Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
situaciu ti nezavidim , v kazdom pripade , nemyslim si ze zlyhala vychova, to je tazke , spatna parta vzdy zmeni dieta, normalne by som jej zmenila skolu aby som ju odrezala , kludne dala na internatnu , kym bude mat pristup k starej partii tak nema dovod sa menit, ked pride domov, zavalit ju povinnostami , zjavne nevie co od dobroty ..
ze si jej dala facku ma fakt neprekvapuje , by som vypenila asi stejne..
k babicke by som ju asi nedala , nemuseli by ju zvladnut .. ![]()
pocitaj ale ze pokusom o napravu ta nejaku dobu bude fakt nenavidiet.. snad raz ked dospeje sa jej to v hlave urovna a este ti podakuje. ked ju nechas a budes jej nadbiehat, moze si z teba robit srandu a skusat horsie veci ..
aspon moj nazor ..
![]()
Ahoj, zkusila bych tu psycholožku, co jí pomohla z té anorexie. Očividně to s ní umí. Moje kámoška taky řeší problémy s nezvladatelnou a navíc chytrou dcerou, které je 13 a je to s ní peklo, odsekává, utrhuje se, všechno ví samozřejmě nejlíp. A dokud jí kámoška dělala kázání sama, tak to mělo nulový efekt. A když jí to samé řekla psycholožka, tak to vzala a trochu přibrzdila.
Uf, tak to je nářez, každopádně držím palce aby jste spolu s dcerou našli znovu společnou cestu.
Mám dvě holky a už teď se děsím toho až příjde puberta a zda jejich výchovu zvládnu ![]()
Mně se od mala osvědčil kamarádský vztah. Někdo to odsuzuje, ale já bych řekla, že se to vyplatí. Žádné příkazy a zákazy. Poučila jsem se ze svého dětství.
Dceři je 15 let a chodíme spolu na diskotéky, vyzkoušela alkohol, vyzkoušela kouření, k trávě má sama odmítavý postoj, motá se okolo ní kluk co kouří, ona ho za to odsuzuje.
Máme otevřený vztah a hlavně naprosto otevřenou komunikaci, řešíme spolu všechny problémy. Se vším se mi může svěřit.
Když se dítě chytne party, je to problém a je jedno jak je to dítě vychované. Pracovala jsem na střední škole a denodenně jsem to viděla. Většinou se spustí dítě, které je od mala cepované a žije pod neustálým tlakem na výkon. Takové děti potom rodičům umí pěkně zatopit…
A hlavně-dceři se v UK líbí?Chtěla se tam přestěhovat,zvykla si,nestýská se jí po domově v čechách?Plánujete v UK zůstat už trvale?Nebo jen např. kvůli práci na nějakou dobu?Máte tam přátele,známé,někoho z rodiny?
Tento věk je složitý a velice intelegentní děti mají pubertu občas divočejší než ostatní.Je pravda,že je to „nářez“,ale na druhou stranu může být i hůř.
Píšeš,že vztahy jste s dcerou nikdy neměli ideální,protě přišla puberta a vše se vyostřilo.
A co by chtěla dcera?Jak by chtěla žít dál?Jak ona situaci hodnotí a jak to vidí?Chce bydlet sama v UK?Nebo chce k babičce?Nebo chce být doma?A jaký má vztah se sourozneci?
A babička souhlasí s přestěhováním dcery?
Spousta otázek,které mohou dopomoci k nějakému řešení.
bubulina píše:
A řekla bych, že pokud ji samotnou odvezete do Čech a necháte u babičky, hodně to poznamená její vztah k tobě. Možná bys ji i natrvalo ztratila.
spíš určitě.
Celé je to přitažené za vlasy.
V 16ti bez telefonu? Bez internetu? Zákaz chodit sama ven? Tak to bych se sbalila a utekla během prvního týdne.
To že pije a kouří marihuanu. Kdo dnes ne? Super je, že to zkusila tak mladá a za rok bude vědět, že o nic nepřichází. To co udělala s chlapem taky není nic ojedinělýho. Je to její život, ne tvůj. Člověk ho žije jen jednou a ne nanečisto, dělá chyby. Taky jsem jich udělala hromadu a jsem za to strašně ráda, protože jinak bych dnes nebyla taková, jaká jsem. A že jsem dělala od 15ti do 20ti šílený věci, rodiče byli zoufalí, to je taky pravda. A nic bych nezměnila, člověk si tu hubu prostě nabít musí.
Nechci ji bránit úplně ve všem, ale je mi jí spíš líto. Navíc mi přijde, že nemá žádný soukromí.
Příspěvek upraven 19.07.11 v 13:46
Ahoj, moc ti rozumím, mám doma něco podobného. Mému synovi je už 18, dělá si co chce, doma s ničím nepomáhá, kříčí na mě,lže,kouří trávu, zajímá ho jen špatná parta. Nevím, zda existuje nějaká rada. My už jsme vyzkoušeli vše možné, od kamarádského vztahu, důvěry, po facky a zákazy. Zákazy na něj neplatili, dělal si co chtěl.Ač byl vždycky chytrý, teď na střední téměř propadá. Také jsem zkoušela mu nedávat žádné kapesné, ale zase jsem měla strach, aby si je nesháněl nelegálně. Co já už vyplakala slz. Nedávno jsem byla u kartářky, která mně řekla, že je dospělý, ať ho nechám být, že už nic neovlivním. Také mě trochu utěšila, že ho to snad přejde. Je to ale hrozné dívat se, jak se mi ničí dítě a nemoct nic dělat. Ono totiž fakt nic dělat nejde. Když byly děti malé a já viděla nějakého puberťáka, tak jsem si myslela, že mě to potkat nemůže, že já bych svým dětem žádné takové chování netrpěla. Ale i když to snášet nemíním, stejně mě to není nic platné.
Nevím, co bych ti poradila, sama jsem vyčerpala co se dalo a bez úspěchu. Ale zkoušejte také všechno (třeba i tu ČR), třeba něco zabere a když ne, tak alespoň budete mít pocit, že jste udělali vše. Moc držím palce. Marlen
Nepročítám diskusi, napíšu Ti jen svůj názor - myslím, že především bys měla vyhledat pomoc psychologa TY SAMA (a samozřejmě Tvůj manžel).
Z toho Tvého popisu situace mi připadá, že špatně je všechno, celý Váš vzájemný vztah. A nejen ze strany dcery, především ze strany Vás, rodičů. Nemyslím „špatný“ ve smyslu, že byste ji neměli rádi - myslím „špatný“ ve smyslu nevyrovnaný, nejasný, nerespektující. Na jednu stranu výchovná opatření stylem zákaz vycházení, zákaz mobilu, zákaz sociálních sítí, apod. - na druhou stranu přespávání u problémové kamarádky, kouření, sex, záškoláctví, atd. Připadají mi to jako dost velké extrémy, chtělo by to něco mezi - chybí tady normální komunikace, nastavení pravidel, kompromisů a dohod…
Už to, že se holka předvádí a snaží se upoutávat pozornost, přece nesvědčí o ničem jiném než o její duševní nejistotě, je to takové podvědomé a neuvědomělé volání o pomoc. Totéž platí o její anorexii a bulimii - to jsou projevy naprosté duševní nejistoty, nevyrovnanosti, tápání, hledání sama sebe, smyslu života… Vy jako rodiče byste na tohle volání o pomoc měli reagovat, jen najít způsob, jak… Na Vašem místě už bych byla u psychologa.
A mimochodem, já osobně bych dceru neposlala zpátky do Čech ani omylem. Není dospělá - řekla bych, že je naopak evidentně míň dospělá, než by mohla být - a patří k rodině. Nebudete-li jako rodina držet pohromadě teď, v krizi, nebudete už nikdy. I když to tak zdánlivě nevypadá, dcera Vás teď potřebuje víc, než kdy jindy. Když ji pošlete pryč, už se Vám nevrátí - buď se psychicky rozloží úplně (a následky toho nemusíme rozebírat), nebo naopak, s pomocí babičky a českého prostředí se srovná, ale už bez Vás… navždycky v ní zůstane pocit (třeba jen v podvědomí, ale bude tam), že jste ji v krizi opustili a nechali na to samotnou.
tak sem budu radsi psat anonymne, jednak ze nesouhlasim s tema blbaolama co tad ypisi ostatni a jednak nemam zajem o urazky na mem profilu.
TAKZE PREDEVSIM NECHAPU PROC TY NBYS MELA NAVSTEVOVAT PSYCHOLOGA??? jSI SKVELA MATKA A JEDNA Z MALA CO SE SNAZI VEST DITE SLUSNYM ZIVOTEM A NEJDE AMERICKOU VYCHOVOU. NAPROSTO SOUHLASIM, POSLAT SPRATKA DO CR, PREDTIM BYCH JI TAK PROFACKOVALA, ZE BY SE NESTACILA DIVIT A NASTAL BY PRISNY REZIM. PROTOZE ONA ZATIM RPISNY REZIM NEZAZILA. NA TOHLE NEPLATI NIC JINYHO NEZ PRISNA VYCHOVA A TADY CHYBI V ZASADE TO NEJDULEZITEJSI. UCTA K MATCE. TAKZE SE NETRAP TIM, ZE BYS BYLA PRISNA. TY NAOPAK BYT PRISNA MUSIS! PARCHANT SI NEVAZI NICEHO, ZADNEHOV PROMLOUVANI DO DUSE, NAOPAK SE TIM BAVI. DOBRY, JE V PUBERTE, ALE TOHLE? NEVAHAL BYCH A MAZAL BY DO CR A PO CASE BY SE VIDELO. PREJU HODNE SIL.
a co chce vlastně ona sama? Jistě jí všichni v okolí radíte co by měla dělat a hlavně co by dělat neměla…přednášíte, varujete, zakazujete, promlouváte do duše, křičíte, vyhrožujete… ale co chce sakryš ta holka?? ptal se jí někdo na to, co chce ona sama?..ale tak nějak opravdově..bez výčitek, emocí, křiku, chvilky s přednáškou, bez otázek proč…? její popisované chování je podle mě rozhodně nevyzrálost ale také určité volání o pomoc…
Anonymní píše:
tak sem budu radsi psat anonymne, jednak ze nesouhlasim s tema blbaolama co tad ypisi ostatni a jednak nemam zajem o urazky na mem profilu.
TAKZE PREDEVSIM NECHAPU PROC TY NBYS MELA NAVSTEVOVAT PSYCHOLOGA??? jSI SKVELA MATKA A JEDNA Z MALA CO SE SNAZI VEST DITE SLUSNYM ZIVOTEM A NEJDE AMERICKOU VYCHOVOU. NAPROSTO SOUHLASIM, POSLAT SPRATKA DO CR, PREDTIM BYCH JI TAK PROFACKOVALA, ZE BY SE NESTACILA DIVIT A NASTAL BY PRISNY REZIM. PROTOZE ONA ZATIM RPISNY REZIM NEZAZILA. NA TOHLE NEPLATI NIC JINYHO NEZ PRISNA VYCHOVA A TADY CHYBI V ZASADE TO NEJDULEZITEJSI. UCTA K MATCE. TAKZE SE NETRAP TIM, ZE BYS BYLA PRISNA. TY NAOPAK BYT PRISNA MUSIS! PARCHANT SI NEVAZI NICEHO, ZADNEHOV PROMLOUVANI DO DUSE, NAOPAK SE TIM BAVI. DOBRY, JE V PUBERTE, ALE TOHLE? NEVAHAL BYCH A MAZAL BY DO CR A PO CASE BY SE VIDELO. PREJU HODNE SIL.
vy jste s těmito věcmi, co píšete, začala až v dospělosti?
jinak kouření trávy bych úplně jako drogování nenazývala. Nevím, jaká je realita, ale pokud si dá jednou za 2 měsíce, tak je to přehnané.
Navíc je dost jiná doba. Vidím to i na mladších sourozencích kamarádů a kamarádek. To, co bylo za mě v 18ti normální, je normální teď ve 14ti.
Hlavně si myslím, že emá prostě žádnou svobodu a tak dělá tohle. Mně rodiče taky zakazovali, když jsem prováděla nesmysly…za měsíc pochopili, že se situace jen zhoršila. Dali mi NAPROSTOU volnost a výsledek? Za čas jsem se uklidnila, říkala jim pravdu kam jdu a s kým jdu, chodila jsem domů jak jsem slíbila a oni měli klid.
A jsem zásadně proti tomu poslání do ČR. Navíc nevěřím, že ji prarodiče zvládnou vychovat a hlídat. Navíc od toho jsou rodiče. A vůbec bych se nedivila, kdyby se tímhle krokem vztah matka-dcera-otec definitivně zabil. Může to brát i tak, že jste se jí zbavili…nepřijde mi to chytrý krok.
A pro úplné uvedení na pravou míru - ano, je to hrozný puberťák, je určitě špatný, jak zneužívá toho, co si v UK může dovolit, ale pořád je to vaše dítě a NEDĚLÁ nic tak šíleného.
Tak ja neviem, ale pride mi to ze skoro vsetci tu radia miesto vratit dievca „do kolaji“ len liezt jej do zadku a hlavne za ziadnu cenu neurobit nic za co by sa mohla na matku nahnevat.
Prepacte ale pod 16 to este nema rozum. Sex a drogy pre tak malu zabu asi tiez nebude to prave, ako to mozete obhajovat? Co keby otehotnela a je este pod zakonom? Tiez poradite rodicom az na nich pride socialka ze booooooooze jedno mimino? A trava nie je droga? Poznam jedneho co vdaka trave skoncil na psychiatrii … teda tam boli trochu predpoklady, ale kedze slecna je anorekticka, tak asi bude tiez nachylnejsia. A poznam spustu (chlapcov) co vdaka trave nemaju ziaden vztah … a zivot ich tesi len ked su zhuleni …
Ja by som poslala mladu do Ciech minimalne na prazdnimy, a kludne aj s vedomim toho ze to ma za trest. Spravala sa spatne? Spravala. Maju ju snad rodicia pochvalit a chodit okolo po spickach, aby sa slecna nenahnevala?
SandraM píše:
vy jste s těmito věcmi, co píšete, začala až v dospělosti?jinak kouření trávy bych úplně jako drogování nenazývala. Nevím, jaká je realita, ale pokud si dá jednou za 2 měsíce, tak je to přehnané.
Navíc je dost jiná doba. Vidím to i na mladších sourozencích kamarádů a kamarádek. To, co bylo za mě v 18ti normální, je normální teď ve 14ti.
Hlavně si myslím, že emá prostě žádnou svobodu a tak dělá tohle. Mně rodiče taky zakazovali, když jsem prováděla nesmysly…za měsíc pochopili, že se situace jen zhoršila. Dali mi NAPROSTOU volnost a výsledek? Za čas jsem se uklidnila, říkala jim pravdu kam jdu a s kým jdu, chodila jsem domů jak jsem slíbila a oni měli klid.
A jsem zásadně proti tomu poslání do ČR. Navíc nevěřím, že ji prarodiče zvládnou vychovat a hlídat. Navíc od toho jsou rodiče. A vůbec bych se nedivila, kdyby se tímhle krokem vztah matka-dcera-otec definitivně zabil. Může to brát i tak, že jste se jí zbavili…nepřijde mi to chytrý krok.
A pro úplné uvedení na pravou míru - ano, je to hrozný puberťák, je určitě špatný, jak zneužívá toho, co si v UK může dovolit, ale pořád je to vaše dítě a NEDĚLÁ nic tak šíleného.
Bábi Zlopočasná píše:
Tak ja neviem, ale pride mi to ze skoro vsetci tu radia miesto vratit dievca „do kolaji“ len liezt jej do zadku a hlavne za ziadnu cenu neurobit nic za co by sa mohla na matku nahnevat.
Prepacte ale pod 16 to este nema rozum. Sex a drogy pre tak malu zabu asi tiez nebude to prave, ako to mozete obhajovat? Co keby otehotnela a je este pod zakonom? Tiez poradite rodicom az na nich pride socialka ze booooooooze jedno mimino? A trava nie je droga? Poznam jedneho co vdaka trave skoncil na psychiatrii … teda tam boli trochu predpoklady, ale kedze slecna je anorekticka, tak asi bude tiez nachylnejsia. A poznam spustu (chlapcov) co vdaka trave nemaju ziaden vztah … a zivot ich tesi len ked su zhuleni …Ja by som poslala mladu do Ciech minimalne na prazdnimy, a kludne aj s vedomim toho ze to ma za trest. Spravala sa spatne? Spravala. Maju ju snad rodicia pochvalit a chodit okolo po spickach, aby sa slecna nenahnevala?
Naprosto souhlasím! Kde to jsme, aby děcko vyhrožovalo rodiči udáním za jednu facku??!! Aby patnáctileté žáby chlastaly a kouřily trávu a rodiče jim to trpěli?? V 15ti sex? No dobře, ale já teda za normální považuju, pokud má 15tiletá holka sex, protože je zamilovaná (i když teda ani to moc nechápu v tomto věku). Za normální už nepovažuju, pokud souloží s kdejakým pobudou, co má zrovna chuť. A to nejsem žádná puritánka, taky jsem našim svého času nadělala víc vrásek, než bylo vhodné.
A kam by jako šla sama bydlet? Kdo by se o ni staral? Skončila by ve škole a šla makat aby se uživila. To těžko, bez školy by ji zaměstnal kdo?
Dala bych panence na výběr. Buď se vzpamatuje a začne se chovat tak jak se má chovat ve svých letech, především s úctou k rodičům a taky sama k sobě. Anebo pomaže do Čech, protesty neprotesty. Jak už tu zaznělo, jen na omezenou dobu.
Příspěvek upraven 19.07.11 v 17:02
SandraM píše:
Hlavně si myslím, že emá prostě žádnou svobodu a tak dělá tohle.
Ja som „nemala ziadnu slobodu“ a ostala som panna do 27, chlastat som zacala az ma nechal byvaly (a prestala ked som to rozdychala) a drog sa bojim ako cert kriza.
Podla mna slecna potrebuje viac povinnosti aby nemala cas na hluposti … a inu kamaratku, kym bude s touto v kontakte co len v skole tak sa bude snazit vyrovnat sa jej. V tom „zlom“, samozrejme.