že se chytla toho, jak by mohla zapadnout…ale i kdyby to tak bylo, tak ji moc nemám jak ji to bohužel vymluvit…jsme o tom mluvili spolu…tvrdí mi, že to tak není…
@korena píše:
Učitelkám ještě budu psát, než budu volat do PPP, jestli mě tam objednají na konzultaci, než se z toho zblázním…po rodičáku jsem ještě psala třídní, jeslti by mi ty poznámky mohla psát aktuálně a ne až po 14dnech, pak se to dost těžko řeší s dítětem, nebo více rozepisovat, že nevím, jak může v přední lavici vyrušovat, když sedí sama …tak naspala jakože se všemu směje atd. … jestli musela na wc akutně už nevím…
Ale přišla jsem na to, že si kreslí čmáranice do sešitu o hodině - to měla i poznámku v tom smyslu ze Z. V sešitu Fyziky jsem našla zezadu od půlky několik stran namalovaných obličejů přes celou stranu, precizně pečlivě vystínovaných, barevných - prý to dělala o přestávkách, ale muselo ji to dát práci, tak nevím…dostala za to vynadáno…nedávno jsem našla teda speciální sešit na kreslení obdobných věcí - to prý dělá taky o přestávce…no, alespoň ne do skolních sešitů…příjde mi, že si žije svůj život…
Tak já si také kreslila, když mě vyuka nebavila. Brala jsem to jako lepší variantu než to, abych vyrušovala či jinak zlobila
Přijde mi to uchylné. ![]()
@korena píše:
Ano, říkala jsem třídní, že to tak vidím, že se chytla toho, jak by mohla zapadnout…ale i kdyby to tak bylo, tak ji moc nemám jak ji to bohužel vymluvit…jsme o tom mluvili spolu…tvrdí mi, že to tak není…
A vymyslet jiný způsob zapadnutí? Nebo alespoň spolčení se s někým neproblemovym? Nevyhovovali by ji více ti kluci? Dát jí jinam také není řešení, kolektiv je vždy loterie.