Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
v jaké zemi žijete, že se tam nesmí uhodit dítě a že jí proboha na sociálce nabídli, aby šla žít sama? ![]()
Pájinka25 píše:
v jaké zemi žijete, že se tam nesmí uhodit dítě a že jí proboha na sociálce nabídli, aby šla žít sama?
Já bych to tipovala na Ameriku…
Ahoj nemysli si nic špatnýho je to jen můj názor, ale nepřeháníte to trochu?? Měli byste si dát otázku proč to dělá?? Bavíte se spolu, nežárlí n amladší ségry? Hele mě když bylo 13,14 tak sem vyváděla blbosti, abych upoutala pozornost, protože pozornost mých rodičů patřila jen mladší ségře. I když si myslíte, že je dospělá, že by to měla chápat, věřte tomu že to tak není, pořád to je Vaše dítě. A myslím si, že zakazování nic neymůže. Bejt v 21. století bez telefonu a PC?? Nevím no, nejsem teda zastáncem aby puberťáci trávili celej volnej čas u počítače, ale co když se něco nedejbože stane a ona nebude mít z čeho zavolat.
Já bych to zas tak nepřáněla. A myslíš, že když ji pošlete do ČR že tady trávu nesežene a že ji babička ohlídá? Bude se cítit odstrčená ještě víc. Měli byste s ní mluvit a ne jenom zakazovat, něčím si jí získat
Ahoj,
já myslím, že by ses měla hodit do klidu hlavně Ty. Najdi si sama psycholožku. To co dcera dělá, není nic moc vyjímečného. Neříkám, že ji za to máte chválit, ale přece jen nedělá nic až zas tak hroznýho. Kdo se v pozdním dětství neopil? To s tím chlapem - o.k., nelíbí se Ti to, ale to se dá přece vysvětlit i jinak než několika hodinovým kázáním, ze kterýho si stejně nic nevezme. Ona potřebuje od Tebe bezvýhradnou lásku. Cítí, že ji přijmeš jen pod podmínkou, že bude taková, jakou ji chceš mít. Tak provokuje a dělá blbosti. V tomhle věku na to má nárok. Podle mě bys neměla zahraniční zkušenost vnímat tak odmítavě - co si myslíš, že ta facka vyřešila? Nic, jen sis ulevila, holka Tebou za to možná pohrdá, nevím, neznám ji. Snaž se pracovat na sobě a na vztahu s dcerou, máš možná poslední možnost to s ní dát dohromady. A ten trest, že následující 2 roky bude v izolaci… o co vám jde? Aby utekla z domu? Aby podváděla a lhala vám? Nemyslíš si snad, že by ji to napravilo, že ne?
hmmmm,já nevím co poradit,já v takové situaci zatím nejsem,a doufám že ani nebudu,ale myslíš si že tím že jí pošleš do ČR tak se něco změní?Já teda nevím jak moc jsou prarodiče přísní,ale aby to tady neměla nakonec ještě jako výhru,a nesmála se vám za zády,ale jinak ti asi neporadím,ale držím palce,až bude jednou tvoje dcera máma tak to sama pozná navlastní kůži a možná se bude za sebe i stydět
Tohle je hodně složité téma.
Mohu se jenom zeptat k jakým hodnotám své děti vedete? A jak si vynucujete, popřípadě jste si vynucovali poslušnost?
Jo to jsem chtela taky napsat Ameriku, zazila jsem to v rodine svyho byvalyho pritele, jesteze to nebylo moje decko
![]()
Puberta je puberta, zatnout zuby a pevne nervy. S jejich systemem bohuzel nic nenadelas a jeste muzes mit problemy ty jako rodic, padle na hlavu
werca002 píše:
Ahoj nemysli si nic špatnýho je to jen můj názor, ale nepřeháníte to trochu?? Měli byste si dát otázku proč to dělá?? Bavíte se spolu, nežárlí n amladší ségry? Hele mě když bylo 13,14 tak sem vyváděla blbosti, abych upoutala pozornost, protože pozornost mých rodičů patřila jen mladší ségře. I když si myslíte, že je dospělá, že by to měla chápat, věřte tomu že to tak není, pořád to je Vaše dítě. A myslím si, že zakazování nic neymůže. Bejt v 21. století bez telefonu a PC?? Nevím no, nejsem teda zastáncem aby puberťáci trávili celej volnej čas u počítače, ale co když se něco nedejbože stane a ona nebude mít z čeho zavolat.
Já bych to zas tak nepřáněla. A myslíš, že když ji pošlete do ČR že tady trávu nesežene a že ji babička ohlídá? Bude se cítit odstrčená ještě víc. Měli byste s ní mluvit a ne jenom zakazovat, něčím si jí získat
to je prave to , od mala s ni vsechno probirame, kazdy prd, co ve skole, co kdo rikal, jaky ma nazor
asi to bylo spatne, o me se doma nikdo nestaral, naopak jsem to mela velmi spatny a musela se starat ja a vyrostl, ze me clovek, ktery ma svedomi,
takze jsme to asi delai spatne
Ahoj,
tak to je síla. Musím reagovat. Bohužel s výchovou takovéto problémy dospívajících nemají moc společného. Je to hodně o kamarádech a partách, ve kterých se pohybují. Na obranu dcery si myslím, že měla pocit, že je „na druhé koleji“ a proto chtěla více tvoji pozornost. Bohužel si nevybrala nejlepší způsob, jak si ji vynutit. Řeklas jí, že ji máš ráda stejně jako nejmladší? Odvoz do ČR není špatný nápad, ale moc se tím nejspíš nevyřeší, tady může dělat problémy taky. Já bych ji nechala žít po svém (v 18). Možná, že dcerunka si vůbec samostatný život neumí představit a ráda by se ještě vrátila domů. Bohužel jí v jejím chování moc nezabráníš. To ale neznamená, že bych ji „zavrhla“, kontakt s ní udržovat, prostě ať si zkusí žít podle svého. Jsou tam pro a proti, riziko, co bude dělat potom atd. Přeji ti, abyste našly nejlepší řešení ![]()
Udělala bych přesně to co píšeš. Odvezla bych ji do čech, pokud ovšem jsou její prarodiče dostatečně „mladí“, silní a vyrovnaní, aby zvládli holku, která si myslí, že jí svět leží u nohou a točí se jen kolem ní. A pokud ne, odstěhovala bych se sem s ní. I když to může být komplikované
Bála bych se totiž, že podle toho jak to píšeš, o dceru buďto přijdeš vinou úřadů nebo vinou drog, prostituce, popř. fatálními následky anorexie.
Mně napadá jedině snad zamakat vážně na tom vztahu s ní. Zajít jen s ní třeba do kina, udělat si čas pravidelně aspoň jednou v týdnu speciálně na ní. Nejen zakazovat a dělat kázání, to otráví každého a vede to obvykle jen ke lhaní atp. Co její otec? Ten by mohl být pro dítě autoritou (pokud puberťáci nějaké mají, nevím), ne? jak ten to řeší?
Vratit ji do cech, no nevim nevim, ma to u babicky rada?? Mozna je to dobrej napad, mozna je ale i dobrej napad, aby zkusila zit sama - zjisti, co vsechno si musi zajistit, no a pritom ji bude hlidat socialka… lehko se mi to pise, ale beru to fakt nestranne a v tuhle chvili se snad do tebe ani nesnazim vcitit, tak moc je mi te situace lito…
A řekla bych, že pokud ji samotnou odvezete do Čech a necháte u babičky, hodně to poznamená její vztah k tobě. Možná bys ji i natrvalo ztratila. ![]()
Holky potrebuju se vypsat a slyset taky nestranny pohled na vec, omlouvam se , ale asi to bude delsi prispevek
pred rokem a pul se nam narodila treti dcera a od te doby zacaly velke problemy s nasi 14 ti letou dcerou.
V te dobe jsme byli uz druhym rokem v cizine , konecne jsme se vsichni tak nejak usadili. Je pravda, ze nejake problemuy byly uz pred narozenim treti dcerky , ale tehdy jsem to jeste pricitala tomu jak je mlada a puberte. Dnes uz si o ni bohuzel nemyslim nic pekneho.
Vzdycky mela velkou potrebyu upoutavat na sebe pozornost, ale po narozeni treti dcery se rozjelo peklo.
Chytla se ve skole holky, ktera trpi anorexii, nema zadne sebevedomi, ona zacala chodit za skolu, kourit marjanu a spadla do anorexie taky.
Byl to sileny zahul pro celou rodinu. Protoze na uceni je velmi chytra, skola se ji snaszila hodne pomoci kazdy patek mela ve skole hodinu s psycholozkou a ta ji moc pomohla a myslim si ze ji z toho dostala.
Ja jsem clovek co vsechno moc resi a neustale jsem v te dobe bojovala s tim , ze je to moje vina, protoze mezi nami neni idealni vztah.
I my jsme se snazili hodne veci zmenit. Dnes uz bohuzel vim, ze prave to moje neustale reseni co delam spatne, jeste vice podporuje jeji snahu na sebe upoutavat moji pozornost.
Po te co se z toho dostala jsme se snazili ji verit.Dlouho vse vypadalo v pohode.Pousteli jsme ji ven s kamaradkou , bohuzel s tou samou( mohla u ni i prespat)
Zacala chodit se slusnym a chytrym klukem.Kdyz s nim chodila 3 tydny, tak jsme se dozvedeli sokujici veci.
Bylo to zrovna den pred plesem skoly.
Zjistili jsme , ze kdyz spi u kamaradky tak skoro pokazde piji a ze kdyz u ni spala naposled, tak uz ve dne pili s 30 ti letym chlapem venku vodku, kourili marjanku a nase dcera s nim potom odpoledne na louce, (kam kazdy muze videt, soulozila jako ta nejvetsi dev…
Tak tohle byl jeji prvni sex, navic v dobe kdy uz 3 tydny chodila s klukem,( jak sama rekla je moc hodny a nezkuseny ) ktery to v podstate mohl vse videt.
Je mi za ni strasne stydno a navic je mi silene do breku. Cely zivot vedeme deti k hodnotam a tohle je vysledek ?
Mluvili jsme s ni o tom nekolik hodin a tim mi z ni bylo jeste hure. V podstate veci jako vernost, moralka ji nic nerikaji.
Neustale opakuje, ze je mlada, ma pravo na chyby apod. Velky problem totiz je ze zije ve spolecnosti, kde deti mohou skoro vse a neustale jim zde omilaji jaky maji prava.
protoze ji jeste nebylo 16 tak jsme to nahlasili a chlap bude obvineny ze znasilneni ( protoze ji podal alkohol a drogy )
Ale ja vim, ze ji se to libilo a ma za nej vycitky, oznamila to jenom kvuli nam.
Nejlepsi je ze , kdyz u nas byla socialni pracovnice, tak se ji prede mnou jeste zastavala, ze je moc prisne trestana.
Rozhodli jsme se totiz ze do 18 nesmi sama ven, ke kamaratce, nema mobil, nesmi na socialni site.
Socialka nam rekla, ze je chudak a ze ma pravo na socialni zivot.
Dokonce ji nabidla, kdyz bude chtit tak muze jit bydlet sama. To koukate, ze ?
Dcera se tu citi ohromne na k0ni. Kdyz zjistila, ze s Laurou ( to je ta vynikajici kamaradka ) se uz bude moct setkavat jenom ve skole tak zacala chodit zvracet jidlo, nam nic nerekla, ale za to pani ze socialky se pochlubila. Protoze ona je velmi chytra a vi, ze kdyz to bude hrat na tyto problemy, tak oni budou delat vse aby byla spokojena. Pani ji hned nabidla, ze ji zaridi psycholozku.
Ja i manzel uz toho mame dost i toho jak ji v tom jeste podporuji, ona je velmi chytra , sama totiz zacina pristi rok psychologii studovat a chce to delat jako povolani.
Dneska jsem nasla jeji dopis pro kamaradku, kde pise, ze mama nenavidi tu pani ze socialky a boji se, ze ji reknu, ze mi dala facku.
Ano dala jsem ji, kdyz jsem se to vse dozvedela, rupli mi nervy,tady nesmite dite vubec uhodit, ona to vi a ma to jako eso v rukavu.
Jsem naprosto zoufala, z toho , ze jsou schopni ji klidne umoznit, aby odesla a zila si zivot jaky chce ona a zacinam uvazovat, ze ji normalne odvezu do CR k babicce a tam ji necham do 18, protoze tam se s ni nikdo mazlit nebude.
Uz jsem se potrebovala nekomu sverit a promluvit si o tom, moc diky za nazory