Problémy s dcerou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
20.7.11 15:00
A ano vzdas som myslela vzdas. Prestanes kecat svojim detom do zivota az budu mat svoje deti? Spokojis sa s tym vidiet vnucata raz za obcas, lebo vnucata uz nie su rodina?

Už jsem na to odpověděla o příspěvek výš. Ano, až se moje děti osamostatní, přestanu jim kecat do života, pokud nebudu požádána o názor (tedy, abych se teď nepřeceňovala, přinejmenším se o to budu maximálně snažit). A (zejména pokud budou moje děti žít v jiné zemi než já) spokojím se s tím, že budu vídat vnoučata jednou za čas… Jako babička o tom přece nebudu mít žádné právo rozhodovat.

To ze ja poslem potomka „za trest“ na prazdniny za starymi rodicmi, neznamena ze stari rodicia musia fungovat ako polepsovna. Trest by malo byt odlucenie od kamaratov z party, nie pobyt so starymi rodicmi.

V tom je ten problém - pořád mluvíš o tom, co TY uděláš a jak TY to myslíš. Stavíš to způsobem „bude to takhle, protože JÁ to tak chci a považuji to za nejlepší“. Z pohledů prarodičů i dcery to ale bude vypadat jinak a budou si o tom myslet rozhodně něco jiného, než TY bys chtěla a zamýšlela. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
20.7.11 15:37

Nevěřím, že tresty a zákazy něčemu prospějí.
Má dcera nějaké koníčky? Nechtěla by se zapojit do nějakých zájmových skupin? Nějaký rekreační sport, kurzy sebeobrany, turistika, reiki, jízda na koni,… Zkrátka něco, co by jí pomohlo najít jiný způsob zábavy ve volném čase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
20.7.11 19:40

Podle mě by sis měla uvědomit, že puberta je o tom, že se člověk zmítá mezi dospělostí a dětstvím, proto je to tak složité. Nemůžeš se k ní chovat jako k miminu - musíš, nesmíš nebo… Ona to poslouchat nebude. Ani po ní nemůžeš chtít, aby se chovala jako dospělá. Jak už tu někdo psal, zažívá asi hodně složitý období - stěhování, novej sourozenec, asi se cítila přehlížená, tak začala blbnout. Na prvním místě by měl být určitě vztah s dcerou. Řešit problémy s láskou, po pár letech se těmto eskapádám zasmějete. Samozřejmě ji musíš trochu korigovat, ale ne ji dělat bachařku, splaší se úplně. Dobrej nápad je zapojit ji do nějakých koníčků, pomoct jí najít si vhodné přátele. Dítě bych odstřihla pouze pokud by začalo brát tvrdé drogy, nebo gambleřit, tam to jinak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
paja74
27.7.11 10:31

Osobne bych „jeji eso“ vyuzila proti ni. A nebala se ji. Manipuluje s tebou, protoze vidi, ze ti na tom zalezi, ze vidi tvoji nejistotu. Pokud by opet vytahla argument s fackou, tak bych se ji klidne omluvila, ze ti uz ruply nervy a rada bys videla, jak by zareagovala ona. Dej ji prostor, at ti rekne, jak to vidi ona, jake ma postoje a nazory. Chce te fackout vydirat? Rekni ji, ze ma moznost si sama vybrat. Bud to oznami a na zaklade tohoto JEJIHO svobodneho rozhodnuti pujde pryc {a pochybuju, ze se mladym chce opoustet pohodlny domaci servis, i kdyz ti asi v prvni chvili rekne, ze se stehuje} nebo bude respektovat pravidla vasi rodiny. U vas se takhle nikdo nechova a nebude se ani ona. Muze si vybrat. Ma moznost svobodne volby.

• Citovat
  • Upravit
4072
30.8.11 18:12

cožééé?

Takze nakonec mi z vetsiny odpovedi vyplyva,ze rodice by meli poslouchat deti,ne deti rodice..no potes koste! Zlata ceska vychova za mych detskych let!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
31.8.11 09:17

Marcel to mmi neprijde, nevim, z ceho to vyvozujes… nebyl tady zadny prispevek, ktery by souhlasil s dcerou, jeji chovani by se nelibilo nikomu. Ale sou to rodice, kteri by meli, i kdyz s chovanim jako takovym nesouhlasi, stat za svou dcerou a pomoct ji. Ne udelat to, co chce ona, ale to, co povazuji za nejlepsi dobudoucna - a ona by mela vedet, ze to tak je. Je to skoro dospela holka, takze se jeji nazory nedaji ignorovat, kdyz nebude souhlasit rodici, udela si to po svem - uz to neni mala vyjukana holka… je tezky s tim pracovat, ale jina moznost uz ted neni, uz se to stalo.
A na druhou stranu je na zvazeni pro rodice i pro ni - to co udelala je chyba, velka, ale uz to tak je a kdyz se na to podivate nestrane, tak se nestalo nic tragickyho - nechci to zlehcovat, ale nikdo neumrel, vsichni sou zdravi, ona neni tehotna, vezeni ji nehrozi - myslim si, ze jsou rodice, kteri resi zasadnejsi problemy. A posramotit si kvuli takovymu skobrtnuti vztah s dcerou na cely zbytek zivota by byla skoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
31.8.11 15:42
marcellia píše:
Takze nakonec mi z vetsiny odpovedi vyplyva,ze rodice by meli poslouchat deti,ne deti rodice..no potes koste! Zlata ceska vychova za mych detskych let!

:cert: Zlatá výchova? Nejdřív facky, pak vařecha a nakonec řemen? :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
31.8.11 17:27

No,samozřejmě jsem neměla na mysli řemen,to je moc,ale facka takovému spratkovi rozhodně neublíží,a omlouvat se jí za to? Dcera se jim defacto vysmívá,a jak už tu někdo napsal,nemá absolutně úctu k rodičům. A jak psala Jakkoli,je to skoro dospělá holka,tak by se tak měla začít chovat. samozřejmě,je mladá,chyby jsme dělali každý,ale držet mámu v šachu kvůli facce,a vlastně ji tím vyhrožovat,no kde to jsme? Rodiče jsou proto,aby děti dovedli do dospělosti,aby je milovali,uměli naslouchat,být tu pro ně,to je jasný,ale taky by měli být nastavený pravidla a v případě takových průserů včas zasáhnout a ano,i potrestat. Neumim si představit,že bych nechala jednou svoji dceru žít jak ona chce,s tím,že si „snad“ nabije hubu a sama pochopí :zed: Teď teda myslim věk jako má dcera zakladatelky. Prostě do 18ti let jsou za dítě zodpovědný rodiče a nechat holku hulit trávu,zvracet,š.kat kdy a s kým se jí zachce,mně příjde dost nešťastný rozhodnutí :roll: A z toho,co zakladatelka psala,mám pocit,že už se s mužem snažili dost,přece jí nemůžou věčně podlézat,vymýšlet „jak na ni“,aby se laskavě slečna hodila do klidu :roll: To takle můžou dělat další 2 roky,až jí bude 18 tak na ně ukáže prostředníček a vypadne z domova.A opravdu si myslím,že už je dost velká na to,aby pochopila,že se kvůli ní rodiče nervujou a měla by na ně brát ohledy!!!Ono se taky může stát,že si holka bude takle vesele chlastat,hulit,a jednou může přijít třeba znásilněná.. :zed: Každý si projde v mládí určitýma průserama,zkouší co může,ale hranice by měli být..Já když jsem šla někam s kámoškou večer a vrátila se později než mi naši určili,tak už jsem předem věděla,že bude zle,a taky bylo..pár facek a zaracha. Jooo,tenkrát jsem za to naše nesnášela,přišlo mi to nespravedlivý-proč ostatní můžou být dýl a já ne? Klasická diskuze puberťáka-ale že bych za to dneska naše pořád nenáviděla,měla jim to za zlí??? To faaaakt ne,máme dobrý vztahy :-D a já u svých dětí,až budou jednou v pubertě,budu radši snášet chvilkovou nenávist vůči mně,než aby si zkazili život za mého přihlížení. Je to přece pro dobro těch děcek!!! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Loo
18
3.9.11 09:33
marcellia píše:
No,samozřejmě jsem neměla na mysli řemen,to je moc,ale facka takovému spratkovi rozhodně neublíží,a omlouvat se jí za to? Dcera se jim defacto vysmívá,a jak už tu někdo napsal,nemá absolutně úctu k rodičům. A jak psala Jakkoli,je to skoro dospělá holka,tak by se tak měla začít chovat. samozřejmě,je mladá,chyby jsme dělali každý,ale držet mámu v šachu kvůli facce,a vlastně ji tím vyhrožovat,no kde to jsme? Rodiče jsou proto,aby děti dovedli do dospělosti,aby je milovali,uměli naslouchat,být tu pro ně,to je jasný,ale taky by měli být nastavený pravidla a v případě takových průserů včas zasáhnout a ano,i potrestat. Neumim si představit,že bych nechala jednou svoji dceru žít jak ona chce,s tím,že si „snad“ nabije hubu a sama pochopí :zed: Teď teda myslim věk jako má dcera zakladatelky. Prostě do 18ti let jsou za dítě zodpovědný rodiče a nechat holku hulit trávu,zvracet,š.kat kdy a s kým se jí zachce,mně příjde dost nešťastný rozhodnutí :roll: A z toho,co zakladatelka psala,mám pocit,že už se s mužem snažili dost,přece jí nemůžou věčně podlézat,vymýšlet „jak na ni“,aby se laskavě slečna hodila do klidu :roll: To takle můžou dělat další 2 roky,až jí bude 18 tak na ně ukáže prostředníček a vypadne z domova.A opravdu si myslím,že už je dost velká na to,aby pochopila,že se kvůli ní rodiče nervujou a měla by na ně brát ohledy!!!Ono se taky může stát,že si holka bude takle vesele chlastat,hulit,a jednou může přijít třeba znásilněná.. :zed: Každý si projde v mládí určitýma průserama,zkouší co může,ale hranice by měli být..Já když jsem šla někam s kámoškou večer a vrátila se později než mi naši určili,tak už jsem předem věděla,že bude zle,a taky bylo..pár facek a zaracha. Jooo,tenkrát jsem za to naše nesnášela,přišlo mi to nespravedlivý-proč ostatní můžou být dýl a já ne? Klasická diskuze puberťáka-ale že bych za to dneska naše pořád nenáviděla,měla jim to za zlí??? To faaaakt ne,máme dobrý vztahy :-D a já u svých dětí,až budou jednou v pubertě,budu radši snášet chvilkovou nenávist vůči mně,než aby si zkazili život za mého přihlížení. Je to přece pro dobro těch děcek!!! :palec:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.12 00:18

V jejím věku jsem byla stejná, z jedné střední mě vyhodili, rekreačně jsem hulila také. „Kalila“ jsem od 14 let. Ted studuji na magistra, mám normální rodinu, manžela. Rodiče mi samosebou dávali tresty typu domácí vězení, ale nepřeháněli to jako ty.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.8.14 08:14

Problémy s dospělou dcerou

Ahoj holky, jdu si k vám pro radu kvůli své 19ti leté sestře.
Mamka už neví kudy kam. Z lehka vám nastíním situaci.
Sestra se už nějáký čas vídá s klukem, kterej má dvě děti, o které se samozřejmě nestará. Prodává trávu a nejspíš i další drogy.
Sestra po jeho boku začala dost intenzivně trávu kouřit a na všechno kolem kašlat. Tyto prázdniny to dovršili. Když donesla vysvědčenáí mamku čekalo dost nemilé překvaení. Propadla ze tří předmětů. Naivně jsme si mysleli, že se bude přes prázdniny učit. ALe nestalo se tak. Dnes má první reparát a dost pochybujeme, že na něj vůbec půjde. Před dvěma dny si zbalila věci a odešla k němu. Na mamku je neskutečně drzá a argumentuje tím, že je dospěla, že na ní nemůže a nemůže jí to zakazovat. Když se doma naposledy ukázala byla špinavá, boláky po tváři… Máme strach, že začala i fetovat. Má otázka zní…Dá se něco dělat? Mamka ji živí, sestra je pořád vedená jako studentka. Má cenu se obrátit na sociálku? Nebo někam? Už jsme vážně zoufalé :,( Nenechá si domluvit ani na rady kamarádů. On je prostě bezmozek, lidská spodina :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
6875
25.8.14 08:22
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jdu si k vám pro radu kvůli své 19ti leté sestře.
Mamka už neví kudy kam. Z lehka vám nastíním situaci.
Sestra se už nějáký čas vídá s klukem, kterej má dvě děti, o které se samozřejmě nestará. Prodává trávu a nejspíš i další drogy.
Sestra po jeho boku začala dost intenzivně trávu kouřit a na všechno kolem kašlat. Tyto prázdniny to dovršili. Když donesla vysvědčenáí mamku čekalo dost nemilé překvaení. Propadla ze tří předmětů. Naivně jsme si mysleli, že se bude přes prázdniny učit. ALe nestalo se tak. Dnes má první reparát a dost pochybujeme, že na něj vůbec půjde. Před dvěma dny si zbalila věci a odešla k němu. Na mamku je neskutečně drzá a argumentuje tím, že je dospěla, že na ní nemůže a nemůže jí to zakazovat. Když se doma naposledy ukázala byla špinavá, boláky po tváři… Máme strach, že začala i fetovat. Má otázka zní…Dá se něco dělat? Mamka ji živí, sestra je pořád vedená jako studentka. Má cenu se obrátit na sociálku? Nebo někam? Už jsme vážně zoufalé :,( Nenechá si domluvit ani na rady kamarádů. On je prostě bezmozek, lidská spodina :pocitac:

jako pro matku to musí být hrozné, ale ustřihla bych veškeré kontakty. Už je plnoletá, už zodpovídá sama za sebe a své činy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1912
25.8.14 08:24

No podle toho, co popisuješ, tak asi v něčem lítá :(… sociálka vám asi už moc nepomůže, protože už jí bylo 18 let a oni se „zajímají“ jen o nezletilý. zkusila bych spíše nějakou poradnu, Drug out klub nebo něco takového.. určitě jde vyhledat na netu podle toho, v jakém městě bydlíte. držím pěsti :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.14 08:24

@kve-tinka to nás taky napadlo. Jenomže nechceme aby si zničila život tím, že skončí se základním vzděláním a fetákem na krku.

• Citovat
  • Upravit
2507
25.8.14 08:29

Anonymní, taky jsme si užili něco podobného se sestrou. Jenže té v té době bylo 17. Zkus se spojit s Drop-in nebo podobnou asociací, tam by vám mohli pomoct. Posílám hodně síly, bude jí třeba :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí